:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дюселдорф даде на Атина имена на данъчни бегълци

Частният сектор в Гърция готви стачка на 3 декември срещу пенсионната реформа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцки пенсионери протестираха вчера в Атина срещу планираната пенсионна реформа по искане на международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ.
Данъчната служба на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия е предала на финансовото министерство в Атина списък с имена на 10 588 гръцки вложители в швейцарска банка. В сметките има 3.6 млрд. евро, почти двойно повече от сумата, която международните кредитори склониха след тежки преговори да дадат на Атина миналата седмица, съобщи "Гардиън". Въпросните сметки са на частни лица и на компании.

"Това е важна стъпка за гръцкото правителство, с която може да се насърчи честността към данъчната система в страната", коментира Норберт Валтерс-Борянс, финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Данъчната служба в провинциалната столица Дюселдорф е предала данните чрез германската федерална данъчна служба. В началото на месеца "Шпигел" съобщи, че провинция Северен Рейн-Вестфалия е платила 5 млн. евро, за да получи информация за сметки от швейцарската банка UBS, в които евентуално се укриват доходи и така се избягват около 600 млн. евро дължими данъци.

Според запознати списъкът, предаден от Дюселдорф, бил нещо като "кой кой е" в елита на гръцкото общество - хора, които си позволяват да посрещнат Коледа в къщите си в Швейцария и да прекарват лятото на борда на луксозните си яхти, отбелязва "Гардиън".

През юли Гърция поиска да сключи споразумение с Швейцария за данъчна амнистия за гърците, които имат пари по сметки в швейцарски банки. Предложението бе да се предостави амнистия на онези, които незаконно са вложили капиталите си в Швейцария. А в замяна се предлага плащане на 21 на сто от всички недекларирани суми. Според медийни съобщения гърци държат в швейцарски банки между 2 млрд. и 200 млрд. евро.

Междувременно основният синдикат на работещите в частния сектор в Гърция обяви 24-часова стачка за 3 декември в протест срещу реформите в пенсионната система на страната. Гръцкият правителствен съвет за социална политика одобри единодушно предложените промени в пенсионната система от министъра на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Катругалос. Предстои те да бъдат одобрени от правителството. Промените предвиждат въвеждане на национална пенсия, която ще се финансира от приходите от данъци. Пенсията ще се отпуска на всички, които са били осигурени поне в продължение на 15 години. Тоест пенсия ще получават всички, дори и дългосрочно безработните. Националната пенсия ще се допълва от аналогова пенсия чрез общ коефициент върху заплатата или дохода.
788
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД