:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Посолства и проксита* излюпиха яйцето "Местан"

Ако искате да узнаете бъдещето на низвергнатия председател на ДПС, не гледайте него – следете сподвижниците му, както и геополитиката
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Засега Лютви Местан се е запътил в дъното на пленарната зала, но не се залъгвайте - той и неговите последователи ще се опитат не само да създадат нов политически проект, но и да го прилепят към някой по-печеливш.
Поредният натруфен с безсмислие водевил се разиграва в българската публичност: "Ще сътрудничите ли с Местан?", питат настойчиво репортери; политици с апломб подписват клетвени декларации - "Какъв Местан, той няма бъдеще в политиката!". Каза го Радан Кънев. Рече го Корман Исмаилов, също и Касим Дал (макар първоначално да допусна обратното). Понеже Местан се позиционира в "дяснолибералния вектор", казаха го и анализатори, бабуващи над десни и либерални проекти. Михаил Миков мълчи, което е неоправдано, тъй като последна БСП се целуна с Местан.

Ако някой иска да узнае бъдещето на Местан обаче, то не бива да пита колегите му политици дали ще сътрудничат с него, а дали ще го правят със сподвижниците му. В последните години се наложи традиция, според която натовареният с негативи политик се оттегля, за да го заместят с хъс и енергия личните му рожби. Така постъпи Дал, лансирайки на преден план Исмаилов. Стори го и Доган, до момента, в който не натири Местан. Нещо подобно направи и Иван Костов в ДСБ. По същество



това е игра на пълномощниците,



при която неприемливият за обществото и евентуални партньори лидер отстъпва за сметка на "млад и неопетнен". Има ли успех тази тактика? Разбира се. Предполагал ли е някой, че Касим Дал, дясната ръка на Доган, ще стане реформатор и виден борец срещу олигархията, след като просто седна на задния ред в партията си НПСД. Е, случи се.

Съдбата на Дал, другият низвергнат "баш" на Сокола, е много интересна. И той като Местан след еманципирането си от ДПС не бе никак привлекателен за съюзи. Изпадналото в изолация остатъчно НДСВ се коалира с него, колкото да стане ясно, че старата царска партия и новата на Дал струват точно 1.6% (парламентарни избори 2013-а). Изведнъж обаче Дал, този електорален лилипут, се оказа в темелите на Реформаторския блок (РБ). Как, защо? Та нали присъствието му щеше да донесе присмех и обиди - той ли ще "реформира системата". За изненадващото присъствие на Дал в РБ обаче имаше съвсем други причини, извън желанието на Кънев, Кунева или Лукарски: не Местан, а НПСД поддържаше прекрасни връзки с Ердоган тогава; турският лидер все още не се бе еманципирал и защитаваше неотклонно "атлантическите ценности"; няколко атлантически посолства погледнаха благосклонно на включването на НПСД в РБ. Тъй и с Местан днес - въобще не е важно дали някой ще сътрудничи с него; паднал е, другите политици с удоволствие ще го ритат; важно е обаче дали ритащите ще сътрудничат с Хафъзов, Али, кмета на Джебел Юмер и т.н. Още по-важна е "геополитиката" и какви размисли текат в няколко посолства. Те, "младите", а и "геополитиката", може да излюпят "яйцето Местан". Напоследък все по-видим е фактът, че решенията в родната политика се вземат върху географски българска, но дипломатически чужда територия.

Има един по-важен щрих по казуса "Местан". За първи път при него видяхме ясно, категорично и демонстративно обозначаване на чужд държавен интерес върху български политик - съчетано с недвусмислена показност на взаимна принадлежност. Представители на турската дипломация обградиха покровителствено Местан на Тюркян чешма, премиерът Давутоглу се застъпи за него пред българския си колега Борисов; но и той самият се укри в турското посолство. Не бяхме виждали досега



чужда държава толкова явно да маркира свой "парцел"



на българска политическа територия, а и "парцелът" да си сложи табела в полза на покровителя. От известните публично факти трудно може да се каже, че Местан е национален предател, но че в чужд съседски полог е снасял яйце при лидерството си в ДПС е факт, иначе Турция нямаше да го брани. Тези дни Хюсеин Хафъзов предположи, че турският протокол записва важните разговори и щяло да бъде "неловко" за България, ако се разбере какво точно са говорили Давутоглу и Борисов. С което не само Местан, а и турският премиер си намери адвокат. По-интересно е Хафъзов откъде знае какво са говорили? Може да блъфира. А може през устата му да говори друг и да се опитва натиск спрямо българския премиер. Тези работи са твърде сериозни, за да минават в графата "ексцентричност".

Затова повече от важно е членовете на десни, леви, либерални и всякакви вектори в българската политика да се разграничат не просто от Местан, а от идеята "Местан" - от негови депутати, сподвижници, последователи. Историята помни какви ли не превъплъщения - морално дискредитирани партии и течения се позиционират като еталон за доблест и чест само защото лидерът формално се е оттеглил. Съюзяват се с доскоро люти врагове. Такъв театър се играе с цел конюнктура, чрез него сега може да оцелеят и Местан, и фракцията му. Този път обаче не бива, опасно е - ние не знаем каква точно е идеята "Местан", обаче прощъпалник й бе гореспоменатото взаимно обозначаване; каквото и да е то, ще продължи да снася в същия полог. Това не е яйце, а змия - в огромен разрез с българския исторически и актуален интерес.



А накрая два паралела - Волен Сидеров направи пътека



до руското посолство, оплаквайки се от държавни репресии (аналогичен на Местан случай); френският посланик Дьо Кабан пък простена, че за оставката на Христо Иванов "съжаляват всички посолства". Дипломатът разказа как ексминистърът "се бе обърнал към редица чуждестранни посолства, сред които и посолството на Франция, за да почерпи опит относно (...) необходимата за правното образование в България реформа" (Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", 7 януари 2016 г.). Границата на допустимост пада, все по-свободно се демонстрира, че българският вътрешен дневен ред се пише отвън. Каква ти тук държавност? Вектори, партии, политици носят имена колкото да се самозалъжем, че България е суверенна.

Тъй че, ако се чудите какво е бъдещето на Местан, не гледайте него - считайте го за прокси, наблюдавайте и неговите; знайте, че цялата координатна система е прокси.

------

*прокси - пълномощник (англ.); в последните години често се употребява в политически контекст - някой действа от името на друг.
8
4025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
18 Януари 2016 19:58
А накрая два паралела

Пак "всички са маскари". Да, всички са маскари, но не такива маскари. Никой не е търсил убеждище в чуждо посолство и закрила от чужд премиер. С изключение, разбира се, на чуждите агенти. Случаят е без прецедент и "паралелите" са изсмукани от пръстите.
18 Януари 2016 20:55
Огелпил си се с паралелите бе , Божидаров.
18 Януари 2016 21:05
Тези дни Хюсеин Хафъзов предположи, че турският протокол записва важните разговори и щяло да бъде "неловко" за България, ако се разбере какво точно са говорили Давутоглу и Борисов. С което не само Местан, а и турският премиер си намери адвокат. По-интересно е Хафъзов откъде знае какво са говорили? Може да блъфира.


То същото каза и Осман Октай, че и разни други хора, още преди Хафъзов, ама кой да чете, преди да пише ....
http://www.dnes-bg.org/davutoglu+ne+e+iskal+ot+borisov+da+se+zastypva+za+-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KHM5OfIdavcRe-IhePI5eb
Аналогиите на Местан с Христо Иванов пък показват, че никога не е късно човек да стане за резил.
18 Януари 2016 22:44
Депутати на Местан на купон на изселническа организация в Турция, обявяват нова партия до дни


Двама депутати от кръга на Лютви Местан са присъствали на мащабен купон на Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч" в Бурса. Това показват снимки от тържеството, публикувани на официална фейсбук страница на организацията, съобщава Труд.

Шуменският народен избраник Айдоан Али, който напусна ДПС в знак на несъгласие с отстраняването на Местан от председателския пост на партията, е бил сред гостите в луксозния комплекс „Бурса палас". Там на 17 януари са отбелязани 31 години от създаването на най-голямата изселническа организация. На честването е бил и депутатът Шабани Ахмед, също от последователите на Местан.

Според активисти на „Балгьоч", цитирани от rodopi24, Лютви Местан ще обяви създаването на нова партия до броени дни.

На знаковото събитие са присъствали министърът на здравеопазването на Турция Мехмед Мюезинноглу, кметът на Голяма бурсенска община Реджеп Алтепе, депутати от Меджлиса, Юксел Юзкан, лидер на „Балгьоч“, Емин Балкан – зам.-председател на федерацията, д-р Кадер Йозлем от Тракийски Университет, Институт за балкански изследвания, Одрин и други високопоставени гости.

18 Януари 2016 23:18
Брей,колко много ''приятели'' на България,тц,тц?!?!
19 Януари 2016 00:23
Стайнбек
18 Яну 2016 22:44

Разбира се, нито от "Труд" на Петьо Блъсков, нито от "Епицентъра" на Валерия Велева ще научим за срещите на милия г-н Рушен Риза с изселнически организации в Турция.
Щото той е човекът в ДПС, които поддържаше и все още поддържа връзките с тях - преди, по време на и след Местан ....
Я глей кво е било преди 5 години:
http://www.dps.bg/news/events/429/nad-150-predstaviteli-na-izselnicheski-organizatsii-v-istanbul-se-stekoha-za-sreshta-s-delegatsiyata-na-tss-na-dps.aspx
И да не кажете , че е е минало без благословията на турските власти:
http://www.parvomai.net/news/77027/Izselnicite-pravyat-zavoy-kam-Dogan--zagarbvat-Dal--
Вицепремиерът Бюлент Арънч даде категорично рамо на ДПС на среща с делегацията в град Маниса. Срещата се определя като опит да се запази целостта и единството на Движението за права и свободи преди предстоящите местни и президентски избори в България.
19 Януари 2016 06:07
С клюкарстване нищо няма да стане. Трябват решителни действия. ББ държи в ръцете си доста власт и той е единствения който може да реагира.
Ако не го направи, значи е тотално зависим от някой. ДПС, БКП трябва да изчезнат от политическият живот на БГ. Те просто са ВРЕДНИ и прокарват чужди интереси със заплати плащани от българите.

19 Януари 2016 10:35
Не бяхме виждали досега чужда държава толкова явно да маркира свой "парцел"

Според мен е грешка! Г-н Божидаров е искал да каже "парцал"!

Степента не активност не е същата, но аналогията, според мен, си я има в споменатите случаи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД