:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гражданите загубиха делото за мръсния въздух на Пловдив

Смолянският съд отхвърли иска срещу пловдивската екоинспекция
СНИМКА: БГНЕС
В момента в Пловдив се работи по транспортен проект, в рамките на който трябва да се обновят светофарите на 50 кръстовища. Регулирането трябва да стане динамично, реагиращо на моментната натовареност на трафика.
Проточилото се 4 години дело за замърсяването на въздуха в Пловдив стигна пореден ключов етап. Окръжният съд в Смолян се произнесе в защита на екоинспекцията в Пловдив и отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на граждани от 2011 г. Съдът в Смолян се произнася за втори път по този иск, след като през февруари го остави без разглеждане, но апелативните съдии отмениха решението. Пак в началото на годината смолянските магистрати отхвърлиха и жалбата срещу община Пловдив с мотива, че тя е утвърдила мерки за разрешаване на проблема.

Колективният иск бе предявен от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и 127 граждани на Пловдив през 2011 г. Те атакуваха две институции - РИОСВ-Пловдив и общината. След като пловдивските съдии си направиха отвод, процесът беше прехвърлен в Смолян. Искът се основава на доклад на Европейската агенция по околната среда, според който Пловдив е с най-лошо качество на въздуха в Европа. Според гражданите и фондацията общината и екоинспекцията не са предприели адекватни действия, които да доведат до елиминиране или намаляване на факторите, които водят до замърсяване на въздуха, не са осъществили и контрол върху институциите, компетентни да извършват действия по опазване на атмосферния въздух. Ищците нямаха материални претенции, целта им беше да накарат институциите да предприемат ефективни мерки.

Пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който е един от инициаторите на делото, съобщи, че решението на съда е минало само на първа инстанция и предстои обжалването му в Апелативния съд. Той напомни, че за същото нещо е заведено дело и в Страсбург преди 3 години. То обаче вероятно ще приключи до поне две години. Освен това адвокатът добави, че Европейската комисия също е запозната с проблема със замърсения въздух в Пловдив.

По делото бяха изнесени редица експертизи например, че зелените площи в града са близо два пъти по-малко от стандартите - при норматив 20 кв. м на човек в Пловдив има едва 11 кв. В същото време се подценяват изискванията за озеленяване към инвеститорите. В града няма зелена вълна, 78% от автобусите използват дизелово гориво, а голяма част от таймерите на светофарите са били премахнати, защото се оказали дефектни. Общината анонсира редица мерки за облекчаване на проблема, напр. беше внесена нова техника за сметосъбиране и почистване, и изтъква, че показателите на града са подобрени. Според Екимджиев обаче тези данни са съмнителни.
994
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД