:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС изпуска от контрол и общинските съвети

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Столичният общински съвет проведе вчера първото си заседание.
След загубата на кметските постове в дългогодишни бастиони ДПС се изправи пред още по-голям проблем. Изпуснат бе и контролът в общинските съвети.

В Кубрат движението не успя да оглави органа. Председател стана Хюсеин Карасюлейман от местната коалиция "Време за промяна" (с основно участие на "Обединена България" на Илияна Раева), която спечели и кметското място. С 9-те си души групата на ДПС е най-многобройна, но няма мнозинство и не получи председателството на съвета. В миналия мандат движението разполагаше с 12 съветници, управляваше общината, а сега ще е опозиция. В Исперих ситуацията е още по-драматична. Там ДПС загуби не само кмета, но и абсолютното мнозинство. От 20 съветниците на движението се стопиха на 12. В опит да овладее мнозинството партията прибягна до хитър ход на първата сесия - подкрепи кандидата на БСП за председател Даниел Димитров. Така столетницата, която има едва трима представители в местния парламент, го оглави. Но коалицията ДПС-БСП има само един глас повече и най-вероятно мнозинството ще бъде преобърнато в полза на кмета, който и тук е представител на "Обединена България".

Днес е първата сесия в Гърмен. ДПС е с едва 5 от 17-те мандата в общинския съвет и със сигурност ще бъде опозиция и там. Признание за поражението е и отказът на Ахмед Башев да е общински съветник, въпреки че той водеше листата на ДПС. Именно бившият депутат и кмет бе в основата на местния раздор в редиците на движението, което доведе до изборния крах.

Междувременно стана ясно, че съветниците от ДПС, избрани чрез преференция, са натискани масово да се откажат от местата си. В Гоце Делчев се стигна до куриоз - трима съветници заявиха в общинската избирателна комисия отказ, но тя не уважи молбата им. Те, от своя страна, не присъстваха на тържествената сесия. За местата им претендират местните лидери на ДПС.

-------В СТОЛИЦАТА

Досегашният председател на столичния общински съвет (СОС ) Елен Герджиков ще го ръководи и през новия мандат, стана ясно на първото заседание вчера. 48 души гласуваха за представителя на ГЕРБ, а заместници ще му бъдат съпартиецът Николай Стойнев, Прошко Прошков (РБ), Милка Христова (БСП) и Иван Велков ("Политическа група 5"). Формацията на Великов включва "Глас народен", "Движение 21" и "Зелените". "Атака" и ВМРО също се обединиха ("Патриоти за София"). Първата сесия показа, че ГЕРБ ще работи без структурирано мнозинство и най-вероятно ще разчита на тематична подкрепа при гласуванията.
5
88
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
12 Ноември 2015 21:19
Хтюююууу,язък!Друг шЪ раздава пилафа,тюх!Соколя ка раздаваше порции едно време,ех...
13 Ноември 2015 10:57
ДПС-то няма кадри. То, не че другите имат, ама тези съвсем я оплескаха. Преди изборите някъде четох, че едвам събрали грамотни люде за кандидат-кметове.
13 Ноември 2015 11:12
ДПС-то няма кадри. То, не че другите имат, ама тези съвсем я оплескаха. Преди изборите някъде четох, че едвам събрали грамотни люде за кандидат-кметове.


ДПС е имала кадровици и никога кадри. Докато разпределяха "баницата", членската им маса растеше, обръчите също. В ДПС членуваха заради финансовата зависимост и много грамотни хора.
13 Ноември 2015 14:04
ДПС е имала кадровици и никога кадри.


Много точно,
И още нещо ми прави впечатление: изведнъж всички партии се оказаха капо - ни кадри, ни идеи. Но това не е заслуга на ГЕРБ. ГЕРБ печели, ама щото гласуват само 20 на сто твърд електорат, т. е. това не е заслуга на ГЕРБ, щото са много кадърни, макар че се стараят. Останалите са разочаровани и не избират никого.
13 Ноември 2015 14:04
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД