:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,499,216
Активни 125
Страници 25,363
За един ден 1,302,066

870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат

Всяка година 40 хил. млади хора напускат страната, сочат данните на БСК
Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят. Около 300 хил. от тях са младежи. Това сочат данните за пазара на труда на Българската стопанска камара, представени вчера съвместно с "Отворено общество" и Световната банка. Според изследването се наблюдава изключително тревожна тенденция на потомствена безработица - децата на безработни родители също са без работа. Според БСК 40% от безработните младежи у нас са от семейства, в които и родителите не работят. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хил. и 40 хил. заети.

Тези данни заедно със застаряването на населението са огромно предизвикателство пред пазара на труда. Миналата година например на всеки 60 деца от 15 г. до 19 г., влизащи в трудоспособна възраст, се падат по 100 възрастни хора - от 60 г. до 64 г. За сравнение, това съотношение само преди 15 г. е било в полза на младите - 124 деца към 100 пенсионери. Според прогнозата на БСК през 2050 г. от всеки 5-има българи трима ще са пенсионери и само двама работещи. За да се компенсира намаляването на работната сила, производителността трябва да нарасне с 3-4 пункта, изчисляват работодателите.

Въпреки високата безработица - почти 10%, половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на кадри за ключови позиции. Разминаването между търсене и предлагане е огромно, както и между образованието и позициите на пазара на труда. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има "глад" за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицит на пазара на труда има и за висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти. 55% от фирмите у нас твърдят, че не могат да намерят подходящи кадри. В същото време повече от половината хора с диплома от университет работят на позиции, за които се иска само средно образование. Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения, показват данните на БСК.

Според изследването структурата на икономиката също се променя. Увеличава се броят на микропредприятията - със 17%, а намалява броят на малките (с 13%) и на средните (с 22%) фирми. За 5 г. са закрити 85 големи предприятия.

Тревожни са данните и за напускащите страната. Според БСК всяка година около 40 хил. младежи емигрират, като 20% от тях са абитуриенти, съобщи Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. В Южен централен район с икономически център Пловдив едва 58 на сто от висшистите остават в региона. Само София успява да задържи 80% от висшистите си, съобщи програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев.ОБРАЗОВАНИЕ

Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 г. у нас са функционално неграмотни и не могат да четат и пишат. Най-висока е функционалната неграмотност по математика и с това нашите ученици изпреварват всичките си връстници в Европа, сочат данните на Световната банка. 770 хил. българи са без средно образование. От тях всеки трети е млад човек - до 25 години.
71
208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
12 Ноември 2015 19:41
E, като всички други професии са потомствени, нормално е и с безработните да е така. Ама кой пък преценява, че някой, дето не се е писал официално на работа, не работи?
12 Ноември 2015 19:54
"Ликвидацията" на селкското стопанство и вандалската приватизация лишиха от препитание хиляди хора. Да не се "обръщаме с гняв назад", но всичко започва и завършва т.н. "елит", който определя политиката или води политика както му я наредят посланците (или един от тях). Затова потребителските ни стоки са 80% внос (от Китай и Турция), а трудоспособното население емигрира. КОЙ ни подреди така?
12 Ноември 2015 20:13
Статията дава куп числа ... упс, "цифри", ве, "цифри". Кой съм аз, да споря с талавизиите? ... та, сочи куп цифри и ни една от причините. Нищо лошо, но цифрите ги знаем не по-зле и сме ги обсъждали многократно.
12 Ноември 2015 20:19
Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има "глад" за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицит на пазара на труда има и за висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти. 55% от фирмите у нас твърдят, че не могат да намерят подходящи кадри.

С тия дебели заплати дето плащт, да се чуди човек как не могат да намерят нужните работници и специалисти.
И да разясня: ако очаквате даскали с петстотин лева заплати, да ви обучат специалисти, дълго ще чакате. За условията в средното професионално образование не ми се говори. А за технологиите и машините им - хич!
12 Ноември 2015 20:21
"цифри", ве, "цифри".
Числа са, числа!
12 Ноември 2015 20:24
Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения

За да не съм голословен: и коя, аджеба, е основната причина за "най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас"?
Ами тя даже не е основна, а практически единствена - работодателите уволняват с особена стръв хората с лична ефективност, а преди всички останали - онези, които покажат умение да вземат решения.
Най-страшното в българската компания е върху човека да падне подозрението, че е сапиенс.
12 Ноември 2015 20:27
Без да съм компетентен по въпроса мисля, че между тия 870 000 неработещи и сивата икономика има много общо.Въпреки, че нямат официални доходи те въпреки това оцеляват и дори се увеличават.Това означава, че имат все пак някакви доходи и е близо до извода, че те могат да идват основно от сивата икономика.И тъй като неработещите представляват 40%, то и сивата икономика трябва да е приблизително от същия порядък.На пръв поглед между двете няма пряка връзка, но зависимост определено има.
12 Ноември 2015 20:29
"цифри", ве, "цифри".
Числа са, числа!

Ти си щастлив човек, щом още вярваш в това.
Щастлив в смисъл, че не си загубил и секунда от живота си в гледане на "българска" талавизия или слушане на радио. Всеки, който не е толкова щастлив, не за числата ще забрави, а за българския език
12 Ноември 2015 20:33
Добре е да се посочва методиката, по която са събрани подобни данни.
12 Ноември 2015 20:36
Кунакерѐл на букѝ, нанайте хал!
12 Ноември 2015 20:41
Така де, човек да не би да се ражда да учи и работи! Има къде, къде и по-смислени и по-приятни занимания...
12 Ноември 2015 20:42
41% от учениците над 15 г. у нас са функционално неграмотни и не могат да четат и пишат.

Ако това е вярно значи циганите са стигнали 40% от 15годишните. Наближава критичната маса на това малцинство след което живота на всички ще се промени подобаващо. Като на германците ако не се вземат в ръце.
12 Ноември 2015 20:47
Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят.

Оттук следва , че работещите са около милион. Но в действителност са около два. Нямаше да се заяждам за един милион ако бяхме китайци.
12 Ноември 2015 20:57
Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят.

Ако 40% от нещо са 870 хил то цялото нещо са 2 175 хил. Това е формалната част.
Излиза, че в трудоспособна възраст в България са 2 175 000 човека, от които 870 000 нито учат нито работят. Останаха учещи и работещи общо 1 305 000 човека. Нататък какво да се чете? Единствено за функционалната неграмотност по математика звучи донякъде достоверно .

12 Ноември 2015 20:59
Тези данни са за общия демопроцес, като естествен регулатор на демодинамиката в територията ...
Като Кмет, искаш ли да сетиш "своето" и го настроиш за Естествен Самонапредък - анализирай тези данни, през случващото се на твоя "терен" ...
12 Ноември 2015 21:00
Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят.


А медиите ни обясняват как имало бедност - няма бедност в България. Щото ако имаше - хората щяха да търсят работа. А те не търсят. Значи - нямат нужда да работят. Имат си достатъчно други доходи.
12 Ноември 2015 21:01
Много политкоректно е написана статията. Защо липсват разбивки по етноси?
Като има глад за дадени професии: ами бръкнете се в джоба бе, вие дето ревете, че са ви нужни хора. Да платите обучението и им гарантирайте нормални заплати, за да останят при вас. За огромната част от професиите за среднисти едни 3,4 месечни грамотно-организирани курсове са достатъчни.
12 Ноември 2015 21:03
"41% от учениците над 15 г. у нас са функционално неграмотни и не могат да четат и пишат."

Ако това е вярно значи циганите са стигнали 40% от 15годишните.

Това е вярно, както е вярно, че 51% (58%, по-други данни) от тазгодишните първолаци са циганчета.
Но! Има неща, които не зависят нито от теб или мен, нито от БСК.
Има и неща, които зависят единствено от работодателите. Такива са личната ефективност, умението да се управляват процеси и да се вземат решения. Тях не ги преподават никъде по света и за липсата им (а те не просто липсват, но, обърни внимание, че са посочени като "основни дефицити"!) никой работодател не може да се оправдава с училище, вуз или филанкишията. Те се култивират единствено в компанията и никъде другаде. Отговорните за "дефицитите" са единствено работодателите и никой друг.
Изводът е прост и пределно ясен - ... не, няма да обиждам интелекта ви
12 Ноември 2015 21:10
Влади, няма как 51% да са цигани. Верно е, че в селата има доста циганета, но има и бая турчета, помачета, че и българчета християни в селата близко до градовете. А и като цяло децата по селата са малко. В големите градове каквото и да се говори циганите са относително малко, а и при тях емиграцията напоследък е голяма. Що така плашат хората с такива числа не знам. Но, че са около 25-30 % от първолаците, там някъде са.
12 Ноември 2015 21:12
870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат
Всяка година 40 хил. млади хора напускат страната, сочат данните на БСК
-------------------------------
Нейсе, победиха евроатлантическите ценности.....
12 Ноември 2015 21:22
че 41% от учениците над 15 г. у нас са функционално неграмотни и не могат да четат и пишат.


Това е резултата от дълга политика водена в продължение на много години от БСП, СДС, НДСВ,ДПС, ГЕРБ...или по-точно политиката им да раздават детски и майчински за всяко родено...държавата не я интересува това което ще се роди дали ще ходи на училище, дали ще може да пише или чете...важното е има разплод и да се раждат там някакви бройки...

...и наближава деня когато ще се чува често Уелкъм ту Ромландия...

...и нещата ще се влошават, защото хората пак гласуват масово за изброените по-горе партии и техните елитни политици...
12 Ноември 2015 21:28
Има "глад" за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др.

Ами ще има. Който е читав работи за себе си или заминава в чужбина. Никой не сака да бачка за жълти стотинки. Това е положението...
12 Ноември 2015 21:52
Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят.

Глупости на факториел. Около 870 хил. души са решили, че няма никаква логика да се осигуряват в тази територия. Тъжното е, че само толкова е мислещата част от населяващите тези земи.
12 Ноември 2015 22:16
Влади, няма как 51% да са цигани. Верно е, че в селата има доста циганета, но има и бая турчета, помачета, че и българчета християни в селата близко до градовете. А и като цяло децата по селата са малко. В големите градове каквото и да се говори циганите са относително малко, а и при тях емиграцията напоследък е голяма. Що така плашат хората с такива числа не знам. Но, че са около 25-30 % от първолаците, там някъде са.

Зов, всичко наистина важно в днешна България - като почнеш от етническата структура, минеш през имането на "върхушката" (тоест реалното неравенство, а не лъжите на НСИ) и свършиш с ценообразуването на тока - е по-дълбоко засекретено, отколкото през всеки от останалите досегашни периоди на историята ни.
Има, много има защо да се крие, ама това е друга тема.
Но някои оценки могат да се направят.
Било защото някой от управниците понякога се изпуска ...
Сергей Игнатов през 2011 г. посочи 48% циганчета сред първолаците. А на него може да му се вярва, именно той месеци преди това разпореди на учителите да му предоставят данни за етническата структура в училищата ...
било чрез прости екстраполации на малкото публикувани данни.
Според преброяването, към 2010 г. циганите бяха 370 хиляди. Какво странно има през тези години да се е раждало по 1 циганче годишно на 12 възрастни, тоест да е раждала всяка 6-та циганка? Те горе-долу така си раждат: средно по 4 деца за средно 24 години фертилен период
Ето ти 50% от днешните 63 хиляди първолаци
12 Ноември 2015 22:41
Хайде нещо ведро за лека нощ:
Оня ден изхвърлям по навик разните реклами от пощата си и - да не поверва човек! - случайно виждам, че една от големите вериги набира персонал с милиони листовки. Не с втръсналите, тежкарски тъпи обяви, не чрез мошениците като "джоб" и "тигър", а с листовки
Една листовка пролет не прави, но тенденцията е прекрасна!
Когато видя, че "бизнесът" почне да преследва хората по улиците да ги назначава, ще знам, че Българийката е почнала да се съвзема.
И че се е появила някаква надежда за българския човек.
12 Ноември 2015 23:07
Хората напускат, а безработицата е същата... Дреме му на някой
12 Ноември 2015 23:25
Еее, Влади недей така. Игнатов каза за 48 % небългарчета, ама то нали турци, турчеещи се и другите малки народи тука. Но това са фалшиви данни.

Реално циганите са около 700 до 800 хиляди. Да вземем по голямото число. При раждаемост при тях максимум 20 на хиляда това прави към 16000 циганчета годишно, т.е. около 25 %.
12 Ноември 2015 23:33
Глупости на факториел. Около 870 хил. души са решили, че няма никаква логика да се осигуряват в тази територия. Тъжното е, че само толкова е мислещата част от населяващите тези земи.

Не са такива. Мачкай тука
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/ZB_2014.pdf
и чети на стр. 67.
Просто "населението", след като се отказа (отказаха го) от участие в демократичния процес, полека-лека се отказва (отказват го) и от участие в трудовия процес.
13 Ноември 2015 00:03
Реално циганите са около 700 до 800 хиляди. Да вземем по голямото число. При раждаемост при тях максимум около 20 на хиляда това прави около 16000 циганчета годишно, т.е. около 25 %.

20 на хиляда е 20 на 500 жени, тоест 1 на 25 жени, сиреч 1 чаве на 1 жена за 25 години, с други думи за целия й фертилитет.
Малко ми се струва циганските семейства да имат по едно чаве
Не че не е възможно. Грубо, у нас семействата са около 2 100 хил., а децата до 19 години са 1 300 хил., тоест 0,7 деца в семейство
13 Ноември 2015 00:34
Само 40 000 годишно? Пак са стъкмили статистиката. За страната на победилата милюционерщина, на Волни чуклъовци, Цецерони и #кой останалите ми се виждат множко.
Апропо, грешно сте се насочили. Проблемът е не колко от останалите са циганета. Проблемът е 40% от оставащите са неграмотни.
13 Ноември 2015 00:36
Kмете, 12 Ное 2015 20:59
13 Ноември 2015 00:53
Да ни сравняват и с държави извън ЕС например Русия, Турция, Китай, Корея и др. При комунизма работата не е задължение а по желание.
13 Ноември 2015 00:56
Да ни сравняват и с държави извън ЕС

А каква е логиката да ни сравняват с държави извън ЕС? Т.е. защо да ни сравняват с тях?
13 Ноември 2015 01:00
Защото ако ЕС потъне потъваме с него.
13 Ноември 2015 01:02
Защото ако ЕС потъне потъваме с него.

Ще, ще...
Но нека разгледаме тази хипотеза. Дори и при нея, предпочитам да се сравняваме с Португалия, отколкото с Казахстан, например.
13 Ноември 2015 01:17
И за какво е тва изследване, след като НСИ отчита и публикува показателите ?

За 2014 г. заетите между 15 и 64 годишна възраст са 2 927 400 души, което е 61% от населението в тази възраст, а между 20 и 65 г. заетите (учащи и работещи) са 2 916 400 или 65,1% от хората в тази възрастова група.

С други думи свободната работна ръка (реалната безработица) е 34.9 % от работоспособното население.

Каква демография, липса на работна ръка и т.н. бръщолевят някои при тези числа ? Тези приказки могат да имат смисъл при 100% заетост, но не и дотогава.
13 Ноември 2015 01:20
Що се отнася до недостига на кадри, то защо не се прави уточнението "при тези работни заплати" ?

Щото някои назначени "бизнесмени" забравят, че поне от 2014 г. България е в отворен трудов пазар, при който само малоумен би работил цял месец в България за парите, които ще взема, като дневна надница в Западна Европа.
13 Ноември 2015 01:31
парите, които ще взема, като дневна надница

Дневна? Ти се шегуваш. За няколко часа говорим. НО! трябва да си грамотен!
13 Ноември 2015 01:49
Глупости. Българите в чужбина работят основно физически и нискоквалифициран труд. Същият, който се предлага и в България, но поради унищожената технологична промишленост и модерни производства. Чак е учудващо, че 50% от висшистите в България работят работа изискваща висше образование. Вероятно този процент се държи на администрацията и бюджетната сфера, но една ли и на частният бизнес.

80% българските бизнесмени са без висше образование. Поне такива бяха данните доскоро. Вече, освен последен модел коли и любовници, българските назначени "бизнесмени" от бившата тоталитарна номенклатура, може и да са си накупили "за престиж" дипломи от Нов български университет и останалите продавалници на хартия без покритие.
13 Ноември 2015 07:21
За мен по-голямата част от тия 870 хил. трудоспособни българи има достатъчно доходи и заради това не работи. Щото гладен не се стои..

Т.е. митът за бедността на българинът не е верен. Поне що се отнася до тия хора - могат да си позволят да не работят. Значи не са бедни.
13 Ноември 2015 07:40
Важното е , че не заминават на запад управляващите вече над 25 години територията и което е показателно за същността на проблемите. И защо да го правят , след като никой не ги е подгонил още?
13 Ноември 2015 08:15
mick
13 Ное 2015 07:21
Мнения: 5,527
От: Bulgaria
могат да си позволят да не работят. Значи не са бедни.

Всеки може да си позволи да не бъде работещ беден.
Ще работите ли вие за 2-3 лв. на час за да произвеждате боклуци, които после да си купите с тези 2-3 лева?
Живота е времето с което всеки разполага както намери за добре. Ама не, някой иска да го вземе и да ни го продаде.
13 Ноември 2015 08:18
Елате хиляди младежи...!!!Обикновен капитализъм. Кога ще настигнем американците. Опаааа, вече ги настигнахме, па и задминахме.
13 Ноември 2015 08:21
Out of the topic. Защо Комарнитцки е закрил най-хубавата черта на Лилито с чукчето на Боко.
13 Ноември 2015 08:28
С тия дебели заплати дето плащт, да се чуди човек как не могат да намерят нужните работници и специалисти.
Не са само заплатите. Фирмите не искат да обучават млади хора. Искат готови техници, мехаци, с не знам колко години стаж.
13 Ноември 2015 09:11
doodle
13 Ноември 2015 08:15

Когато няма риба - и цацата е риба.

Просто в България хората имат и други доходи. Които нито се облагат, нито се броят от статистиката.
13 Ноември 2015 09:17
870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат

... нито държавата има нужда от тях.
13 Ноември 2015 09:21
Mrx++
13 Ноември 2015 08:28

Фирмите не искат да обучават работници, просто защото тъкмо го обучат и инвестират в него време и пари - поне 6 месеца. Идва друга фирма и с малко обещания го прибира научен. Това е така, защото в България - договорите не се изпълняват.
13 Ноември 2015 09:24
С този икономически и политически елит България е обречена на бананов тип държава!
13 Ноември 2015 09:24
Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения, показват данните на БСК

Първо, не е много ясно как точно са установили това. Специално искам да обърна внимание на
в областта на търговските компетенции
по това според мен си личи кои е правил проучването - ми най-вероятно това е търговец. Това какво ще рече, че примерно 50% от професиите и съответно упражняващите ги са продавачи ли?
Второ, тези неща не се учат нито в училищата, нито в университетите и институтите. Това са лични качества (тъй наречените soft skills) дето се учат цял живот, така че работодателите няма как да очакват, хора на по 20 или дори и на 30, които никога не са работили или изобщо участвали в някакви колективни занимания с цел, да имат такива качества. Всъщност, за изграждането им най-голяма роля има средата - а такава кой знае защо в училищата, а и в университетите, просто липсва.
@ВладиГео
Те се култивират единствено в компанията и никъде другаде. Отговорните за "дефицитите" са единствено работодателите и никой друг.
това просто не е вярно, има и други места където подобни качества могат да се изградят - например колективен спорт или кръжоци в който има проекти с много участници - това което във фирмите му казват team building, което обаче не е тяхна (на фирмите) запазена марка. Тези качества много по-лесно се изграждат в юношеска възраст, отколкото по-късно. Ако щещ пионерските и чавдарските организации едно време, лагерите имахата такива колективни цели, но и много се опорочаваше, понеже беше задължително. Изобщо тази тема е дълга, засяга дори издигането в култ конкурентноста, не случайно писах по горе за колективните спортове.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД