:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

20 трамвая втора ръка тръгват в София догодина

От догодина 20 трамвая, купени на старо от Чехия, ще се движат по част от релсовия път на София. Това стана ясно на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Предложението за закупуване на 17-годишните композиции е на съветника от ГЕРБ Зафир Зарков. "Те са следващите след новите трамваи по експлоатационни характеристики", уточни вносителят му.

"Столичен електротранспорт" ЕАД ще даде за трамваите 765 660 лв., като в сумата са включени застраховката и транспортът им до България. Това означава, че цената на един трамвай излиза 38 283 лв. Според Зарков това е добра цена, като се има предвид, че един нов трамвай струва около 3 млн. лв.

Идеята е пражките трамваи да заменят най-старите "Дювак", които са на повече от половин век. По думите на Зарков употребените трамваи освен че ще подобрят качеството на обслужването на пътниците, ще намалят и шумовото замърсяване, тъй като чешките машини са в пъти по-безшумни. Освен това вагоните на новите трамваи ще имат възможност за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Доставката на трамваите ще започне в началото на 2016 г. и ще приключи в края на годината. Идеята е те да обслужват линиите с най-окаяните трамваи в момента. Най-вероятно става въпрос за линии 22, 20 и 23. От Прага е получено уверение, че мотрисите нямат нужда от ремонт в следващите няколко години.

Нови трамваи няма да бъдат купувани скоро, тъй като европейските средства за обновяване на градския транспорт в София са изчерпани.

ДАРЕНИЕ

От началото на следващата година до края на 2017 г. предстои и доставка на дарените в началото на т. г. 28 трамвая от Швейцария, които също са втора ръка.
7
1916
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Декември 2015 20:25
Стари, стари, ама Фандъчка ще ги мине за нови
04 Декември 2015 09:21
Те и общинарите ни са втора ръка, кво толкова
04 Декември 2015 10:11
А защо не си ги произведем в България?
04 Декември 2015 13:37
А защо не си ги произведем в България?

Добър въпрос, но все пак няма да можем за 38 000 лв...
Ако има и няколко години гаранция - цената е добра...
04 Декември 2015 13:40
Друг въпрос е какво прави братският китайски народ:
Китай пуска първия в света трамвай с водород

С едно зареждане превозното средство може да измине до 100 километра

Китайската компания Sifang произведе първия в света трамвай с водородни горивни клетки. Иновативното превозно средство вече слезе от конвейера в завода на компанията в Кингдао, провинция Шандонг, предаде technews.bg.
Трамваят има капацитет от 380 пътници, като седящите места са 60. Проектиран е с много ниска платформа – 37,8 см от релсите, за да улесни качването и слизането на пътниците. Според източници от компанията разработването му е отнело около 2 г., през които със съдействието на изследователски институции са разрешени ключови технологични проблеми. Трамваят отговаря на всички екологични изисквания и не замърсява природата. Единственото, което ще отделя, докато се движи, е вода.
Според информациите в китайски медии, с едно водородно зареждане трамваят може да измине 100 км при средна скорост 70 км/ч. Зареждането отнема само 3 минути.

http://www.economic.bg/bg/news/5/kitaj-puska-parviya-v-sveta-tramvaj-s-vodorod.html
04 Декември 2015 13:50
Цената наистина си е добра, стига преди да ги пуснат за експлоатация да минат ремонт и да ги постегнат, поне частите, които имат съмнения. Което мен лично ме съмнява да направят, но ще видим, само времето ще покаже.
04 Декември 2015 15:15
Добър въпрос, но все пак няма да можем за 38 000 лв...
Сигурно си прав, но за сметка на това ще са нови.
А сега ще имаме "втора ръка" без да е ясно в какво състояние са. Да, за 38000.
Да видим и ремонтите колко ще излязат и тогава да теглим чертата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД