:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По четирима кандидати се борят за едно място за контрол на язовирите



Огромен интерес към позициите, свързани с контрол на язовирите, отчитат от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В момента над 220 души се борят за 50 места, съобщи за в. "Сега" главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов.

Контролът на язовирите досега бе разпилян между куп институции. В началото на 2015 г. бе решено за всичко да отговаря нова дирекция под шапката на техническия надзор. За целта сега трябва да бъдат избрани експертите, които да се занимават с надзора на язовирите. Тестът за бъдещите контрольори ще бъде в края на тази седмица, а на 11 януари следва интервю. В средата на този месец се очаква да бъдат направени първите назначения. Голяма част от кандидатите ще отпаднат, прогнозира Чиликов. "Няма как хора, завършили банково дело или социални дейности, да контролират язовирите. Трябват специалисти, такива са и изискванията в самия конкурс", обясни той.

На фона на реформата и прехвърлянето на контролните функции към ДАМТН обаче неотдавна прокуратурата предупреди за сериозен риск от наводнения точно заради липсата на надзор. Затова назначаването на новите експерти до края на януари може да се окаже закъсняло. У нас има над 2743 водоема, но 268 от тях нямат ясен собственик. Нарушения са открити в управлението на язовири в цялата страна. Отделно от това почти 80 язовирни стени са в лошо състояние. Само през 2014 г. имаше две големи наводнения, при които загинаха десетки българи - във варненския кв. Аспарухово и в гр. Мизия. Година по-рано - през 2013 г., след скъсване на стената на язовир край село Бисер загинаха 11 души.
2
1084
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Януари 2016 07:51
Щото пък в банковото дело са заети само счетоводители и финансисти...
04 Януари 2016 09:42
А ще ни уведомят ли после колко от кандидатите са се отказали като са разбрали за какви пари ще работят? Да не се окаже, че маймуните не ядат трици? А и като знам по колко души завършват годишно хидроспециалностите в УАСГ, май-май ще има хляб и за счетоводители и банкери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД