:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 119
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европарламентът поиска дистанционно гласуване за гражданите на ЕС по света

С промени в Наказателния кодекс БСП настоя за подправяне на протоколи да се лежи 8 г.в затвора
Всички граждани на ЕС, които живеят извън него, трябва да имат възможност да гласуват по интернет или по пощата. Това поискаха депутатите в Европейския парламент (ЕП), които вчера гласуваха промени в Акта за избиране на представители в ЕП. За да влязат в сила поправките, те трябва да бъдат одобрени единодушно от Европейския съвет и от страните - членки на съюза.

Според евродепутатите действащите в момента национални изборни правила са твърде разнообразни и това влиза в противоречие с понятието за европейско гражданство. "Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище", обясни социалдемократът Йо Лайнен. Одобрените от депутатите промени предвиждат още в изборите за ЕП да се участва с предварително одобрени водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Претендентите ще трябва да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди самия вот.

У нас еднозначна подкрепа за въвеждане на онлайн гласуване са заявили само ГЕРБ, РБ и АБВ. Реформаторите вече внесоха и промени в Изборния кодекс. Според проекта им избирателите трябва да заявят, че ще гласуват електронно на специална интернет страница не по-късно от 30 дни преди вота. Веднага след това администрацията ще ги изтрива от избирателните списъци за гласуване с хартиени бюлетини или машинно. За да се гласува по този начин, избирателят трябва да има парола за уеб страницата, която се получава предварително с препоръчано писмо в най-близката поща. ЕГН-то служи като потребителско име. Кодът за достъп до системата ще се праща с СМС. Той ще е валиден за 10 минути, а при 3 неуспешни опита за влизане достъпът ще се прекратява. Електронната бюлетина ще може да се разглежда и маркира на компютър, таблет и дори смартфон. Реформаторите допускат и възможността избирателят да промени вече дадения вот, но не повече от два пъти в рамките на един час. Последно подаденият вот до края на изборния ден ще се зачита за валиден.

---------МЯРКА

БСП предложи вчера поправка в Наказателния кодекс (НК), с която за подправяне на протоколи с изборни резултати да се дават до 8 години затвор. В НК вече има сходни наказания - още преди изборите парламентът гласува да се наказват с 1 до 5 години зад решетките длъжностни лица и членове на избирателни комисии, които преправят по какъвто и да е начин резултата от избори или референдум. Червените обаче обръщат специално внимание на изборните протоколи, 90% от които бяха поправяни, и сочат това като свидетелство за опорочаването на вота. Затова смятат, че е необходимо въвеждането на наказателна мярка, която да гарантира, че с възможността за поправки няма да се злоупотребява.
4
1204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Ноември 2015 20:05
Не е далече времето ,в което тези граждани въобще няма да ги интересува какво ще се случва в цирка ЕС.
12 Ноември 2015 20:21
Да, но може да си продават гласа.
12 Ноември 2015 21:06
suhar
12 Ноември 2015 20:21


Който иска - и сега си продава гласа. Проблемът е за тия които работят - те не могат винаги да са точно там където се гласува, отделно нямат толкова свободно време като тия които продават гласа си. Така, че дистанционното решение е много добро решение.

Особено сега когато има безмислени балотажи, трилотажи и т.н. - в момента това е рай за прадаващите гласове, щото просто само те имат достатъчно време за избори. Работещите - нямат такова време.
13 Ноември 2015 09:23
обясни социалдемократът Йо Лайнен. [/cod

А нашите Лайнен-и профукаха милиони, за да я докараме пак до кефа на лобистите в родното ни , скъпо НС.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД