:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спортът ще има 5 млн. лева повече за 2016 г.

Парите за олимпийска подготовка и участие в Рио са драстично намалени
СНИМКА: БГНЕС
Федерацията по борба с президент Валентин Йорданов (вляво) получи лъвския пай от средствата за олимпийска подготовка през 2015 г. - общо 3,04 млн. лв. Срещу това състезателите спечелиха едва три квоти за Рио `16 - по една в трите стила, а дори 5-кратната световна шампионка и двукратна сребърна медалистка от олимпиади Станка Златева (вдясно) все още не е добила право на участие. За догодина олимпийските пари в бюджета на ММС са орязани, а борбата ще разчита на три квалификационни турнира, за да опита поне да изравни броя на участниците си в Лондон `12 - деветима.
С 5 млн. лева - до 71,2 млн., ще е по-голям бюджетът на Министерството на младежта и спорта (ММС) за 2016 г., ако бъде гласуван от депутатите. Това стана ясно от представения от министър Красен Кралев пред ресорната парламентарна комисия проект.

Сериозно орязани са парите за подготовка и участие на олимпиадата в Рио де Жанейро, което е логично с оглед най-вече на факта, че игрите са още в началото на август. За целта ММС смята да отпусне 12,5 млн. лв. През настоящата година само средствата, дадени на спортните федерации за олимпийска подготовка, бяха 14 027 535 лв. Отделно парите за подготовка и възстановяване на състезателите от олимпийските отбори I и II ниво (съответно 70 и 40 спортисти) бяха 2 427 682 лв.

Освен това други 38,2 млн. лв. ще бъдат заделени за спорта за високи постижения и по този начин сумата за т. нар. елитен спорт става общо 50,7 млн. лв., което прави 70% от общия бюджет на министерството. Част от тези пари ще бъдат използвани за провеждащата се и в момента процедура по акредитацията на националната антидопингова лаборатория. В това перо влизат също така и средствата, които ще бъдат отделени за подпомагане на български федерации за организиране на домакинства на международни състезания. През 2015-а тези пари бяха 6 138 740 лв.

За масовия спорт средствата остават колкото и сега - 13,472 млн. лв. Разпределението им също се запазва - 9,65 млн. лв. за спорт за учащите (тук влизат и парите за издръжка на шестте спортни училища) и 3,8 млн. лв. за спорт за свободното време.

В перото за изграждане и реконструкция на спортни обекти са предвидени близо 4 млн. лв., като тук се отчита предстоящото закупуване на оборудване за допинг лабораторията. Разходите за администрацията в ММС ще са 1,567 млн. лв., 1,27 млн. лв. ще има за младежкото направление в министерството, а 260 000 лв. са предвидени за "усвояване на добри международни практики".
618
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД