:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Онлайн платформата за обществена информация се отлага за юни 2017 г.

Петър Славов
Обещаната от правителството електронна платформа, на която гражданите ще могат да подават заявления за достъп до обществена информация, ще заработи най-рано на 1 юни 2017 г. Първоначално предвиденият срок бе 1 януари 2016 г. Удължаването бе одобрено с предложена от ГЕРБ промяна в Закона за достъп до обществена информация, която парламентът гласува вчера. Депутати го обосноваха пред "Сега" с необходимостта от повече време, за да заработи платформата.

Освен че ще осигурява възможност за подаване на заявления по интернет, платформата трябва да служи и като регистър, в който ще се качват всички подадени заявки, както и отговорите по тях. По искане на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок НС прие, че цялата информация ще се публикува на платформата, но личните данни на заявителя ще бъдат защитени. Приетите промени приравняват писменото заявление за достъп до информация с направеното по имейла или чрез бъдещата електронна платформа. В тези случаи от гражданите вече няма да се изисква електронен подпис, нито заплащане, тъй като няма разходи по изпращането на исканите данни. За подадените по интернет заявки няма да важи и принципният 30-дневен срок, който заявителят трябва да спази, за да не отчете администрацията, че е налице мълчалив отказ.

Поправките въвеждат още задължение на всички държавни органи да публикуват актуална информация за бюджетите си, обществените поръчки, мотивите и резултатите от обществените обсъждания на проектите си, както и изготвените от тях актове.
742
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД