:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Техеран предизвика Вашингтон с арест на 2 кораба

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Снимка от сайта на Корпуса на революционната гвардия показва пленените американски морски пехотинци, които за кратко бяха държани на неизвестно място в Иран.
Иран задържа за около половин ден екипажите на два американски военни кораба, с което предизвика напрежение във Вашингтон и остри критики срещу външната политика на Обама от страна на републиканците. Инцидентът се разви на фона на очакваното вдигане на международните санкции срещу Техеран след споразумението за ядрената му програма и на напрежението в Персийския залив заради изострения конфликт между Иран и Саудитска Арабия след екзекуцията на шиитски имам в Рияд.

10 американски военнослужащи с два катера са плавали от Кувейт за Бахрейн завчера, когато внезапно връзката с тях прекъсва. Иранската страна съобщи, че са задържани, след като навлезли в ирански териториални води, в близост до о. Фарси, между бреговете на Иран и Саудитска Арабия.

Американският държавен секретар Джон Кери е влязъл във връзка с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, който е поискал информация за действията на двата катера. Информацията е била изпратена и вчера сутринта американските военни - 9 мъже и една жена, са били ескортирани до международни води с корабите си, след което са се прибрали в базата на 5-и американски флот в Бахрейн. В официално съобщение на иранския Корпус на революционната гвардия, цитиран от агенция Фарс, се посочва, че иранската страна се е уверила, че американските катери са навлезли погрешка в ирански води заради техническа неизправност. Нито САЩ, нито Иран съобщават детайлно какво точно се е случило, за да се стигне до задържането на екипажите.

КРИТИКИ

Обама има унизително слаба политика по отношение на Иран, коментира инцидента бившият губернатор на Флорида и кандидат-президент на републиканците Джеб Буш. Тези открито враждебни действия не са случайни, точно за това предупреждавахме - че ядреното споразумение ще ги направи по-дръзки в агресията към САЩ и съюзниците ни в Залива, коментира пред Си Ен Ен Том Котън, сенатор от Арканзас.
4
1464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
13 Януари 2016 19:53
Честното заглавие е: Вашингтон предизвиква Техеран с изпращане на два бойни кораба с командоси.
А иначе, очаква се голям гълток зелева чорба - резак за изтрезняване на мириканците
14 Януари 2016 06:13
Чалмите откровено се гаврят с кенийското козарче.
14 Януари 2016 19:16
Nikolai Haitov 13 Януари 2016 19:53
Прав си колега!
В САЩ има различни мнения по отношение на това как да се ликвидира Иран. Че това им е целта - няма 2 мнения. СА и Израел, които са като братче и сестриче по отношение на Иран, ДАЕШ и Ал Кайда, биха направили всичко възможно за да се провали сделката с Иран. В същият кюп са неоконс и казионните републиканци. Командирът на американският катер си призна, че са навлезли в ирански териториални води и се извини пред медиите. Пентагонът по традиция лъже като циганин на пазар. Този път излъга, че нарушаванео на морските граници на Иран било поради механически причини, но катера се прибра на собствен ход!? Сега да видим каква ще е следващата лъжа.
Според мен станалото е провокация на група във америнанският флот (по заповед на мощни политически сили) с цел да се изострят отношенията с Иран. По реакцията в американските медии и политици се вижда, че някои вече си бяха подготвили речта за „нова криза с отвлечени американски военни”. В същото време Кери и иранският външен министър се разбраха много бързо, защото бяха на ясно защо е направена тази провокация от американска страна. Очаквам нови уволнения в американският флот, но не очаквам да се появят в медиите, по традиция.
В статията най-интересното е позицията на СЕГА. Тази позиция съвпада с позицията на тези, които търсят конфликт с Иран. Добре е да се знае къде може да се прочете тяхната позиция без заобикалки.
14 Януари 2016 23:51
Ето кадри от самото задържане, не мисля, че американците ще си видят лодките.
Footage shows US sailors detained by Iran’s naval forces Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД