:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кардинална реформа в МВР не става с фирма

Вместо издаването на паспорти и регистрацията на коли да се извадят напълно от вътрешното министерство, се прави търговско дружество, което да печели от тях
Снимка: Архив
Вътрешното министерство предлага държавно предприятие да издава паспортите и личните карти.


В МВР се "пече" реформа. По грузинска рецепта. "Готви" лично вътрешният министър Румяна Бъчварова. В какво ще се изразява реформата - ще се прави нова фирма на министерството. На заплахите на финансовия министър Владислав Горанов, че няма да има пари без реформи, МВР изненадващо отговори с идея за държавно предприятие в рамките на министерството. И това е.

От думите на Бъчварова стана ясно, че в държавното предприятие, което няма как да не е търговско дружество, ще се обособят паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие. "В Грузия са го направили преди доста години, видях го по време на посещението ми там", убеждава ни министърът. Как ли ще реагира Горанов?

"Поставил съм условие на колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично. Продължавам да смятам, че тези,



които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория,



а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск". Това обяви строго преди седмица финансовият министър и даде да се разбере, че няма никакво намерение да даде поисканите от МВР 21 млн. лева за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители.

Дни по-рано той каза, че около 6000 служители от системата на МВР, които не работят в рискова среда, могат преспокойно да преминат към трета категория труд. Това щяло да спести съществени средства. "За съжаление все още не виждам движение в тази посока", обяви министърът. Той дори се изкушавал с бюджета за следващата година да изземе инициативата за нормативни промени - намекът бе за отказа на МВР да преразгледа категориите труд на служителите си, така че от привилегии като ранно пенсиониране и изплащането на 20 заплати накуп да се ползват само пряко изложените на риск полицаи, а чиновниците да минат към трета категория труд.

Тази заплаха явно проработи, защото вътрешният министър моментално излезе с предложение - да отдели административните услуги в



предприятие, което да печели от таксите



Така хем ще отчете, че се реформира, хем парите от дейностите на куп дирекции в МВР няма да постъпват в бюджета, а ще остават в новото дружеството. Иначе казано, МВР ще си има гарантирани едни около 100 млн. лв., които бъдещото предприятие ще прибира директно от хората за издаване на паспорти, на разрешителни за оръжия, регистрация на автомобили, разрешителни за пожарна безопасност и какво ли не още.

"Хората са го направили и то вече работи. Ние ще го направим същото, за да може там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители", защитава идеята си вътрешният министър. Тя обяви, че доколкото зависи от нейните сили, ходът с държавното предприятие ще се направи още следващата година.

Да се черпи опит от Грузия е, меко казано, екстравагантно. Още повече че самото МВР има богат опит в притежаването на фирми и това винаги е било смятано за анахронизъм. "Трябва да призная, че когато станах министър, бях изненадан, че в МВР има търговски дружества, защото в моето съзнание то е бюджетно учреждение и не върши търговска дейност", каза специалистът по финансово и данъчно право Георги Петканов, когато пое поста на вътрешен министър през 2001 г. Един след друг шефовете на МВР обещаваха, че ще закрият търговските дружества, на които ведомството е едноличен собственик и принципал. Но дълго време нито един не го направи.



Така МВР се превърна в уникална машина за пари -



освен че разполага с над 1 млрд. лв. бюджет и редовно получава финансови инжекции от държавата, доскоро получаваше мащабни дарения и въртеше бизнес за милиони чрез свои фирми. Вътрешното министерство изкара и целия преход вероятно като единственото ведомство в Европа, което едновременно се бори с престъпността и заедно с това управлява търговски дружества. То едва ли има аналог в цял свят в двойствената си дейност - хем има задължение по закон да брани живота, здравето и имуществото на хората и получава за това стотици милиони, хем предлага срещу заплащане същата дейност.

В рамките на МВР беше и сигнално-охранителната дейност, за която хората можеха да си плащат и да се абонират. Министерството дълго време беше собственик на фирми като "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), "Радиоелектронни системи" (РЕС) и "Проинвекс". То имаше и още две дружества - "Сигма Ц 2" с предмет "търговско посредничество с разнообразни стоки" и "Ямекс" с дейност по регистрация "отглеждане на свине". Накрая Цветлин Йовчев обяви, че закрива цялата тази търговия с аргумента, че управляването на търговски дружества и осъществяването на търговска дейност са абсолютно неприсъщи за МВР.

Сега изненадващо Бъчварова се готви да възстанови съмнителната практика. И по стара традиция въпросната търговия е с гарантирани приходи. И вероятно по още по-стар обичай



държавното предприятие все ще бъде на загуба,



а средствата ще се изразходват вътре в МВР на тъмно. Както беше с предишните фирми, от които данъкоплатците не видяха и лев.

Вероятно в защита на замисъла ще се представи аргумент, че хората, които ще влязат в новото държавно предприятие, няма да са първа категория, няма да се пенсионират по-рано, няма да получават 20 заплати. Първо, това никъде не е записано до този момент в прав текст. И второ, нали тези, които отидат там от сегашните паспортни и катаджийски служби, преди да бъдат назначени във фирмата, трябва да бъдат уволнени от службата си в МВР, което ще им даде право да получат обезщетенията, които законът предвижда. Изобщо цялата работа изглежда доста недомислена или пък фино измислена, но пак в полза само на МВР, а не и на гражданите.

Всъщност винаги когато става дума за власт и пари, вътрешното министерство няма нищо против да се занимава едновременно с престъпност, паспорти, пожари, дознания, подслушване, язовири, табели за коли, пазене на границата, обществени поръчки, избори, телефон 112 и какво ли още не. Когато обаче понякога опре до носене на вина и отговорност, винаги се оказва, че МВР не участва. Като например, когато преляха язовирите. Или пък, когато се окаже, че бюджетът от 1 млрд. лв. не стига и е бил изхарчен до септември.

Сигурно е, че реформа в МВР рано или късно ще има, тя просто е неизбежна и трябва да е кардинална и да се реже здраво. Това обаче няма как да се случи със създаването на дружества и предприятия, които да трупат печалба от таксите на данъкоплатците.
23
5997
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
21 Октомври 2015 19:40
РАЗФОРМИРОВАНЕ и създаване съвсем наново, по грузински тертип.
Само че ще трябва да дойдат грузинците на власт.
21 Октомври 2015 19:51
Щом и полицията започна да прави бизнес...
А как ще го прави на пазарен принцип? нали трябва да има конкуренция за да е нормален бизнес...
21 Октомври 2015 19:55
От думите на Бъчварова стана ясно, че в държавното предприятие, което няма как да не е търговско дружество, ще се обособят паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие.

Има как - например РВД е държавно предприятие, без да е търговско дружество.

Търговският закон (чл. 62 ал. 3) е предвидил като изключение възможността със закон да създават държавни или общински предприятия, които не са търговски дружества.

Горното - за сведение и пълнота на изложението.
21 Октомври 2015 20:33
Специално МВР СОТ-а беше затрит от Пенков, тъй като сериозно пречеше на частния му охранителен бизнес. Държавният СОД винаги беше предпочитан, тъй като полицаите си имаха съвсем реални полицейски правомощия, за разлика от разни измислени охранители, които така или иначе трябва да чакат патрулка ако някъде стане нещо.
За разните му документи отдавна се говореше, че трябва да преминат към съответните общини, както и регистрацията на автомобили. Но там си е чудесно местенце за съпруги, тъщи и балдъзи, та не го виждам в близко време...
Що се отнася до една сериозна реформа, то тя следва да се прави от хора, които знаят как работи системата на МВР, ане от парашутисти, набедени за експерти, които никога не са стояли в патрулка, никога не са виждали жив престъпник и никога не са били сред жертви на насилие.
21 Октомври 2015 20:37
Търговският закон (чл. 62 ал. 3) е предвидил като изключение възможността
Е, министерката е стигнала до ал.1 и я заболяла главицата.
21 Октомври 2015 20:55
Ако не са изпълнени предпоставките за издаване на : паспорт, лична карта, СУМПС, СРМПС или разрешително за оръжие, това означава че служител от едно предприятие ще издава откази, които са индивидуални административни актове, обжалваеми по реда на Административно процесуалният кодекс, т.е. един търговец /предприятие/ ще извършва чисто административна дейност. Защото според АПК за административните услуги се прилагат правилата за издаване и обжалване на индивидуалните административни актове.
21 Октомври 2015 20:59
А как ще го прави на пазарен принцип? нали трябва да има конкуренция за да е нормален бизнес...
А де? При положение, че единият пазарен субект е с пищов?
21 Октомври 2015 21:41
Щом и полицията започна да прави бизнес...

Че що да не прави, нали милицията започна бизнеса. За фирмата БМВ, чували ли сте?
22 Октомври 2015 00:22
При положение, че единият пазарен субект е с пищов?


С добра дума и Колт в ръката...
22 Октомври 2015 01:38
Само да кажа, че служителите на гишетата в паспортните служби и КАТ и досега НЕ бяха с ранно пенсиониране и обезщетения от 20 заплати, също и част от служителите в други служби и дирекции нямаха тези привилегии. Не всички в МВР са имали тези привилегии. Друг е въпросът, че това не са привилегии, а обезщетение за това че 24 часа си на разположение, и събота, и неделя, и нощем щом звънне телефона - зарязваш всичко и отиваш в службата, нямаш право на стачка, нямаш право да работиш и печелиш допълнително и други ограничения.
22 Октомври 2015 06:30
Leooo, няма да те разберат... В полицията виждат само лошото ченге, което им пречи, когато летят със сто на ограничение 50, когато са без фарове или лафят по телефона, шофирайки; когато се крият вместо да получат НП, когато получет постановление за отказ от образуване на ДП... Някак са слепи за собствените си нарушения или ролята на прокурора при разследване на престъпления... 99% от работата на МВР остава скрита, но погледите са насочени в типично нашенски стил към чуждата копанка...
Реформата може да започне с ясни правила, а не размити изисквания; с разбиране на полицейската работа на всички нива, както и с изчистване на маса плява от министерството, във вид на излишни служби - авторемонтни работилници например...
22 Октомври 2015 08:38
Кардинална реформа в МВР не става с фирма

Става става и още как !
22 Октомври 2015 15:47
iva71 21 Октомври 2015 20:55
22 Октомври 2015 16:09
някой казва че ранното пенсиониране е привилегия, друг - че е обещетение. Все едно е как го казват. Пенсията е когато се изгуби работоспособност поради старост, болест, инвалидност. Не може сам да се издържа и затова получава пенсия.
При ранното пенсиониране ако няма инвалидност - всички са със запазена работоспособност. На практика ощетяват останалите пенсионери.
Привилегиите или обещетенията трябва да са други, парични или материални, но не ранна пенсия.
А за разбирането - кажете как да го разберат хората с достатъчен стаж и възраст на минимална пенсия от 145 лева? Стари, болни, не стават за работа и - мизерна пенсия. На тях го обяснете за разбирането.
22 Октомври 2015 17:29
9101 - стига с това надничане в чужди канчета! Аз не познавам редови полицай живял доссатъчно дълго след пенсия, на да си я харчи. Я диабет, я сърце, я хепертония... Проблемът е следния - не може да постъпваш при определени условия, а след 10 или 20 год служба някой отгоре да ги променя едностранно. Обявете при назвачаване дали или няма да има компенсации, и ще търсите свестни полицаи със свещ! То не че други работодатели са цъфнали, търсейки можещи хора...
22 Октомври 2015 18:24
около 6000 служители от системата на МВР, които не работят в рискова среда, могат преспокойно да преминат към трета категория труд. Това щяло да спести съществени средства. "За съжаление все още не виждам движение в тази посока", обяви министърът.

Горано-о-о-в, въобще не се надай! Нивгиш няма да дочакаш да го видиш ваджишкото "движение" във въпросната посока, 'щото тези 6000 служители всичките, до един, са се хора с връзки, съпруги, балдъци, щерки, любовници на полицейски началници от ниския, средния и топ ешелон на властта в Милюцонерството, тъщи и свекърви, сваковци и лелинчовци и прочие родня! Как ще пуснат кокалчето "5 за 3" - получаш в НОИ цели 5 години осигурителен стаж срещу само 3 реално прослужени на топло в МВР-то! Ами дългите отпуски на държавния служител в МВР, ами доскоро столовото хранене, магазинчетата, дето "Чех" зарежда със суджуци и салами, ами станциите по морето и по планините, ами безплатната карта за градския транспорт, супербързият Интернет вътре в сградата на "Гурко" и "6-ти септември".... Ех, Горанов, как да се разделят с всичко това ?! Как ?
22 Октомври 2015 18:45
FuFighter, не надничам в чужди канчета, гледам моето канче. За да не умре от глад майка ми, нормална пенсионерка - без "привилегии", трябва всеки месец да разчита на мен. А унижението е пълно. А тези дето няма на кого да разчитат?
За мен в този си вид полицаите и военните са едни търтеи и хрантутници. Каква полза от тях? Един крадец не са хванали, по добре да ни разрешат оръжие и да се пазим сами. То и сега трябва да се пазим сами, само че ни забраняват.
Можеш ли да обясниш поради каква заслуга или привилегия пенсионираха варненския шеф на полицията на 45 години? Не може да работи на бюрото ли, или какво?
Нямало да има какдидати... Ако заплатите са добри ще има много кандидати. Парите са огромен стимул. Нямам против, обратното - считам че заплатите на полицаите трябва да са достатъчно високи за да са доволни и да има желаещи. Полицаи, не чиновници.
Но да се пенсионират рано за да вземат от пенсиите на нормалните пенсионери - не съм съгласен.
Защо като толкова много искате, не получавате ранните си пенсии от професионарния си фонд? Защото ранните пенсии ще бъдат символични. Толкова пари вкарвате вътре.
Аз не съм съгласен парите които внасям в солидарната пенсионна система да отиват за ранно пенсионирали се млади и здрави търтеи!
Всички мъже се разболяват, не само полицаите.
22 Октомври 2015 18:54
Относно другия проблем - и аз като започнах работа - миньорите ги пенсионираха на 45 години. Сега обаче ще трябва да се пенсионирам на 65 години, мината я закриха а всички години за по-ранно пенсиониране ги изпускам с малко, защото съм по-млад. Догато стигна възрастта - срока е минал. Не е ли същия проблем? Значи не е само за полицията.
И защо си мислиш, че моята професия е по-малко стресова от тази на полицай?
Много мои колеги завършили заедно - им се видя трудно и станаха полицаи.
22 Октомври 2015 22:12
Не гледаш в чуждото канче,ама само първите два реда и после с нова злоба ръмжиш.Нищо против майка ти,но за да взима такава пенсия,колко ли е внасяла като осигуровки?Същото ще стане и със сегашните работещи след време,защото крият осигуровки.И покрай това криене на осигуровки аз никога не съм взимал "детски"защото не мога да скрия доходите си,а съседката Пена се осигурява на 350 ,а реално взима900 или 1000лв.и взима детски,но Пена след време ще взима малко пенсия и ще реве ,че полицаите взимат голяма.Визираш професионалния фонд.В този фонд се събират пари от 2000 г.а тези които искат сега да се пенсионират внасят осигуровки от 80 и някоя година.И за да не ревнеш за осигуровките,ще ти кажа,че ние си ги плащахме сами и когато започна да ги плаща държавата ,ни намалиха заплатите.Много ли си стресиран?Нима са стреляли по теб?
23 Октомври 2015 17:45
Ръмжа, защото ни взимате парите. Как се наричат тези дето взимат парите на другите? И от кого ни пазите като ни обирате пенсионните фондове и старините?
Относно стрелбата - народа е казал: Който го е страх от мечки - не ходи в гората.
А теб гърмял ли те е газ гризу? Хайде да не си ги мерим.
25 Октомври 2015 02:39
Кой ти взема парите бре!!??? Помисли малко с тая глава, преди да притопляш стари манджи! По-горе ти го обясниха цветно и с картинки! Като искаш - ставай полицай! Днес някакво момче се е самоубило след 24 часово дежурство на границата! Те ти свободно място!
25 Октомври 2015 11:16
Полицаи и мозък.
27 Октомври 2015 18:35
В България няма нищо невъзможно.Щом овчар стана милионер,е вярно от тотото,какво има да говорим.Всеки има право на няколко шанса.Е,иРумито Бъчварова
също.Що пък да не опита?За проба пари не взимат,нали така?Издъни ли се,има кой да опъне чадърче,такова,че и подметките на патъците й няма да се видят.
Банално.Както се казва:под слънцето нищо ново.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД