:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Руски изтребител побърка НАТО

Су-27 падна в Литва, полетът му скара Москва и Вилнюс
Руски изтребител Су-27 катастрофира завчера вечерта в Литва, която е член на НАТО, и предизвика политически скандал между двете страни, съобщиха руските медии. Пилотът Валерий Троянов оцелял по чудо, след като успешно катапултирал, но е задържан от литовските власти и разпитан от прокурори. На мястото на падането на самолета няма разрушения и жертви.

Според съобщение на руското министерството на отбраната катастрофата е станала малко след 16.00 ч. московско време на 55 км от град Каунас. Изтребителят е летял над летище в Калининградската област заедно с група самолети от шеста армия на ВВС и ПВО на Русия. В един момент от пилота е постъпила информация, че е загубил ориентация, вероятно поради повреда на навигационното оборудване. Руският пилот е изчакал да свърши горивото му и тогава е катапултирал.

Според дежурния офицер в министерството на отбраната в Москва, според когото руската ескадра имала разрешение от Литва за коридор над нейната територия. Впоследствие обаче командващият на руския Балтийски флот адмирал Владимир Висоцки заяви, че групата самолети летяла над Балтийско море, когато един от тях загубил ориентация и навлязъл в литовското въздушно пространство, съобщи Интерфакс.

Малко след установяването на нарушението два изтребителя Ф-4 на НАТО са излетели от литовска военновъздушна база, но не са успели да достигнат до нарушителя, преди той да катастрофира.

Литва реагира гневно на инцидента, като военният министър на страната Гедиминас Киркилас заяви, че руският изтребител е нарушил въздушното пространство на Литва и че литовската генерална прокуратура е започнала разследване.

Вчера руският военен министър Сергей Иванов обеща неговата страна да възмезди Литва за нанесените щети. Според Интерфакс става дума за 3000 евро. По думите на говорител на военното ведомство във Вилнюс Иванов направил това в телефонен разговор с литовския си колега Гедиминас Киркилас, на когото се извинил за инцидента. Киркилас заявил, че Литва засега няма да върне на Русия пилота Валерий Троянов, нито "черната кутия" на самолета, докато не приключи работата на следствието.

Естония също се намеси в спора и обвини ВВС на Русия в нарушение на правилата за полет и в заплаха за гражданските полети.
65
3121
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
17 Септември 2005 00:56
Що така бе, когато натовска ракета срине къща край София всичко е о.к., а когато руски изтребител катастрофира без да нанесе поражения - заплаха за гражданското въздухоплаване, грубо нарушение и т.н.?!
17 Септември 2005 01:11
анацефале, друго е, щото в първия случай се водеше война, а при втория е на маневри.Разликата е значителна.
17 Септември 2005 01:13
Да бе СТАРШИ, не случаино казват, че когато господ раздавал акъл старшините били на маневри.
17 Септември 2005 01:16
хахаха, много си оригинален.
17 Септември 2005 01:37
СТАРШИ пиши нещо в свое оправдание или си изтрии сам глупавия постинг по-горе. Другото е без значение, антикомуняга недоизлУпАн.
17 Септември 2005 01:59
1) ти не си никой, че да ти се оправдавам
2) ако искаш да се аргументирам, това е друго:
По време на война (онова все пак си беше война, или не мислиш така?), в хода на военните действия, поради динамиката, с която се водят в наши дни, често може да се допусне грешка (приятелски огън, пускане на бомби не на точното място и т.н.), защото хората действат под напрежение.Това е изключено да стане по време на маневри, защото никой не ти диша във врата (образно казано) и всичко се планира до най-малката подробност, за да не стават такива грешки като горната.Щом е повредено навигационното оборудване, друг самолет трябва да го насочи към необходимото място за кацане, или поне над своя територия, преди да му свърши горивото.Това е.
17 Септември 2005 02:06
Литовские военные поддерживают версию о технической неисправности самолета «Су-27».
По данным наземных служб, летчик передал сигнал SOS еще до того, как вошел в воздушное пространство республики. В Минобороны Литвы надеются, что это покажет и следствие – иначе разгорится серьезный политический скандал.
В пятницу литовские военные высказались в пользу того, что происшествие с российским истребителем Су-27, скорее всего, было случайным. Несчастные случаи бывают и с военными, и с гражданскими самолетами, отметил министр обороны Литвы Гедиминас Киркилас. Он успокоил общественность, сообщив, что воздушное судно не представляло какой-либо угрозы для республики. «Мы знаем, что самолет вошел в воздушное пространство Литвы с сигналом SOS», – пояснил он. О том, что пилот потерял ориентацию, видно исходя из анализа маршрута по данным радаров. Сигнал SOS зафиксировали и радары ВВС Белоруссии. «Надеемся, что дальнейшее следствие это только подтвердит», – сказал Киркилас. К тому же, как отметил глава военного ведомства Литвы, «упавший самолет – отнюдь не новый, да и его пилот, кажется, уже сделал не одну аварию», цитирует его слова агентство «Интерфакс».
17 Септември 2005 02:54
Литоввците докато разберат какво стаа, самолета се шмугнал наватре. И после аа да му пратят ракета или истребител, ама су-то се маскирал в храсталакаа. Не обсъждам вапроса пилота на колко ракии е бил и колко летища са му се привиделиии.
17 Септември 2005 02:55
Брей тука било пълно с Русофили- а нас Радикалите ни обвиняват че само ние подкрепяме славянско източно православни страни!!!Старши ти не си ли по нисък по чин от нас Радикалите които в ръковдството на нашия политически кръг са всичкте дипломирани офицери от различни Военни Академий по света!!!Аз съм завършил лично, 2 Военни Академий -една в България и една в Италия!!!А ти кьде си учил сигорно при ния празноглвцте в Пазарджик щото като така те чете човек-отдалече се надушва че си прост милционерски фатмак при Доган на слжба да му връзваш обувките наведен!!!
17 Септември 2005 02:58
Параграфе, да беше копнал и инфото за другя Су33 дет не му е стигнала пистата на самолетоносача и е цамбурнал в океана. После онез дървари мислели да засипят дъното с бомби, да не им гепи НАТО технологята за преработка на изгорелите газове във самогон.
Стана модерно формални и действащи империйки да се охендрят напоследък
17 Септември 2005 03:32
Айде, молим да спрете с инсинуациите. Голема работа станала. Забравили са таваришчите, че на аванс и на заплата не се лети. Абе, може и тогава, ама само над Москва. Виждате, че даже върховните руски аероплани не издържат на кьоркютук пилот. И не за друго, ами електрониката отказва при определена концентрация на спиртните пари.
17 Септември 2005 03:42
Вазможно е от случевите изригвания да е получил повреда.Важното е че е жив и нема пострадали.
17 Септември 2005 04:49
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 17/9/2005 г/ 12:26:16

17 Септември 2005 08:34
Старши, не помня някой да ни е обявявал война.
17 Септември 2005 09:08
Абе и аз не помня, ама нали знаеш - старшио е винаги прав. Щом той помни, начи е така. И часовника му е най-верния.
Абе и заглавието е едно - шашнали се горките литовци, щото не са можели да реагират. Ама чак пък да се е побъркало НАТО се съмнявам. И то от един самолет. При нас като падаха ракетите, никой не се шашна. Добре че ни приеха в НАТО (майтап), че да им се вдигне средното ниво на смелост/паникоустойчивост.

Редактирано от - SedalginNeo на 17/9/2005 г/ 09:10:19

17 Септември 2005 09:26
Не е учудваща параноичната реакция на балтийците, те от край време не се долюбват с братушките. Защо така - тяхна си работа... Смешното в дописката е какво е излетяло да прихваща СУ 27 Ф 4 /по-добре познат като "Фантом"/ е самолет от ерата на 60 те години, разнебитен като възможности още по време на Виетнамската война.Свален от въоръжение почти в целия свят , изключая някои най-бедни страни от ІІІ -ия... Правете си изводите - с какво НАТО въоръжава новите членки То е все едно с Москвич 407 да преследваш БМВ седмица. Макар и загубил ориентация , СУ-то така и не било "обнаружено" от фантомите...Седалгине - привет
17 Септември 2005 09:35
Ей, Муктада, добрутро! Къде се изгуби? (като на стара баба мензиса)
17 Септември 2005 09:37
Ха-ха-а-а В страната на геронтофилите и за старите баби остава по нещо
17 Септември 2005 09:38
То ако не беше изгубило ориентация, щяха ли да литнат насреща му! Колко ли е летял докато му свърши горивото? А те къде ли са го дирили, та толкова време не са го издирили?
17 Септември 2005 09:39
Като остареем трябва да отидем някъде където и за дядковците остава. Ма засега не е актуално.
17 Септември 2005 09:42
Според мен самолетът СУ 27 е ударен с ракета замя-въздух, а летецът я е прихванал, преди да катапултира. Всичко написано за "катастрофата" е пълна измислица и отклоняване на вниманието на балъците, които се имат за такива.
17 Септември 2005 09:56
Кат няма мачове и форума става за изпускане Паднал самолет, жертви и щети няма, ама локуми колкото щеш. И за всичко е виновно международното положение, БСП, Костов и Доган
17 Септември 2005 09:58
И Волен Сидеров.
17 Септември 2005 10:13
Може ли и аз?
17 Септември 2005 10:47
"Литва реагира гневно на инцидента"

Когато наесен цената на нафтата мине стоте долара, прибалтийците може най-после да спрат да реагират
17 Септември 2005 10:51
Хей СТАРШИ,
България тогава не беше във война или се лъжа? Така, че недей писа за приятелски огън и т.н. - такъв може да е в Ирак, но не и в Горна баня!
В случая литовците избиват комплекси /да не говорим, че естонците се вкюлват, без да ге питат.../ - представи си, ако намерим гориво за полети и наш самолет падне в Македония погрешка, какъв вой ще надигнат съседите - ама пак комплекси...
И последно - ако не беше руски и то военен самолет, а например пътнически - щяха да обясняват каква трагедия е... Да не говорим, че имат егати охраната - не могли да стигнат до него навреме - дали и наш`то пространство така се пази?
17 Септември 2005 11:06
"Руски изтребител побърка НАТО" ? Само че никъде няма споменато, че НАТО нещо се е засегнало, а само Литва...
А " Пилотът Валерий Троянов оцелял по чудо" - пича е навъртял няколко кръгчета, чакайки да му свърши горивото и чак тогава се е катапултирал - явно за да не прави "БУМ" на земята - какво "по чудо" е това?
17 Септември 2005 11:36
То пък една държава, че и "гневна", поредния жених си намерила... Ха Ха...
17 Септември 2005 11:45
Малко след установяването на нарушението два изтребителя Ф-4 на НАТО са излетели от литовска военновъздушна база, но не са успели да достигнат до нарушителя, преди той да катастрофира.

добре че не са го настигнали че русия щеше да има да плаща и два Ф-4

17 Септември 2005 11:47
Fafo:

17 Септември 2005 12:08
НЕ бе , Павлик,
Виж сега те не са излетели да го свалят. Искали са да го насочат към някое летище, ама нали Литва е толкова голяма че ... , докато стигнат до там Су-то е свършил горивото и паднал.
17 Септември 2005 12:14
От един самолет им се спече ... смелостта, ами ако се обърка една ескадрила кво ли ще е?
17 Септември 2005 13:29
Военото командване на Литва е решило че самолети Ф 4 са достатъчни да се справят с нарушителя Су 27. Това показва че реалните (а не рекламираните) тактико-технически характеристики на Су 27 са много ниски и са под нивото на американските изтребители от 60-те години. Авторът на дописката, без да иска, е направил две признания. Причината Су 27 да не бъде прехванат е , че той е паднал преди да бъде настигнат. Катапултирането при възможно най-добри условия: изчакване горивото да свърши. избиране на най подходящ момент, височина, скорост, терен, за катапултиране, когато се извърши успешно - при руските изтребители се счита за "оцеляване по чудо"
17 Септември 2005 13:43
Аведар, военото командване Литва какви други самолети има? Нейното въздушно пространство би трябвало да я защитават (по договор) други държави.
Колкото до това, колко са добри Ф-4 - във Витнам тези са сваляни от Миг-21, Миг-17.
Колкото до подходящия момент - "зчакване горивото да свърши." - какво му е подходящето? Ако е с гориви - наглася се както иска - височина, скорост, терен още след като е отказала апаратурата и дърпа ръчката, а не да да прави кръгчета и да рискува заради някоя сградичка.

Редактирано от - Локи на 17/9/2005 г/ 17:51:38

17 Септември 2005 13:51
Самолет, който се мота, за да му свърши горивото, не може да бъде настигнат от тези, които го гонят на предела на възможностите си. Безхаберният пилот рискува и чака да свърши горивото вместо да се катапултира спокойно, а самолетът да падне и взриви нечия мъдра прибалтийска чутура.
Умом Россию не понять. Ногу загубени хора явно.
17 Септември 2005 18:50
Стига, бе! Стресирало се НАТО! От един Су-27...
Че на учението ЩИТ-82 знаете ли колко самолета им натресохме на турците във въздушното пространство? Щото се разгоря "битка" и южният фланг забърса турската граница доста надълбоко.
Тогава, при ОНЗИ Варшавски договор не се стресираха, а само отпратиха кротко запитване в стил: "Комшу, нали беше случайно?", та сега...
Литовците, горките, преиграват.
А Ф-4 "Фантом" си е много приличен самолет. И е свалял МиГ-17 и МиГ-21 във виетнамската война. /Както и обратното/Обаче си е музеен експонат.
17 Септември 2005 19:09
Двата дърти фантома са германски, не литовски.
А разбирачите да си припомнят, че от няколко дни има магнитни бури.
17 Септември 2005 19:25
Горбачов ще държи реч в Литва. Някой от публиката му кресва:


"Ако веднага не заговорите на литовски. ще ви убием!"


"Ако ме убиете, утре цял Сибир ще заговори на литовски..."

17 Септември 2005 20:28
Perkele,
18 Септември 2005 07:08
>>><<<
Дейва тоа костув с теа магнитни бури...
18 Септември 2005 09:23
[http://aeromil.logos-bg.net/airplain/Avia /su27/su27.htm]
Ето какъв самолет е СУ-27
18 Септември 2005 09:25
СУ-27
опс
18 Септември 2005 11:45
Почити физиологическата необходимаст да се хвали руското оръжие е част от пороците на руската душа. За голямо съжалание за руските слуги в България реалният живот не се влияе от написаното в интернет или пресата. По страниците на вестниците, страните от СИВ бяха "най-стабилната и динамично развиваща се икономическа общност" до момента на пълното згромолясване поради своята икономическа несъстоятелност.
Спомняте ли си Южнокорейския самолет който беше свален от Русия след като по погрешка се отклони от своя път? Той премина първо над полуостров Камчатка, после над остров Сахалин и току-що напуснал въздушното пространство на СССР беше атакуван и свален. Защо не беше прехванат още над Камчатка? Тогава този въпрос не се дискутираше. После Елцин разсекрети документите и си призна. Радиолокаторите са го засекли. Четири двойки изстребители от дежурните поделения са излетели и не са могли да го прихванат !! В условия на бойна тревога, четири двойки изтребители, действайки самостоятелно, не са могли да открият и прехванат най-голямия пътнически самолет в света летящ по права линия, с постоянно включен радиопредавател за опознаване и с включени бордови светлини. Така се проверяват реалните бойни тактико-технически качества на руските изтребители.
18 Септември 2005 13:56
Аведар "" Почити физиологическата необходимаст да се хвали руското оръжие е част от пороците на руската душа. ""

А това да се хвали всичко американско част от " Американската Душа "" ли е

Всеки който е гледал поне един американски филм, знае за какво говоря. Все супер - американ - бой , които громят наляво и надясно примитивните руснаци - комунисти , немци - фашисти, японци - садисти, араби - глупаци.


"" За голямо съжалание "" "" реалният живот не се влияе от написаното в интернет или пресата "" или супер - филмите.

"" По страниците на вестниците, " и всички западни медии ( от ВВС до DER SPIEGEL и Дойче Велле "най-стабилната и динамично развиваща се икономическа общност" за сега е Източна АЗИЯ начело с Китайската Народна Република .

Колко кофти за промитите мозъци възхваляващи всичко американско. Най кофти е, че страните които могат да си позволят НЕЗАВИСИМА политика - от Китай и Индия до Иран до Венецуела предпочитат ПО- ДОБРОТО, по безотказното и по- евтино Руско оръжие
18 Септември 2005 14:16
Аведар "" Спомняте ли си Южнокорейския самолет който беше свален от Русия след като по погрешка се отклони от своя път? ... Четири двойки изстребители от дежурните поделения са излетели и не са могли да го прихванат !! ""

***
***


Случаят с южнокорейският самолет над Камчатка не е първи. Същото се е случило 5 години по- рано, но над Мурманск. Един ден преди посещението на Брежнев във Германия. Американските спецслужби и проттежетата им от Южна Корея правят същата провокация.

1 )Навлизане във руското въздушно про странчство точно над секретни обекти ( Мурманск, Камчатка ) на Хиляди или Стотици километри от маршрута. От първокласни пилоти, пътували мно0О0ого години по познат маршрут.
2 ) Игнорира се и не се реагира на изтребителите прехващачи.

Аведар "" Четири двойки изстребители от дежурните поделения са излетели и не са могли да го прихванат !! ""

Аведар явно НЕ ЗНАЕ, че големите самолети - траспортни, бомбардировачи, разунаващи имат мно0О0ого по0О0овече гориво от изтребителите

Аведар, изтребителите - прехващачи са се мъчили и надявали до последно, че купените от американските спецслужбите пилоти, ще помислят за живота на пътниците които возят, а не само за своя.
Те са знаели, че ако се подчинят на руските изтребители, после ще бъдат ликвидирани от американците. Така стана и с разменения от руснаците в Берлин американски пилот - Пауър. Руснаците си получиха разузнавача Абел , американците ликвидираха своя пилот, понеже не глътна отровата и не се самоуби.

Наистина жалко за загиналите южнокорейци - жертва на хитрите ходове на спецслужбите, но стана добре за Президента Рейган който поведе пропагандна кампания .

Други протежета на ЦРУ - семейство Ладен и компанията около него, не се оказаха толкова раболепни като южнокореците и излязоха из под контрола на шефовете си .

Макар, че някои считат , че това е само игра от която печелят 2 приятелски семейства от Саудитска Арабия и Тексас.
18 Септември 2005 14:25
Когато се говори за "руските слуги в България", някои форумци възприемат това като лично объщение към тях.
18 Септември 2005 15:48
А ти чий слуга си гАведар?
18 Септември 2005 16:43
Аведар, на български се пише "СГромолясване", а не "згромолясване", освен това самолетите са "изтребители", а не "изстребители"!
18 Септември 2005 17:18
Аведар по леко с лъжите за корейсикия самолет. Аман от евтина американска пропаганда. Чудя се само дали умишлено пробутваш лъжефакти или просто не си потърсил нещо различно от бълваното по поръчка от "свободните" медии.
18 Септември 2005 17:44
Чети повече, говедарче!

Американското списание "Сайънс дифенс мегъзин"още тогава писа: " На южнокорейския Боинг преди инцидента е правена профилактика в американската военно-въздушна база Ендрюс, където е монтирано ново навигационно оборудване. При тази операция са присъствали представители не само на Агенцията за национална безопасност и ЦРУ, но и специалисти от военоморското разузнаване на ВВС на САЩ." Кратко и ясно.


Та в самолета е монтирано съвершено секретно тогава разузнавателно оборудване, предназначено за връзка с разузнавателния самолет RC-135 и летящия успоредно с него Е3А- Ауакс. Съвсем случайно в 3.40 над Сахалин се намира и спътника Фере- Д...Между другото, екипажът на корейския Боинг 747 , командван от бившия военен пилот Ким броял цели 29 души!! В същото време японската ДЖАЛ поддържащ същите Боинги на същото трасе ги е обслужвало от 15 души, а компания Пан-Ам - от 12 души. А целта е прозрачна - документиране на системата на ПВО в зоната на ракетни силози и базиране на далекоизточния флот.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД