:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Десетки училищни директори излизат в пенсия догодина

В столицата това ще става поетапно, уверяват от РИО-София
Десетки училищни директори в страната, навършили възраст за пенсия, ще бъдат пенсионирани през следващата година. Само в столицата в заслужен отдих предстои да бъдат пратени 33-ма школски началници. Отделно от това, системата може да се "подмлади" и с пенсионирането на хиляди учители. Това става ясно от данни на МОН, синдикати и шефове на регионални инспекторати по образованието, предоставени на "Сега".

С промяна в Кодекса на труда от юли т.г. бе дадена възможност работодателят отново да може да прекрати едностранно трудовия договор на навършилите пенсионна възраст. Някои началници на регионални инспекторати, които са работодатели за директорите на общинските школа, вече се възползваха от тази опция, но като цяло масовото пенсиониране на директори тепърва предстои.

"В столицата от август досега са пенсионирани шефовете само на две общински училища - 148-о и 72-ро, и то по взаимно съгласие", съобщи за "Сега" Евгения Вълкова, шеф на РИО-София. На останалите 33-ма - 26 жени и 7 мъже, които са на пенсионна възраст, ще се връчат предизвестия през 2016 г., като смените ще стават поетапно. По думите на Вълкова с всеки от директорите е разговаряно, те са запознати с това, което ги очаква, и няма брожения, освен единични случаи. Сайтът offnews.bg разпространи писмо на преподаватели от 73-то СОУ, известно като Втора Немска гимназия. В него учителите защитават своя директор Стела Запрянова и протестират срещу масовото пенсиониране по средата на годината, което според тях става тихомълком.

Шефката на РИО-Варна Венцеслава Генова коментира пред "Сега", че в областта има 7 директори на пенсионна възраст, но засега тя няма да се възползва от правото си да ги пенсионира. "Преценила съм, че те ръководят успешно училищата си и е добре първо да подготвят свои заместници, за да има приемственост, и чак тогава да излязат в заслужен отдих", посочи тя. По думите й целта е да няма трусове, които системата на образованието трудно би понесла. Все пак въпросните 7 директори ще бъдат пенсионирани, макар и по-късно през следващата 2016 г. Ако това стане преди 1 август 2016 г., когато влиза в сила новият училищен закон, ще получат 8 заплати на куп, а ако е след тази дата - по 10 заплати. Същото предстои да се случи вероятно и в останалите 28 области у нас.

Не е ясно колко общо са директорите в страната, които предстои да бъдат пратени в пенсия. От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" имат информация за половината области у нас, без София, в които директорите на пенсионна възраст са 39. По данни на МОН от септември до сега са връчени предизвестията на 12 директори.

Отделно от директорите, и хиляди преподаватели в страната работят, въпреки че са навършили пенсионна възраст. Към 15 септември у нас са регистрирани 3740 педагогически специалисти на пенсионна възраст, а към края на годината може да стигнат и 5000. Решението за тяхното пенсиониране се взема от директорите.



ПРИЗИВ

Кметовете и министърът да се възползват от правото си на инициатива за пенсиониране, тъй като това ще доведе до навлизане на млади хора в управлението, призоваха преди време от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Оттам настояват за ясни правила при назначаване на директори с цел да се неутрализира "ширещата се силна политическа и непрофесионална намеса" при избора на директори. От профсъюза са на мнение, че бъдещите началници трябва да притежават образователна квалификационна степен в "Управление и мениджмънт на образованието".
10
5064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
27 Ноември 2015 19:18
Пенсионирането на учители ще освободи места за млади кадри...Колко време ще им трябва, за да заместят добрите от напускащите. За лошите ще е по-леко заместването...
-----------------------
Сайтът на Генек
27 Ноември 2015 20:39
Директорите на училища да се биват в таквиз, Хпожизнено !!! ...
Яко вихрим в ГМО-соса на собствената ни Хандрешковиада ...
27 Ноември 2015 20:49
От една страна държавата кара някои да не се пенсионират (вдига възрастта), от друга страна кара други да се пенсионират зорлам. Важното е да заставя. Политическа му работа.
28 Ноември 2015 08:31
Ревем, че вдигат годините за пенсия, а като дойде време- натискаме стола.Да, трябва да дойдат млади хора.По логиката на протестиращите и леещи сълзи за директорите си, до колко, до 80 години ли да стоят, да плашат децата...Убеден съм, че са отлични ръководители и учители, но е дошло време за заслужена почивка след 40 годишен труд.Благодарим ви за всичко, уважавани от всички ни учители.Нека дойдат нови хора, с нови идеи и виждания за състоянието на оброзованието, защото и там нещата не са изобщо розови.
28 Ноември 2015 23:21
Нека дойдат нови хора, с нови идеи и виждания за състоянието на оброзованието, защото и там нещата не са изобщо розови.


Добре звучи. А образованието е толкова зле, че модернизация никак няма да му е излишна. Десетки страници мога да изпиша за дефектите на образователната система в момента. Само се чудя може ли да се разчита за каквото и да е на тези "нови хора", при положение, че за педагогика в университет се влиза с тройка и по дефолт - и парадоксално - за учители учат се подготвят най-неграмотните и некласирали се другаде младежи. Да, ей сега ще размахате примери за онзи 1 %, които искат и винаги са искали да бъдат учители - има и такива, да са живи и здрави - обаче останалите 99 % ме притесняват, да си кажа.
29 Ноември 2015 07:25
няма не заменими хора-какво като останат още 2-5 години .ще се случи ли нещо повече от това което е сега със системата или с учениците-Не.щом е не ,нека излизат в почивка.има ли още да дават-да сте го дали .сега други имат да дават и те ще са на ред.нищо страшно няма да се излезе в пенсия-просто всички си мислим ,че излезем ли от работата която работим -и там ще стане блато,никой няма да се оправи без нас.е не е така ,поне нищо не се е закрило защото даден човек вече не е на работа .
29 Ноември 2015 08:03
няма не заменими хора
- ами точно за образованието подобна НЕЗАМЕНИМОСТ(!!!) до нищо добро не води.
Освен това "хора" не преподават,преподават индивиди - добри или лоши, грамотни или неграмотни..., уважавани от ученици или ... не...
29 Ноември 2015 10:42
След като става въпрос за към 10% от учителския състав в страната, редно някой да запита ресорната замминистърка каква замяна е подготвила? И тя самата кога смята да се пенсионира в (неособено)заслужен отдих?
29 Ноември 2015 15:43
Определено педагогическият състав трябва да се поднови, за да се намали застрашителната възрастова разлика между обучаеми и обучаващи. Младите учители трябва освен да владеят много добре специалността си, да са подготвени като педагози, да владеят съвременни методи за преподаване, с оглед мотивация на все по-малко интересуващите се от образованието си ученици. Младите педагози трябва да са етични хора, притежаващи огромно търпение, такт, дипломатичност, за да се справят с ежедневните предизвикателства на които ще бъдат подложени от страна на ученици, деца със СОП, родители, директор, МОН и общественост. Дано да се намерят кадърни учители, които да сменят застаряващата педагогическа общност, на която вече не се отдава да държи юздите на поколение, с коренно различен от техния манталитет, интереси и технически умения.
29 Ноември 2015 17:07
Бебито, митком,
хубави лозунги вдигате, правилно звучат... Само дето са си за стената. Реалността е друга. "Млад" не означава кадърен. Учи се - всичко се учи. И за година, две или три... Не се научава така лесно...
Има незаменими хора, има. И не само в училище - сами ще се сетите за такива хора. Но времето си казва своята дума. И не е въпросът във вдигането на правилни лозунги, а в проблема - ИМА ЛИ ЗАМЯНА ЗА НАПУСКАЩИТЕ?
Съжалявам, налага се да ви разочаровам...
----------------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД