:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България" 1

Джейката и цензурата

Димитри Иванов
Прочетох "Зимата на Гюнтер" от парагвайския писател Хуан Мануел Маркос в превод на проф. Людмила Илиева, отпечатан от Университетското издателство. Много неприлични думи има в книгата. Тази моя писаница е за тяхното цензуриране и че няма мръсни думи, а има мръсници.

* * *

Моят приятел Джейката (Владимир Джейков) бил бедно момче от Княжево, срещу левче пишел домашните на съучениците си. Нямал баща, майка му перяла, чистела и готвела при германския консул; когато Бекерле беше пълномощен министър, Джейката водел на киндергартен близначките на консула. Те се привързали към него, ревнали той да е с тях и в Дойче шуле; консулът отстъпил пред молбите на жена си и сълзите на дъщеричките си, вкарал и Джейката в немското училище, което беше на канала на Перловската, Джейката го завършил с отличие, после издържал изпит за военен авиатор, защото бил много як, надул 6.5 литра на спирометъра, с остро зрение, бавен пулс, 95 кг мускули при ръст само 172 см (за кавалеристи, подводничари и военни летци не приемаха дългучи). На втората година го насочили към школа на Луфтвафе, където го обучили за пилот на пикиращ бомбардировач щука (Junkers 87 Stuka). Първото му впечатление от Германия било, че там курсантите не са с ботуши и партенки като в България, а с боти и чорапи. След войната станал преводач в БТА. По някое време поискали всички да покажат дипломите си, Джейката не представил своята. Когато му казали, че ще го уволнят, ако не я покаже, той я показал и пак го уволнили. Тя била пилотски "бревет" от Луфтвафе, написан с готически шрифт, герба с пречупения кръст на Райха отгоре и с подписа на Херман Гьоринг отдолу.

През 1955 г. ме назначиха за преводач в БТА на неговото място. Занесох запечатани писма от моите университетски преподаватели. В тях пишело, че съм star student. Похвалите бяха незаслужени; без да искам, научавах текстовете на лекциите в ИФФ (Историко-филологическия факултет; навремето имаше такъв), понеже за да изкарам някой лев, съставях азбучника на думи и понятия в края на сборниците с лекции. Написвах всяка дума на картичка, картичките ги нанизвах на един шиш по азбучен ред. Това се казваше картотека. Сега един компютър ще направи подредбата по азбучен ред мигновено, но тогава нямаше компютри и аз работех при циклостилите на университетското издателство - като влезеш в СУ, но не от парадния вход, а откъм бул. "Руски", веднага вляво в едно обширно помещение без прозорци.

В БТА ме посрещнаха хладно, понеже бях изместил Джейката. Шефката на БТА Елена Гаврилова, жена на военен и учила в Дойче шуле, не искала да го уволнява. В досието му тя намерила, че той със щуката вкарал бомбите си точно в двете отверстия на един жп тунел, в който се криели немските танкове преди битките при Стражин, Страцин и Драва на българската армия срещу отстъпващия Вермахт. Джейката се върна в БТА реабилитиран, аз назначен след тримесечен изпитателен срок, с една дума - хепиенд. Джейката ми каза "Тази седмица сме двамата нощна смяна, хайде утре на ски" и аз "Хайде". Само че той княжевец и отличен скиор, аз не. Както и да е, трамбовахме в снега двамата до Офелиите, пихме по един чай, той преди да се качи на ските се съблече по дочени плувки с едно копче на хълбока, досущ като моите на "водняк" (воден спасител), каза да му разтъркам със сняг гърба. После започна да се трие със сняг по цялото тяло, това било германско закаляване. На мощните му гърди имаше златно кръстче на верижка.

- Никога не го свалям - обясни той - Семейството на консула го подари на майка ми, тя го даде на мен да ме пази, когато заминах за Германия. Там пърдях и инструкторите бяха доволни от мен.

- Що си пърдял?

- Щото когато пътуваш с авиолайнер и когато той набира височина или снижава, усещаш лекичко пук-пук в ушите, щото външното налягане се изравнява с вътрешното, нали. А с щуката пикираш стръмно, пускаш бомбата, тя е чувал пясък на ученията, изтегляш лоста, газ докрай, кръвта ти става по-тежка от желязо и не трябва да губиш съзнание, набираш височина и не само пук-пук в ушите, ами и пърдиш. На дайв-бомбъра, the dive bomber, това му е цялата философия.

Щях да кажа, че войната мирише, но беше студено за философстване. Сложих в моята раница прилежно скатаните дрехи на Джейката, той подскочи и се пусна шус, после закриволичи като на слалом, понеже аз изостанах. След Малинажа копчето на плувките му се отпори, те се свлякоха по единия му крак и той само по златно кръстче свърна в гората да не го видят върволица деца, които се изкачваха нагоре, учителката им на края на върволицата, щото да не изостане някое дете. Децата в началото на върволицата казаха:

- Другарко, един се пързаляше гол.

- Не е бил гол, а по гащета - поправи ги учителката.

- Батко, той беше пред тебе, кажи на другарката, че беше гол.

- По гащета беше - излъгах аз и Господ ме наказа: свърнах в гората да търся Джейката и един бор ме нокаутира, изкълчи ми левия глезен. Джейката се облече, взе моите ски и щеки в ръцете си, натовари ме на гърба си и ме свали от планината, карайки бавно ските си. Много як беше Джейката. После в поликлиниката докторът каза за мен: "Нищо му няма. Не му е счупена челюстта. Нито ребрата, само няколко пукнати. Ще му мине." Мина ми, но цял месец не смеех да кашлям, да кихам и да се смея, щото боли.

В БТА Джейката мълчеше за нашето приключение, самоцензурираше се. Но в бетеанските среди задаваха въпрос със занижена трудност: "Джимо и Джейката карали ски и един от двамата се пребил. Познай кой."



* * *



Той ми разказваше работи, които аз не знаех:

- Помня го аз твоя кръстник. Веднъж свириха тревога и заваля, аз на бегом за мушамата, а той като кресна:

- Марш в укритието! Ще те убият бе, куре!

- Кур е стара славянска дума за петел. На руски курица е кокошка.

- Добре де, нищо лошо не казах, казах само, че той се грижеше за войниците си. Спайч, после каза, че е срамота летец да го убият на земята, а не горе.



Не се сетих да го питам защо се казва Щука пикиращият бомбардировач Sturzkampfflugzeug Junkers 87. В немското илюстровано списание Signal пишеше, че със своята щука - "убиец на танкове", Ханс Рудел унищожил стотици съветски танкове. Но Signal не пишеше, че Рудел пърдял. Цензурата е лицемерна и префърцунена госпожица. Пропагандата също. Ако убиеш жени и деца, това е Collateral damage, съпътстващо поражение. Има и Friendly fire, приятелски огън. Който спира българско радиопредаване не е подлизурко, а само службаш послушковец.



- Джимо, засичам ти времето. "Ройтерс" съобщава, че в Щатите, когато си на работа, можеш да стоиш в тоалетната максимум 6 минути дневно, като се съберат отделните ти престои в клозета. - Не се бъзикай бе, Джейка.

- Ама прочети, че така пише.

- Вярно. Виж какво пише Франс прес.



Телеграмният текст беше, че четирима северноафриканци се изредили на едно френско момиченце и се оправдавали, че те "ту ле катр о кюл" - и четиримата в дупенцето. Не го дефлорирали, сиреч нищо лошо не са му направили. Мюсюлмански възглед. Мултикултурализмът беше млад. Блажени години, Рок'н ролът беше млад. Лада Галина беше Гада Ладина.

Тя емигрира в САЩ 62-годишна, влезе под кожата на Кондолиса Райс, която стана държавен секретар на САЩ, влизайки под кожата на президента Буш-син, който стана президент чрез изборната фалшификация на брат си Джеб във Флорида. Преди да отлети от България, Галина гласува за някакъв пловдивски бракоразводен адвокат, който стана президент, понеже цар Киро от Катуница каза на циганите да гласуват за него. По света и у нас политиците са хвалипръцковци, фанфарони и крадци. У нас едно крадливо Величество каза, че една компания се оправя за 800 дни и той ще оправи България за 800 дни. Сега един крадльо плебей не управлява като CEO*, а като главатар на шайка и ние сме първи в Европа по бедност, обезлюдяване и престъпност.

Мили Боже. Ти си майтапчия! Мислех, че има само сатанински смях. Вече те харесвам. Ама моля ти се, не затривай България. Загубихме два милиона българи, индустрията си, енергетиката си. Сега нашето небе харизваме, мнозинството дУпетати Assholes* гласуваха за NATO air policing. Скоро и наши земи ще загубим. Кво вадис? Къде отиваме? Какво ще остане от нас? От далматинците, останали само песните им. Една българска песен ще продължи да се носи в Космоса? Каква поезия! Не ща поетичен залез.

------------------------------------------------------------------------------------

* CEO - Chief executive officer

**Asshole - дупка на задник, US slang



DI copyright



  Щуката "убиец на танкове"на Ханс Рудел е на ски, понеже той воювал на Източния фронт. Списание Signal премълча, че той пърдял, когато след пикиране литвал към небето.
 -----------
196
47549
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
196
 Видими 
19 Януари 2016 19:19
Какво да коментирам? Наслаждавам се...
-----------------------------
Сайтът на Генек
19 Януари 2016 19:23
Майсторе,Майсторе!Майсторе?
19 Януари 2016 19:28
**Ashole - дупка на задник, US slang


asshole - анус се казва дупката на задника. Но в разговорния език означава тъпак или гадняр. Е, понякога гъз или задник.
19 Януари 2016 19:29
Който спира българско радиопредаване не е подлизурко, а само службаш послушковец.

19 Януари 2016 19:36
Бракоразводен адвокат, ама чете лекции в щатско за щури кинти.
Защото е умен
19 Януари 2016 19:37
19 Януари 2016 19:40
Последните 2 абзаца са страшни. Имам предвид истинското значение на думата.
Иначе, както винаги великолепно.
19 Януари 2016 19:41
ДА!!!
19 Януари 2016 19:57
Днес - пикантерия за интелектуалци.

Ски по гол задник, пърдене в самолет, петелът, който е 'кур', чукане au cul, assholes... Наслаждение.

И една съвсем безсмислена, но затова грубо хейтърска оплювка на Лада Галина и П. Стоянов.

19 Януари 2016 19:59
Тоз човек, ако бяха го направили министър, щеше да се успокои. То си е за ядосване, като гледаме контингента дето се изреди. Един Морис Дрюон беше министър. И всичките му познати (на автора) все големи хора. Обидно е някакси. Разбирам го.
19 Януари 2016 20:07
https://www.facebook.com/GerryTheLamest/photos/pb.135624259935504.-2207520000.1453224952./553137164850876/?type=3&theater
19 Януари 2016 20:09
Факт е, че няма мръсни думи, а хора мръсници.
19 Януари 2016 20:14
Г-н Иванов!
19 Януари 2016 20:24
Ashole
A person with symptoms of multiple personality disorder who uses their multiple personalities to harass and annoy others online. A person who steals other people's work online and calls it their own under another one of their names.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Ashole

Ашоле, маестро, ашоле
Но в бетеанските среди задаваха въпрос със занижена трудност: "Джимо и Джейката карали ски и един от двамата се пребил. Познай кой."

И аз се вдъхнових и измислих един такъв въпрос. "Джимо и още един обикновен, немайстор, немаестро, абе прост преводач си вървели и един от двамата не знаел как се пише асхоул. Познай, кой."

И да не забравя. маестро
19 Януари 2016 20:26
Хммм - интересен тип ще да е бил Вл. Джейков. Евалла за моженето му като летец И като се бърниках и разхождах из паяжината, попаднах на нещо интересно от г-н Иванов, на друго място и (вероятно) по друг повод... Натисни тук Определено не е негов съименник... Трето - звукът на пикиращата "Щука" си е бил нещо невероятно, съсипващо и сковаващо дух и тяло явление. Крепостни стени не е срутвал, но е бил ефективен.... И последно по ІМНО: Преводът от Вл. Джейков на А. Кларк си е направо великолепен и точен - Натисни тук Тук не отварям дума за филмирането на книгата от Стенли Кюбрик....
19 Януари 2016 20:47
Малък съм да коментирам но винаги те чета .
19 Януари 2016 21:06
***
19 Януари 2016 21:11
Днес - пикантерия за интелектуалци.

Ски по гол задник, пърдене в самолет, петелът, който е 'кур', чукане au cul, assholes... Наслаждение.

Ако не за всички интелектуалци, поне за тези, които вече не могат да си позволят тези неща - заради немощ, здраве или просто защото ако пръднат, рискуват да се изпуснат.
19 Януари 2016 21:19
***
19 Януари 2016 21:22
един жп тунел, в който се криели немските танкове преди битките при Стражин, Страцин и Драва
Нямало е немски танкове в битките при Стражин, Страцин и Драва .. но иначе - ДИ
19 Януари 2016 21:22
Звукът на пикиращата Щука е сирена .
ДИ
19 Януари 2016 21:25
Българската армия е била въоръжена с германските танкове Майбах, закопани в линията "Крали Марко" на турската граница. Това е истината...
19 Януари 2016 21:27
щурчо
19 Яну 2016 21:19
Телеграмният текст беше, че четирима северноафриканци се изредили на едно френско момиченце и се оправдавали, че те "ту ле катр о кюл" - и четиримата в дупенцето.
Бравос, бате джимо и тебе да те споходи туй северноафриканско щастие. Неколко пъти...

Бре тоя Щурчо бе, всичко опитвал, всичко знае .. щастие е, викаш?? .. не, не смятам и да опитвам, както и да ме убеждаваш, че се не ставало ...
Па и с нас споделяш ...
Ей това ме изкефи - че си откровен винаги и ни чувстваш приятели...
Щурчо
19 Януари 2016 21:30
След Малинажа копчето на плувките му се отпори, те се свлякоха по единия му крак и той само по златно кръстче свърна в гората да не го видят върволица деца, които се изкачваха нагоре, учителката им на края на върволицата, щото да не изостане някое дете.


Мили Боже. Ти си майтапчия! Мислех, че има само сатанински смях. Вече те харесвам. Ама моля ти се, не затривай България. Загубихме два милиона българи, индустрията си, енергетиката си. Сега нашето небе харизваме, мнозинството дУпетати Asholes* гласуваха за NATO air policing. Скоро и наши земи ще загубим. Кво вадис? Къде отиваме? Какво ще остане от нас? От далматинците, останали само песните им. Една българска песен ще продължи да се носи в Космоса? Каква поезия! Не ща поетичен залез.


Рядко ми се случва да затаявам дъх над писано слово. В горната писаница ми се случи два пъти. По-голям комплимент не мога да измисля.
19 Януари 2016 21:31
Щурчо , защо ДИ да го хъм ... уважават тези бежанците да не ги е канил той , човека обсъжда културни особености .....
19 Януари 2016 21:32
1.На крилата на пикиращите бомбардировачи е имало т. нар "въздушни спирачки" .. при съветския Поликарпов По-2 е имало и на опашката ..
2.Българската Бронирана бригада е имала най-различно въоръжение, танкове "Шкода" " Майбах' и самоходки ... по време на войната от Трети Украински фронт са ни давани пленени "Пантери"
3.При Драва, на сектора на 297 немска дивизия е имало едно немско самоходно оръдие .. на сектора при Валпово е имало казаци ... пленяват три наши оръдия от 16-а дивизия ..
Поздрави
19 Януари 2016 21:33
Джимо
19 Януари 2016 21:37
Щуката "убиец на танкове"на Ханс Рудел

Световен шампион по унищожаване на савецка военна техника.
Некъде към две иляди парчета кораби, танкове, влакове, автомобили и самолети...
19 Януари 2016 21:41
Джимо!
При излизане на щуките от пикиране претоварването на организма е било толкова голямо, че пилотът за няколко секунди е губил съзнание. Този факт е бил отчетен от конструкторите и в този промеждутък от време управлението на самолета се е извършвало автоматично. (Пресмятането на претоварването сме правили като пример при изучаването на... вече не си спомням коя дисциплина.)
От тука следва, че пилотите са пърдяли в състояние когато не са били с всичкия си. Иначе сигурно нямаше да го правят.
19 Януари 2016 21:47
Ей, ще изкарате пърденето престъпление. Аз го намирам за удоволствие. Разправяли са ми, че в германски супермаркет, на опашка пред касата германец пръднал. Осезаемо. Наша сънародничка реагирала нервно. Опашката я изгледала зверски.
19 Януари 2016 21:48
От тука следва, че пилотите са пърдяли в състояние когато не са били с всичкия си.

И не само. Даже са пускали миризливи биологични бомби, собствено производство връз главите на вражите армии. Един вид, забранено биохимично оръжие, според сичките женевски конвенции...
19 Януари 2016 21:51
Дааа. Дали заради новия ритъм да списва през седмица не знам, но ДИ някак си по-изящно и непринудено го е сътворил тоя път. А уж мръсни думи тук таме.
19 Януари 2016 21:58
щурчо 19 Януари 2016 21:37
Щуката "убиец на танкове"на Ханс Рудел

Световен шампион по унищожаване на савецка военна техника.
Некъде към две иляди парчета кораби, танкове, влакове, автомобили и самолети...
щурчо - световен шампион по възхвала на фашизма.
19 Януари 2016 22:03
19 Януари 2016 22:14
Ханс Рудел нема нищо общо с фашизма на Мусолини в Италия.
Управляващата партия в Германия се нарича Национал Социалистическа Работническа партия на Германия или на немски език: National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP...
19 Януари 2016 22:19
Прочее, Дучето и неговите сподвижници преди да станат фашисти, също са били цоциалисти...
19 Януари 2016 22:39
Бат Джимо,честита нова година,да илядиш.
19 Януари 2016 22:42
Мда, младите и напористи кадри на Държавна сигурност.

Eиий, голяма обсесия ти е това шпионство, бе Щурец.
Ми не разбра ли, че такива като тебе не му трябват на разузнаването. Това е елитен клуб, там не се влиза по желание, а само ако те поканят. Тебе не са те поканили и не те канят и сега, нали?
I don't blame them.
19 Януари 2016 22:50
Днес - пикантерия за интелектуалци.
Ски по гол задник, пърдене в самолет

Если Мастер пукнул раз - надевай противогаз.
Если Мастер пукнул два - то бегите кто куда.
Если Мастер пукнул три - некого уж не спасти.

19 Януари 2016 22:51
На Джимо Но някои форумници се хващат за отделни думи и не могат ( или не искат) да оценят съдържанието като цяло.
19 Януари 2016 22:52
Да бе. На майстора и пръднята мирише на парфум...
19 Януари 2016 22:53
То между клепане за кинти и разузнаване има малце разлика.
Псевдоними Стефан
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководили го щатни служители; рег. бланка; рег. дневник; картони обр. 4 – 2 бр. и обр. 6; лично дело IА-27254; работно дело IР-12655.
Снемане от действащия оперативен отчет 1984 г.
19 Януари 2016 22:59

Сполай ти за писаницата !
19 Януари 2016 23:01
Българската армия е била въоръжена с германските танкове Майбах, закопани в линията "Крали Марко" на турската граница. Това е истината...

Да беше попрочел малко ли???
Тигър I (германско наименование — Panzerkampfwagen VI Tiger или просто Panzer VI) е немски тежък танк от Втората световна война, една от най-добрите бронирани машини във военната история.
Силова установка: 12-цилиндров „Майбах“ HL230 P45 V-12, механична скоростна кутия, 700 к.с. (514.8 kW. kW)
19 Януари 2016 23:02
Тъ, с две думи.
Репресивната машина на ДС е плащала на Бачото, въпреки че се водил потомствен народен враг.
За кво и как, он си знае...
19 Януари 2016 23:06


Ех, Българио, Българио... Было бы болото, а черти найдутся.
19 Януари 2016 23:07
Евала майсторе!
Лошото е, че и тези неща някой трябва да ги изкаже на глас.
19 Януари 2016 23:15
Не можеш да се обръщаш към всеки с Куре , трябва да ти е близък
19 Януари 2016 23:33
Както винаги точно и на място,ма само с един Джимо пролет не става.Отиде вече коня(нацията) в реката и сега потъваме бавно но славно.Помощ от нйде ,само рязка промяна на международното положение може да ни изхвърли на брега полуудавени .
19 Януари 2016 23:37
Su38
19 Яну 2016 23:01
Българската армия е била въоръжена с германските танкове Майбах, закопани в линията "Крали Марко" на турската граница. Това е истината...

Да беше попрочел малко ли???Тигър I (германско наименование — Panzerkampfwagen VI Tiger или просто Panzer VI) е немски тежък танк от Втората световна война, една от най-добрите бронирани машини във военната история.Силова установка: 12-цилиндров „Майбах“ HL230 P45 V-12, механична скоростна кутия, 700 к.с. (514.8 kW. kW)

Да бе - трябва да се чете .. още повече, че данни и факти - навсякъде , даже и в рускоезичните "ахтунгпанцер.ру" и райберт един sim4o е писал за българските танкове през ВСВ , да не говорим за бг-хистори.инфо или бойна слава .. http://panzervaffe.1939-45.ru/pz6.php
.. През 1939-1940 г. от бившето чехословашко въоръжение са доставени 36 броя 10.5 тонни танкове “Шкода” с достатъчно боеприпаси за оръдията и картечниците. Пак трофейни, но този път от френския арсенал, са доставените през 1941 г. танкове “Рено”. И едните и другите са твърде стари и са предадени предимно за обучение.
Съвременна бронетанкова техника започва да се внася едва по Програма “Барбара”. Това са 97 танкове Т – ІІІ и ІV, като тип ІV е напълно съвременна и модерна машина. Освен това по същата снабдителна програма са внесени и 50 бр. щурмови оръдия (самоходни артилерийски установки – САУ) със 75 мм оръдия ... В България, танковете - по марката на двигателите вероятно , са назовавани "Майбах" и в нашата армия имаме наименование "бойна кола Майбах" ... След 1944г .От трофейните складове на Трети украински фронт са предоставени на българската армия няколко танка Pz.Kpfw.IV включително от последната версия – Ausf.J.
В Германия, освен щутгартската "Майбах" танкови двигатели, по едно или друго време са правили и други фирми ..

П.П.
Айде и по статията - на Страцин, Стражин и Драва немски танкове е нямало, но при Власотонци е имало - танкова рота към дивизия "Принц Ойген"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД