:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът очаква фалити и по-високи цени заради данъка за вредните храни

Налогът може да стимулира производителите да използват още по-некачествени суровини
Вълна от фирмени фалити, ръст на сивата икономика и по-високи нива на бедност след приемането на данък "вредни храни" очаква бизнесът. Проектозаконът за т.нар. данък "обществено здраве" вече е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. От проекта става ясно, че налогът трябва да влезе в сила на 1 юли догодина, а не както се очакваше - от началото на 2016 г. Данъкът, чиито ставки ще варират между 3 и 78% за различните групи храни - с високо съдържание на сол, захар, хидрогенирани мазнини, кофеин и таурин, вече предизвика бурна реакция от голяма част от фирмите у нас.

Според Българската стопанска камара налогът би увеличил разходите за храна на хората с най-ниски доходи. От своя страна това ще доведе до скок на цените и на останалите храни, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити. Затова от БСК настояват за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателите акцентират и върху липсата на яснота относно администрирането и контрола по прилагането на новите ставки. Според тях е огромен рискът от нарушения при етикетирането и обозначаването на облагаемите съставки.

Бизнесът изтъква, че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането. "Опитът да се определят като опасни храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия", категорични са от БСК.

Данъкът засяга огромен брой фирми у нас. На облагане ще подлежат всички продукти със сол повече от 1 грам на 100 грама, като чипсове, снакс, сухи супи, кетчуп и др. Ще се облагат и продуктите, които съдържат повече от 40 грама захар на 100 грама продукт, като шоколади, бисквити, сладоледи, газирани напитки, както и храните, които съдържат кофеин или таурин като енергийните напитки. Продуктите, в които има хидрогенирани мазнини, ще се облагат с по 3.10 лв. за килограм.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев производителите ще намалят захарта и солта в продуктите под необлагаемия праг само ако се свие потреблението на тези храни. "Ако съдим по вдигането на акциза за цигарите, което не намали тютюнопушенето, не вярвам и този налог да ограничи употребата на някои храни", коментира пред "Сега" Колев.

Като "опит за ценово регулиране" определи предлагания данък Марияна Кукушева, член на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя заяви пред "Фокус", че законопроектът е изготвен без участието на експерти и представители на бизнеса.

Председателят на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров приветства идеята всички имитиращи млякото продукти да бъдат облагани с данък "вредни храни". От асоциацията обаче също настояват приходите от този данък да се върнат при животновъдите, за да има повече истински млечни продукти.

Пред "Сега" председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов заяви, че ефектите за здравето на хората от данъка ще бъдат минимални. Той дори допусна, че облагането на вредните съставки ще направи храните още по-опасни, тъй като производителите може да започнат да влагат още повече заместители и по-вредни съставки, които са по-евтини от качествените, за да могат да задържат максимално ниска цената спрямо търсенето. Според Николов трябва да се приложи цялостна стратегия за информиране на хората за вредите от някои съставки, както и да се ограничат рекламите на вредните храни, насочени към деца. За да станат по-достъпни основните качествени хранителни продукти, трябва да се върви към намаляването на ДДС за основните стоки.

Здравният министър Петър Москов призна, че данъкът вече е обект на сериозни разговори с бизнеса. "Винаги притесненията на индустрията са свързани с възможности за загуба на работни места и за лоши икономически последици за определени сектори. С КРИБ водим смислен разговор къде е златната среда между това да положим началото на цялостна кампания за различен начин на живот, особено при децата и при младите, и това да няма някаква непосилна икономическа цена за бизнеса", заяви Москов. Той се похвали, че лекарите и пациентските организации харесвали идеите.
32
3488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
21 Октомври 2015 20:18
че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането

Това е разумното решение.
И другото разумно решение е със закон да се забрани допускането на РъБове до властови позиции поради изключителната им вредност за живота и здравето на българите.
21 Октомври 2015 20:23
Според Българската стопанска камара налогът би увеличил разходите за храна боклук на хората с най-ниски доходи
21 Октомври 2015 20:30
Така "бежанците" ептен ще ни заобикалят. Втренченият го измисли гениално !
21 Октомври 2015 20:49
Въобще някой правил ли е анализ как тоя данък ще се отрази на различните групи хора - бедни, средна класа, богати? На кои храни ще се отрази, и на кои не?

Взимат артикулите на един голям супермаркет и правят сметки. Искам да им видя анализите/макар, че съм сигурен, те за такова нещо и не са и чували/.

Както изглежда даже баничките ще се вдигнат 2 пъти!! Това е храна най-вече на бедните и работещите. Богатите пак ще щракат с пръсти.

Едва ли не всичко ще се облага с тоя данък - няма да се учудя ако и туршиите, соевият сос даже.

То бива простотии ама чак пък толкова.


---

http://mickideas.blogspot.com
21 Октомври 2015 20:51
Искам публикувани анализите, артикул по артикул - как ще се отрази тоя безумен данък при сегашните им рецепти.

Озаптете тия от РБ вредни са. Тоя данък реално е данък храни. Нещо като данък въздух. Уж ще се облагат само вредните храни.. ама то реално както са го дефинирали.. че то няма да остане необложена храна.
21 Октомври 2015 21:01
Втренченият
21 Октомври 2015 21:10
Без фалити в "едрото и дребното" няма да мине ...
21 Октомври 2015 21:24
То бива простотии ама чак пък толкова


Аааа, mick , можееее, може, даже и още повече може! Щом е за простотии, седерастите са недостижими!
21 Октомври 2015 21:40
даже баничките ще се вдигнат 2 пъти!! Това е храна най-вече на бедните и работещите.


Дискусията започва обещаващо, с проникновени социално-антропологически наблюдения
22 Октомври 2015 02:33
Тоя с втренчения поглед защо удря балтията на всички наред? Ами ако някоя баничарница, да речем, не използва вредни мазнини и баничките са с извара, която не е солена? Една по една ли ще ги проверяват? По тия земи хората са яли баници векове наред, без да питат туй втораченото с пръстовите му отпечатъци. И сладкарските цехове ще хлопнат кепенците? Или целта все пак е да се надуят всички цени?

Докога всякакви ще си присвояват правото да решават вместо нас как да живеем, какво да ядем, дали да пушим тютюн или марихуана, кое е вредно и кое не? Имат ли вид на по-акъллии от нас? Надали, ако се съди по приказките на тоя с друсаните очи. Или си говорят директно с Господ, та са в течение кое как е в природата и в човешкия свят?

Като е толкоз загрижен за здравето ни, що не се притесни първом от софийските улици, дето ги мият веднъж годишно, а не всяка нощ, както е в Европа и както беше у нас, допреди да ни се натресат таквиз вторачени управници, с остатъчните им тротоари с дупки, кал, треволяк (който скубят с ръце някакви тумби от цигани два пъти годишно, трупат го на купчини, които после вятърът разнася навред, като че ли си няма специална машинка, за която е достатъчен един-единствен човек), засъхнали от месеци изпражнения, мъртви плъхове и размахващи метли по обяд в краката на минувачите циганки, вдигащи кърски прахоляк до втория етаж, та който не е хванал туберкулова или кучешка тения, да не остане незарезен

А що не се погрижи за повече и по-евтини общодостъпни басейни в София, вместо от банята с трите й готови басейна и полезната й минерална вода да се прави музей? Значи траки, римляни, българи, турци са ползвали векове наред туй благо, но взе, че се домъкна таз много загрижена за нас управляваща ни четвърт век шайка и ни отне онова, с което Господ ни е дарил безплатно, а дедите ни са се погрижили да облагородят и оползотворят!
22 Октомври 2015 07:32
Значи различни ставки на ДДС не могат да се администрират, но този толкова вариантен акциз - може!
Къде сте виждали мутри да си служат с моркова, а не с тоягата?
22 Октомври 2015 07:53
"Десните" в България нас данъци не свалят, само вдигат. В резултат ще се вдигнат цените на всички храни. Вместо захар ще се слага глюкозо-фруктозен сироп. На другите работи ще им измислят по-вредни аналози. Накрая цените ще са по-високо, а храните по-вредни от сега. Ама оцъкления се интересува само от своето джобче.
22 Октомври 2015 08:08
странен подход?! ще се облагат храни с определено съдържание на кофеин, а кафето не?! храни, с определено съдържание на сол, но сиренето не?!
интересно защо би се наложило облагането на баничката, щом вложеното в нея сирене няма да се облага?
нищо няма да е ясно, ако не се определи за всеки краен продукт поради каква конкретна причина се облага. за всеки! защото, осолената сланина каква би била причината - солта или мазнините? защото ако е солта, сланината ще започне да се продава сурова и електората ще започне да си "забърква" в къщи отрови. и за други храни вероятно така - туршиите. което ще е по-полезно, вероятно, отколкото крайните продукти, "забъркани" от производител, чиято технология може да се наблюдава... всичко се "измисля" за "дборото" на електората. важно е да падат кинти.
идиотизми всякакви. в крайна сметка ако изходните продукти са обложени, каква трябва да е причината, краен продукт създаден от тях да бъде обложен още веднъж? а ако от безвредни вещества или продукти може да се забърка нещо вредно, каква следва да е причината подобно нещо да бъде разрешено за производство? доколкото знам има правила за БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ! няма ли плащането на данъци за вредни храни по предлагания ред да легитимира производството на вредни храни?

ПП и другия идиотизъм - държавата събира данък, а парите ще се харчат от ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ?! ми аз не искам парите ми да се харчат от някакъв "съвет"?! то сега не съм сигурен как ЗАКОННИЯТ орган - Парламента, който трябва да следи как ми се харчат парите от данъци, го прави както трябва, а сега ДЪРЖАВАТА ще събира едни пари под формата на ДАНЪК и ще ги даде на някакъв СЪВЕТ да ги харчи?! пълно беззаконие!
22 Октомври 2015 08:17
Кресливата сектичка се опитва с поредната щуротия да привлече внимание към себе си, манкирайки реформа. И го прави в неподражаемия си "аристрократичен стил", препоръчвайки ни да ядем ... пасти по причина лошия хляб
22 Октомври 2015 08:30
че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането
Аз не знам да има храни по щандовете с вредни съставки. Да кажеш, че хидрираните мазнини т.е., маргарините са вредна съставка е доста пресилено. Сега има методи, с катализатори които да водят процеса към получаване само на цис-формата при хидриране на растителните мазнини.
В момента, обаче, на особенна атака е хлябът. Според някои много опасен е глутенът в бялото брашно. Преди беше маята. Глутенът водел до гъбични заболявания, които били причина за повечето модерни болести, като се почне от екземите и се стигне до рака. Хайде да цапнем и на хляба един акциз, като вреден.
В момента в правителството има двама министъра, на които само глупави идеи им се раждат между ушите. Това са Танев и Москов.
22 Октомври 2015 09:07
Всичката пара във свирката.Блесналия поглед от първия ден реформира и резултатът е налице -нищо.Искрено се надявам и СЕГА да е така.
22 Октомври 2015 09:27
Т'ва оня същият "бизнес", дето вече фалира преди месец от повишението на ел.енергията ли е, или е друг?
22 Октомври 2015 09:35
А защо направо да не криминализираме производството, съхранението, търговията и консумацията на вредни храни ? Щом са вредни, значи са насочени против живота на потребителите. Направо производството, съхранението и търговията с вредни храни да се приравни към опит за убиство на повече от две лица, а хората, които ги консумират, да се въдворяват за принудително лечение. Хора, като д-р Емилова ще направят добър бизнес.
А бе, направо създаваме стандарт за българин. Ръст, тегло, размер на главата, дължина на краката, цвят на очите, ......можете да допълвате.
А на първо време оборудване на НАП с кантари. И който е с наднормено тегло, да плаща по-големи здравни вноски.
22 Октомври 2015 09:51
Не мога да си представя как една храна или напитка, съдържаща захар би била вредна при положение, че се консумира рядко и в малки количества. Това е като с отровите и лекарствата, важна е дозата, която се поема от човек.
Или пък баницата, която е в традиционното меню на българина. По-хубава баница става като се сложи и масълце, не само олио. Маслото вредно, защото съдържа животински мазнини, сиренето и то вредно, защото е солено, яйцата пък съдържат холестерол. Излиза, че столетия българите са яли и ядат изключително вредна храна.
Само че баниците са ги хапвали по празниците, т.е. отвреме навреме.
А чрез този закон се наказват и глобяват и умерените потребители на т.нар. "вредни" храни, които ги консумират рядко и с мярка, което е неприемливо и несправедливо. Още повече, че само няколко страни са опитвали подобни мерки, като някои след това са се отказали поради абсолютната им безполезност.
22 Октомври 2015 09:52
А на първо време оборудване на НАП с кантари. И който е с наднормено тегло, да плаща по-големи здравни вноски.

И по-ниски пенсионни....
22 Октомври 2015 09:56
Данък 'здраве', ,
След като Румъния намали ДДС за храните, Москов иска да вземе 150 000 000 от залъка на народа!
Срам, срам, срам!

Форумът по-горе е категоричен - този налог ще удари най-бедните главно.
Това ли е 'реформата' на РБ?..
22 Октомври 2015 10:50
Очаквах БирникЪ да е по- краен, защото таз тъпня ще я сърба НАП- няма кой друг. А за проверяване на баничките поединично- КОЙ?
22 Октомври 2015 11:54
Ablepsia
22 Октомври 2015 12:03
ще удари най-бедните главно.



гладно
22 Октомври 2015 12:17
Ей, започвам да вярвам на Симеон като каза, че има нещо сбъркано в чипа на българите, като гледам тоя поплак тука в защита на помията и боклука, които се продават за храна и пиене. Види се, ненапразно едни по-раншни господари тука са измислили израза "терсене гяур".
Това е като във вица за Охо Боху, комуто докладвали че има една лоша и една добра новина и го попитали коя да му кажат първа. А той поискал първо лошата, та добрата да пооправи настроението после. Лошата била, че за ядене са останали само лайна, а добрата, че лайна има в изобилие. Та по тоя повод - бе съобщено, че в Индия са организирали доставката на сушен говежди тор онлайн... А за пиячите - напред към метила - хем по-евтино, хем окончателно...

А радикалното решение на терзанията по-горе ще е премахването на каквото и да е здравно осигуряване и ползването на незаплащани медицински услуги, всеки да се оправя сам със здравето си... Е, тогава ще бъде наистина "феерично", както обичаше да се изразява някой от форумците тук...
22 Октомври 2015 13:02
Нищо няма да се случи с подобни закони. Колкото се случи със стоките по БДС. Пак си консумираме по-евтините хлябове и мляко. Не е там проблемът. Проблемът е в бедността на народа. Народа няма пари да купува по-скъпи храни. Тоя фукльо Москов нищо няма да постигне. Само караници предизборино. Може това да е главната му цел.
22 Октомври 2015 13:16
Панаир на село, хора, глъч.
Както винаги - скара, на две сергии в случая.
На едната обаче имало опашка, а при другия продавач се спирали само случайни панаирджии.
Станало му чоглаво и попитал конкуренцията:
- Абе колега, какво толкова слагаш в твоите кебапчета, че народа се тълпи при теб?
- Ами какво, по старата рецепта - доза кАйма, доза лАйна.
- Ааааааа, ама ти и кАйма ли слагаш?..
22 Октомври 2015 13:43
Не разбрах точното дефиниране на понятието "вредни храни"?! Ако управляващата клика иска да въведе акциз върху храните (т.е. данък), нека да си го кажат в прв текст. Следващото е данък "чист въздух", "пръдня" и т.н. Има си т.н. контролни санитарни органи, които трябва да следят за качеството и степента на вредност на храните. Нека те си вършат работата, а всеки птребител да си преценява сам какво да яде и пие (ако въобще има възможност за избор). Имаше един филм със Силвестър Сталоун, където ги замръзяваха, а за всяка псувня се плащаше "кредит". Тази (все още ) идея ми напомня точно това.
22 Октомври 2015 15:28
Данъкът стимулира производството на качествени храни. А качествени храни могат да се произведат и да са на изгодна цена. Въпрос на организация и добри рецепти. Направете си домашна храна и пресметнете - излиза даже по-изгодна от купената. А ако се прави в промишлено количество, постоянните разходи се преразпределят и цената може да е по-ниска. Крокодилски са сълзите на производители, които блъскат химия и слагат надути цени.
22 Октомври 2015 15:42
Данъкът стимулира намаляване на храненето като цяло, а това води до духовно усъвършенстване.

Дотук с положителните страни.

Отрицателните - ядат всички, а от данъка ще намажат само спортистите.


22 Октомври 2015 16:25
Затлъстяването на нацията се дължи на ядене. На борба с затлъстяването!
22 Октомври 2015 17:55
Всичко това е заради парите, а не заради здравето на хората. За да не си паднат на гърба за въвеждане на прогресивния данък общо доход, измислят други форми да компенсират и увеличат приходите, но за сметка на потребителите, за да не засегнат богатите, които ги крепят на власт. Дори и да се намали съдържанието на сол, захар, мазнини и пр., какво става с основните суровини за производството на въпросните храни - престарели месни обрезки, субпродукти, внесени незнайно откъде, прат, стари многократно замразявани и размразявани меса, плакнати в разни разтвори, за да изглеждат пресни, сухи млека незнайно откъде, заместители на захарта и пр. При тази безработица, при мизерните доходи на населението, при липсата на собствено производство на основните суровини за хранително.вкусовата промишленост въвеждането на този данък е лицемерия и демагогия, които са стил на всички управляващи. Питам се какво ще стане с продуктите, внасяни от ЕС, които попадат в групата на т.н. вредни продукти. Ако заложат нормативи за нашето производство, същите като тези в ЕС за аналогични продукти, тогава коя е гаранцията, че тези от ЕС не са вредни и опасни? Има ли сравнителни таблици за чипсовете и снаксовете например, произведени тука и произведени в ЕС, за безалкохолните напитки, за колбасите и т.н.





Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД