:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 536
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Подкрепата за протеста на съдиите расте като лавина

СНИМКА: БГНЕС
Съдия Атанас Атанасов, шеф на Съюза на съдиите, сниман сред множеството от граждани, което се събра пред Съдебната палата в София в понеделник. Съдиите бяха посрещнати с аплодисменти от хората, дошли да ги подкрепят.
След като над 100 столични съдии, начело с ВКС, няколко поредни дни излизат пред Съдебната палата в София, за да отговорят на въпросите на гражданите защо е необходима радикална съдебна реформа, днес няколко съдилища обявиха Ден на отворените врати. Хората са поканени на разговор с магистратите, които се противопоставят на зависимостите и задкулисието. Началото бе дадено от речта на председателя на ВКС Лозан Панов в петък на честването на юбилея на съда.

Съдиите вече получиха подкрепа от стотици граждани в столицата и от най-големия полицейски синдикат. Вчера дори Асоциацията на рециклиращата индустрия се обяви в тяхна защита, настоявайки за независим, безпристрастен и справедлив съд. Подкрепиха ги и от всички юридически гилдии, а протестът пред Съдебната палата се вля в шествието на "Правосъдие за всеки", което излиза пред парламента всяка вечер, откакто съдебната реформа бе бламирана от депутатите. Снощи и природозащитниците поискаха оставката на правителството.

Над 50 адвокати в Пловдив излязоха пред съда. "Тук сме заради отново неслучилата се дългоочаквана промяна", казаха те пред БНР. На митинга бяха поканени юристи от всички гилдии, но съдии и прокурори от Пловдив не се включиха - главният прокурор Сотир Цацаров е бивш шеф на окръжния съд в града и магистратите там го поддържат.

"Вече търсим помощ и подкрепа от обществото и от хората, искаме да разговаряме с тях за това, че всъщност промените са необходими най-вече за гражданите и за обществото. Те са тези, на които им е необходим независим, безпристрастен и морален съд", обясни съдия Капка Костова от ВКС пред bTV. Тя и колежката й Галина Захарова през 2011 г. подадоха оставки във ВСС в знак на протест срещу избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

"Хората трябва да са сигурни, че когато се изправят пред съда по какъвто и да било повод, ще получат решение или присъда, което е основано само на закона и на доказателствата по делото. Ако съдът не е независим, това просто няма как да се случи. Искаме да обясним защо съдът трябва да бъде независим, а прокуратурата трябва да бъде автономна. Тя няма как да е независима, защото повдига и поддържа обвинения от името на държавата", обясни съдия Костова. Вчера Съюзът на съдиите написа в отворено писмо до прокурорите да не се поддават на изкуственото противопоставяне на двете професии.

------РАЗМРАЗЯВАНЕ

Все повече непознати съдии се осмеляват да говорят в медиите. "Критериите за избор на съдии и прокурори от ВСС са безкрайно неясни. Кадрови проблеми има и в съда, и в прокуратурата. В много държави прокуратурата е под шапката на Министерството на правосъдието, нашият модел е по съветски образец", каза пред bTV Яна Димитрова, съдия от Разлог. "Т.нар. исторически компромис беше една малка част от онова, което трябва да бъде променено, за да се създаде наистина независима и работеща в изпълнение на закона и справедливостта съдебна система. Мнозинството от 204 народни представители защити статуквото и показа, че не се ръководи от обществения интерес", каза пред "Дневник" Райна Мартинова от Софийския районен съд.





14
3112
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
16 Декември 2015 00:13
Не се вижда никаква лавина. Плоска манипулация от старна няколко медии.
16 Декември 2015 07:10
Това е опит на магистратите да завоюват поне малко народно доверие, но напразна се хабят след решенията на делата на Масларова и Бисеров. С тези свои действия просто стават смешни. Но най-интересното, е че те много добре знаят, че сегашния парламент не може да предприеме исканите от тях промени в конституцията, защото има решение на КС, че само ВНС може да прави такива промени но...те пак продължават. Какъв извод можем да си направим? Всички в различните гилдии /магистрати, лекари, полицаи и тнт/ са за реформи, но започнат ли такива, първи скачат срещу тях. Искам да им кажа, че по-добре сега да станат реформите, защото рано или късно ще настъпи "революционна ситуация" и тогава последствията ще са непоправими за тях!
16 Декември 2015 08:51
Лавина ли? Вие шегувате ли се
16 Декември 2015 09:13
Пътя ми от работа за вкъщи минава покрай ,,протеста''...
Жалка работа,200 души с напъване,хората си минават покрай тях,говорят си,смеят се...
Абе,не ги виждат,в упор ги гледат и не ги виждат!
16 Декември 2015 09:18
Додето Бърнамският лес не тръгне към Дънсинейн, не ме е страх от нищо!




Да не е тръгнал Бърнамският лес по жълтите павета, пък да съм пропуснал ...

Да въ ... у жалките перипатетици.


16 Декември 2015 09:22
Това е опит на магистратите да завоюват поне малко народно доверие


А! Те нека го загубят в съдебната зала, облечени във власт, пък после да ходят да го търсят по опиканите жълти павета. Доверие се създава десетилетия, а се губи за ... миг.
16 Декември 2015 10:08
Сериозно? В град с около 2милиона жители се събират около 200 души и това е лавина?
16 Декември 2015 10:20
В град с около 2милиона жители се събират около 200 души и това е лавина?

Нали имаше едни камери?Някой по компетентен не може ли да ги включи,че да се уплашим от лавината.Моля.
16 Декември 2015 10:48
И това доживяхме: форумните левичари героически бранят заверата на Борисов с Цацаров. Само и само да си отстоят омразата към "грантаджиите" и "протестърите".
16 Декември 2015 11:48
И това доживяхме: форумните левичари героически бранят заверата на Борисов с Цацаров. Само и само да си отстоят омразата към "грантаджиите" и "протестърите".




Абсолютно! И това не е единственият пример. Така стана и със Сидеров и неговия златен пръст. Всичко в името на това нищо да не се промени.
16 Декември 2015 17:36
Малей-й! И кого затрупа лавината? Минах одеве по "Екзарха" покрай ВСС-то - лавината така го беше затрупала, сал на Цацаров цацата стърчеше изпод пряспата! Ужас не'къв!
16 Декември 2015 18:24
с тие запушени шахти, къде кметицата не мое ги отпуши, кво наводнение ни чака кога се стОпи уавината
16 Декември 2015 21:50
Петимен съм за поне два коментара на тази реч, в нашия Вестник ...
Или е по-добре, дружно да се сторваме на наведени хзамислени ??? ...
06 Януари 2016 12:27
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД