:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти

Ако решението на КЗП се потвърди в съда, гражданите могат да търсят обезщетения
СНИМКИ: СЕГА
Макар GSM операторите да твърдят, че взимат мерки в полза на клиентите си, жалбите срещу тях продължават да валят.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от най-големите мобилни оператори в България да отказват на абонатите си прекратяване на контрактите с мотиви, които не са предвидени нито в договорите, нито в общите условия към тях. Това съобщиха вчера от комисията. Досегашната практика на телекомите няма каквито и да е правни основания, твърдят от комисията.

КЗП вече е връчила заповедите на двата телекома да преустановят нелоялната практика, обясниха пред "Сега" оттам. Проверките са по жалби на недоволни клиенти и са заведени в края на миналата година.

Единият от операторите отказва на клиенти да си прекратят договора, ако заявлението не е подадено точно в обекта, в който е сключен. Според юристите на КЗП, след като подобно условие не е залегнало в договора с оператора, той няма право да го изисква от потребителя.

Другият търговец на мобилна услуга изисква искането за прекратяване да бъде на типова бланка за предизвестие, въпреки че и това не било писмено описано предварително. Общите условия на дружеството допускат писмената заявка да бъде подадена освен по образец и в свободна форма. На практика търговецът изисква от абонатите си да попълват бланка за допълнително споразумение към договорите по образец. Той се предоставя в магазините на телекома и трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. Ако тези изисквания не са спазени, договорът не се прекратява.

Тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики, категорични са в становището си от КЗП. Операторите обжалват получените заповеди, затова не се съобщава кои са нарушителите. В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики клиенти могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.

Разводът с телекомите от години е проблем за потребителите. Преди година и половина например КЗП заведе колективен иск срещу трите най-популярни оператора заради прекомерно високите неустойки при прекратяването на договорите. Исковете са заради клауза, която задължава клиентите да платят всички месечни такси до изтичане на срока на контракта в случай на разтрогването му по тяхно желание, независимо от причината за това.
18
5776
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
18 Януари 2016 19:50
Може ли да кажат кой е операторът с лоялни търговски практики, той нема да се разсърди, може би?
18 Януари 2016 20:12
Добре де, нали като изтече договора става БЕЗСРОЧЕН и можеш да го прекратиш по всяко време с 1 месец предизвестие.
18 Януари 2016 20:12
Добре де, нали като изтече договора става БЕЗСРОЧЕН и можеш да го прекратиш по всяко време с 1 месец предизвестие.
18 Януари 2016 20:28
Всеки договор трябва да може да се прекрати с едномесечно предизвестие и да няма значение на коя дата е подадено, в кой офис на оператора и с каква бланка, стига да е ясно че клиента не иска повече да бъде договорно обвързан от определена дата с този оператор. И що за прекратяване ще е ако те накарат в този случай да платиш неустойки, равни на месечните вноски до края на уж прекратения договор. Това си е точно нелоялна практика на едни монополисти и трябва да се сложи край. Всичко е в ръцете на Върховния административен съд - да внесе справедливост.
18 Януари 2016 20:51
А дано, ама...

Това с офиса наистина е тотално безумие, нали непрекъснато ги сменят.. Поне моя вече не съществува.
18 Януари 2016 21:02
Нали Пазарът, таковата, щеше да донесе благодат за потребителите?



Агитаторите за пазарна икономика все забравят да обяснят на доверчивата публика, че пазарната икономика е само кратък преход (5-10 г) към истинската икономика - на Монополите.

А Комисията за защита на конкуренцията са й объркали името - тя е Комисия за защита ОТ конкуренцията...

18 Януари 2016 21:03
Всеки договор трябва да може да се прекрати с едномесечно предизвестие и да няма значение на коя дата е подадено, в кой офис на оператора и с каква бланка, стига да е ясно че клиента не иска повече да бъде договорно обвързан от определена дата с този оператор.
Това противоречи на принципите на феодалната икономика и няма да мине.

18 Януари 2016 21:09
Това за неустойките си го има и сега. Вижте в сайтовете на операторите.
18 Януари 2016 22:13
Какви неустойки? Пускам си предизвестието и след един месец не съм техен клиент. Какво странно има тук?
18 Януари 2016 22:21
Този оператор, дето иска прекратяване на договор на "фирмена" бланка и точно месец преди края на срока на договора, е "Глобул".
Преди три години им прекратих договор заради тази простотия. После някакви колектори ми звъняха. Надявам се, че няма да ме занимават повече с глупостите си.
19 Януари 2016 00:13
Любиш, не любиш, плащай парите. Целата ни държава е такава. От здравеопазването, винетките, парното, застраховките и так далее...
19 Януари 2016 09:06
Пазарът ще дисциплинира всички мобилни оператори. Глобул правеха големи номера при прекратяване, но откак станаха норвежци се поцивилизоваха малко. Най-големите цигании прави Мтел, номера с точния офис е техен, въвеждането на предизвестие дори при изтекъл и безсрочен договор също е тяхно "изобретение" как да издоят още една такса. Като резултат вече купища хора имат дълбоко забито в съзнанието "никога повече Мтел", а приходите им спадат с едно интересно темпо от стотици милиони годишно. Същите номера правеше и БТК, но пазарът ги понаучи.
Освен компаниите-андрешковци и потребителите-андрешковци ще се понаучат. Има договори и схеми при които казваш "чао" и хвърляш ключовете максимум за месец или веднага без да даваш нищо повече, но цената на разговорите и на нета са по-височки. При договорите с по-малко плащане за услугите и с "евтини" устройства си има и задължения, добре известни на доста над 90% от мрънкащите.
19 Януари 2016 09:28
Описаните номера са от типа "ако мине".
А при масовия българин често минава. Затова и ги правят. И не само мобилните оператори.
Като си подписал договор си длъжен да го изпълняваш. Ама първо е добре да го прочетеш. В него пише, примерно, че ти дават някакви бонуси като минути, СМС-и, МВ-айти извън стандартните за срока на договора, но пък ти се задължаваш да го изпълниш иначе неустойка, която е също вписана. В този случай операторите са прави.
А след това ставаш безсрочен. По всяко време можеш да се откачиш с едномесечно предизвестие. И е добре да се напише грамотно (на основание това и това) за да се избегне именно прилагането на "ако мине" в магазина. Мацката като види грамотно написан текст няма как да си помисли, че може да те хързулне с усмивка и многословие.
Моят опит с МТел показва, че тези номера се практикуват от служители в магазините, явно така са инструктирани. Но когато знам, че искането ми е резонно, просто звъня на *88, държа разговорът да се запише и казвам какво ми е искането, базирано, най-вече, на ОУ и договора. Докато изпуша 1 цигара пред магазина въпросът ми е решен.
19 Януари 2016 10:00
Моят опит с МТел показва, че тези номера се практикуват от служители в магазините, явно така са инструктирани. Но когато знам, че искането ми е резонно, просто звъня на *88,

Естествено, че огромната част от простотиите не са по инициатива на служителите в магазините. От недоучили алчни търговски мениджърчета са (както и в другите компании). Дай да изкараме много пари сега, а утре или догодина компанията ДГД. Не могат да схванат, че правенето на почтен бизнес е печелещата стратегия за години, а дърпането на дребни пари на момента с цигански номера е копаене на гроб. Имаше един доставчик на интернет - Мегалан. Собственикът Иво лично влизаше във форума и обясняваше какво става и какво ще се прави. Имаше времена когато практически нямаше писмени договори и трябваше да се сключват. Имаше едно естествено противопоставяне на клиентите, питаха - ами какво ще стане сега. Собственикът Иво лично каза - нищо не се променя, на който не му харесва не си плаща следващата вноска и договорът е прекратен без всякакви претенции. Цената на нета им беше малко по-висока от другите, но не съм чул някой да се откаже от договора по тази причина. Работеха така, че клиентите не искаха да се отказват. После ги купиха Мтел и не веднага, но с годините разкапа тази система, алчните мениджърчета вече искаха само повече пари, без да доставят услуга за която клиентите са готови да дават тези повече пари.
19 Януари 2016 16:45
Прекратяването на договора е само началото. Преди години аз и родителите ми имахме 3 договора към единия оператор. Договорите прекратихме по надлежния ред - с предизвестие, на точната дата ( един месец преди да изтече), с код за отказ, бланки, разговори от типа "ама защо..." и всичките им глупости. Всичко изчистено- пито, платено. Да, ама не. Няколко години по-късно получихме писма от колекторска фирма и за трите номера. Интересното беше, че за единия дължахме 32лв. и някакви стотини, за другия, 33 и нещо и за третия - 36 и нещо. И това при различни услуги с различни месечни такси и потребления през годините. Та и с рекетьорите от колекторската фирма доста ми се наложи да поспоря, докато ме оставят намира. От две години чакам да ме осъдят, ама нещо май се отказаха.
19 Януари 2016 16:54
Глобъл така ми взимаха пари три години. Не можело да прекратя договора дистанционно или с упълномощен представител. Трябвало ЛИЧНО! И понеже ми бяха вързани за кредитната карта три години цоцаха грешни пари.
19 Януари 2016 17:13
Имах договор-срочен... уж изгоден. Изтече му срока. Сега съм на същия план, същите пари, но нямам договор. Мога да се махна когато реша. Значи рекламите за ползата от 2 годишните договори е измама.
19 Януари 2016 18:37
Една година ми отне да се откача от Вива, вкл. че "изгубиха" заявлението ми за отказ от услугите им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД