:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малта препраща по тайна договорка бежанци към Италия

Италия и Малта имат споразумение и Рим поема нелегалните имигранти, които биха стигнали бреговете на Малта. Това става ясно от изказване на директорката за Малта на Йезуитската служба за бежанците Катрин Камийери пред електронното издание ИЮОбзървър. "Ясно е, че Италия се е съгласила да поеме почти всички имигранти, спасени от морето по този маршрут. Това споразумение определено е от полза за Малта, която така постига целта си да приема по-малко бежанци", казва тя пред изданието. По думите й центровете за бежанци в страната са полупразни. Миналата година броят на пристигналите пада на 568 души, а тази година в страната се влезли едва 104 бежанци, отбелязва "Малта индипендънт". А от началото на годината 142 000 души са тръгнали от северноафриканските брегове към Европа. Чувствителният спад в броя пристигнали бежанци в сравнение с предишни години напоследък повдига доста въпроси в малтийския печат. Парламентарен въпрос към ЕК за ниския брой бежанци в Малта отправи и италианска евродепутатка, но още чака отговор. През септември лидерът на опозицията Симон Бусутил попита дали малтийското правителство не е сключило сделка с Италия за проучване за петрол в шелфа в замяна на приемане на бежанци. Вътрешният министър отвърна, че има "неформално сътрудничество" с Рим спасените в морето бежанци да отиват в Италия. Преди няколко години Италия се опита да разшири икономическата си зона в Средиземно море в район, където Малта се готвеше за петролни сондажи, припомня вестникът.

На срещата на върха ЕС - Африкански съюз малтийският премиер Джоузеф Мускат категорично отрече да има тайна сделка с Рим.
43
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД