:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В училищата се въвежда нов предмет - гражданско образование

Освен в 4-ти и 7-и клас вече и учениците в 10-и клас подлежат на национално външно оценяване
Предметът гражданско образование, за въвеждането на който се говори периодично, изглежда най-после ще влезе в учебните програми. Това вероятно ще стане при изработването на новите стандарти, което стартира на 23 октомври т.г. Това съобщи за "Сега" Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Петров обясни, че идната седмица профсъюзите са поканени в МОН, за да започнат обсъждането на новите държавни образователни стандарти. Според приетия наскоро нов училищен закон просветното министерство трябва в едномесечен срок от обнародването на закона да изработи 3 нови стандарта - за общообразователната подготовка, за учебния план и за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки. От това зависи и изработването на новите учебници, по които трябва да учат децата от 1-ви и от 5-и клас догодина. Останалите 15 стандарта могат да се пускат до септември 2016 г.

По думите на Петров едно от нещата, по които между неговия синдикат и МОН има съгласие, е въвеждането на нов предмет по гражданско образование. По него учениците ще се запознават с най-различни теми като избори, избирателни системи, конституция, икономика, банки и т.н. В началото на годината просветният министър Тодор Танев се обяви за въвеждането на подобен предмет още от 1-ви клас. Според синдикатите обаче има консенсус предметът да се въведе само за три класа - между 10-и и 12-и клас, макар че от КТ "Подкрепа" отдавна държат той да е от по-ранните класове. Все още не се знае дали гражданското образование ще се включи в учебните програми за задължителната общообразователна подготовка, или ще остане в тези за разширената подготовка и ще се избира по усмотрение на училищата и директорите (като ЗИП).

Друга новост вероятно ще е увеличаването на часовете по музика и изкуства, което също се подкрепяло от министър Танев. Той неведнъж е говорил и за разтоварване на учениците, така че може да се очаква новите програми да бъдат олекотени в известна степен. От профсъюза например смятат, че учениците в подготвителните класове са пренатоварени с много часове по английски език. Оттам обаче очакват примерни варианти на учебни програми от МОН, след което ще се обсъждат и конкретните варианти за промени.

Преди месеци зам.-министър Николай Денков съобщи, че от ведомството му възнамеряват да въведат изучаването на предприемачество от 6-и клас, но без да уточни дали материята ще се учи като отделен предмет, или ще се вмъкне в съдържанието на други предмети.



ИЗПИТИ

Освен в 4-ти и 7-и клас и учениците в 10-и клас вече подлежат на национално външно оценяване. Това предвижда новият закон за предучилищното и училищното образование. Целта му е да установи степента на постигане на компетентностите, определени с държавния стандарт за общообразователната подготовка. Форматът на оценяването, както и редът и условията за провеждането му ще се уточняват тепърва.

Десетокласниците ще бъдат подложени и на още едно изпитание през тази учебна година - онлайн оценяване на дигиталните компетентности. Тази дейност е заложена в програмата на правителството за стабилно развитие за периода 2014-2018 г. В тази връзка е подготвено оценяване на дигиталните им компетентности на три етапа - пробно изследване с около 1000 ученици от 15 школа през 2015 г., което вече мина, пилотно оценяване с около 20 000 ученици през 2016 г. и същинско оценяване с целия випуск през 2017 г. Резултатите от пробното изследване не бяха съобщени, защото целта му била чисто оперативна и "свързана с тестване на системата за оценяване, тестовите задачи, компютърните конфигурации и наличната техника в избраните училища".
10
2552
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Октомври 2015 19:21
Обръщение на Член-кор. Иван Ангелов:

Уважаеми академици и член-кореспонденти,

Завчера ми попадна случайно речта на Алън Фостър Дълес, ръководител на ЦРУ, от 24 февруари 1945 г., т.е. няколко месеца преди края на Втората световна война. В тази реч е очертана стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз, техен съюзник във войната. Това, което впечатлява не е продължаващото противоборството между двете страни, като флагмани на две различни обществени системи, а методите, които ръководителите на САЩ още тогава са набелязали да използват.
Като се замисля отново над това, което наблюдавам през последните 20 години и сравнявам с тази реч, разбирам по-добре част от корените на сегашната ни трагедия. Наистина, посятото от Дълес „разцъфна с кичести цветове.
Немалка част от причините за съвременната ни нравствена деградация са вътрешни и техните корени са далеч назад в десетилетията. Но голяма част от това, което става у нас, в другите източноевропейски страни и в страните от бившия Съветски съюз е било замислено и стимулирано от ръководителите на САЩ още преди края на Втората световна война. И системно и майсторски приложено през последните десетилетия. В синтезирана форма то се съдържа в речта на Алън Дълес.
Неслучайно станахме свидетели на толкова много потресаващи „новости” в нашата народопсихология; в обществения живот; в ценностната ни система; в държавните институции; в отношенията между поколенията; в растящото отчуждение в семейните, роднинските и междусъседските отношения; в нарастващата пропаст между държавата и нейните институции, от една страна, и гражданите, от друга; в растящото отчуждение от политиката и политиците и т.н. Голяма част от тези нови „добродетели” липсваха до края на Втората световна война и дори до края на 1989 г., въпреки многобройните ми разочарования от така наречения „зрял социализъм”. Корените на тези „новости” на демокрацията са описани в речта на Алън Дълес от февруари 1945 г.

http://avitohol-165.blogspot.bg/2010/07/blog-post_8799.html
15 Октомври 2015 19:41
"Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти !" - Христо Ботев.
15 Октомври 2015 19:43
Да познаем ли професионалните граждани от чия люпилня ще се грижат за програмата?
15 Октомври 2015 19:52
Обръщение на Член-кор. Иван Ангелов:

Уважаеми академици и член-кореспонденти,

Завчера ми попадна случайно речта на Алън Фостър Дълес

Ако това е същият Иван Ангелов, който по Луканово време по телевизията плашеше "Ако дойде МВФ, МВФ ще казва колко да струва сиренето", нищо чудно да вярва и на "меморандума на Дълес", само че го е превърнал в реч, че и дата ѝ сложил.

А по темата - добре е. Децата излизат от училище, научили какво са искали да кажат много автори, електронната структура на много елементи, но си нямат и елементарна представа как функционира обществото.
15 Октомври 2015 20:10
Момченцата няма да учат математика, физика , химия , а банки, балет и свобода на личността, т.е. че може да изберат дали да са жени вместо мъже, т.е., че дупето им е полов орган.
15 Октомври 2015 20:46
Децата излизат от училище, научили какво са искали да кажат много автори, електронната структура на много елементи, но си нямат и елементарна представа как функционира обществото


Ако не знаеш как е устроено обществото и държавата не можеш да ги промениш. Може само героично да крещиш "Всички са маскари" или "Мачкай ги Боце".
Кой печели от гражданското невежество?
15 Октомври 2015 20:54
Кой печели от гражданското невежество?


"Америка за България". Поддържа го с всички сили и вероятно е в дъното на въвеждането на подобен предмет

П. П. В упадъчното време на тоталитаризЪма в 11 клас се изучаваше "Обществознание" . В общи линии програмата включваше - базови познания по философия и основни икономически учения - доста суха материя. Слава на БКП и други подобни нямаше.
16 Октомври 2015 06:13
Любопитно ми е часове по кои предмети ще бъдат намалени за да се вместят титаничните Гражданско образование и Предприемачество? Ще увеличат и часовете по музика. Допускам, че природните науки ще бъдат най-ощетени. Но пък в крайна сметка математиката и физиката според МОН явно стресират много децата, затова нека пеят и знаят кой е премиера, това им е достатъчно.
16 Октомври 2015 11:21
децата, затова нека пеят и знаят кой е премиера, това им е достатъчно

За това имат грижа СМИ. Важното е да не знаят правата и задълженията на гражданина.
19 Октомври 2015 16:51
Любопитно ми е часове по кои предмети ще бъдат намалени за да се вместят титаничните Гражданско образование и Предприемачество? Ще увеличат и часовете по музика. Допускам, че природните науки ще бъдат най-ощетени. Но пък в крайна сметка математиката и физиката според МОН явно стресират много децата, затова нека пеят и знаят кой е премиера, това им е достатъчно.


Всички проекти са достъпни на сайта на МОН. Чосовете по физика и химия падат, за да се освободят 2 часа седмично за предприемачество.
Няма да забравя едно от първите интервюта на т.нар. министър на образованието, в което "компетентно" съдеше по себе си, че не виждал смисъла да се учи напр. топлообмен, адиабатен процес, бензен и др. подобони. Беше задал въпроса "На кого му е нужно всичко това!". Преди месец дори беше събрал издатели на учебници да им разяснява, как химията и физиката са ужасТсни, и трябва да паднат още от часовете, предвидени в проектите на програмите (химия 1 уч.ч./седмично в 8.кл, 1,5 уч.ч/седм. в 9.кл. и 2 уч.ч/седм. 10 кл., физиката положението е същото). Тъпото си е тъпо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД