:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,489,230
Активни 126
Страници 26,438
За един ден 1,302,066
"България"1

Приказка за Еразъм

Димитри Иванов
Деца, ще ви разкажа приказка за Еразъм. Ваши по-големи съученици ходят из Европа по "програма Еразъм", други, още по-големи, следват и се връщат обогатени след преживелици и митарства. "Митарства", деца, е дума, която после ще разберете, тя идва от религиите. Програмата на Европейския съюз "Еразъм" е поглед напред.

За жалост гледат назад сега френският президент, британският премиер и германската канцлерка. Сравнени с някогашните политически великани Дьо Гол, Чърчил и Аденауер те са два лилипута и една лилипутка. Никой да не се смее! Няма нищо смешно в тази дума. Спомнете си за пътешествията на Гъливер в страната на великаните и в страната на лилипутите. Gulliver's Travels от ирландеца Джонатан Суифт, 1466-та,1536-та ... не запомняйте годините, които споменавам, щото ще ги забравите, ... помнете, че приключенията на Гъливер били четени на глас в забавачници и на заседания на министрите в Лондон. Понеже Гъливер е две в едно, two in one, както казват в гламавите реклами: приказка за деца и политическа сатира за възрастни. Гъливер ще се помни и тогава, когато Хари Потър бъде забравен. Това на немски се казва "Цайтгайст". То значи "духът на времето". Гъливер видял две партии да се карат. Едната искала хората, когато закусват с рохко яйце, да го чупят откъм острата му страна, другата партия искала от тъпата. В България левицата краде с лявата ръка, десницата с дясната. И двете искат да ни задължат да гласуваме. Но по света вече не се сблъскват леви с десни, а бедни с богати. В България - обирджии и обирани, побойници и набити. И в САЩ има великани и лилипути. В сравнение с великаните Джордж Уашингтън, Линкълн и Джеферсън днешните US лидери имат tunnel vision. Ще ви обясня. Те са като "Джери, който не можел да върви и да дъвче дъвка едновременно". Вие, деца, можете ли? Браво. Те мислят как да се сдобият с изборни гласове и не могат да мислят за друго. Допускам в следващите президентски избори в САЩ да се състезават лилипут с лилипутка.

Хубаво бях започнал аз за Еразъм, ама вие ме отплеснахте за Гъливер. Еразъм се казвал Ротердамски, понеже се родил в Ротердам, незаконно дете на католически свещеник. Тогава наричали незаконни децата на жените, които не са се венчали в черква. Сега позволявам да се смеете. И аз мисля, че е смешно. За да изкупи греха си, баща му го отдал Богу. Еразъм бил монах, после свещеник в манастир на августинските братя. Понеже го досмешавало както от Реформацията на протестантите, така и от фанатизма на католиците, Еразъм написал "Възхвала на глупостта". Написал я незлобливо, че да няма засегнати. Но започнали неговите митарства; през 1521 г. той избягал от Лувен (Льовен), спасявайки се от гнева на католиците, а през 1528 г. от Базел, за да се изплъзне от яростта на лутераните. Живял и работил във Франция, Англия, Германия, Италия и Швейцария, знаел европейски езици, казвал, че е европеец, не холандец, пишел на латински, лингва франка, което било... Хммм... то било, ...било, както е сега английският - да се разбираш с разноезични образовани хора. Залягайте на английския, щото едни хора не залягали и сега са необразовани. Те ме поучават да не казвам The US is, а да казвам The US are. Не знаят кое е Sidekicks, кое Kickbacks, кое Back kicks, но ме поучават. Я, Станка и Гошо да станат и да покажат Back kick. Добре! Станка понеже е балерина - с пириует, Гошо, понеже е по бойните изкуства, се завъртя на ходило. Достатъчно, седнете си. Сега... сега... нали знаете за Дон Кихот и Санчо Панса. Добре. Санчо е Sidekick на Дон Кихот, той също е много важен в приказката. А пък Kickback е аз, за да спечеля много, да ви дам малко от печалбата. Подкуп. Рушвет. А когато строя магистрала например, производството на асфалт и бетон са Sidekicks на строителството. Те като Санчо са много важни. Ако съм получил поръчката да строя магистрала в честно състезание с други, хубаво. Ако съм я получил чрез Kickbacks, е лошо... Доволен съм, че бързо разбирате. Будни деца сте. Макар че само есемеси пишете, и то на методица. Но който иска и иначе ще се научи, то не е забранено. Тя и английската кралица може да чете, но не може да пише, затова й пишат тронното слово. Тя и други неща е прочела. Например рецепта за коледен кралски пудинг с надбъбречна овча лой. И наръчник за лов на grouses. Пък в US мислят, че The Famous Grouse е бърбън. Да, добро е, но е скоч. Ама не ме отплесвайте пак, бе деца. Какво? Не сте ме били отплесвали. Лъжете, както лъже Симеон за 800-те дни.

Истинският Симеон, живял преди Еразъм и Суифт. Бил високообразован в Магнаурската школа в Константинопол, управлявал Първата българска държава от 893-та до 927-ма. Бил монах, книжовник, войн. Помните ли детската песничка "Край Босфора шум се вдига ... Ето Симеон пристига ... В Цариградските палати разтрепера се Роман... ". Това го написал Иван Вазов. Според мен Роман не се разтреперил от страх, а от обида, когато Симеон пришпорил коня си и забил своето копие в крепостната порта. Ама, що пак ме отплесвате? Да, Бойко Борисов не трепери от страх за живота си, след като бил получил "писмо с куршум", той трепери за парите си.

През 1204-та в Четвъртия кръстоносен поход сбирщина от венецианци и други западноевропейци превзели столицата на византийците Константинопол, опожарили я и оплячкосали. В "Света София", Hagia Sophia, най-големия християнски храм, но не католически, Балдуин от Фландрия бил провъзгласен за император на империята на латините. И в България рицарите оставили следи. Село Кондофрей (конт дьо Фрей), Орландовци, Панчарево. Оставили и "френската болест", сифилиса.

После, когато на свой ред мохамеданите превзели Константинопол, те махнали кръста на Hagia Sophia, сложили полумесец и я направили джамия. Те си дали повече зор в Ерусалим, където вавилонците, после римляните разрушили Соломоновия храм. Близо до останките на околовръстната стена, където евреите днес се молят, съградили джамията Ал Акса, казали, че от близката скала неграмотният Мохамед подскочил трупешката с такава сила, че стъпалата му оставили вдлъбнатини в камъка, като ракета с вертикално излитане, той достигнал Аллах и измолил мюсюлманите да се молят само пет пъти дневно, дотогава Аллах искал повече пъти.

Калоян от рода Асеневци бил заложник в Константинопол, столицата на Romania - латинската империя на мястото на Византийската - но на втората година избягал. Императорът на Romania тръгнал да опожарява България, но "българският император Калоян", казват британските историци Рънсиман и други, пленил Балдуин и го заключил в една кула над Янтра в Царевград - Търнов. Там Балдуин живял, докато умрял.

В България имало Преславска школа, основана през 9 век. Книжовници. Преводачи. Но те не могли да преведат Новия завет от старогръцки на български с букви от нашата азбука, понеже елините нямали азбука и пишели с финикийски букви. Подир пет-шест века Еразъм го превел, когато преподавал старогръцки в Кеймбридж, благодарение на Томас Мор, на когото посветил книгата си "Възхвала на глупостта". Мор я харесал, понеже той самият бил политически писател. Написал "Утопия", въображаем остров с идеалното политическо устройство; във всяка къща двама роби - единият цветнокож, другият местен престъпник. Сър Томас Мор бил много важен човек, направил Еразъм кралски съветник. Мор бил лорд пазител на държавния печат и се заинатил, не подпечатал, че Хенри VIII се развежда с Катерина Арагонска и става глава на англиканска църква, за да конфискува църковните имоти, и кралят му отрязал главата. Еразъм пак избягал по митарства из Европа. Двеста години по-късно папата, през 1935-а канонизира Мор за светец, небесен покровител на държавниците и политиците. Сега Томас Мор да ни е на помощ. А вие, марш в салона да играете кикбокс, но на чувала, ако ви видя на ринга, ще ви скъсам ушите.

 ----------
 -------
 Гъливер открива летящия остров на лилипутите.
 Гъливер потушава пожар, като го препикава.
 "Кръстоносците превземат Константинопол", Дьолакроа
 Кикбокс
176
61597
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
176
 Видими 
01 Март 2016 19:06
най-после
01 Март 2016 19:17
Бате Джимо,дай поне на 3/4!
01 Март 2016 19:21
Най-после - след разни в събота и от Виена...
Чия е грешката - летящият остров е Лапута, не е на лилипутите...
--------------------
Сайтът на Генек
01 Март 2016 19:31
Развесели ме Човеко!
Честита ти Баба Марта - един празник, който още никой не се е сетил да оспори, забранил или обявил за партиен!?
Честит и на Вас приятели, седнали край масата на DI. Честит и на Вас щураците, които продължавате да твърдите, че знаете всичко...
Бъдете здрави и повече щастливи ...
"Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!"
01 Март 2016 19:37
В България имало Преславска школа, основана през 9 век. Книжовници. Преводачи. Но те не могли да преведат Новия завет от старогръцки на български с букви от нашата азбука, понеже елините нямали азбука и пишели с финикийски букви.

Верно, че данайците пишели с финикийските букви.
И от тех се учили на финикийските знаци и корабостроение.
Ма кои са финикийците...
01 Март 2016 19:39
Тя и английската кралица може да чете, но не може да пише, затова й пишат тронното слово.

А кво стана със съблазнителната Юлия, бармана-съпруг и Карерата-кола?
01 Март 2016 19:40
Много добра работа със wikipedia. Добре, че сме прочели какво казва wiki за Erasmus. Като говорим за sidekicks се сетих за една мила история. Едно време един като го търсиха от БНТ, да го питат дали е донасял за ДС, той им тресна телефона с думите, че не се занимава с глупости. Той е писател чиляка. Иначе, едни други пребиха едно момче на магистралата, после обаче се оказа, че били в Донбас и другарите ги заобичаха. Туй дали е sidekicks. Имаше такъв филм с Чък Норис, явно от там знаем този термин. Иначе, като сме почнали със wikipedia, да кажа:

че Romania - латинската империя на мястото на Византийската - но на втората година избягал.


Малко си сме се объркали. Romania е северната ни съседка. Византия (име дадено от учените) се е казвала Imperium Romanum или Βασιλεία Ῥωμαίων на гръцки. Може да се прочете в учебника за 9 клас по история. Също и във wikipedia, там от където черпим и знанията за Erasmus. Ама то Romania, Romanum един дол дренки, важното е да блеснем с култура. Абе майсторлъка си е майсторлък.

А и Laokoon oder uber die Grenzen der Mahlerei und Poesie. също е грешно пише се Laokoon oder über die Grenzen der Mahlerey und Poesie. Това за USA is, като го споменаваме, да бъдем честни и да покажем и други по-значителни грешки. Също така е хубаво и да прочетем Lessing, щото това което беше написано за него плаче за двойка по философия от 10 клас. Lessing със википедия не става.

Хайде поздрави и ми е интересно, защо в писаниците няма нищо за славните бойци-доброволци и магистрални герои от Донбас. И да си поправим грешките, че отиде ерудицията зян.
Браво майсторе, голем си!
01 Март 2016 19:53
Днес, деца - голяма боза.

Наздраве !
01 Март 2016 19:57
И от къв зор им е било на древните българи да превеждат християнските текстове от гръчки на български език.
След като данайците са изгонили Св. Апостол Павел от Солун.
И той лично е покръстил древните българи, както пише в "Деянията на Апостолите":
‘…тъй че разпространих Благовестието от Йерусалим и околността дори до Илирик’. Искаш доказателства за това, което говоря ли, казва Апостол Павел? Виж големия брой на моите ученици – от Йерусалим до Илирик, който е покрайнина на това, което днес се нарича България. За да не помислиш, че е вървял направо по главния път, като чуеш ‘от Йерусалим … дори до Илирик’, той казва ‘и околността’, което ще рече, че е обиколил с проповедта си народите и на север, и на юг…“
01 Март 2016 20:07
И аз мисля, че древните българи масово са знаели гръцки, така както ние днес всички знаем английски.

Честита баба Марта, г-н Иванов!
01 Март 2016 20:18
Кicking-ass статия! Бравос!
01 Март 2016 20:25
Гъливер видял две партии да се карат. Едната искала хората, когато закусват с рохко яйце, да го чупят откъм острата му страна, другата партия искала от тъпата. В България левицата краде с лявата ръка, десницата с дясната.

Партията, която чупела яйцата откъм острата страна се казвала Little Endians, а другата - Big Endians. На български - Малките Дупета и Големите Дупета.
01 Март 2016 20:39
Браво майсторе, голем си!
01 Март 2016 20:40
big_show
01 Мар 2016 19:40
Браво майсторе, голем си!


01 Март 2016 20:48
И аз мисля, че древните българи масово са знаели гръцки

А дали е така:
“...В Плоещ имало няколко гърци-търговци и един гръцки учител уж добър филолог, но и търговците и те се считали за много учени и надменни над българите. Често са подигравали българите с българский им произход и им правили много други унижения. Раковски разбрал това, понеже българите му разказали за отношението на гърците срещу българите. Раковски казал на българите да се съберат вечерта в кафенето и задържат там малко гърците и той да дойде да им покаже тяхната глупава наученост. Раковски действително ги намерил там, събрани българи и гърци. Раковски познаваше доста стария елински и новия гръцки език, понеже от малък още той е следвал науките си в Цариград и Атина в гръцката гимназия. При това той имаше дар да говори много убедително и ясно. Тук Раковски започнал разговор с гръцкия даскал и други уж по–учени търговци на гръцкий язик, за да ги въведе там, гдето той бил скроил планът си. Раковски влагал в филологията с гръцкий даскал, този започнал да разсъждава надменно. Раковски тогава поискал един тибишир, написал на масата едно голямо число стари елински думи с техните акценти и дигами и прочие. Обяснил какво означават тия дигами и какви букви отпаднали по-после представляват, гръцкий даскал удобрявал, че това е верно. Тогава Раковски написал думите цели с отпадналите букви и изкарал съвсем български и че те са заети от българский язик и че българский язик съществувал преди гръцкия и че този последния е разработван от българский язик. Гръцкия даскал се смутил, започнал да дига гюрюлтия, но не можа нищо да отрече в доводите на Раковски, види се толкова бил сведущ в своята филология. Около тях се струпали в кафенето сички румъни и някои румънски професори, които почнали да удобряват доводите на Раковски. Гърците тогава избягали всички от кафенето. А българите укуражени така от триумфа на Раковски, започнали да им викат - “чакайте къде бягате”. Румъните отпосле закачали гърците по тази случка, а българите тогава укуражени обърнали работата също противоположно с тези гърци, започнали да ги подиграват и презират. От тогава тези гърци отбягвали да се срещат с българите...”.
източник: “Моите спомени от Възраждането на България съ революционни идеи”, стр. 46-47, изд. 1905 г., д-р Иван Касабов /1837-1911 г./, член на Таен централен български комитет – Букурещ /1866-1868 г./ и на Българското книжовно дружество /след 1884 г./.
01 Март 2016 21:09
летящият остров е Лапута, не е на лилипутите...
Летающий остров

Лапутяне являются преимущественно учёными — математики, астрономы, музыканты и техники, однако они презирают практическую реализацию своих теорий. Часть населения — слуги, которые обслуживают своих хозяев. Лапутяне-учёные настолько погружены в свои вычисления, что каждый из них имеет клайменола (англ. climenole) — слугу, который постукивая по голове хозяина надутым бычьим пузырём с горохом, обращает его внимание на окружающий мир. Из-за пренебрежения практикой, дома и костюмы лапутян построены очень плохо, ибо учёные-теоретики делают раскройки при помощи компаса и квадранта. Однако астрономы Лапуты создали мощные телескопы и открыли два спутника Марса на орбитах, равных 3 и 5 диаметрам Марса с периодом обращения соответственно 10 и 21,5 часов. В действительности Фобос и Деймос находятся на расстоянии 1,4 и 3,5 диаметра Марса от центра планеты, а их периоды — 7,6 и 30,3 часа[1]. Одежда лапутян покрыта астрологическими и музыкальными символами. В то же время лапутяне постоянно находятся в тревоге, что на Землю упадёт Луна, или Солнце взорвётся и т. д. Жёны учёных презирают своих мужей, которые не обращают на них внимания, и стремятся большую часть времени проводить «внизу» — на континенте.

Король Лапуты правит страной Бальнильбарби, столицей которой является Лагадо. Тираническая власть периодически приводила к восстаниям, которые подавлялись летающим островом: обитателям земли перекрывали солнечный свет и дождь, или остров опускался на мятежный город, уничтожая его. Только жители города Линдалино построили мощные магниты и едва не уничтожили Лапуту.

Современники усматривали в восстании Линдалино аллюзию на восстания ирландцев против Великобритании. Порядки на Лапуте пародировали Королевское общество и науку того времени.

Интересно, что название острова при прочтении по-испански означает «проститутка» (исп. la puta). Испанский язык был одним из тех, знанием которых мог похвалиться Гулливер (хотя, по его описанию, лапутский язык больше похож на итальянский). Из-за этого в испанском переводе название острова менялось на Lupata, Laput или Lapuda.
01 Март 2016 21:10
както пише в "Деянията на Апостолите"


Щурчо,
В кои точно стихове от "Деянията" пише онова, което си цитирал?

Нищо такова не пише в "Деянията" - писаното е от Асен Чилингиров. Докога с твоите манипулации?
01 Март 2016 21:18
>>><<<
Сайд кик води началото от момчешките отношения в семейството. По-големият брат може да върви заедно с по-малкия и отвреме-навреме да му туря по един страничен (малко цигански) сайд кик. Малкият не бива да се сърди, защото ако някой друг закачи сайд кика, големият брат си го връща моментално,, дори с по-големи от него.
По-късно саид кика почва да определя иерархията по възраст и сила в детската, а после и в недетската група.
...
Прочее, честита Баба Марта/честит първи март - единственото нещо, по което предхождаме еврогейщината, да имаме месец травестит - Март/Марта.
‌Хайдее, закачвайте мартеничките с двете пискюлчета, едното сайд кик на другото!
...
Бачо, винаги носиш свежест и доброта с тези писаници. а освен това, както гледам, караш много хейтъри да учат неква ----педия... Очите им отваряш, един вид. Да ги направиш окАти...ДА илядиш!!!
01 Март 2016 21:23
Писане заради самото писане. Тъжно.
01 Март 2016 21:23
Little Endians, а другата - Big Endians. На български - Малките Дупета и Големите Дупета.

Това предполагам, че е уманитарното тълкование на понятията big and little endian. Бе знам че е сложничко, ма хайде без простотии.
01 Март 2016 21:24
Нищо такова не пише в "Деянията" - писаното е от Асен Чилингиров. Докога с твоите манипулации?

Греда. Това е писано и преписвано от Тефилакт Охридски.
А неговите текстове са преповтаряни и преписвани от Еразъм Ротердамски...
01 Март 2016 21:28
Тогава Раковски написал думите цели с отпадналите букви и изкарал съвсем български и че те са заети от българский язик и че българский язик съществувал преди гръцкия и че този последния е разработван от българский язик.
Можеш ли да кажеш кои са тези думи?
01 Март 2016 21:28
Мохамед се е възнесъл от стария Ерусалим на коня си Бурак. Конят е бил с тяло на лъв , глава на жена и опашка на паун. Който иска да вярва. Лошото е че невярващите са много и сега се опитват да им режат главите.
01 Март 2016 21:32
Шаман 01 Март 2016 21:23

Абе остaви човека да покаже колко вагона книги е прочел. Е малко рядка... бозица се е получила, ма то не може всяка седмица.
01 Март 2016 21:39
Това е писано и преписвано от Тефилакт Охридски.


Аз те питах в кои стихове на "Деянията" се съдържа цитираното от теб и високопарно обявено като "както пише в.Деянията...", а ти ме препращаш към Теофилакт - ще рече човек, че си го чел.
Евтини номера.
01 Март 2016 21:42
Можеш ли да кажеш кои са тези думи?

Може ли малце по-смислен въпрос.
Това е писано от д-р Иван Касабов за Герги Раковски.
Нещо се мъчиш да оспорваш ли...
01 Март 2016 21:42
Сайд кик води началото от момчешките отношения в семейството. По-големият брат може да върви заедно с по-малкия и отвреме-навреме да му туря по един страничен (малко цигански) сайд кик. Малкият не бива да се сърди, защото ако някой друг закачи сайд кика, големият брат си го връща моментално,, дори с по-големи от него.
По-късно саид кика почва да определя иерархията по възраст и сила в детската, а после и в недетската група.
...
01 Март 2016 21:43
ще рече човек, че си го чел.

Мда, за разлика от теб...
01 Март 2016 21:50
Не бе, Zdran - знам че е прочел. Едно време го гледах редовно по телевизията. Сега обаче нещо... не ми се връзва. Хайде, този път е устоял на изкушението, но преди това - на всяка статия проруска кръпка и масово евала от прогресариата. И не знаеш - за текста ли е, или за кръпката.

И какво се получава - четеш статия, в която Дмитри разказва какво е видял или преживял в Париж, или Берлин (примерно). Хубаво разказва, художествено. Обаче ни в клин, ни в ръкав в един абзац се споменава колко велик е Путин, и колко нищожни - американците (или ЕС). И после пак продължава сладката писаница. Обаче!

След като изпитваш такъв възторг от Матушката, какво си дирил само в западната част на континента и по разни други екзотични места? Защо не отиде при това, което ти лежи на сърцето? Петимен съм да прочета как Дмитри посетил някой колхоз в Сибир, как пили самогон и помагал да изкореняват пънове и да доят кравите. После една живописна селска сватба, завършваща с бой с колове и похмеляване... Или хайде, поне една творческа командировка в някой завод, сред хората с омаслени ръце, дето са пияни още в десет часа сутринта и после цял ден забиват видиите с чук, понеже имало план. И ти се чудиш защо като се понапрегнеш в леглото, то се разпада и си викаш - брей, какъв съм мачо...

По времето на Сталин точно така е било - творческа командировка в колхоза, за вдъхновение. А тук някои, дето въздишат по онези прекрасни времена - Париж, та Париж. Ами доста фалшиво ми звучи.
01 Март 2016 21:52
Великани и лилипути - Симеон и...

Дори само за това си заслужава публикуването.
01 Март 2016 21:59
Ти верно си шаман...познавах двамина като теб.
Не случиха, горките, ни на жени, ни на политическо устройство...
01 Март 2016 22:01
Страхил или из дневника на един стрелочник

Петък, 15 януари


На младини се придържах към правилото до обяд да не пия дори и капка алкохол. Сега, когато клоня на заник, се придържам към правилото да не пия алкохол преди да съм се обръснал. Очакването за срещата с първата за деня чаша е и отговорност, и позабравен амурен трепет. Забелязвам, че колкото повече старея, толкова по-рано се бръсна. В днешния петък го правя в 6.50 ч., почти едновременно с приказката т от „Раннобудно петленце“ на програма Хоризонт. Тя звучи от радиото на телефона ми, а приложението му Smooth Berber 2.7 с нежни вибрации коси еднодневната ми брада. Телефонът е подарък от Томски по случай току-що отминалия ми рожден ден. Натъпкан е с всякакви щуротии. Докато се бръсна той иззвънява. Smooth Berber и радиото услужливо минават в режим „изчакване“. Дири ме Томски – журналистът Тома Томов, приятел от младини. По телефона той е делови. Този път е дори лаконичен:

***

PS Честита ви Баба Марта!
01 Март 2016 22:01
Това предполагам, че е уманитарното тълкование на понятията big and little endian.

Това не е нито "уманитарно", нито "тълкование". Това е на яйцето дупето, както казват много хора.
01 Март 2016 22:14
Ти верно си шаман...познавах двамина като теб.
Не случиха, горките, ни на жени, ни на политическо устройство...

Е, предай им моите съболезнования. Аз лично не се оплаквам нито от жена си, нито от политическо устройство на страната. Глупаво е да се оплакваш, че през зимата е студено, а краставицата понякога горчи. Животът е такъв, какъвто е. И хората са такива, каквито са - навремето Богомил Райнов го изгониха от Франция и му забраниха повече да стъпва там. Защо? Ами понеже отиде човекът, посрещнаха го, въведоха го в литературните среди, помогнаха му да посети и види какво си поиска - а той за благодарност ги заля с порой от гнусни пасквили, нямащи нищо общо с действителността. Тоест, заработи си членството в ЦК на БКП по доста мръснишки (но обичаен за епохата) начин. А какъв писател беше баща му....

Но все пак малко се дразня, че всички наши фенове на Русия (ако имат възможност) избират да живеят в Лондон, Париж, Мадрид, Барселона, Чикаго и т.н, а не примерно в Новосибирск. Ти как си го обясняваш?
01 Март 2016 22:16
И какво се получава - четеш статия, в която Дмитри разказва какво е видял или преживял в Париж, или Берлин (примерно). Хубаво разказва, художествено. Обаче ни в клин, ни в ръкав в един абзац се споменава колко велик е Путин, и колко нищожни - американците (или ЕС). И после пак продължава сладката писаница.

Може точно това дето е "ни в клин, ни в ръкав" да е художественото. Стряскаш се и отиваш да провериш дали е заключена външната врата. Преживяването остава незабравимо.

Майсторе
01 Март 2016 22:18
Що го налазвате човека?Да не мислите че му е леко?Беше Джимо HEBDOmadaire,сега е bimensuel с тенденция....
Много ми хареса надписът(не знам дали това е правилната дума) в една синагога: "Не забравяй пред кого си застанал"! Хората от породата на ДИ никога не са мислили, че тази подсетка е и за тях.
01 Март 2016 22:29

За мен беше удоволствие. Сполай ти! Да си жив и здрав, та да ни радваш и по-подир.
01 Март 2016 22:31
01 Март 2016 22:36
Но все пак малко се дразня, че всички наши фенове на Русия (ако имат възможност) избират да живеят в Лондон, Париж, Мадрид, Барселона, Чикаго и т.н, а не примерно в Новосибирск

Все живковски номенклатурни кадри, цръвени дипломати и техните отрочета...
01 Март 2016 22:45
ДИ
Честота Баба Марта !
01 Март 2016 22:54
на всяка статия проруска кръпка и масово евала от прогресариата

Ами като си бил цял живот на хранилката, пък може и още да си, се изработват някои безусловни рефлекси.
01 Март 2016 23:25
Май е по-добре през 2 седмици, да се събира повече вагони материал. Тука много писаха за боза. Знаете ли какво е боза + ракия?
01 Март 2016 23:45
Тука много писаха за боза.

Само за протокола, понеже и аз писах за боза. Използувах думичката боза, само защото подходящите за горното писание определения са неприлични. Нямам нищо против бозата, особено резливата.
02 Март 2016 00:40
Г-н Иванов, Еразъм данъци ли е събирал, че бил митарствал из Европа? Поосведомете се малко за думите в родния си език преди да ги използувате.
Дълбоките ви познания по английски ги разбрахме вече със sidekick от миналата седмица, няма нужда да се обяснявате като гимназистка и да правите кашата пълна.

Явно честолюбието ви е малко в повече от познанията (които не са малки, трябва да се признае).
02 Март 2016 01:21
Малко си сме се объркали. Romania е северната ни съседка. Византия (име дадено от учените) се е казвала Imperium Romanum или Βασιλεία Ῥωμαίων на гръцки. Може да се прочете в учебника за 9 клас по история. Също и във wikipedia, там от където черпим и знанията за Erasmus. Ама то Romania, Romanum един дол дренки, важното е да блеснем с култура. Абе майсторлъка си е майсторлък.


А Калоян верно ли е бил заложник в Константинопол по време на Латинската империя? И чак на втората година избягал, и му останало време да плени Балдуин и да го затвори в една кула над Янтра, където Балдуинът живял, докато умрял. Много е бил бърз тоя човек, все пак битката при Одрин се пада някъде на втория ден от втората година след превземането на Константинопол.
02 Март 2016 04:48
Мда, за разлика от теб...

А не се изхвърляй толкоз, щото пак си сгафил яко, както обикновено впрочем! Ако вместо да се перчиш и да пишеш за "греда", беше отговорил на питането ми в кой стих на "Деянията" има подобен текст, нямаше за пореден път да се излагаш във форума
Няма как да знаеш какво знаят или не знаят другите.

Обаче се погледни ти какво си писал:
щурчо
01 Март 2016 19:57

И от къв зор им е било на древните българи да превеждат християнските текстове от гръчки на български език.
След като данайците са изгонили Св. Апостол Павел от Солун.
И той лично е покръстил древните българи, както пише в "Деянията на Апостолите": .

‘…тъй че разпространих Благовестието от Йерусалим и околността дори до Илирик’
.. и т.н.


А всъщност в "Деянията" не пише нищо от онова, което си цитирал - това, което си дал, е цитат от тълкуванията на Теофилакт към "Писмото на Павел до Римляните", т.е. не само не си чел Теофилакт, ами цитираш съмнителни източници, които впрочем е редно да посочиш.
Но да се очаква от теб да цитираш нещо коректно е безнадеждна работа.

Ето оригинала от "Писмото на Павел...":
15:19 със силата на поличби и чудеса, със силата на Божия Дух, тъй че разпространих благовестието Христово от Иерусалим и околността дори до Илирик.

А ето и тълкуванието на същия стих от "Писмото", а не от "Деянията" от Теофилакт:
http://www.promacedonia.org/gibi/9_2/gal/9_2_233.html

Тъй че зарежи сламките в чуждите очи, ами виж "гредата" в своето и се погрижи поне от време на време да цитираш грамотно.
02 Март 2016 05:43
Уважаеми ДИ , мисля си и аз да разредя писаниците , но преди това ще задам един въпрос , тук в тъжната кръчма , зашото чувствам че това е мястото . Моля уважаваните форумци да не го коментират , това което ми трябва е един положителен отговор .
СЕГА , има ли някой , който и да е , да смята , мисли или чувства че е по-добре да не пиша каквото ми роди съзнанието ?Нека ми отговори под тази писаница , тази седмица , ще се съобразя .
Уважаема Сибил , това не е провокация и отговора е важен за мен , моля да проявите разбиране !
02 Март 2016 06:12
Майсторе.... много внимателно трябва да се чете тази писаница, и да се мисли..... Благодаря!!!!
02 Март 2016 08:01
1. За Мохамед и коня- toly ме изпреварил.
2.Сифилисът е донесен от Америка, т. е. след 1494г. В замяна европейците заянесли едрата шарка.
02 Март 2016 08:14
Каква е тази "Hagia" Sophia? На гръцки е Ἁγία Σοφία, Агиа, на турски Ayasofya, Айа
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД