:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българско име изплува от атлетическия допинг скандал

Венелина Венева демонстрира къса памет относно своя горчив опит със забранените стимуланти
Белгийският треньор и съпруг на олимпийската шампионка в скока на височина от Пекин '08 Тиа Хелебоут - Вим Вандевен, отправи индиректно обвинение към най-опитната българска състезателка в дисциплината - Венелина Венева-Матеева, че по време на своята все още продължаваща кариера е успяла незабелязано да използва забранени вещества. Той стори това в интервю за "Белга нюз", коментирайки допинг скандала, който тресе руската атлетическа федерация.

"Приемам разкритията със смесени чувства - заяви Вандевен. - От една страна, се радвам, че това, което подозирахме от много време, най-накрая бе разкрито публично. От друга страна - спортът, който толкова много обичам, е засегнат дълбоко. Затова по-скоро съм тъжен. Ние с Тиа си имаме нашите златни медали. Например, през 2006 г. на европейското първенство бяхме много щастливи, че победихме българката Венева, за която подозирахме, че употребява допинг."

В Гьотеборг '06 и Хелебоут, и Венева постигнаха по 203 см, но белгийката взе титлата, понеже преодоля височината от първи опит, а българката - от втори. Потърсена за коментар, вчера 41-годишната русенка отвърна, че обвиненията са плод единствено на "лична неприязън".

"Това семейство ме тормози от момента, в който Тиа започна да скача. Много пъти я побеждавах и това създаде тази лична неприязън - обясни Венева пред BGathletic.com. - Тези неща ги говореха още преди години, говореха, че не мога да имам такава физика, без да взимам забранени стимуланти. Но точно атлетичното тяло се постига с дългогодишни тренировки. А тя няма атлетично тяло - трябва ли аз да се съмнявам, че тя постигаше резултати без физически качества? Вече 15 години съм по допинг контроли и в елита на света."

Венева обаче пропуска да спомене, че само 5 месеца след Евро '06 (през януари и февруари 2007 г.) даде две положителни проби за завишено ниво на тестостерон и впоследствие изтърпя 2-годишно наказание. Вместо това каза: "Некоректно обвинение срещу мен. Искам да благодаря на това семейство, защото те явно оценяват моя труд и моите резултати, които давам и на 40 години, а това подбужда тяхната завист и ги подтиква да говорят тези неща."
624
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД