:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Групата за промените в конституцията отхвърли голяма част от предложенията

СНИМКА: БГНЕС
Председателят на временната комисия по промените в конституцията Димитър Лазаров (вдясно) предпочете да отложи гласуването на предложенията за другата седмица.
Промените в конституцията вероятно ще се ограничат до тези, постигнати с "историческия компромис" по време на първото четене. Това стана ясно вчера по време на обсъждането във временната парламентарна комисия. Работната група, която трябваше да разгледа предложенията, на практика е отхвърлила голяма част от тях, защото смята, че не могат да се приемат от Обикновено народно събрание или пък излизат извън обхвата и принципите на приетия на първо четене законопроект. Това предизвика сериозни критики от страна на вносителите на предложенията.

Реално само разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии не е срещнало никаква критика от работната група. Тя обаче не подкрепя явното гласуване. Текстовете, предвиждащи промяна в прокуратурата и намаляване мандата на тримата големи в съдебната власт (главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд), също излизали извън обхвата и принципите на приетия на първо четене законопроект. Въпреки че становището на работната група не е задължително за депутатите, се породиха съмнения, че то ще повлияе върху вота в пленарна зала.

Временната комисия отложи за следващата седмица гласуването на предложените поправки под претекст, че по време на заседанието отсъстваха 4-ма от 15-те й членове (Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка от БДЦ, Явор Хайтов от ПФ и Кирил Цочев от АБВ), въпреки че и в тази численост комисията имаше необходимото мнозинство. Председателят на органа Димитър Лазаров (ГЕРБ) обаче сметна, че има опасност в този състав да не мине нито един от текстовете. Решението нагорещи страстите и представителите на БСП Михаил Миков и на "Атака" Явор Нотев напуснаха заседанието.
1
856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Ноември 2015 22:00
Където и да побараме - не гной, а само статукво вадим и все не спира ...
Тази реплика е само за социохирурзи ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД