:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

През 2015 г. синдиците са събрали едва 1.5% от липсващите пари в КТБ

...
По-малко от 1.5% от 4.2 млрд. лв., колкото е по официални данни дупката в КТБ, са успели да съберат през 2015 г. синдиците на банката. Общата сума е 61.89 млн. лв., показват сметки на база на седмичните им отчети. Първият доклад за събрани суми по кредити на действащи фирми, компании в несъстоятелност и физически лица бе оповестен през май миналата година. През септември синдиците са върнали в банката най-много - 29.9 млн. лева.

Въпреки че се натрупаха немалко данни и списъци, остава неясно каква част от всички кредити, отпускани от КТБ, са абсолютно несъбираеми. Наскоро синдиците публикуваха данни за необезпечените и недобре обезпечените заеми, за клиентите, ползвали специални лихвени условия и за суми, които кредитирани от банката лица са заемали на "трети лица". Според данните необезпечени заеми са получили фирми, свързани с банкера Цветан Василев и с депутата от ДПС Делян Пеевски, държавни компании, офшорки. Някои компании имат значителен брой такива кредити. Например "Водстрой 98" фигурира с 15 заема за над 70 млн. лв. От държавните предприятия в "черния" списък" личат "Булгаргаз", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" и др.

Но от тези списъци не се разбира кои кредити не са обслужвани - преди и след затварянето на банката. Не е много ясна и картината за обезпеченията, които са налични и които синдиците имат право да продават.

БИТКИ

От началото на 2016 г. синдиците са били доста активни в съдебните битки срещу прихващанията в КТБ, сочи проверка на "Капитал" в регистрите на Софийския градски съд (СГС). Част от исковите молби са заведени срещу фирми, близки до Делян Пеевски - "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", която е направила три прихващания, съответно за 17 млн. лв., 8.7 млн. лв. и 1.6 млн. евро., "Дрослиан България" с прихващане за 16.8 млн. лв. и "Табак маркет" - с прихващане за 34.4 млн. лв. Искове има и срещу "Литекс моторс" на Гриша Ганчев и военния завод "Дунарит" на собственика на КТБ Цветан Василев. Синдиците имат претенции и към одиторите от KPMG, които са заверявали финансовите отчети на банката и не са видели проблеми. Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори не отне лиценза на KPMG, а я наказа със санкцията от само 100 000 лв.
1596
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД