:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,176,314
Активни 179
Страници 21,126
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Мълчанието на пуйките

Димитри Иванов


Кокошките казват "Куткудяк, куткудяк"!, пуйките казват "Глу-глу-глу!". Българските петли казват "Ку-ку-ри-гу". Френските казват "Ко-ко-ри-ко". Англоезичните петли казват "Кок-ъ-дудъл-до". Бройлерите нищо не могат да кажат. Гласуващите българи са бройлери.

Празни мисли на един празен човек. Не съм Джером Кей Джером, но и аз мога да си записвам The Idle Thoughts of an Idle Fellow. Във в. "Сега" Григор си беше залепил на бюрото девиза "Мисленето е вредно за вашето здраве!"

Здравословният живот е главата празна, бутилката пълна и хубава музика. Класическа и народна. Неравноделните ритми побъркват чужденците. Думите също щяха да ги побъркат, ако чужденците знаеха български. Има плурализъм. Пее се за тънки моми, но и за дебели. Пее се за лоши турци, но и за добри.

"Ангелино моме, севдалино, снага ти тънка топола, а на мое сърце два остри кола" ... Но в друга народна песен "От вси моми в наше село най-'аресвам Вела, яз харесвам Вела, мале, оти е дебела". И в дупето, и в циците добре ще да е била налята, A very material girl, както пееше Мадона, ще да е била тая Вела.

"Вакарелки, убавици се налели, софиянки бели, бели и дебели, слънце не видели." "Море Рада тънка радомирка 'оро води, 'оро води засмеяна." Широка е народната душа. Народът възпял и дебелите моми, и ефирно тънките момета. От Ботеро до Джакомети. Плурализъм.

От турско време са и песни за българи, които си продали вярата, за да не плащат данъци, и за българи, дето се инатели:

"Сладуно моме, Сладуно, Сладуно, сладка ябълко, тебе те майка продаде за една шепа жълтици, за една шепа жълтици, за един наниз пендари. Сладуно моме, Сладуно, Сладуно, сладка ябълко, от хубост ненагледана, от сладост ненаядена. Проклета да е майка ти, че тя ни двама раздели и те на турци продаде за една шепа жълтици."

Но в народната памет е и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра. Море, войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра."

Пишман експертите от министерството на просвещението не могат да поправят балканския фолклор. Крали Марко руйно вино пиел, булките закачал, освободил "три синджира" роби, "закъсал го на Косово поле". Ако и да им се чини политически некоректна, ксенофобска и хомофобска, народната памет е "Бело лице моминско", "Цър арапин и манафин Муса кеседжия". Ама се и пее, че "Криво седи, право съди стар кадия, не заптисва луд гидия".

В народните песни все "гора зелена", "вода студена", въпреки че и на гората, и на водата ни посегнаха, и на морето, и на планината. Думата ми е за шистовия газ, за TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership etc).

Лютви Местан реди речитатив, той го нарича "наратив". Без неприлични думи. Няма неприлични думи, има неприлични постъпки - на турски да се пее "Кой уши байрака, кой му турна знака", песента за Райна Княгиня, ушила знамето българска светиня, и Местан да се репчи пред микрофоните, че никому не позволявал да е по-голям патриот от него. По турска мелодия била тази песен. Като е така, да си вървят в Турция и там да си я пеят с вувузели, пардон, със зурни. Тук е България. Все още.

Репортерките - пуйки, както ги нарече премиерът Бойко Борисов, мълчаха, че с Райна Княгиня се гаврят хора от турска, повтарям турска, а не етническа партия. Няма турски етнос у нас, има българо-мохамедани, които са потурчени навремето българи. Пуйките се нахвърлиха да кълват Волен Сидеров. Не симпатизирам на водача на "Атака", атакуваше ме той от страниците на "Демокрация", когато имаше такъв вестник. Но пуйките да престанат срещу Сидеров: "Глу-глу-глу". Глупави пуйки. Всъщност българската политическа некомпетентност не се промени; за нея говорех иносказателно, сега направо, но тя е еднаква.

На Берлинската стена беше "Пиле да не може да прехвръкне", стреляха. На българската граница десет дни домашен отпуск даваха на граничар, застрелял нарушител. Грозно. Сега гротескно грозно. Българските самозванци "демократи" разрушиха граничните съоръжения по южната ни граница, сега "усвояват" пари за нови съоръжения. Старите заграждения поне от шап по добитъка пазеха, сега можеха мигранти да спират. Ама да се усвоят едни пари.

После разграден двор. Турците промениха талвега на граничната река Резовска, че устието да се измести в посока север, за да присвоят турците парчета от българските териториални води и икономическа зона. При опит да се измъкне от български граничен контрол, един от турските рибари, ловещи калкан в български води, намери смъртта си; тогава пуйките "Глу-глу-глу! Български граничар е виновен за убийство, да бъде съден!" После Мадона запя White Heat, така че да се чува I'm in heat (Аз съм разгонена). You think you can have my love for free, Well I've got news for you, that's not the way it's gonna be. После три рускинчета се опитаха да надпростачат Мадона, обявиха се за Pussy Riot, пу.ки, които се бунтуват в Храма Господен. Още през 60-те години на ХХ век католичките италианки минаха в шествие пред папата, осъждащ абортите. Те не светотатстваха. Минаха пред "светия отец" с ръце вдигнати, палците и показалците опрени, за да кажат моя си е, аз разполагам с нея, не ти.

Сега ашколсун на българите и чужденците, казващи България да съди български граничар, задето бранел българската земя от млади нашественици афгани и един от тях загинал при рикошет. Голямо ашколсун на подмазването на кликата Бойко Борисов пред САЩ, Турция, ЕС и Русия, на оправданието му: Разберете се бе, началници, аз не мога да лазя пред всички вас едновременно.

Кой разбира повече от червеи - бъзикали се в Брюксел "тримата големи" на 15.10.2015 г., когато се откривала изложбата "Варненското съкровище, най-старото злато в Европа". Тези сегашни европейски "трима големи" са Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц, политически пигмеи в сравнение с тримата големи от моето време. Тримата европейски "големи" искат редуциране на българската корупция. Невъзможно е. Бойко Борисов и Ахмед Доган я въплътяват.

Завършвам с две картинки. Едната е "Ръченица" на Стоян Венев. Всеки път, когато я видя, чувам с вътрешните си уши "Мари, бабо, гърбава, имаш щерка хубава. Дай ми я, бабо, дай, дай, дай, че да станем роднина"... Безпардонно и жизнено. Втората е на Фернандо Ботеро: "Четири жени". Ботеро е нарисувал душевността на Мадона в четири "Мис свят". Аз се запознах само с две миски, казвайки на англо-френски: You are Miss World? Ca tombe apic, I'm а globetrotter. Едната беше чехкинче. Спука се от смях. Другата беше полякинче. Мълча като пуйка. Не казвам, че чехите имат чувство за хумор, а поляците нямат. Само муслимите нямат. Те не се шегуват. Не знам езици, дори родния си български не знам, понеже езиците са океани, но мога да псувам на урду и на още десет езика. Най майстори в псуването са нашите комшии сърбите. Но ако кажеш: "Да му пикая на Мохамед в брадата", муслимът няма да те напсува обратно, той ще те заколи.

Това знам, това казвам. Толкова баба знае, толкова баба бае.DI copyright

 Стоян Венев "Ръченица"
 Фернандо Ботеро "Четири жени"
193
45611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
193
 Видими 
20 Октомври 2015 19:29
Вулгарно.
20 Октомври 2015 19:30
Наздраве,Майсторе!
20 Октомври 2015 19:30
Кой съм аз че да давам мнение за Майстора!
Но това дето ББ не можел да лази пред всички ми разтърси!!!Завалията!!Ама май наистина е голям зор кога се докараш до тоз хал да не те четат за субект и на всичкото отгоре да се правиш на ербап и бабаит пред електората...
20 Октомври 2015 19:31
По нашия край на пуйките викат мисирки , а на пуяка-гулдур,фит , фиток , мисир , мисирок !На малките пуйчета викат гудита. Вие си ги разпределяйте между журналя и министри кого как да наричате...Баба ми казваше ,че от всичкото обитатели на селския двор най -трудно се отглеждало гудито.
20 Октомври 2015 19:32
за тримата пленени летци и трите засадени дъбчета до къпалнята Мария Луиза ми се ще да прочета пак, скоро не съм го чел.....
20 Октомври 2015 19:37
Някой беше казал, че (само?) революционерите и децата нямат чувство за хумор.
20 Октомври 2015 19:41
Празни мисли на един празен човек.

Това ни е добре известно. То се види...
20 Октомври 2015 19:44
Разберете се бе, началници, аз не мога да лазя пред всички вас едновременно.

20 Октомври 2015 19:45
Разберете се бе, началници, аз не мога да лазя пред всички вас едновременно.

ДИ
20 Октомври 2015 19:49
Разберете се бе, началници, аз не мога да лазя пред всички вас едновременно.


20 Октомври 2015 19:51
Разберете се бе, началници, аз не мога да лазя пред всички вас едновременно.20 Октомври 2015 19:51
Истинско - значи неполиткоректно!!!
Изключително точно и силно. Ще подразни лицемерите и троловете...

За подобни истини читателите отхвърчат във Вечните сибирски полета за 10 - 20 години... Колко е хубаво да си автор - поне имаш право на словото, свобода на мисленето и речта... Засега!
И една бележка - Азис Несин е гигант на хумора! Мюсюлманин и с чувство за сатирата и смеха. Вижте "Зюбюк", сравнете с "Бай Ганьо". Или "Жив ли е Яшар". Отделно разказите...
Религията се опитва да смаже чувствата - освен страха, но истинските хора побеждават себе си най-напред...
---------------------------
Сайтът на Генек
20 Октомври 2015 19:54
Тоя път
Не всяка простащина е остроумна.
20 Октомври 2015 19:57
20 Октомври 2015 20:00

Все по-слабо, Джеймс.
И наистина, както казва Томата по-горе - "Не всяка простащина е остроумна."
20 Октомври 2015 20:02
найс
20 Октомври 2015 20:03
Изтрито.
20 Октомври 2015 20:06
Няма турски етнос у нас, има българо-мохамедани, които са потурчени навремето българи.

Мдааа... Това не беше ли тезата на тодорживковия "възродителен процес" ?
20 Октомври 2015 20:09


Хубаво е, че се споменава й шапа, вече си мислех, че само аз се вълнувам от този аспект.

Между другото, и бебетата имат чувство за хумор. Ако покажеш на бебе пръст, веднага след това три - голям смях пада.
20 Октомври 2015 20:11
Гледам някакви дърдорят това-онова. Ако не вярвате на Дъртия, Ницше и пр., то поне гледайте д-р Хаус ... Фридрих пише следното: ... Освен това ми се струва, че най-острата дума и най-грубото писмо са по-почтени и учтиви, отколкото мълчанието ....
20 Октомври 2015 20:11
"Няма турски етнос у нас, има българо-мохамедани, които са потурчени навремето българи. "

Бай Димитри на стари години станал комунист.
Това само можаха да измислят като основание за възродителния процес.
Да иде в Ябланово и да го каже на хората.
20 Октомври 2015 20:16
Или "Жив ли е Яшар".


Заглавието е "Живее ли Яшар".
20 Октомври 2015 20:18
Мдааа... Това не беше ли тезата на тодорживковия "възродителен процес" ?

И , ако е, какво?
Как пък един път не можа да надделееш на критикарството си?
20 Октомври 2015 20:30
Интересно - пуйките ги ядат, също както кокошките, гъските и т.н.

А папагалите - не!

Гледате ли какво нещо е силата на словото!
20 Октомври 2015 20:35

Димитри Иванов - Кокошките казват "Куткудяк, куткудяк"!

Велико. Маестро, бравос...
20 Октомври 2015 20:37
Бачо Джимо
Има стара казармена приказка:"старшина и пуйче най-трудно се отглеждат"
20 Октомври 2015 20:43
Вижте "Зюбюк"
генек кви книги четеш човече
20 Октомври 2015 20:53
пуйките казват "Глу-глу-глу!"

Ма, верно ли...
20 Октомври 2015 20:53
Като е така, да си вървят в Турция и там да си я пеят с вувузели, пардон, със зурни. Тук е България.


Изкуфяла кратуна. Никога не е късно да станеш за резил. Пардон!
20 Октомври 2015 20:58
Ех тези емигранти. Напълни се Европа с тях, пълно е ви казвам. Преди два дни Der Spiegel предаде, че тези хора порсто нямат шанс на трудовия пазар, дори и да бъдат "прекфаливицирани". Най лошото е, че краят на това "преселение не се вижда". Сега след като постигна "heaven on earth" в Донбас, В.В. Путин, последният демократ и духовен гуру на московските стипендианти се залови да постига "equally good conditions in Syria". Закара самолети, почна да обстрелва с каспийската флотилия а със всеки залп, неговите фенове изпадаха в екстаз. Е малко е сложно, като се има в предвид, че "Ислямска държава" е пълна с рускоговорящи, но хората се целят точно, а и някакси бомбардират не точно ИД. Нищо, че с бетонирането на демократа Асад на власт, заради който започна войната, този конфликт ще гори десетилетия. Това е все едно 1945 да бяха казали, че нацистие се връщат. Асад може само едно, което се описва най добре от думите на Talleyrand, "Нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили". Това го знаят и Сирийците и се спасяват докато могат.
Големият въпрос е кой има изгода да пали Сирия. Това е един въпрос който тези под рубиновите петолъчки не обичат да засягат. Няма да ви коажат и тяхня franchise in Bulgaria. Те по стар чекистки тертип всяват паника и еродират обществото със всички сили. Този бил пигмей, онзи бил палячо, третия пък превеждал The Beatles като попържня, а после говорил с умрелите. Да ама ако не беше отишла Frau. Dr. Merkel в Турция и пигмеите не бяха решили да отпуснат 3 милярда 3Е+09€, ние щяхме да станем Сирия 2. Те Московския елит са само по критиката, пари не дават. В това се убеди и Ципрас, който ходо да се мазни но го отрязаха и пак допря да ЕС. Това го виждаме и ние през цените на газта и нефта, но да не говорим за въже в къщата на обесения. Та да се върнем към фактите. Европа е пред сериозна бежанска криза, балканите в хаос а най силният политик в Европа, който постигна мир в Украйна губи рейтинг и може да се прости с поста си. Кой ли има интерес от това? Да има смут в Европа, разединение и да се отклони вниманието от този иначе толкова симпатичен Anschluss der Krim? Сакън ще каже московския franchise in Bulgaria, той е православен брат, обича ни. Никога наще друзя няма да ни послать на хер, така брутално. Да ама не, както казваше един друг агент.
Но когато човек е бил под блясъка на рубиновые кремлёвские звезды и също така на ДС payroll, той си може само едно. Пак се върнахме до цитата на Talleyrand. Хвали си работодателя тоз чиляк. Според мен е много грозно да се псува, а за да постигнеш тънък хумор чрез цинизъм е доста сложно и не е за всеки. Но всичко си има обяснение. Едно време, на село казваха– "По жени да ходиш е до време, пиянството е до гроб." Та седя си аз тук и си чета словослаганията на великият, неповторим, майстор Джимбето и се чудя, как от 1989 до 2015 манталитета си остана същия, все така пролетаро-балкански.

Поздрави на всички от бреговете на Лангерсентовите острови.
Аз си пия малц и ви пращам горещи поздрави.
Весели празници и някои, хорица по-внимателно с огнената вода.


20 Октомври 2015 20:59
Нагласени мисли, а всяко нагласено нещо е неискрено.
20 Октомври 2015 20:59
Писаницата добра, но положението безнадеждно. Няма оправия. Тръгнали юнаци да оправят света с данъци и пръстови отпечатъци
Гледат ни като добитък. Хранят ни със смески и компетентно обясняват, че черното и бялото са едно и също нещо в зависимост от гледната точка.
Всички блеят.
20 Октомври 2015 21:01
генек кви книги четеш човече


Мани, подозирам го, че обича и стиховете на Назъм Хикмет.

Самое лучшее море:
то, где ещё не плавал.

Самый лучший ребёнок:
тот, что ещё не вырос.

Самые лучшие дни нашей жизни:
те, что ещё не прожиты.

И — прекраснейшее из слов,
Что сказать я тебе хотел:

То, что ещё не сказал я…

20 Октомври 2015 21:01
За изкуството на Стоян Венев тежката дума навремето си каза Богомил Райнов - по-добре у нас по тези въпроси никой не би могъл да се изказва. Толкоз. Стоян Венев не го харесвам, защото така, но навремето имах една история с ...
20 Октомври 2015 21:02
Ох, а шопите какви хубави наздравици имат. " Пии Пене, па дай мене, я на Гига, Гига на Заврига, Заврига на млада невеста."
20 Октомври 2015 21:06
Френските казват "Ко-ко-ри-ко".

Тези требе да са много йезуитски петли...
20 Октомври 2015 21:08
"....Не казвам, че чехите имат чувство за хумор, а поляците нямат. Само муслимите нямат...."

Ни "Добър ден", ни "Майната ти"... Що за странно хрумване?! Ако на ДИ му е останало някакво място в някой от вагоните, където складира книги, да се опита да сбута и "Името ми е Червен" на Орхан Памук. Но май би се заредил по-добре с енергия за нови наситени с вулгаризми писания, ако изгледа с група себеподобни бараби "Реджеб Иведик" -1.
20 Октомври 2015 21:14
Но май би се заредил по-добре с енергия за нови наситени с вулгаризми писания

Честно да ти кажа при тази политкоректност не съм убеден че ми пречат .
20 Октомври 2015 21:18
"...Та седя си аз тук и си чета словослаганията на великият, неповторим, майстор Джимбето и се чудя, как от 1989 до 2015 манталитета си остана същия, все така пролетаро-балкански..."

***
Малка извадка от поредния стьефкоф опус на злобата и маниакалната русофобия. Чудя се дали и този не е руски зет? На някоя тетя с мъж служител от КГБ? Щото имахме такива случаи. А лекраството подноса му, но не му изнася: "Ами не чети бре! Но престани да цапаш с парадокаслните си сравнения и лигави внушения!" А пропос, а собствения си манталитет как ще охарактеризираш?
20 Октомври 2015 21:28
Баща ми беше учител - литератор използваше фрагмента "божа дарба не заптисва стар кадия", в смисъл - какъвто те е създал Бог, такъв ще си останеш. Нито кадията може да те промени (безмислено е да те накаже), нито строг родител, нито който и да е. Такива забележки отправяше той към нас, в детските и младежки години, когато водихме вироглав начин на живот.
Дядо ми пък, самодеец отпреди 9 ти напяваше вкъщи артистично хоровия вариант на славийковия "Луд гидия" на Марин Големинов. Има и опера на Пипков.
20 Октомври 2015 21:38
Толкова баба знае, толкова баба бае.

Едно си знае, едно си бае. Нищо ново...
20 Октомври 2015 21:44
Пуйчето стадо, като му кресна "Здравейте, юнаци!", те всички "Гъл-гъл-гъл, здраве желаем, господин генерал!".
ДИ "Ода за пуйката"
http://www.pan.bg/view_article-58-14342-Dimitri-Ivanov-Oda-za-pujkata.html
Така са викали пуйките според писаницата на автора от далечната 2012 г
Днес вече пуйките викали друго според същия автор
20 Октомври 2015 21:54
Народната мъдрост отдаавна е оценила стандарта 90-60-90:
тънко кръстче и големи мерки
/Орнела Мути, Бионсе, Сашка Васева.../
20 Октомври 2015 21:54
Днес вече пуйките викали друго според същия автор

Гъл-гъл, глу-глу, кой ти гледа. Важното е мисирки да има...
20 Октомври 2015 22:04
гу-гъл-гу-гъл-гу-гъл
20 Октомври 2015 22:13
три рускинчета се опитаха да надпростачат Мадона, обявиха се за Pussy Riot


Бай Димитри, правилно ли ще е Pussy Riot да си го превеждам като путКОТЕШКИ метеж ?
20 Октомври 2015 22:18
Така де те и котките нагъват замразени пилета
20 Октомври 2015 22:23
Браво. С нетърпение чакам Джимо и Кеворк да напишат нещо. Сегашните са на светлинни години зад тях.

P.S. Не е по темата но специално за Щурчо.
"Киев "прохлопал" китайское судно, начавшее строить энергомост в Крым"
http://www.mk.ru/politics/2015/10/20/kiev-prokhlopal-kitayskoe-sudno-nachavshee-stroit-energomost-v-krym.html
20 Октомври 2015 22:36
Няма турски етнос у нас, има българо-мохамедани, които са потурчени навремето българи.

Българомохамеданите са в Родопите.
А в Лудогорието са си турци.
20 Октомври 2015 22:45
Бройлерите нищо не могат да кажат.
Гласуващите българи са бройлери.
.......
Празни мисли на един празен човек. .....
.... "Мисленето е вредно за вашето здраве!"
.......................
Здравословният живот е главата празна,
бутилката пълна и хубава музика.
.....................
Не знам езици, дори родния си български не знам,
понеже езиците са океани,
но мога да псувам на урду и на още десет езика.
Най майстори в псуването са нашите комшии сърбите.
.............
Ето това е българската действителност –
най-вече политическата!
Всички са превъртели оборотите много яко.
Простащина до безумие.

Затова подкрепям терапията цитирана по-горе:
Псуването!
Но с едно наум – да не
чуят „муслимите”, щото са все по-близо....
Г-н Иванов – отново
За интелигентността! И откровеността!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД