:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравни застрахователи искат цени за допълнителния пакет

При разделянето на медицинските услуги в основен и допълнителен пакет трябва да се регламентира по какви цени ще се плащат услугите от втория пакет, когато пациентът не желае да чака, обявиха вчера от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. От тях управляващите очакват да поемат плащанията по допълнителния пакет, а с разделянето на лечението да се стимулира хората да плащат допълнителни осигуровки.

В момента за едно и също нещо в различните болници може да се иска от 500 до 1500 лв. и не е ясно каква цена следва да плати болният или застрахователят, ако лечението е в допълнителния пакет. Това пречи на здравните застрахователи да изчисляват застрахователния риск и да формират пакетите, които в бъдеще трябва да предлагат.

Очаква се най-съществената промяна да е при 65 от клиничните пътеки на здравната каса, които ще са и в основния, и в допълнителния пакет, а пациентът ще чака или не според това дали е спешен, с онкологично заболяване, с усложнения или не. Според председателя на асоциацията и директор на фонд "Доверие" Мими Виткова това ще доведе до изкривявания, тъй като е възможно пациентите със застраховки да бъдат насочвани директно към допълнителния пакет независимо от състоянието си, защото имат гарантиран източник на финансиране.

В момента хората с допълнителни здравни застраховки са не повече от 250 000 души. Според Виткова разделянето на пакетите в този си вид няма да стимулира хората да си плащат здравни застраховки.
1015
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД