:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как да прогнозираш изцепките на донове и кръстници?

Непредвидимостта всъщност е голям проблем на българската политика
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Бойко Борисов редовно играе футбол, докато парламентът приема важни за страната закони - за бюджета, за промени в конституцията...
Каква ще бъде политическата 2016 г., може да ни каже този, който предрече депесарския шут, с който Ахмед Доган изгони Лютви Местан в края на 2015 г. Или че Турция ще свали руски самолет. Или че Радан Кънев ще се обяви в опозиция, а Петър Москов ще остане министър. Т.е. никой. Това е нужно да го кажем днес, когато всякакви политологични врачки никнат като кокичета и обговарят какво ще се случи през 2016 г. Не, никой не може да каже.

Българската политика е толкова непредвидима, че единственото сигурно през настоящата година са президентските избори. А тя е непредвидима, защото все повече зависи от външни фактори и от "случващото се" в главата на двама-трима души. Най-вероятно двама - Бойко Борисов и Ахмед Доган. Ние не знаем какво се върти в главата им, как геополитиката се "пресича" в тях, от какво са зависими, какви ангажименти поемат... Затова и всякакви прогнози са неуместни. Непредвидимостта всъщност е голям проблем на българската политика. Приличаме



на ония вълци, чиято съдба зависеше от случайността -



ще се явят ли пред Местан, няма ли; ще стреля ли той, или ще се почеше нейде и ще изтърве момента. Какви ти вълци, зайци сме - в този "заешки живот" нищо не може да се предвиди, всичко може да се случи. Вземащите решения са неконтролируеми и отдавна потъпкали границите на нормалността. Заекът е господар само във вицовете, на нищо не може да се надява освен на случайността. Всичко това рефлектира и върху политологията като наука, върху честния стремеж (доколкото го има) да анализираш и прогнозираш процеси. Какво да анализираш - размислите на премиера, който рита мач, докато му променят конституцията; или да прогнозираш среднощната банкетна реч на един подпийнал човек. Политологията е изследователска наука, но тя не изследва бита на донове и кръстници.

Големият въпрос за българската вътрешна политика през 2016 г. ще е кой ще спечели президентските избори и



ще има ли предсрочни парламентарни



Прогноза, както казахме, няма как да се направи, но може да се посочат факторите, които ще предопределят тези събития. Спираме се на публичните процеси, защото задкулисието е предмет на други жанрове.

На първо време от значение са турбуленциите в ДПС - дали реално ще доведат до разцепление, или Доган чрез "тройката консули", а по-късно и чрез нов лидер (може би сам?!) ще овладее партията. Роенето на депутатската група е факт, но с по-голямо значение е хомогенността на електората. ДПС и друг път се е цепило, Местан, ако направи нова партия, няма да бъде първият. Но след оттеглянето на Доган (поне до момента) ситуацията е различна. Може ли ДПС сега да опази привържениците си - това е въпросът на въпросите за ДПС. Той касае и изборите - дори да запази електората, движението няма да е в кондиция през 2016 г.;



това смъква цената му в президентските пазарлъци,



а и го изключва от редицата на желаещите предсрочни парламентарни.

Един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев вече обяви, че ще прави "дясна алтернатива" на управлението, и случващото в дясното пространство е вторият фактор, който ще определи събитията през 2016 г. Кънев сам по себе си е слаб, но отново е на площада. А там са протестиращите за съдебна реформа. Вече вървят предположения, че проектът, замислян от Кънев, ще бъде в сътрудничество с протестиращите граждански групи. В следващите седмици предстои доклад на Европейската комисия, който няма да бъде позитивен за правителството, в парламента пък ще се гледат съдебният закон и т.нар. антикорупционен. Не е трудно да се прогнозира, че резултатите няма да са според очакванията на площада. Инициативата "Кънев - кандидат-президент" е част от формирането на този проект. Лозунгът му ще е "Съдебна реформа". Проектът не е за подценяване предвид успешния вече опит на площадния натиск.

Третият фактор, разбира се, е Бойко Борисов. От неговото решение ще се кандидатира ли за държавен глава



зависят и президентският вот, и евентуалният парламентарен



Трябва да се съобразява с поне три посолства, коалиционни партньори, протестиращите (не само пред съда - ето, застудя, възможно е пак да има недоволство от тока), главния прокурор (хич не е за подценяване - историята познава драматични разриви), както и от изхода на епичната корпулентна битка край ДПС. Не му е лесно. На нас - още по-малко - до там се докарахме, че настоящето и близкото ни бъдеще (поне!) зависят от Бойко Методиев Борисов.

Другото важно ще го научаваме от емисиите с чуждестранни новини. Не е шега. Светът толкова се обърка, че дори България му стана важна.

снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Доган и друг път е изхвърлял съратници, които са правили нови партии, но това не се е отразявало на ДПС. Може ли Местан да промени това?
6
4249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Януари 2016 19:54
Изцепките на Доновете не могат да се прогнозират.
Ич не са в час завалиите...
03 Януари 2016 20:37
Нашите президентски избори нямат нищо общо с ... евроатлантическите ценности, т.е. ние не сме президентска република и от нашия президент нищо не зависи. Тези от които зависи не се избират на избори, ТЕ са в сянка и само утвърждават марионетките на които дърпат конците. "Избори 2 в едно ще повторят кошмара на зала "Армеец" на последните избори. Колко усилия, неприятни изживявания, разочарование за дейност от която нищо не зависи. Защото решават "доновете и кръстниците" .
03 Януари 2016 21:36
Не виждам как ББ може да си иде без избори.
03 Януари 2016 22:38
Не разбирам защо Радан Кънев го калесват за президент, след като едва влезе в народното събрание, а за това че са в правителството трябва да благодари на господата с пурите.
04 Януари 2016 00:16
Ааа, има и още едно сигурно нещо - яко ще друса. Всички са се снишили, да не ги одруса и тях, ама няма да останат неодрусани, чини ми се...
04 Януари 2016 10:11
Дали г-н Божидаров би могъл да прогнозира европейската политика през 2016? А американската? А китайската? А руската? Тези политики не се ли правят също от донове, дето не им знаем имената? По принцип не обичам аргументи от типа "А вие защо биете негрите?", но този път се налага.

А истината е, че светът навлиза в мощна турбуленция заради все по-осъзнавания ужас от намаляването на достъпните ресурси. А именно въздух, вода и земя. Е, и малко въглеводороди. В момента поведението на световните лидери (и на стоящите зад тях донове) не е много по-различно от това на паяци в буркан. Много паяци в малък буркан.

Бъдете здрави през 2016, че няма да е лесна!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД