:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Вицове

Димитри Иванов
Не са заспали българите. Онзи ден още не беше отшумяла новината за нови данни към старите теории имало ли е нямало ли живот на Марс, когато комшията Гугу (Георги Данаилов) ме засече при кофите за боклук и ми каза новия виц: За Марс не се знае, но в България няма.

ЕС да се учат от нас как бързо измисляме вицове. Да не се учат от нас как проспахме интересите си, когато Жак-Ив Кусто прелетя с вертолет над АЕЦ "Козлодуй" и отсъди: Тези реактори са опасни и трябва да се закрият. Командан Кусто беше световноизвестен. Jacques-Yves Cousteau и 23-годишният Луи Мал (Louis Malle) направиха един филм със забележителни за онова време (1956) подводни снимки. Филмът се казваше "Светът на мълчанието" (Le Monde du silence, The Silent World). Присъдата си над АЕЦ "Козлодуй" произнесе от висотата на своето невежество в енергетиката. Той искаше в Сахара да се добива слънчева енергия за Европа. Той казваше energie solaire, а не фотоволтаици, както сега казваме, и тази идея вероятно има бъдеще, но едва ли в България, която не е Сахара, и ветрогенераторите и слънчевите панели станаха спекулативни начинания да расте цената на еленергията и да се съсипва природата.

След като в България избухна "демокрацията", настъпи "лукановата зима", без отопление, ток от време на време, хляб, ако превариш опашката сутрин. И гениална US идея: В Минесота царевицата в силозите мухлясва. Вместо да я изхвърлим - дарение. А понеже по закон трябва да е с US транспорт, България ще плати навлото, нищо че US навлото е двойно на световното и петорно на българското. Не било така едно време, деца.

ЧАС ЗА ДЕЦА: Иван Вазов, деца, написал "Уилсону". Това е ода. Възхвала за президента на Съединените американски щати, който се казвал Удроу Уилсън. Откъде зная това ли? Изгуглих го. Докато го четях в "Гугъл", бях съгласен с него, като го прочетох, открих, че аз съм го писал. Вярно, смешно е. Като малко кутре, което гони опашката си, пък аз съм един стар дядо. Така ви искам, деца, да сте ми весели и да ми се смеете, когато имате час с мен. Лошите хора са все недоволни и сърдити.

Иванчо, какво има? Добре, ще ти обясня за програмата "Еразъм", по която кака ти Марийка замина да учи, но после. Не, сега ще ти обясня. Еразъм написал една книга, която не се казвала ода, казвала се възхвала на глупостта. Книгата била смешна, навъсените набожници се разсмели и не изгорили Еразъм на кладата. Те, набожниците, мислят, че дядо Боже им е дал пълномощно да назидават хората и да ги съдят от името Господне. Сега цариградският Вартоломей ... не, няма за ви разкажа това, то не е за вашите главички. Какво каза? Французите са по-готини ли? Виж какво, Иванчо:

Петнайсет години след мухлясалата царевица петима елитни френски командоси излетели от Румъния, извършили нощен скок с парашути и се приземили в български царевичак в землището на плевенското село Коиловци, където ги чакал супер джип, оборудван с комуникационна и локационна техника. Но двама пазванти и един пенсиониран полицай помислили, че цигани крадат царевицата, грабнали едни сапове (дръжки на лопати), набили петимата елитни командоси и тоя, дето ги чакал в специалния джип. Командосите били инструктирани, ако се натъкнат на недружелюбни туземци, да казват на български, че провеждат тренировка. Те били елитни бойци за високорискови тайни операции на френското военно разузнаване. Но българските пазванти не знаели, че те са експерти в ръкопашен бой, и ги набили. Френският посланик, що да стори, направи се на умряла лисица, тихомълком експедира във Франция набитите командоси със сачми от ловджийско чифте в задниците, един със счупен нос. Разказаха за случката френските журналисти от Le Point и Marianne.

НЕ ЗА ДЕЦА. Остана скрито-покрито, българите и французите замълчаха като пу... Едно време с френските ми съученици пеехме "Мон ами Пиеро" с неприлични думи: Au clair de la lune/ trois petits salauds/ se tataient les prunes/ derriere un tonneau (На лунната светлина три малки мръснички, си драпаха сливите зад една бъчва). Excuse my French, както се казва на английски. Как е на испански да каже професорката Люси, която едно време преведе преводаческите истории на Хавиер Мариас, събрани в книгата "Сърце тъй бяло". Той (симултанният преводач Хавиер Мариас) вървял редом с английската премиерка и испанския премиер да им превежда, но за да не влезе в кадъра, изостанал, щото тях двамата да ги снимат как си говорят, вървейки натам, където ще преговарят при закрити врата. Испанецът, който не знаел английски, усмихнато повтарял "Три, четири, пет, как готино ще си прекараме с теб", а англичанката, която не знаела испански, се усмихвала и казвала: Cheese, cheese, tweedle tweedle, biddle diddle, twit and fiddle, booo!

Така че не се смейте на сегашния български премиер Бойко Борисов, че не не знае никакъв език, освен както си говорят в Банкя. Аз си блъсках главата как ще е на английски "шменти-капели", нищо не измислих, признах си в писаницата и заваляха подсказвания от цял свят, най ми хареса едно подсказване от анонимни българи в Сингапур.

Сега ЕС да не се прави на умряла лисица. US го повалиха със само два удара:

1. Напливът от бежанци, предизвикан от US войните от Алепо до Афганистан. Алепо е в Сирия, но Алепу е в България.

2. Скандалът "Фолксваген". Ралф Нейдър навремето написа Unsafe at any speed за най-популярния US автомобил и го кандидатираха за US президент.

Няма приятелства, има интереси. Европейците си драпат оная работа и стана късно да реагират. Приятелства има само между хората. През 1978 г. ме уволниха от БТА. Не оставих семейството си гладно, станах freelance, свободен агент, както казват на футболен език. Вярно, затвориха се за мен вратите на националното радио и телевизия, но забраната на ЦК на БКП беше само за централните медии; аз пишех във варненския в. "Народно дело", гостувах в Добрич, във седмичника за книги "АБВ" професор Филип Панайотов ми даде колонка, Томски ме командирова в Монголия, Васа Ганчева ми монтира документалния филм, сестра й Вера Ганчева ми позволи да превеждам за издателство "Народна култура" каквото си поискам, даваше ми всяка седмица книги, които издателството получаваше по обмена с чуждестранните издателства, да кажа кое да издаде, кое не, на професионалния читател му плащат на прочетена страница. С една дума, вярна излезе поговорката "Не имей сто рублей, а имей сто друзей", всеки като ти даде две рубли, ще имаш двеста рубли. Да се чудиш - мълчаливец и темерут съм, пък имам приятели.

Едно време Франция и Англия не били приятели на България. Британският премиер лорд Дизраели бил на страната на турците против българите, щото Русия да не завладее Цариград и проливите, "парламентарният тигър" Жорж Клемансо, два пъти премиер на Франция, вбесен, че българите сразили сърбите, настоял чрез френския посланик в Санкт Петербург-Русия да накаже непослушните българи с морска бомбардировка на Варна. Баба ми Венета продължила да слага пепелината - да не мислите, че перални имало тогава. В коритото пласт пепелина, пепел от дърва, после чаршафите, после бельото, после пак пепелина, после заливаш с вряла вода, чак после переш със сапун. Ще си остави баба прането, понеже някъде се чувало бум-бум.



DI copyright

 Някой написал възхвала за президента на Съединените американски щати, който се казвал Удроу Уилсън. Оказа се, че съм аз.
 Старо, но златно
111
41029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
10 Ноември 2015 19:29
10 Ноември 2015 19:36
Стар виц от времето на соца за Марс
Въпрос към Радио Ереван : Има ли живот на Марс?
Отговор: И там няма...
10 Ноември 2015 19:44
Но българските пазванти не знаели, че те са експерти в ръкопашен бой, и ги набили.

В грешка си, двамата братя не бяха пазванти.
Бая народ им е сърбал попарата.
10 Ноември 2015 19:48
Стар съветски виц. Вицовете ги измислят евреи.
10 Ноември 2015 20:00
В коритото пласт пепелина, пепел от дърва, после чаршафите, после бельото, после пак пепелина, после заливаш с вряла вода, чак после переш със сапун.

Дори само за подобни изречения чета Димитри Иванов с удоволствие. Прекрасен образ... Благодаря!
Да се чудиш - мълчаливец и темерут съм, пък имам приятели.

Всъщност, подобни хора, са най-добрите приятели - казвам го от личен опит )))
10 Ноември 2015 20:02
Жорж Клемансо, два пъти премиер на Франция, вбесен, че българите сразили сърбите, настоял чрез френския посланик в Санкт Петербург-Русия да накаже непослушните българи с морска бомбардировка на Варна.

Е де! Клемансо настоял!!!
10 Ноември 2015 20:03
А бе-
10 Ноември 2015 20:21
Едно време Франция и Англия не били приятели на България.



Te и сега не са !
10 Ноември 2015 20:22
Бе ,азда не съм поумнял откак чета ДИ и понякога пиша под писаницитему? Ма туй за командан Кусто съм си го мислил и знаял досущ като него. Само не спомена за френските интереси в румънската ядрена енергетика , ама нейсе. Тц! не ще да съм поумнял...то не било по млеко ами по суроватка ,дет казват у Лехчево,Монтанско.
И като стана дума за вицове:
На Гарабед чича му бил в Америка ,остарял човекът ,взел да не вижда хич и пратил хабер да повика Гарабед да го гледа.
Тръгнал Гаро да вади една кола дукименти и стигнал до най големия началник. Онзи му рекъл:
- Абе , ти що не вземеш да доведеш чича си тука ми ти ще ходиш там:
Гарабед рекъл:
- Ма ,др.началник той чичо ми е сляп ,сляп с двете очи , а не е луд!!!
10 Ноември 2015 20:24
Томски ме командирова в Монголия

Добрият чичко Томски. Много е обичал своята подвижна закачалка за мундири и фуражки...
10 Ноември 2015 20:26
Как е по-правилно да се каже - petit salaud или petite salope? Заради... сливите... таквоз...
10 Ноември 2015 20:29
Или пък трима малки таквоз ... топките?
10 Ноември 2015 20:30
Защо имаше Луканова зима? Кой снабдяваше страната с петрол? Кой е ял мухлясала царевица? Пазвантин ?? Що за дума??
10 Ноември 2015 20:33
"Не имей сто рублей, а имей сто друзей", всеки като ти даде две рубли, ще имаш двеста рубли.
Също хубав грузински виц.
10 Ноември 2015 20:38
Брагодаря ДИ! Коректно !!
10 Ноември 2015 20:38
BGHUN
10 Ноември 2015 20:21
Едно време Франция и Англия не били приятели на България.



Te и сега не са !
Сакън!
10 Ноември 2015 20:41
Русия приятел ли ни е?
10 Ноември 2015 20:42
Да!
Интересите не правят приятелства...
---------------
Сайтът на Генек
10 Ноември 2015 20:49
Интересите? Кои по точно, те са диаметрално противоположни
10 Ноември 2015 20:50
Жак и Филип Кусто не знам с какво и къде са летяли, какви оферти на кой и за какво са предлагали, но са страхотни изследователи. Книгите им са цяла енциклопедия и до ден днешен са актуални.
10 Ноември 2015 20:54
Двама полицаи, обсъждат нАучен обмен помежду си. - "А бе, ти знайш ли, НАСА на Маркс живот открили!" - " Ай ся и ти, тва засега е само хипотенуза!"
10 Ноември 2015 20:55
Допреди 70 години дедофците на некои днешни унуки са държали властта, но са я изгубили заради акъла си. Днес унуките им са бесни на Русия, заради победата на СССР над любимата им хитлеристка Германия и че дедофците им са свалени от власт.
10 Ноември 2015 20:58
във седмичника за книги "АБВ" професор Филип Панайотов ми даде колонка,


а аз не можах да му намеря телефона миналата седмица да му честитя рождения ден...

Кусто са голяма работа, но наистина не стана ясно как от подводието изведнъж се изкушиха да летят точно над АЕЦ-а...
10 Ноември 2015 21:00
Кусто може да е казал, че и пишките ни са по-къси от френските, и тука пак да му поверват.
По-важно е какво казал в прав текст Джон Рич, генералният директор на Световната ядрена асоциация, мръсен, долен и подмолен америcuntец според некои.
Та човекът казал, че трябва да браним реакторите си.
Когато преди няколко дни генералният директор на Световната ядрена асоциация Джон Рич дойде и ни препоръча да браним с всички сили III и IV блок на атомната си централа, доста българи изведнъж отново повярваха, че имаме някакъв шанс. Американският специалист дори ни посъветва да се оттеглим от преговорите с Европейския съюз, ако, при положителни резултати от партньорската проверка на III и IV блок на АЕЦ, той продължи да настоява те да бъдат закрити.

Натисни тук
10 Ноември 2015 21:01
Г-н Иванов

Приятелството само по себе си предполага общи интереси, или общи спомени... Трудно е да има приятелство между страни
10 Ноември 2015 21:02
Е, баш православнио приятел на България - вселенскио Вартоломей, вчера се изтъпани по нашенско и сака да връщаме на гърците, български светини от Сяр, Драма и Кавала...
10 Ноември 2015 21:02
Жак и Филип Кусто не знам с какво и къде са летяли, какви оферти на кой и за какво са предлагали, но са страхотни изследователи. Книгите им са цяла енциклопедия и до ден днешен са актуални.

Ми мене що ме е яд,че баш Кусто ни такова АЕЦ-а. Че аз "Светът на мълчанието" съм го гледал 26 пъти!!!
10 Ноември 2015 21:03
Кусто са голяма работа, но наистина не стана ясно как от подводието изведнъж се изкушиха да летят точно над АЕЦ-а...

Ми въпрос на спонсориране, националност и сиренява смрад.
На колко километра от Козлодуй се намира по-по-най.безопасната на света френска румънска ЯЕЦ?
10 Ноември 2015 21:04
Така възниква въпроса защо сме франкофони?
10 Ноември 2015 21:05
Е, баш православнио приятел на България - вселенскио Вартоломей, вчера се изтъпани по нашенско и сака да връщаме на гърците, български светини от Сяр, Драма и Кавала...

Божо тоя път го каза добре - тоя патриарх, щом е вселенски, защо говори от името на Гърция, която дори не си ги иска реликвите?
10 Ноември 2015 21:06
Или вече не сме, ония от Коиловци дали се сетиха освен боя и да ги пообичат мъничко
10 Ноември 2015 21:06

Майсторско тази сряда!
10 Ноември 2015 21:07
Така възниква въпроса защо сме франкофони?

Щото техното сирене мирише на нашите крака, затуй!
Или обратното...
10 Ноември 2015 21:08
Или вече не сме, ония от Коиловци дали се сетиха освен боя и да ги пообичат мъничко

Е чак толко франкофони не сме, явно...
10 Ноември 2015 21:08
Хубаво се изказа проф. Божо - "Този въпрос е уреден между държавите..."
На български "Я си гледай работата"
10 Ноември 2015 21:10
"Не имей сто рублей, а имей сто друзей", всеки като ти даде две рубли, ще имаш двеста рубли.


Журналистически вариант: "Не имей сто рублей, а женись как Аджубей".
10 Ноември 2015 21:14
като го прочетох, открих, че аз съм го писал.


Това ли? http://bulgariamakedonia.net/index.php?br=29&stat=319.Да не си го преписал от Д.Крапчев?

Байно,спри се с тия лакърдии,като тая с Чърчил,за картофите,сега за царевицата.На колко години си бил, когато си го чул по бибисито -12-13,може би? Няма го записано черно на бяло.Изглежда имаш някаква завист към Чърчил,дали заради Нобеловата награда /1953/ или,както пише Б.Джонсън "Чърчил е живото доказателство и звучният шамар в лицето на всички,които смятат,че историята е просто разказ за развитието на някакви огромни и безлични икономически сили". Ти бил ли си в Дулут/Минесота където е натоварена/мухлясалата/ царевица.Знаеш ли как се превозва такъв товар през океана,че по време на прехода трябва да се отварят капаците на хамбарите за проветяване, поради опасност, именно от гранясване,и екипажа, ако не е имал тази възможност,поради липса на спокойно море, товара се поврежда.
До някъде те оправдавам,щото патилите казват,Човек,колкото по старее-по глупее.

10 Ноември 2015 21:17
А, това не винаги зависи от възрастта.
10 Ноември 2015 21:18
Кенет,
сори! Да-то е отношение към есето, не отговор на питането ти. Фразата след това е просто мнение - пак не по питането. Просто съвпадение по време...
А сега - за питането ти. Да, Русия ни е приятел. Като цяло - народът, не говоря за държавата. Да, българите са приятели на Русия - като цяло, не говоря за държавата. Хората са едно, държавата е друго.
--------------------
Сайтът на Генек
10 Ноември 2015 21:18
Е, баш православнио приятел на България

Провославието Щурчо, никога не е било приятел на България. Ние сме били православието през всичките тези векове. Загубили сме. И сега православието ни тъпче като луда крава телето си. Съдба.
10 Ноември 2015 21:22
Маргаритке,
не иронизирай Буука. Човекът си защитава родината пламенно - както би защитавал всяка друга нова родина...
----------------------------
Сайтът на Генек
10 Ноември 2015 21:22
Вярно, затвориха се за мен вратите на националното радио и телевизия, но забраната на ЦК на БКП беше само за централните медии;


БНТ не е била национална медия, нали? Заводски стенвестник или селска многотиражка? Айде стига с тези глупопсти! Когато човек не се държи естествено, или не пише естествено, винаги става за резил. А вие просто ставате смешен, "майсторе".
10 Ноември 2015 21:26
След като в България избухна "демокрацията", настъпи "лукановата зима", без отопление, ток от време на време, хляб, ако превариш опашката сутрин.

Тъй, де. Честит Десети ноември, другаре...
10 Ноември 2015 21:28
Лошо ли е да си смешен?
10 Ноември 2015 21:31
....Щото техното сирене мирише на нашите крака, затуй!...
Бъркаш го с Адидас-Торшън приятел :-)))
10 Ноември 2015 21:38
Бъркаш го с Адидас-Торшън приятел

Имаше такава "реклама", сега си я спомних.
Но в интерес на истината нито крачката ми, нито торшъна смърдеха чак толкова гадно.
10 Ноември 2015 21:42
Първите американски училища, извън САЩ са създадени юще през 1860г., къде. Ами в Самоков, Пловдив и Стара Загора, а учениците в тях са над 2000. Прочее, русофилът дедо Вазов е имало защо да пише ода за Уилсън дето се борил за нашето Беломорие...
10 Ноември 2015 21:51
Журналистически вариант: "Не имей сто рублей, а женись как Аджубей"

Жаль, Рада Никитична только одна!
10 Ноември 2015 22:04
booklearned 10 Ноември 2015 21:14
... Май си много , мноооого стар
10 Ноември 2015 22:23
Жак Иф Кусто и Фредерик Дюма - Светът на мълчанието. И аз се изненадах като разбрах, че той (Кусто) се е произнесъл за спиране на АЕЦ- а ни. Жалко!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД