:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще довърши "Хемус" въпреки двойната цена и липсата на финансиране

Победителите бяха избрани по безпрецедентно бърза процедура, в която отпаднаха консорциумите, подали най-ниски оферти за строителството на магистралата
Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета. Това стана ясно, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето. Процедурата приключи безпрецедентно бързо, а парадоксалното е, че дори няма осигурено финансиране. Затова парламентът ще се събере специално, за да даде мандат на кабинета за строителството и финансирането на магистралата.

Проектът за първия етап от продължението на магистралата е за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен - Ловеч. Той е разделен на две отсечки. Конкурсът за строител бе обявен през януари. На 7 декември бяха отворени ценовите оферти на всички кандидати за двете отсечки. Още тогава стана ясно, че предложенията многократно надвишават прогнозната цена от 434 млн. лева. Само седмица след това от регионалното министерство обявиха двата консорциума, които печелят. Участъкът от Ябланица до Угърчин ще се изпълнява от обединение "АМ Хемус лот 1" с договорна цена от над 277 млн. лв. без ДДС и с ангажимента крайната цена да не надвиши 298 млн. лева. Водещ партньор в това обединение е "Джи Пи Груп" ООД, която се свързва с шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев. Останалите участници са "Конструксионес табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД и "Трансконсулт-22" ООД.

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен - Ловеч е даден на "ПСТ Хемус 2", който предложи за строежа близо 480 млн. лв., но не повече от 500 млн. лева. Тук водещо дружество е "ПСТ Груп" ЕАД, която се смята за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка. Останалите фирми в обединението са "Хидрострой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Евро Алианс Тунели" АД. В крайна сметка този участък от магистралата ще се строи за близо 800 млн. лв. Цената на километър е около 13.3 млн. лв.

От класирането става ясно, че държавата е пренебрегнала кандидатите с най-ниските цени. Губещи се оказват офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица - Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания - с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, "Хемус" можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.

Според регионалния министър Лиляна Павлова разчетите на държавните експерти били предварителни, но проучванията показали необходимост от по-скъпи строителни дейности. "Участъкът от Ябланица до разклона за Ловеч се оскъпява заради тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня", обясни Павлова. Според нея всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала.

Безпрецедентна се оказа и бързата процедура, с която беше взето решението след конкурса. Комисията по обществената поръчка обяви резултатите за седмица, макар обикновено това да става в рамките на месец. Въпреки бързането за магистралата не е осигурено финансиране. През миналата седмица Лиляна Павлова обяви, че ще предложи на Министерството на финансите и на Народното събрание да одобрят мандат за строителството на магистралата и за финансирането. "Проектът излиза извън мандата на нашето правителство, тъй като строителството ще бъде до 2020 г. Ако сключим договора за "Хемус", ще трябва да имаме мандат и осигуряване на финансиране", каза още тя. Министърът изрази увереност, че всички политически сили подкрепят довършването на магистралата. Според разчетите освен вече ясните два участъка, ще има конкурси за още 6 отсечки. Сега избираме изпълнители, но договорите могат да се подпишат, когато се осигурят средствата, каза министър Павлова.

33
7119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
15 Декември 2015 19:38
И силата да бъде с вас
15 Декември 2015 20:07
Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета.
Разбират от бизнеса си. И какво могат да получат.
Кой каза р.овч?
15 Декември 2015 20:10
В момента разклонът Плевен-Ловеч е на 4 км от Ябланица. Необходимо е да се уточнява, че става дума за бъдещия разклон Плевен-Ловеч.
15 Декември 2015 20:11
На печелившите - честито!
15 Декември 2015 20:11
Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета.


"Хемус" ще се строи скъпо от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев
Участниците с най-ниски цени за двата лота на магистралата бяха отстранени


Строителите на новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов" бяха избрани учудващо бързо. Офертите бяха отворени преди седмица и само седем дни по-късно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван - те получиха най-много точки за техническа оферта. От класирането сега става ясно, че държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура" за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, "Хемус" можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.

Държавата: Няма начин да е евтино

Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според НКСИП аргументите на "Хемус БГ" нямат отношение към формирането на крайната цена.

"Посочената методика за образуване на цените по настоящата поръчка съдържа общо изложени механизми за ценообразуване без наличие на каквато и да било конкретика как тя се отразява на предложената цена. Приложената информация за добри търговски взаимоотношения с няколко доставчика на строителни материали също е без посочено конкретно влияние върху ценообразуването. Не са представени разходни норми и/или ценоразпис на машиносмените на пътностроителната техника, механизацията, оборудването и автотранспорта, които ще бъдат използвани от участника, поради което не може да се прецени тяхното отражение върху крайната предложена цена", пише в решението за отхвърлената обосновка на обединението на "ИСА 2000" и "ОРС инфраструктура".

"Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" (една от големите турски компании в сектора) са мотивирали ниската си цена с оптимизиране на трасето на магистралата, но от НКСИП са категорични, че това противоречи на предварително обявените условия. "Несъстоятелни са и доводите на участника относно предложеното от него техническо решение, което е довело до ниската цена, тъй като не са представени каквито и да е доказателства как оптимизацията на част от дейностите се отразява при ценообразуването", пише в решението на НКСИП.

Турската компания е представила и доказателства за наличие на държавна помощ от турското Министерство на икономиката – факт, който според НКСИП е самостоятелно основание за отстраняване. Не може да се установи законовото основание за тази държавна помощ, както и дали е в съответствие със законодателството на ЕС, казват от инфраструктурната компания. Комисията е констатирала редица несъответствия между техническата, ценовата оферта и обосновката на участника с предварително поставените изисквания, което е основание за отстраняване, пише НКСИП.

Няма смисъл от жалби

"Освен да се присъединим към протеста, друго не ни остава", коментира пред "Капитал" Юлиян Инджов, собственик на "ИСА 2000". Той каза, че нещата са решени набързо и не вижда никакъв смисъл да подава жалба пред Комисията за защита на конкуренцията за отстраняването им. "Не защото не искам, а защото ще се убедим за пореден път, че е безсмислено", каза предприемачът. "Моят коментар е, че пращаме ДАНС да залови 30 митничари и 150 хиляди лева, а ние тук даваме 73 млн. лева", допълни Инджов.

Решението на НКСИП може да бъде обжалвано в 10-дневен срок след получаването му от страните. Таксата за обжалване е 2% от прогнозната цена на договора, но не повече от 15 хиляди лева.

Турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" не беше открита за коментар. Тя се представлява от юриста Десислава Стефанова, която се ангажира да предаде въпросите на шефовете на фирмата.

От решението на НКСИП става ясно, че три от допуснатите до втория етап на процедурата кандидати въобще са се отказали да подават оферти. Това са турското обединение "Гюлермак – Йсе ЖВ", австрийската "Страбаг" и италианската "Чи Ем Чи Ди Равенна". "Гюлермак" (също много голяма строителна компания) е позната от търга за новия лъч на софийското метро. Тя даде с 40 млн. лв. по-ниска цена за най-скъпата позиция в конкурса (200 млн. лв.), но обосновката й също беше отхвърлена. Поръчката отиде при втория в класирането - обединение на турската "Доуш" (която отдавна работи по софийското метро) и българските "Виа конструкт груп" и "Ултрастрой".


Спечелили са правилните фирми
15 Декември 2015 20:13
Теренът по трасето е доста неравен и едва ли ще може да се мине с малко пари.
15 Декември 2015 20:14
Със затрогваща лекота министър Лили раздава милионите... нали ги събра от винетките!
15 Декември 2015 20:17
Явно е имало ултиматум.. или поръчките или .. насъскват Цацаров, той нали си е дружка с Пеевски.. и ДПС. А и ДПС изведнъж да спре подкрепата си и правителството да падне безславно. Все пак те са бизнес партия и си искат мангизите да текат като пълноводна река.

15 Декември 2015 20:19
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава.
15 Декември 2015 20:20
И най жалкото е,че няма измерен и доказан трафик оправдаващ строежа на магистрала.Всичко става по заповед на ЩУКАТА.Остаава парламента да одобри и това беззаконие и се вземат нови милиарди НОВИ заеми.И всичко това за път,който никога няма да е натоварен.
15 Декември 2015 20:54
Мистър 10% вече втори мандат е сменен от Мутра 50%.
Ще се строи, защото има едни много пари за прибиране.
Мутренски времена на едро- много пари за крадене, защото се рекетира не фирма, а държава.
Липсата на финансиране при 16 + Х милиарден заем е смехотворна причина , няма такъв проблем.
Пак фирма на В.Златев бе подготвена да е посредник, през който щеше да преминава финансирането на АЕЦ Белене, когато Борисов се засили да договорира двойна, че и четворна цена на централата. Там Путин спря далаверата/ Ние финансираме половината, ти си намираш инвеститор за втората половина и от него си взимаш комисион/
Тук няма кой да спре далаверата.
15 Декември 2015 20:59
Мачкай Асфалтирай Баце ! Народът /???/ е с Теб
15 Декември 2015 21:11
"mick
2015-12-15 20:19:10
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава."

Напротив ДСБ се усетиха, че ГЕРБ е еднолилично дружество / исках да кажа партия/ на АхДоганнн. Разбраха, че лъвския пай или каквото остане от по големите хапки е за ДП/ ДПС/ и само трохичките са за тях.

И поради горното, Вожда е наредил на придворната дама да се избере правилната фирма и да се строи, защото се притеснява да не му се кара началника /този който е и началник на ДП/. Какво като няма пари, държавата винаги може да предостави някой теренче за обезщетение, край новопостроената магистралка.
15 Декември 2015 22:08
Дсб са по големи болшевики и от комунистите. Само дето са дакелчета и друго освен да лаят не могат.... а да и да лаят на могат както трябва и поканиха вълка в кошарата.


Вечният печеливш дпс. 2ма се карат третият печели.
16 Декември 2015 00:03
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава.
Въпрос на гледна точка. Аз бих казал, че Баце и Гоце не позволиха на ДСБ да отнеме държавата от ДПС.
16 Декември 2015 04:02
Тъмно пиво
16 Декември 2015 00:03


ДСБ са лилипути и няма как да сами и копчета да си зашият. Вярно егото им е огромно.. ама то трябва и умения и сили да имат, не само его.
16 Декември 2015 07:46
После Масларова била виновна !
16 Декември 2015 08:12
Под такива клептомански хроники традиционно ни липсват умниците с "глиганите" и "прасетата" ....
16 Декември 2015 10:12
Въпрос на гледна точка. Аз бих казал, че Баце и Гоце не позволиха на ДСБ да отнеме държавата от ДПС.
След всяко ос..не на вашите хора виновният се оказва някой друг. Интересно, че точно същото е и при Баце (Станишев е виновен, Орешарски е виновен, ...). Просто няма начин седеро-гербериатът да е нещо крив.
16 Декември 2015 10:18
Крадееем, братя, крадееем!
16 Декември 2015 10:45
Според нея(Талпата) всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала.

Значи при 13,3 млн за км. сложен участък, 10 пъти по-скъп от линеен километър,то обикновеният километър трябва да струва 1,3 млн.
Защо тогава 5-те км в полето около Бойколината струваха 66 млн., като за трасе с тунели и виадукти?
16 Декември 2015 10:58
А пък те лилетките не са задължителни... Като няма ляп, карайте по бокостралите...
16 Декември 2015 11:39
Кво да му коментираш-в мафоитска държава живеем, вече и по тв.медиите го обявиха.......
16 Декември 2015 12:37
И все пак строят, а другите само крадяха!
16 Декември 2015 12:52
Шесто
16 Декември 2015 12:37
И все пак строят, а другите само крадяха!
На тая мантра и мина времето.
Държавата затъва и с тия кърлежи.
16 Декември 2015 13:26
Ако за харч от 1 млрд. баталията е за едни 70 млн. (7%), запуши я. Якудза печелят от уредени търгове около 4%, нюйоркската мафия - 8%. Нашите, излиза, са почти като нюйоркски сицилианци, но все пак ... в границите*.


_________
*БОРКОР, да пробваме софтуерчето, а? Бета версийка? Да видим какво ще извади маймунката от латерната, а? К`во пише на билетчето?
16 Декември 2015 14:56
Чакам с нетърпение АМ Хемус.... Но това твърдение според мен е пресилено "Участъкът от Ябланица до разклона за Ловеч се оскъпява заради тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня" Гледам на картата и не виждам такива хребети и падини, изискващи тези съоръжения.
16 Декември 2015 15:02
Гледам на картата и не виждам такива хребети и падини, изискващи тези съоръжения.


Ако няма хребети и падини ще направят
16 Декември 2015 15:12
Mavrodinov
16 Дек 2015 14:56

Чакам с нетърпение АМ Хемус.... Но това твърдение според мен е пресилено "Участъкът от Ябланица до разклона за Ловеч се оскъпява заради тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня" Гледам на картата и не виждам такива хребети и падини, изискващи тези съоръжения.


Не е лошо поне веднъж да си минал по този маршрут, щом имаш съмнения за терена. Само с гледане на картата, не става.
16 Декември 2015 15:52
Интересно дали някой вече не е купил терените под бъдещата магистрала? И заради това сега цените да са такива? За справка - околовръстното стана над 100 милиона за 4 километра, точно заради отчуждаването - не заради строителството.
16 Декември 2015 16:18
Беден кипърец ще строи Хемус за 500 млн. лева. Купил бизнеса от Георгиус
https://bivol.bg/%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B5%D1%86-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D1%83%D1%81-%D0%B7%D0%B0-500-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B5.html
16 Декември 2015 16:41
Ох, всичко звучи като в оня виц...
" Явяват се на една обществена поръчка за строителство на магистрала - китаеца, турчина и българина. Китаеца предлага цена 1 млн. за км, турчина - 2 млн. за км, а българина - 3 млн. за км. Естествено поръчката се печели от българина. Турчина отива при българина и пита: " Аркадаш как стана така, че аз дадох 2 млн., китаеца 1 млн. , а ти 3 млн. и ти спечели? Не се кахъри комшу, нещата ще се наредят - един млн. за мен, един млн. за теб и един млн. за китаеца, за да го направи!"
Е, така е по нашите ширини!
16 Декември 2015 17:52
ще крадът за поредно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД