:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата нареди мащабни проверки на интернатите

Повод е сигнал на омбудсмана за тормоз в три заведения за младежи с провинения
След сигналите на омбудсмана за нарушения във възпитателните училища-интернати у нас, прокуратурата се задейства и нареди мащабни съвместни проверки на школата, обучаващи младежи с провинения.

Конкретният повод е постъпил във ВАП сигнал от омбудсмана Мая Манолова, съдържащ данни за нарушения в три интерната - в Ракитово (обл. Пазарджик), в Завет (обл. Разград) и в социално-педагогическия интернат в Подем (обл. Плевен). "Нарушенията касаят корекционно-възпитателната работа с настанените деца, упражнявано от възпитателите физическо и психическо насилие, унизително отнасяне, използване на методи на възпитание, уронващи достойнството на децата", пишат прокурорите. Подобни нередности са установени при комплексната проверка на тези училища още през 2014 г. Въпреки предприетите действия обаче нарушенията се повтаряли, а проблемите не са преодолени, смятат от ВАП.

Проверките са възложени на окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик, съвместно с редица институции - здравното, образователното и социалното министерство, както и 4 агенции - за закрила на детето, за социално подпомагане, за безопасност на храните и за държавна финансова инспекция. Ще бъде отправена и покана към омбудсмана на България да се включи.

В хода на проверките ще се направи и финансова инспекция за 2014 и 2015 г., за да се види има ли нарушения при изразходването на бюджетни и извънбюджетни средства. Ще се проверяват и обществени поръчки, в случай че такива са възлагани. След това всяка институция следва да предприеме действия за предотвратяване на закононарушенията и преодоляване на причините и условията за тях, посочват от ВАП и уверяват, че при констатирани нарушения ще бъдат предприети необходимите действия за наказване на виновните.



БЕДНЯКЪТ МИЛИОНЕР

Интернатът в Завет нашумя с мистерията около печеливш лотариен билет за 100 хил. лв. Случаят е от миналия септември. 14-годишно момче от интерната твърди, че билетът е негов, но след като се похвалило на възпитателя си, той му предложил да го пази при себе си, за да не му го откраднат. "Имах му доверие, нали ми е възпитател, дадох му го. После разбрах, че господинът е регистрирал билет в лотарията с неговото име и ще получи парите вместо мен", разказва детето пред местни медии. Според младежа билетът е негов, защото той го е изтеглил. Същото твърдят и свидетелите от магазина, откъдето е закупен талонът. Учителят му Ергин Хасан обаче смята, че печалбата е за него, тъй като той е дал пари на младежа да го купи. Случаят още се проверява от районната прокуратура.
775
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД