:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правосъдие за назидание и 100 000 лв. летищни разходи

Цялата държавна машина е впрегната, за да наказва полския пътник, обвинен за нещо, извършено на практика на чужда територия
"Нямам нищо общо с тероризма, не съм престъпник и през живота си не съм имал съдебни процеси. Не съм говорил, че в самолета има бомба", твърди Войчех Маевски.
Едва ли има човек, който вече да не е чул за 67-годишния полски гражданин Войчех Маевски, обвинен от прокуратурата, че е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, като е съобщил информация, за която е знаел, че е лъжлива. Става дума за случая от преди месец, когато една ранна сутрин самолет на полска авиокомпания, изпълняваща чартърен полет от Варшава за Хургада кацна извънредно на летище Сарафово, събуждайки призрака и ужаса на терористичния акт отпреди 3 години на същото място.

Историята веднага бе раздухана от прокуратурата и подхваната и разчепкана в публичното пространство. Тя бе представена как едно лице казало, че на борда имало бомба, че после то се оказало пияно и всякакви подобни. Строгите български служби и държавното обвинение веднага хвърлиха в ареста 67-годишния поляк. Бе обявено, че



той е с тежко обвинение,



предвиждащо наказание от 3 до 15 г., както и че ако бъде признат за виновен, то той ще трябва да плати и финансовите щети, нанесени на българското летище заради обслужването на извънредното кацане. Те бързо бяха изчислени на около 100 000 лв. МВР пък излезе с официална версия, че 67-годишен полски гражданин е подал сигнал за бомба. Как си признал, че е употребил алкохол, че бил видял предмет, който му наподобява бомба. Междувременно от авиокомпанията публикуваха на страницата си официално съобщение за инцидента. Според информацията им пътникът е заявил впоследствие, че се шегува за бомбата, но от съображения за сигурност самолетът бил кацнал.

Драматично бе разказано и как след приземяването на самолета той и останалите 160 пътници - всички те са полски граждани - са били изведени от самолета, след което е започнала щателна проверка на борда и на багажа от полицейски служители и екипи на "Гранична полиция". На един от пътниците, 70-годишен поляк дори му прилошало. Мъжът е диабетик, а инсулина е останал в багажа му. Бургаски медици са му оказали спешна помощ, гласеше още официалният разказ на българските власти веднага след случката. И още как полицията е блокирала летището, как е бил обявен код "Тревога". И как районът бе отцепен и беше извършена проверка на личните документи на всички пътници, чакащи полетите си.

На случая премиерът



Бойко Борисов посвети статус във Facebook,



като похвали службите за действията при аварийното кацане. "България показва, че много успешно си пази границите. Видя се при един абсолютно фалшив сигнал как се задействаха нашите служби в Бургас. За преминаващите нелегално границите ни е все по-ясно, че България е държава, през която не могат да минават безнаказано. Полагат се огромни усилия от службите за сигурност, от "Гранична полиция" и от подразделенията на армията, които подпомагат тези дейности. Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и която настоява по дипломатически път да се решават проблемите, защото когато някой праща самолети и ракети, не може да очаква мир от отсрещната страна", написа министър-председателят в социалната мрежа, използвайки все кацналия полски самолет. Постепенно нещата започнаха да вземат странни завои. Така, първо, се оказа, че полякът не е пиян и дрегерът е показал под 0.5 промила. По-късно самият той обясни, че бил пил едно малко, за да не го е страх от полета. Постепенно се появи и проблемът с това доколко той може да бъде разследван и съден в България, ако се има предвид, че деянието е извършено на практика на чужда територия. Нещо повече. Дори самата прокуратура в един момент призна, че Маевски е чужд гражданин, а пък самолетът се води чужда територия. Държавното обвинение обаче извади тезата, че в Наказателния кодекс имало член, който казва, че в такива случаи може да се води наказателно преследване, когато се засягат интересите на България и на български граждани. И че



кацането и разследването на инцидента



били именно такива. Прокурорите вероятно имат предвид чл.5 от Наказателния кодекс, който предвижда, че той се "прилага и към чужденци, извършили в чужбина престъпления от общ характер, с които се засягат интересите на Република България или на български гражданин". Много юристи вече посочиха, че трудно ще издържи тази теза, още повече за наказателно производство. Така или иначе обаче всичко в момента върви по тази писта.

Междувременно обаче още по време на първото гледане на мярката за неотклонение на поляка започна да се разколебава тезата за пияния, който внушил явната заплаха за бомба на борда.

Така по време на съдебното дело се разбра, че е имало някаква закачка между стюард и пътника. Бе разказана версията, че по време на полета за Египет стюардът полял, без да иска, панталона на Маевски. После се бил извинил и пошегувал, че в египетския курорт Хургада било топло и панталонът му бързо ще изсъхне. В тази версия пътникът пък се пошегувал, че самолетът може и да не пристигне в Египет, ако на борда му има бомба. Така пък стюардът докладвал на старшата стюардеса. Тя говорила с Маевски и го питала дали е вярно, че той твърди, че има бомба. Той категорично отрекъл да е твърдял такова нещо, целунал й ръка и обявил всичко за недоразумение. Българският адвокат на Маевски обяви пред съда, че в нито един момент неговият подзащитен не е изричал фразата "имам бомба" или нейни подобни.

Въпреки това обаче



екипажът взел решение да кацне аварийно



в Сарафово. Адвокатът все пак обясни, че по време на полета клиентът му и негов приятел са коментирали ситуацията със сваления руски самолет. И че било възможно в този разговор Маевски да е споменал думата "бомба", тъй като часове по-рано по полските телевизии излязла информация, че руският самолет е взривен с бомба, поставена под седалките. Стюардът е стоял в непосредствена близост до Маевски, но по време на разпита твърди, че не е чул нищо от този разговор, твърди защитникът. Според публикации в медиите в същото време стюардът казал на разследващите, че пътникът на два пъти бил повторил "Имам бомба". Защитата на Маевски обаче обяви, че тези твърдения не се потвърждавали от останалите свидетели пътници. Последните били разпитани пред съдия.

Самият Маевски не признава вина, но на няколко пъти се извини за ситуацията, включително и в съда и от телевизионния екран. Прокуратурата поиска постоянен арест за него с аргумента, че



разполага с финансови средства



и е възможно да се укрие от закона. Още повече че като гражданин от страна - членка на ЕС, не подлежи на граничен контрол. Друг мотив беше и сложната политическа обстановка, в която се намира светът - събитията от 13 ноември в Париж и сваления руски самолет на 31 октомври. Именно тогава прокуратурата обърна плочата с пиянството и че концентрацията на алкохола в кръвта е била съвсем малка. В същото време държавното обвинение използва и този резултат, за да обяви, че "със сигурност обаче не говорим за висока степен на опиянение, непозволяваща му да осъзнае какво говори и какво прави".

Веднага след това окръжният съд в Бургас определи парична гаранция от 5000 лв. за поляка.

Само дни след това обаче



нещата взеха нов обрат



След протест на прокуратурата апелативният съд в Бургас промени мярката и я направи по-тежка - домашен арест. По време на това заседание Маевски повтори тезата си, че става дума за недоразумение. "Нямам нищо общо с тероризма, не съм престъпник и през живота си не съм имал съдебни процеси. Не съм говорил, че в самолета има бомба. С моя колега разговаряхме за инцидента с руския самолет, в който е имало бомба под седалката. В този контекст аз казах, че в нашия самолет, който лети също към Египет, сигурно няма бомба. Стюардът обаче най-вероятно е възприел това по друг начин и оттук стана целият голям проблем", бе цитиран да казва той пред съда.

Каквато и да е истината обаче, то е сигурно, че цялата държавна машина е впрегната да наказва по очевидно нееднозначен казус. Няма спор, че ако наистина бъде доказано, че някой е твърдял как на борда има бомба, то трябва да си получи заслуженото. Защото в тези времена да се шегуваш с подобни неща, си е наистина за съд.

Като се има предвид обаче досега известното, както и спорните моменти с подсъдност, с това кой на кого какво казал, кой с кого се шегувал, като се види и че полската страна не предприема нищо, то цялата работа може да заприлича повече на назидание и на търсене на законен повод за събиране на едни 100 000 лв. летищни разходи. Едно е сигурно - и продължението ще е под много въпросителни.

СНИМКА БГНЕС/ЕПА
Историята с полския самолет извади на светло страховете, родени след атентата на летище Сарафово. Но за много кратко.
5
2876
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Декември 2015 19:44
Като оправдават Масларова за явна кражба на милиони, трябва некого другиго да окаушат за глупости, нали?
15 Декември 2015 22:57
Категорично не може да бъде съден от български съд - няма основание - каквото и да се вземе като решение - на следваща инстанция ще падне
16 Декември 2015 07:01
Типично за нашенските прокуратури и "служби". Тормозят дядото поляк за глупости докато оправдават и не преследват явни престъпници.Да оставим Масларова и Бисеров, срещу политици прокуратурата е напълно беззъба. Преди малко казаха в някакви новини, че единия от престъпниците, които нападнаха военен пенсионер и бяха простреляни от него, е професионален крадец с 23 /или 32/ регистрации/ за кражби и шофиране пиян. Явно 20-30 кражби са недостатъчни за нашите прокурори и "служби" за да повдигнат обвинение и да го вкарат в затвора. Може би го чакат да убие някого за да се задействат.
16 Декември 2015 11:10
Мисля че прокуратурата не демонстрира мислене. Случаят е елементарен. Самолет на някаква компания е поискал помощ защото е преценил че е в опасност. Нашето летище му оказало съдействие, което струва пари. Ние сме в правото си да искаме самолетната компания да плати масрафа, а компанията да си оправя сметките с пътника за фалшивата тревога. (Аналогия - спасяване на бедстващ кораб)
16 Декември 2015 22:10
Наоколо е пълно с лешояди, Авторе, а вие ни говорите за хцирк - това ли не усещате ??? ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД