:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Време е топките да разбият обръчите от партии и фирми

Симбиозата между фирми конгломерати, които окупираха цели сектори, и партии се превърна в естествено състояние
Арман Бабикян
Обичайно свързваме смяната на собствеността с промяна на обществения строй. Когато падна Берлинската стена, у нас стана популярна една шега, базирана на продължението на легендарния слоган "Времето е наше". Продължението иронично гласеше - "...но всичко останало е тяхно". Тогава светът се делеше на "те - комунистите и ченгетата" и "ние - другите, демократите, които търсим промяна". Годините доказаха колко много истина е имало в този автосарказъм. Ако първата част на лозунга носеше вдъхновената увереност, че промените са необратими, то фолклорното продължение издаваше скепсиса на българина, че той никога няма да е сред печелившите от промяната.

И наистина нито чувствителната информация, нито изнесените по линия на Държавна сигурност финансови резерви станаха достояние на хората. Но за сметка на товамигновено започнаха да влияят на живота им -както на политическия, така и на битовия. Дори тогавашният вицепремиер Димитър Луджев се бе амбицирал да пише Бяла книга, разкриваща истината за външнотърговските дружества. Книги трудно се пишат. А се оказа, че няма и кой да чете.

През това време хората с надежда и купчина документи се тълпяха да си реституират някое магазинче, нива или бащина къща. Противно на логиката повечето мениджъри, които тогава се наричаха стопански ръководители, бяха натирени като лоши хора, служещи на бившия режим, а приватизацията бе представена като панацея на всички проблеми, независимо от това как се провежда. Властта изпрати собствеността в ръцете на склададжии, свиневъди, спортисти, шофьори, охранители и обикновени милиционери. Апропо, този номер и до днес се практикува, когато някой иска да избегне задължения, и се прехвърлят фирми на неграмотни цигани. А социализмът и предприятията му наистина бяха много задлъжнели. Управлението на финансовите потоци си остана в ръцете на висши БКП кадри и на офицери от Държавна сигурност, които претърпяха бърза преквалификация. Всеки може да направи справка за имената им, които станаха ясни при масовия фалит на банките в България. После едни излязоха в пенсия, други напуснаха страната, а трети просто бяха застреляни. Но всички замлъкнаха вкупом по най-важния въпрос - на какъв принцип даваха кредити. С тези необезпечени пари бе изкупена икономиката ни. На какви цени е вече друг въпрос към управляващите по онова време, но в хазната останаха жълти стотинки.

В хронологията не бива да пропускаме и още две събития, които бяха предназначени да дадат краткотрайна надежда на народа, че и той участва в преразпределението. Едното се наричаше масова приватизация ипредставляваше безкрайно раздаване на хартийки,които се изкупуваха на безценица и също легитимираха капитала на кръговете, оцелели от комунистическия строй. Илюзията, че всички ще станат съсобственици, бързо се спихна. След това бе подадена една сламка за наивници, която изсмука парите на лековерните и се наричаше финансови пирамиди. Те набъбнаха като гъби под благия поглед на държавата и в миг изчезнаха от пазара, заграбвайки плячката от последните спестявания. След кратко време тези пари също се превърнаха в собственост.

Все едно някъде в средата на царския мандат битката за ограбването на благата приключи с изключение на две-три големи хапки от типа на БТК, БМФ и "Булгартабак". Ако спазваме терминологията на художествената гимнастика - излязохме от ерата на бухалките и пристъпихме смело към съчетанията с обръчи. Започна ерата на битките за поръчки и договори, която тече и до днес. Това е дълъг маратон, насочен пряко към държавния и общинските бюджети. На този източник се гледа като на неизчерпаем, защото дори да спадне като обем, се запълва със заеми. Милиардите на последното правителство го доказват. Ако в първия бурен период бяха важни изпраните пари, чувствителната информация, личните познанства и бухалките, то сега на дневен ред дойдоха трайните контакти с политическата класа и ограждането с "внимание" на различни държавни органи, синдикати, медии и неправителствени организации. Бизнесът и политиката вече имаха натрупана предистория и неграмотните типове, овладели собствеността, взеха да съзнават своята неадекватност в условията дори на изкривената българска пазарна икономика. Взеха да си купуват грамотни управители и специалисти, а за себе сиоставиха тънката работа с рушветитеи отношенията с властта. Заради липсата на конкурентни предимства и иновации се вървеше или към фалити, или към успешно впиване в обществените бюджети. Така симбиозата между фирми конгломерати, които окупираха цели сектори, и партии се превърна в естествено състояние. Взаимното обслужване направи безпредметен въпроса дали партиите имат обръчи от фирми, или обратно - фирмите са обградени с партии. И в двата случая погинаха, от една страна, дребният и средният бизнес и свободната конкуренция, а от друга, демокрацията, плурализмът и свободата в политиката. За улеснение хората намразиха партиите, защото е инфантилно да намразиш бензиностанция. Последва отказ и отвращение както в стопанските субекти да се развиват, така и в хората да се занимават почтено с политика. Първите плащат рекет на всеки, който е на власт, а вторите въобще не тръгват към урните. Когато през април 2008 г. депутатът от опозицията Мария Капон предупреди, че е нужна операция "Чисти ръце" и че в страната на власт ще дойдат "нискочели хора с болшевишки плам в погледа", бе проследена с иронични усмивки дори от съпартийците си. Днес, когато се крадат цели бизнеси, а икономиката, медиите и политиката са окупирани, е време да си спомним, че промяната в обществения строй обикновено е свързана със смяна на собствеността. Е, огледайте се чия е собствеността днес и от какво зависим! Времето е наше и затова е добре да решим искаме ли да живеем в мека диктатура на феодален клиентелизъм. Идва време за съчетание с топки, за тези, които ги имат!
СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
Когато падна Берлинската стена, у нас стана популярна една шега, базирана на продължението на легендарния слоган "Времето е наше". Продължението иронично гласеше - "...но всичко останало е тяхно".
15
3899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
13 Януари 2016 20:17
Мария Капон предупреди, че е нужна операция "Чисти ръце" и че в страната на власт ще дойдат "нискочели хора с болшевишки плам в погледа"

Всеки мислещ човек беше наясно през 2008-а какво ще дойде на власт, но Капон го е формулирала добре.
13 Януари 2016 20:23
Капонката не познава ! Баце има по-високо чело от гавазите /особено един/ си. И гледа тъпо, без болшевишки плам
13 Януари 2016 20:29
Га буля Мара от Филибе беше коалиционен партнер с партийката си- кръжок на едни други нискочели , днес част от управляваща коалиция , тов. Бабикян къде беше, че не я даде за пример ?
13 Януари 2016 20:39
Идва време за съчетание с топки, за тези, които ги имат!


Бабикян,

надай се ти, че време иде за съчетание с топки, за тези които ги имат! И да ги имат, ги използват само за карманый билярд!

Какво съчетание по разбиване на обръчите чакаш след като обитателите на територията (Мишо Константинов вика да са окол' 5 000 000) не могат 400 000 куражлии из средите си да излъчат, които с подписа си референдум да предизвикат, който поне да принуди обръчлиите да попитат народа: А бе наистина ли искате М2 или не го искате?

И тогава, в хода на информационната кампания, задължителна по закон преди самото допитване, да се проведе НАЙ-СЕТНЕ истински смислен дебат за пустата М2 система, какви са й плюсовете, какви са й минусите!

А на самото допитване да се види НАЙ-СЕТНЕ колко хора сме ЗА ваджишката М2, и колко хора сте ПРОТИВ!

И ако първите сме повече да въведем и ДА Я ИЗПРОБВАМЕ! Барем веднъж!

Ако вторите сте повече да си оставаме на сегашната система (поддържана от хора като Мишо К. /и той сред тях!/, които са се изпедепцали да я мандръсат както им кефне!), и да си кютаме в статуквото, и ... да четеме бленувания за мъже с топки!

Поне дузина пъти съм писал в този Форум - ЕДИНСТВЕНОТО СРЕДСТВО да излезем от БАТАКА, който от 26 години сами си дозабъркваме, е да си върнем СУВЕРЕНИТЕТА, фиксиран в чл. 42 на Конституцията, но ОТКРАДНАТ от нас от ОЛИГАРХИЯТА (с помощта на партийните върхушки), т.е. да започнем РЕАЛНО вече да избираме (чрез гласуване, в т.ч. и електронно, щом толкова го искате) депутатите в НС! Връщането на суверенитета може да стане само чрез М2 в 240 (180 или 120) ЕДНОМАНДАТНИ района!

И за да се гарантираме, че ОЛИГАРХИЯТА няма да може да купуваме и ДВАМИНАТА стигнали до балотаж за съответния едномандатен район, ТРЯБВА да ПРИНУДИМ (с нова подписка за референдум или пък чрез майданен тип натиск върху Парламента) "законодателят" да приемем ОЩЕ ЕДИН Кодекс - "ЗА взаимоотношенията между ИЗБИРАТЕЛИТЕ и ИЗБРАНИЦИТЕ (в НС) в периода СЛЕД изборите - от заклеването до приключване на мандата им". В този нов кодекс да ГИ ЗАДЪЛЖИМ да се ОТЧИТАТ (accountability) пред ИЗБИРАТЕЛИТЕ си ПРЯКО, и на всеки 3 месеца, и да поемат ОТГОВОРНОСТ (responsibility) пред избирателите, когато отчетеното не задоволи Суверена!

Начинът за поемане на въпросната отговорност е само ЕДИН (пасивен, а не активен!) - напускане на Парламента! Начинът за принуждаване на провалилия се депутат е избирателите му, след 9-12 месечен изпитателен срок, да имат ПРАВОТО (с нова алинея в Чл. 42 на Конституцията) да ОТТЕГЛЯТ доверието си от избраниците си!!! И ако до 15-я, или 18-я месец от заклеването такива оттегляния на доверието се стоварят връз главите на 50% + 1 от броя на депутатите в НС, АВТОМАТИЧНО да бъдат насрочвани ПРЕДсрочни избори, които да се провеждат най-късно след 3 месеца! От текущото, а не служебно правителство!
13 Януари 2016 22:39
Не е лоша статията,но си позволявам някои свои забележки. Обръчите от партии и фирми са определение на настанената бандитска политическа система, с други думи.
*Тогава светът се делеше на "те - комунистите и ченгетата" и "ние - другите, демократите, които търсим промяна".*
Там е работата,че всички търсеха промяна,”те” дори имаха готова програма за промяната. Точно този модел промяна се състоя защото „другите” бяха предварително инфилтрирани с част от „те”.Трудно е, да се обвиняват „другите”,че не разпознаха веднага измамата,но нищо не може да оправдае слепотата им поне от началото на 2001 г.,когато тази измама лъсна с ярка светлина.”.
„....то сега на дневен ред дойдоха трайните контакти с политическата класа,....”
Авторът не е използвал кавички за последното. И той очевидно не си е изяснил понятието класа, след като папагалства битуващата сред нискочелите и по всички медии простотия - „политическа класа”.
„....че е нужна операция "Чисти ръце" и че в страната на власт ще дойдат "нискочели хора с болшевишки плам в погледа",...”
Интересно мнение – до 2008 г. нямаше ли нужда от операция „чисти ръце”? С болшевишки плам в погледа към икономиката беше и Симо - ментата,дори.....
„Днес, когато се крадат цели бизнеси, а икономиката, медиите и политиката са окупирани,...”
Какво неуважение от страна на автора към многобройните нискочели прокурори и съдии – да бъдат пропуснати в изброяването на феодалните окупатори. Без тях не можеше да стане измамата.
„Идва време за съчетание с топки, за тези, които ги имат!”
Времето за цивилизована корекция отдавна е минало и са възможни всякакви съчетания и то през топките на „победилите”,за сега, нискочели.
13 Януари 2016 22:40
Щом толкова лесно се разгадава тази история и така бурно се дискутира - значи няма нищо общо със станалото и ставащото
13 Януари 2016 23:17
За улеснение хората намразиха партиите, защото е инфантилно да намразиш бензиностанция.


Или газостанция. Интересно ми е и като как чалгаджиите с чалгаджийския референдум ще променят статуквото, изпращайки в парламента 235 мажоритарни гербаджии и 5 мажоритарни депесари?
14 Януари 2016 07:43
То хубаво хортува автора, само дето неказва, кои са тези хора с топките и къде да ги намерим. Иначе на всеки е ясно, че прехода се направи по руски модел/олигарси и беден народ/ от една Партия, която в момента агонизира. А автора ако не е разбрал, че всички проблеми идват от липсата на съдебна система, проблема си е негов.
14 Януари 2016 08:25
Да разбира се Нужна е съдебната система която да не е част от това общество Защото днес тя е такава , каквато може да бъде в това общество От същия "матрял"
Откъде обаче да се вземе и как?
14 Януари 2016 10:09
Щом толкова лесно се разгадава тази история и така бурно се дискутира - значи няма нищо общо със станалото и ставащото

По принцип си прав, но, когато става въпрос за изминали събития е доста по-лесно да се уцели истината. Освен това, в рамките на две машинописни страници не може да се направи задълбочен анализ, а само да се набележат някои най-съществени моменти.
14 Януари 2016 11:50
Браво Армане, само леко да добавя че характерен тих пристан за що годе умни хора с комуникативни умения са фирмите за политичеки PR, с които така добре е наситена контактната страна на обръчите от фирми ... Да, същите партийни обръчи от фирми, за които така охотно си ни споделил, и от които ти самият си наделима част.
14 Януари 2016 12:54
Бабикян,
Всъщност защо си написал всичко това? И без това ни е известно. Или за да си чешеш езика? Ами намери стотина с топки и ни посочете пътя.
14 Януари 2016 13:22
Трябва да се спре субсидията на партиите, или да се намали 10 пъти. Там е злото.
И да не се излиза с номера, че ако нямало субсидия щели да ги купуват, и малките партии щели да изчезнат.
За вземат да направят една статистика на политическия живот преди и след тия субсидии, ще видят "разликата". Купуването не е спряло, а партиите сега са по-малко.
На общинските съветници също трябва да се спре заплащането, който иска да работи за обществото извън другата си заетост, да го прави.
14 Януари 2016 13:36
Село,
Нали имаше предложение субсидията да се намали на 1 лев, а те я направиха от 11 лв на 10 лв. И все пак, не е само ДПС обръч от фирми. Техните приятели от ГРОБ, пък и всички останали се изхранват по същия начин като ДПС, което е несравнимо по-голям приход от този от субсидията.
Най-добре е да се забранят политическите партии, както направи цар Борис, защото и тогава политическата класа е била потънала в жестока корупция.
14 Януари 2016 15:40
Има ли такива, които са бъркали в кацата с меда и не са си облизали пръстите?! Всеки, който идва на власт, си мисли: Времето е наше! И бърза да си напълни джобовете. Много елементарно е да се твърди, че само някакви от ДС и бившата номенклатура са източили заводите. В началото може да е било така или така да е започнало. Но и доста други са се уредили през годините. И няма да има променя, защото това е главната цел на всички, които гледат да се докопат до властта. Схемата е отработена, харесва се и е много удобна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД