:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разследвани ще работят с класифицирана информация

Парламентът гласува вчера да отпадне изискването разрешение за достъп до секретни данни да се дава само на хора, срещу които няма образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Това стана с поправка в Закона за класифицираната информация.

Промяната бе провокирана от казуса с бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. В средата на годината той бе обвинен в злоупотреба със служебно положение и му бе отнет достъпът до тайни. В защита на ген. Шивиков се обявиха премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев, както и редица политически сили. Скоро след това бяха внесени и споменатите законови поправки.

Далеч по-големи вълнения предизвика друга промяна в същия закон, която управляващите приеха по идея на депутата от ГЕРБ Методи Андреев - въвеждането на проверка за принадлежност към Държавна сигурност за служителите по сигурността на информацията във ведомствата. Това са хората, които проучват кандидатите за достъп до секретни данни и реално се занимават с набавяне и обработка на класифицирана информация. Според Атанас Атанасов (РБ) поне 90% от тях са работили за ДС. От БСП обявиха текста за лустрационен. Независимият Велизар Енчев поиска в тази проверка да се включат и членовете на партийни комитети, секретарите на първични партийни организации, младшите прокурори, съдии и полицейски началници отпреди 1989 г. "Зад мен стои партиен секретар и тя няма чувство на историческа вина, а аз трябва да имам, защото съм служил като разузнавач", оплака се Енчев, визирайки председателя на НС Цецка Цачева. "Няма ред от биографията ми, от който да се срамувам", отвърна тя с уточнението, че никога не е била партиен секретар и заплаши да съди всеки, който го твърди.
1067
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД