:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отговори от стр. 61-а "Игра"

В първата партия Венсан-Тургенев черните играят впечатляващ тих ход. 1...Дh6! 2.Дf3 (Или 2.Цg2 Тh2+ 3.Цf3 Кd4+) 2...Кd4 3.Дg2. Спасение, но временно, поради елегантното 3...Тh2!! и белите слагат оръжие (4.Дхh2 Kf3+ шах-шеф). Втората партия Люпон-Тургенев се открива с изящна жертва на черния кон. 1...Те2! 2.Цхh4 Оf2+ 3.Tg3 Te3 4.Tg1. Белите са в пълен цугцванг. 4...Тg5! 5.Tg2 Th5+!! Финес! 6.gxh5 Те4 мат.



Бридж



Не загубите ли взятка в коз от Q-та 10-тте взятки са явно неопровержими - нещо повече: появява се възможността за екстра-взятка - каро А в Изток. Ясно е впрочем, че с купа А ще спечелите - пропускането освен слабо е и безидейно. А как бихте изиграли коза - общо в цвета сте с 9 карти, а липсват Q109x?

Разпространена е практиката, в ситуации като дадената, да бъдат изтеглени веднага (директно) 2-те топ-фигури - пика А и К. И наистина, че при остатък 2:2 или 3:1, но при сек пика Q в защитата проблем няма, т.е. всичко е наред.

Разпределението 2:2 е с около 40%-ва вероятност, но какво става, ако то се окаже 3:1 (50%). А пък в половината случаи от тях (25%) с трите карти ще е Изток. Що се отнася до 4:0,то е с твърде малка вероятност (по-малко от 10%!) и не се взема предвид. А пък и при 3:1 не пада сек пика Q?

Може би ще заложите тогава на шанса каро А да е в Изток (50%)?! Не се ли окаже така (попаднали сте в другата половина от случаите) - без 1: ще загубите 3 кари и коз! Коректната (най-шансова) игра е: след купа А се цака веднага купа, изиграва се пика А, влиза се в мора с трефа и е цакана и последната купа от мора (за елиминация на цвета). Второ влизане в мора с трефа (рискът за цакане от защитник е много малък!) и естествено коз. Отговори ли Изток с втора карта, различна от Q, то - импас! Ако пика J загуби от Q-та в Запад, ход в каро е безопасен; купата е в двойното ви цакане с чистене, а с трефа, то на 4-тата, играна от ръка ще чистите каро на мора.

Така и Коен завършил с 10 взятки.

Ръката на Изток: пика Q10x, купа К7хх, каро J109, трефа 8хх.
625
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД