:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия въвежда санкции срещу Турция

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да се извини за свалянето на руския Су-24 в Сирия и поиска такова от Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Рускиня поставя цветя пред портретите на загиналия пилот на сваления от Турция руски самолет Су-24 Олег Пешков и на морския пехотинец Александър Позинич, който бе убит от сирийски бунтовници при спасителната операция по издирването на катапултиралите летци. Снимките на двамата бяха поставени пред паметник, посветен на руските военнослужещи, издигнат пред сградата на Министерството на отбраната в Москва.
Руският президент Владимир Путин обсъди вчера с премиера Дмитрий Медведев ситуацията със сваления руски военен самолет и възложи да се въведат допълнителни санкции спрямо Турция, съобщиха световните медии. Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и в хуманитарната област. Преди това Медведев даде два дни срок на правителството за подготовка на предложенията за ограничителни икономически мерки срещу Турция, съобщиха световните медии. Срокът за санкциите няма да бъде установен. "Този период ще зависи от международното положение, от въпросите на сигурността, както и отношенията ни с Турция", допълни премиерът. Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им, съобщи пресслужбата на Министерството на селското стопанство, цитирана от световните медии.

В същото време руският в. "Комерсант" съобщи, че в отговор на свалянето на руския самолет от турски изтребители "Русия започва търговска война с Турция". Според изданието проблемите на доставчиците вече са започнали по митническите пунктове, а вносители съобщават, че оформянето на товарите практически е спряно. Застрашен е и вносът на турски автомобилни части, пише "Комерсант", цитирайки източници от две руски министерства. Според руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев проектът "Турски поток" и проектът АЕЦ "Акую" също попадат под възможните ограничителни мерки за Турция. "Тези два проекта попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени по силата на ограничителните мерки срещу Анкара", каза министърът. Турция най-вероятно ще загуби 5 млрд. долара и 4 млн. руски туристи, след като Москва призова за отказ от почивки из турските курорти.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че би искал да чуе "подобаващи извинения", да получи компенсации за нанесените щети и обещание да бъдат наказани виновните за свалянето на руския боен самолет Су-24 на границата между Турция и Сирия. Турция няма да се извини за инцидента, каза малко по-късно турският президент Реджеп Ердоган. "Мисля, че ако някой трябва да се извини, това не сме ние. Да се извинят трябва онези, които са нарушили нашето въздушно пространство. Нашите пилоти просто са изпълнили задълженията си, които са се състояли в това да дадат отговор на нарушението", коментира Ердоган, цитиран от РИА "Новости". Той потвърди, че "някои проекти между Турция и Русия могат да бъдат преустановени" и посочи, че "защитата на границите и несъгласието с Русия по сирийската политика са съвършено различни неща".

"НАТО позволява на Анкара безнаказани действия, застрашаващи световния мир и сигурност", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя подчерта още, че алиансът се опитва да обвини за инцидента Русия. "НАТО дори не си направи труда да ни поднесе съболезнования", заяви говорителката. Вчера вечерта в Русия се очакваше с особен интерес посещението на френския президент Франсоа Оланд, който е на дипломатическа обиколка сред водещите държави в света в търсенето на подкрепа за създаване на обща коалиция против международния тероризъм в Сирия.

ИСКАНЕ

Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква, съобщи председателят на парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов. "Руската страна смята за необходимо да се припомни, че "Света София" в Истанбул е сред най-старите християнски църкви", каза още Гаврилов. "Очакваме приятелски жест от турска страна по този въпрос - връщането на "Света София" на християнската църква", подчерта той. От 1935 г. тя е превърната в музей, а през 1985 г. "Света София" бе вписана от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

163
6740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
163
 Видими 
26 Ноември 2015 19:38
Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква, съобщи председателят на парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов.


26 Ноември 2015 19:39
.
26 Ноември 2015 19:46
Турският президент Реджеп Ердоган отказа да се извини за свалянето на руския Су-24 в Сирия и поиска такова от Москва


Какво "такова" е поискал Ердоган от Москва? В горното изречение "такова" се съгласува единствено със "свалянето".
Ако Ердоган е поискал сваляне от Москва, и то такова сваляне, Москва одма ще удовлетвори искането му.
26 Ноември 2015 19:55
Турция най-вероятно ще загуби 5 млрд. долара и 4 млн. руски туристи, след като Москва призова за отказ от почивки из турските курорти.

И нито дума за загубите на Русия. Сякаш я чакат печалби.
26 Ноември 2015 19:58
И нито дума за загубите на Русия. Сякаш я чакат печалби.

Славе, Русия ще загуби много турски строителни фирми, доматите ще ги докарат от друго място, мандарини и в Абхазия растат. Никой от турските ресурси не се явява непреодолимо препятствие при загуба.
Обаче такава забрана съсипва бизнеса на цели региони в Турция, които в момента са ориентирани изцяло на русо туристо. Който няма с кого да заменят, просто няма.
26 Ноември 2015 20:06
Обаче такава забрана съсипва бизнеса на цели региони в Турция, които в момента са ориентирани изцяло на русо туристо. Който няма с кого да заменят, просто няма.

Колежке, не слизай до нивото на сенилните зелени форумни чорапки, които наистина си вярват, че желаното ще стане действителност или че написаното в някои сайтове е истина свише. Руските туристи са около 10-11% от туристите в Турция - около 4 млн от близо 40 млн. Сериозна загуба, но не и фатална за отрасъла. Ако има хотели или комплекси, ориентирани изцяло към руски туристи, ще им е доста трудно. След като Северна Африка не е безопасна за туризъм, ще компенсират частично с европейци. Пък и разходите им за твърд алкохол ще намалеят значително.
26 Ноември 2015 20:09
67AF
26 Ноември 2015 19:58
Наистина ли мислиш, че става дума само за строителство и домати. Да, и авточасти. Виж тук /вярно, източникът е турски, а не руски/ за какъв внос/износ говорим.
Ithalat означава внос, Ihracat /ихраджат/ означава износ http://www.facebook.com/anadoluajansi/photos/a.339430852771310.71411.165302756850788/924317430949313/?type=3&hc_location=ufi в червено е руския износ за 2014 , в синьо - турския. Отляво е динамиката от 2010 до 2015 /януари - септември/. Както и при други санкции, страдат и двете страни. Няма печеливши.
26 Ноември 2015 20:14
Както и при други санкции, страдат и двете страни. Няма печеливши.

Има, Славе. Не са тези две страни, но печеливши има. Само дето тази "печалба" е като брашното, дето било взето назаем.
26 Ноември 2015 20:23
А какво да направят руснаците бе, Слава? Да продължат все едно нищо не е станало? Да им построят за своя сметка АЕЦ и да положат тръби на дъното на морето пак за своя сметка? да се направят че нищо не е станало, че самолета им не е разстрелян в гръб против всички правила и инструкции, както казват и нашите висши военни, че пилота им не е разстрелян против всички правила за пленници?
Какво да направят, а? Да продължават да въртят алъш-вериша щото ще загубят? Всичко в името на печалбата? Евроатлантическата ценност, дето трябва да й се кланят всички? А, Слава?
26 Ноември 2015 20:23
Сериозна загуба, но не и фатална за отрасъла. Ако има хотели или комплекси, ориентирани изцяло към руски туристи, ще им е доста трудно. След като Северна Африка не е безопасна за туризъм, ще компенсират частично с европейци. Пък и разходите им за твърд алкохол ще намалеят значително.

Предполагам, че като отпишат твърдия алкохол, ще цъфнат и ще вържат. Има райони, строени заради руските туристи. Четири милиона са половин България, пардон, в момента две-трети. Дали ще се намерят четири милиона англичанчета да отидат вместо руснаците? Ще погледаме известно време и ще видим. Зима иде.
26 Ноември 2015 20:32
Ithalat означава внос,


Точно така ,Славе . Като прочета надпис в турски магазин -Итхал муз - зная , че бананът е вносен.
А Роснадзор казаха сабайля , че турски манафи - зеленчукопродавачите демек - пръскали стоката със забранени хербициди , хем по много . И ще им отказват внос на такива манафи . Според мен е логично ако намерят от Надзора пръскани авточасти със забранени хербициди също да ги върнат .Като са чисти - ще ги приемат.
26 Ноември 2015 20:37
Според руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев проектът "Турски поток" и проектът АЕЦ "Акую" също попадат под възможните ограничителни мерки за Турция.


Нас заради това, че искахме да спазим зконодателството на ЕС и прозрачност при изпълнението на ЮП ни направиха на г@з. Турците им свалиха бомбандировач и било възможно ТП и АЕЦ-а да попаднат под ударите на някви санкции?!?!?

Поздрав за всички путинофили с тази руска плюнка по българския народ.

https://www.youtube.com/watch?v=csMSNesncAo
26 Ноември 2015 20:39
"Руската страна смята за необходимо да се припомни, че "Света София" в Истанбул е сред най-старите християнски църкви", каза още Гаврилов.

Строена е българинът Юстиниан I Велики Управда. Свети благоверен цар и император на ИРИ...
26 Ноември 2015 20:46
гледам, че тук почнаха да си мерят стратегическите прогнози с битови мерки?!
26 Ноември 2015 20:51
Аз искам да сваля не Ф16, а агресивния радиосигнал на главния път Бургас Варна при обзорския проход. Такива маанета се вият, че не мога да слушам любимите ми "Хоризонт" и "Хр. Ботев". Такова дебелоочие няма. Преди 3-4 месеца, двете Кореи щяха да се сбият за подобен проблем. А нашите недоразумения въобще не забелязват.
26 Ноември 2015 20:51

Stirlic
26 Ное 2015 20:46

гледам, че тук почнаха да си мерят стратегическите прогнози с битови мерки?!





.....и алкохолни градуси.
26 Ноември 2015 20:54
"Русия започва търговска война с Турция"

Дрън-дрън ярина.
Никъде не съм прочел, че Кремль врътва кранчето с газовите доставки за Тюркието...
26 Ноември 2015 21:00
щурчо
26 Ное 2015 20:54

"Русия започва търговска война с Турция"

Дрън-дрън ярина.
Никъде не съм прочел, че Кремль врътва кранчето с газовите доставки за Тюркието...


http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusiia-spira-redica-proekti-s-turciia-206769/
26 Ноември 2015 21:07
Повече руски санкции за Турция - по-добре и повече надежди руските туристи да се върнат в България, а българите - на руските пазари.
Само в Крим контрактите сключени от Аксьонов с турските фирми са за 12 млрд. дол , за световното по футбол 2018 г- около 3 млрд . Турски строителни материали, бригади ,плодове , зеленчуци - що да не изнасят българите вместо Турция ?
Ако разбира се някой български политик междувременно пак не се изцепи с евроатлантическите си заклинания и провали всичко .
5 млн са руските туристи в Турция .34 % от руските туристи отсядат в 5 звездни, 32 % в 4 звездни и само 4 % в хотели 2+ / данни на Асоциацията на руските туроператори/. Най-щедро харчещите и предпочитани от турците туристи.
Само за курорта Анталия спада с 25 % на руски туристи за първите 8 месеца на 2015 г е донесло загуби от 5 млрд дол.
26 Ноември 2015 21:09
Проектът за „Турски поток“ също попада под действието на руския закон за специални икономически мерки, които се явяват правова основа за приемане на ограничителни мерки по отношение на Турция, заяви министърът.

Начи не става въпрос за проекти в бъдеще неопределено време.
А за действия сеги на момента. Има ли топки Путин да спре веднага доставките за газ през Син поток. Щом Матушката и Турция са вече в икономическа война...
26 Ноември 2015 21:18
5 млн са руските туристи в Турция .34 % от руските туристи отсядат в 5 звездни, 32 % в 4 звездни и само 4 % в хотели 2 / данни на Асоциацията на руските туроператори/. Най-щедро харчещите и предпочитани от турците туристи.
Само за курорта Анталия спада с 25 % на руски туристи за първите 8 месеца на 2015 г е донесло загуби от 5 млрд дол.

Това е в потвърждение на казаното от мен по-горе към 67АФ. Начи, допускаме, че са 5, не 4 млн годишно, че почти всичките са все около Анталия (което не е един курорт, а над 100 км ивица от Анталия до Алания с много курорти), че пак почти всичките са в първите 8 месеца, пак това 25% намаление е най-най-много 1 милион туристи. Ако допуснем, че туристическата индустрия в Турципя работи с невероятните 20% марж, 5 млрд загуби са върху 25 млрд нереализиран оборот, значи един руски турист оставя минимум $ 25 000 на почивка. Ако го е написала русвесна или подобните и български сайтове, значи е вярно!
26 Ноември 2015 21:20
и поиска такова от Москва
Ще получи такова! Нали има мерак, такова такова ще получи ...
26 Ноември 2015 21:27

щурчо
26 Ное 2015 21:09


Проектът за „Турски поток“ също попада под действието на руския закон за специални икономически мерки, които се явяват правова основа за приемане на ограничителни мерки по отношение на Турция, заяви министърът.

Начи не става въпрос за проекти в бъдеще неопределено време.
А за действия сеги на момента. Има ли топки Путин да спре веднага доставките за газ през Син поток. Щом Матушката и Турция са вече в икономическа война...


Не съм запозната с атрибутите на Путин, Щурчо.
Не ми е споделил и как ще действа "сеги на момента".
Но линията в отношенията Турция-Русия е пресечена.
И бързо ескалират. Едва ли и газовите проекти ще имат "бъдеще неопределено време", това е моето мнение.
26 Ноември 2015 21:28
Има ли топки Путин да спре веднага доставките за газ през Син поток. Щом Матушката и Турция са вече в икономическа война...

Путин топки има, това е ясно. Изгода няма. Всички досегашни руски санкции носят загуби в Русия само за населението (загуби за чужди страни има различни) - чрез свиване на потреблението, по-некачествени стоки и двуцифрена инфлация. Цялата работа е да се върже платежният баланс - да се намалят валутните разходи и да се запазят приходите, че нефтът поевтиня. Така че и сега санкции, които да навредят на платежния баланс или на приближените на Путин олигарси няма да има. Газът няма да се спира, нищо че именно това би навредило най-много на Турция. Както за Украйна не се спира, освен когато Украйна не плаща или не иска да купува. Както не се спря за Европа.
26 Ноември 2015 21:29
Москва призова за отказ от почивки из турските курорти.

Колеги, от няколко дни призовавам да спретнем една кооперацийка и да купим някое хотелче в Поморие.
Има хляб в тая работа!
26 Ноември 2015 21:43
Ердоган е определен за утилизация. Определен е както заради собствени изхвърляния зад чертата поставена от "началниците", така и заради несправяне със задачите.

Акцията със СУ24 е по всяка вероятно директно изпълнение на САЩ от базата в Инджирлик. Знаещ е бил най-вероятно само премиера Давутоглу, идеолога на ердогановата партия. Заявлението на Турския генерален щаб за "Картата" и записа на "разговорите" показват нежеланието на армията да бъде впрегната в аферата. Което е и индиректен знак, че пилота не е техен. В самата Турция има сериозни реакции и разделение на обществото. Не е изключено да се стигне до вълнения. Особено ако кюрдите получат помощ и се очертае тяхната държава... При всички случай изглежда, че Ердоган е отписан от западните "партньори". Явява се удобна фигура на която да натоваря всички възможни прегрешения и идиотщини направени от "Големият брат". За ЕС, не на последно място, е удобно той да бъде жертвения вол заради "бежанците". Знаем, че Турция изпълнява по съвместителство стария ционистки план на Калерги, но това не се окачва на църковните камбани. По-важното е, че европейските лидери са между чука и наковалнята и тяхната демонстрирана покорност пред САЩ, е в същност дълбоко минирана и е поставена под въпрос. Явно е за "всички", че Европа се разрушава умишлено и 'и е отредена отново роля и участие в нова Голяма война на континента.

Руските официални лица и повечето от значимите коментатори говорят открито от вчера, че зад инцидента в северна Сирия стоят задокеанските "партньори". Сега тези се мъчат да минимизират щетите чрез отделни изказвания на техни официални лица под мотото, фифти:фифти вина. Като при това побързаха да пратят специална военна група да "обучавала" някои си в Сирия... Т.е. целта е да захванат късче територия като начална захапка. Минали са от Турция в Сирия. Сега би следвало Асад да се обади от Дамаск и да поиска от Русия ефективно закриване на цялото сирийското въздушно пространство за всякакви не оторизирани полети. Това го очаквам, особено, след като мантрите "да махнем от власт Асад" не пресекват. Освен това, сега е дошло времето да се основе и направи голяма и мощна военноморска база на Русия в Латакия. С което всякакви надежди за катарски газ към ЕС, ще се спъхнат окончателно.

Може много още да се теоретизира на воля, но основното и най-важното в последните два дена е, че на Русия бе даден невероятно добър пас за да забие топката в геостратегическата Мрежа. Остава да видим каква част от вероятностите ще се сбъдне. Като най-невероятната, но и много, много възможната е, Русия да стъпи най-сетне на Проливите.
С което тълпите посрещачи с цветя по плажовете на Черноморското крайбрежие тъдява ще бъдат трудно за преброяване. Ерго, вместо хотели да се купуват, по-добре е да подгответе доставките на достатъчно цветя от собствени парници.

Обаче, най-голямата блъсканица за най-отпред, ще се прави от ентусиазирани бивши "партньори" бързащи да получат индулгенции...


Дерзайте!
26 Ноември 2015 21:53
Може ли да има хора чак толкова скъсали с реалността...
Русия щяла да стъпи на проливите - това сигурно го пишат в руската пропаганда, понеже гледам че няколко пригласящи го повтарят...
26 Ноември 2015 21:54
по-добре е да подгответе доставките на достатъчно цветя от собствени парници.

Що? Кого ще погребваме?

26 Ноември 2015 21:55
Що? Кого ще погребваме?


Евроатлантическите ценности
26 Ноември 2015 21:57
Дюлгерите им вън от Русь и да си ядат ГМО-доматите ...
26 Ноември 2015 21:59
Малко ми е неудобно да се пъхам след толкова "експерти", но все пак ще задам един много простичък въпрос:
Какво ще стане, ако Турция затвори Босфора за руски военни кораби?
Може ли да го направи? Като нищо. И как точно после Русия ще води войната си в Сирия? Сега там всичко идва с черноморския й военен флот, който ще се окаже блокиран. Как ще се осъществява връзката със Сирия - заобикаляйки около Англия? Не е сериозно. С полети над Грузия? Грузия точно това чака. Ще летят през Иран, Ирак и т.н.? Няма да им позволят. Ще обявят война Турция? Не, не могат. И тогава какво?
Който не го мързи, може да отвори картата и да предложи връзка Русия - Сирия, без обикаляне на цялото земно кълбо. Опитайте.
Така че това дали ще блокират или не турските чушки е майтап работа. Путин може да се окаже в далеч по-сложна ситуация, а с хибридна война по интернет ИДИЛ няма да бъде победен. Затова и всички "ответни мерки" на руснаците са просто прах в очите на собственото им население.
26 Ноември 2015 22:02
Последният път коги Матушката воюва за чужди интереси, избухна революцията през 17-та годин. Адмирал Колчак пък се обучаваше в Америка как да завладее Босфора...
26 Ноември 2015 22:02
Турция затвори Босфора за руски военни кораби?
Може ли да го направи? Като нищо.

Страхувам се, колега, че това наистина ще предизвика 3 световна...
26 Ноември 2015 22:05
Кремль няма да врътне кранчето, но 60% от газа на Турция е руски. Струва около $20 млрд на година. Като спре вноса за около $12 млрд, Русия е на печалба. Т.е., Турция ще внася за $20 млрд, но няма да изнася за $12 млрд. Пък, ако искат - нека спрат газа. Турците де. Докато го заместят, бая индустрия няма да работи. А революциите стават от глад, не от идеи.
26 Ноември 2015 22:08
Революции в Масква и Анкара. Нема лошо...
26 Ноември 2015 22:11
Какво ще стане, ако Турция затвори Босфора за руски военни кораби?

Означава обявяване на война от страна на Турция. И чл.5 на НАТО не важи, защото той се отнася за "нападение над една или повече страни-членки на Алианса". За едностранно започване на война от страна-членка никой не говори
26 Ноември 2015 22:13
Турция затвори Босфора за руски военни кораби?
Може ли да го направи? Като нищо.

Страхувам се, колега, че това наистина ще предизвика 3 световна...


Ъхъ,колко му е да влезнат и да си вземат Истанбул като Крим Майтапа на страна
26 Ноември 2015 22:14
Впрочем, руснаците веднъж вече го играха този мач - не успяха да помогнат на Сърбия, понеже нямаха свободен коридор до там. Путин помни много добре това и едва ли ще допусне подобна нелепа ситуация да се повтори. Точно затова реакцията на Русия е крайна само на думи, а реално не могат да направят нищо. И те го знаяха и затова бяха толкова разочаровани от "предателството" на Турция (сякаш са се клели да се бият заедно до смърт).
Не съм особен фен на Турция, но се създава впечатление, че стратегията им работи перфектно. Мен друго ме притеснява - още от вчера дори руската независима преса оцени разполагане на ракети СС-400 в Сирия като откровена глупост. Причината - това е съвременно и много опасно оръжие. Винаги има възможност подобен комплекс да попадне в ръцете на някоя екстремистка групировка. И тогава както правим? Хайде, ако джихадистите почнат да свалят наред военни самолети, как да е. Обаче те могат да почнат да стрелят по пътнически и тогава ще стане една... Целият регион трябва да бъде затворен за полети, а ако ония все пак улучат някого, върви се оправяй кой е изстрелял ракетата. Видяхме какво стана в Украйна.
Да докарат повече нови изтребители - разумно е. Но с наземните системи е глупост и аз предполагам, че решението е само плод на емоции.
26 Ноември 2015 22:15
В "Масква" нали се хранят с патриотизъм и пропаганда. Те са свикнали на глад, щом са велики и могат да унищожат света. Революция няма да има. Според Вас, тази храна е в изобилие. Но, пак според Вас, Турция е демократична. Там пропаганда не вирее. Може и да има нещо.
26 Ноември 2015 22:17

Ъхъ,колко му е да влезнат и да си вземат Истанбул като Крим

Затова досега ги свикваха, че имат 4 млн посещения годишно. Поне по 500 000 се намират там месечно.
26 Ноември 2015 22:20
влезнат и да си вземат Истанбул като Крим

Викаш, спретват едно Референдумче и жителите на Истанбул гласуват с 99,9 % за присъединяване към РФ? Мнооого зелени човечета ще трябват.

26 Ноември 2015 22:21
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 21:59
Мнения: 1,604
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Малко ми е неудобно да се пъхам след толкова "експерти", но все пак ще задам един много простичък въпрос:
Какво ще стане, ако Турция затвори Босфора за руски военни кораби?


Бай Тимуре , преди твоя въпрос чакат два въпроса . И двата на Манго.
1 Може ли да се закваси морето на кисело мляко?
2 Кат се закваси , какво да го правиме?
26 Ноември 2015 22:22
Както един коментатор каза днес, затварянето на Проливите няма да спре военните кораби. А ако някой стреля по тях или направи прегради с потопени съдове, всеки знае как се изпразва селски кенеф... Лошото след това е, че Там наоколо, в много голям радиус, ще е нездравословно за приближаване даже.

Докато самите Проливи ще бъдат завинаги много, ама много широки, много дълбоки и напълно проходими.

Времето за отстъпки свърши. Каквото и да значи това.

Просто глупавия Табаки не случи на момента...
26 Ноември 2015 22:23
Означава обявяване на война от страна на Турция. И чл.5 на НАТО не важи, защото той се отнася за "нападение над една или повече страни-членки на Алианса". За едностранно започване на война от страна-членка никой не говори

Това не го разбрах. Навремето ние и румънците затворихме въздушното си пространство и Русия не може да стигне до Сърбия. Каква световна война? Къде пише, че си длъжен да пропускаш чужди войски през територията си? А какъв е статутът на Босфора - международни води? Не, това си е чисто турска територия и опитът на Русия да навлезе със сила си е точно нападение срещу член на НАТО.
Откога нежеланието да пуснеш чужда войска през територията си е обявяване на война? Ако не ме лъже паметта, последната подобна концепция в Европа бе приложена от Хитлер спрямо България - "ако не ни пуснете до Гърция, обявяваме ви война". Само че сега времената са други и Русия го знае. Ако картата е още пред вас, спомнете си как тихомълком СССР си осигури пряк достъп до всички соцстрани, с изключение на България. Хем бяхме членове на Варшавския договор, но пак не върви да нахлуеш просто така в чужда държава.
26 Ноември 2015 22:24
Времето за отстъпки свърши.

Бъркаш, колега. То тепърва започва. И няма да е за отстъпки, а за пазарлък.
26 Ноември 2015 22:24
Сега би следвало Асад да се обади от Дамаск и да поиска от Русия ефективно закриване на цялото сирийското въздушно пространство за всякакви не оторизирани полети. Това го очаквам, особено, след като мантрите "да махнем от власт Асад" не пресекват.
Все още не могат. Руските ПВО системи облъчват до 600 км дълбочина и поразяват до 400 км. Най-източните части на Сирия засега се без наземен контрол от русите , трябва да се бомбят с авиация , спътниково насочване , дронове. Русия днес прие предложение на военните за подсилване на въздушните сили в Сирия с още 10-12 машини за сметка на изтребители. С това въздухът е в голяма степен под руски контрол. Проблемът е в пъпленето на сирийската армия по земя. С тези темпове на настъпление ислямистите скоро няма да бъдат изтласкани от цялата сирийска територия...
26 Ноември 2015 22:25
Ванче, ке го ручаме като гарнитура към жабетата...
26 Ноември 2015 22:28
какъв е статутът на Босфора

https://en.wikipedia.org/wiki/Montreux_Convention_Regarding_the_Regime_of_the_Straits
26 Ноември 2015 22:28
Проливите са обект на международен договор, а не на двустранни споразумения. И в договора е описано, кога Турция може да ги затвори. Това не означава, че този, който иска да мине не може да го направи със сила. Но първият дръпнал спусъка ще е Турция. Те не си го позволяваха и през годините на Студената война.
26 Ноември 2015 22:30
Навремето ние


Минало свършено (1999 г.) и доста различно. Днес, драги, ако руснаците решат да прелетят над нас и Румъния - няма абсолютно никакво значение дали сме съгласни. Дори преди година имаше един великолепен пример, дето румънците се пробваха да не пуснат самолета на Наришкин. Какво мислиш, че се случи?

За 45 години, дето ви пречили не спирате да ломотите и до днес, но в последните 26 заспахте зимен сън
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД