:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАКРАТКО

МВнР е изпратило протестна нота



до турския посланик Сюлейман Гьокче срещу "деянията и поведението" му, обяви още Бойко Борисов. Дипломатът е бил извикан във външното министерство на 23 или 24 декември, но от думите на премиера не стана ясно какви точно са деянията на Гьокче. Той обясни досегашното си мълчание за дипломатическото порицание с това, че "като добросъседни държави ние избягваме да шумим много по тези неща". Борисов определи активната намеса на Турция в кризата в ДПС в края на 2015 г. просто като опит на южната ни съседка да се информира дали са "прогнозируеми процесите в ДПС". Тогава бившият лидер на партията Лютви Местан се укри в турското посолство, а в медиите се появиха информации, че турски дипломати са оказвали натиск в негова полза върху високопоставени членове на ДПС. На 30 декември м.г. самият Борисов заяви, че "много маски паднаха" и че "действително има интерес към нашата вътрешна политика, да има възможност да й се влияе от страна на Турция".



10 000 пенсии са преизчислени



заради прехвърляне на средства от частен фонд в НОИ към началото на декември, стана ясно от отговор на вицепремиера Ивайло Калфин на парламентарно питане на Корнелия Нинова (БСП). Според него това основно са хора от сектор "Сигурност", които вече са се пенсионирали. Средната сума, с която се увеличават пенсиите, е 80 лв. Калфин смята, че няма проблеми при процедурата. Според частните дружества обаче има хора, които не получават никакво увеличение от НОИ, въпреки че прехвърлят там натрупаното за втора пенсия. "Това са единични случаи", каза министърът. Както "Сега" писа, става дума за хора, чиято пенсия е ограничена от тавана, както и такива, чиито осигуровки са под минималните изисквания за стаж и възраст.



Владимира Янева и Румяна Ченалова



не са извършили нарушение. До такъв извод е стигнала етичната комисия на ВСС, която проверяваше казуса със скандалните записи, съобщи "Правен свят". Скандалът "Яневагейт" започна, след като сайтът "Биволъ" разпространи записите, в които Янева разказва как премиерът Бойко Борисов е наредил тя да бъде "опраскана", след това й писал съобщения, за да я успокоява, а главният прокурор Сотир Цацаров й обещал да завоалира разследването за разработката "Червей". В записите се споменаваха имена на членове на ВСС, политици и магистрати. Според прокуратурата записите са манипулирани.



Студенти бранят Стопанската академия



в Свищов, след като просветният министър Тодор Танев заплаши да я направи филиал на Русенския университет. В града от няколко дни има напрежение, въпреки че министърът вчера опита да успокои страстите с обяснението, че се е пошегувал. От половин година академията е без легитимно ръководство, след като на раздяла прословутият й ректор Величко Адамов успя да наложи своя кандидатура - 35-годишната Теодора Димитрова. Димитрова е професор въпреки скромната си за научна кариера възраст. Изборът й беше оспорен в съда, а постоянно ръководство все още няма.
892
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД