:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Няма интерес към местата за земеделска работа в чужбина

Офертите за селскостопанска работа в чужбина, които са с нелошо за нашите стандарти заплащане, срещат нулев интерес сред безработните у нас. Бюрата по труда не успяват да намерят необходимия брой кандидати за чужди работодатели. Преди няколко седмици Агенцията по заетостта обяви, че набира 400 работници за бране на грах в Португалия и Дания. До крайния срок за подаване на документи - края на февруари, 137 българи са изявили желание да берат грах срещу заплати между 700 евро и 1200 евро за Португалия и между 1000 евро и 2000 евро за Дания. На интервютата в бюрата по труда с работодателя обаче се явили едва 29 души, като 25 от тях са одобрени и ще заминат, съобщиха пред "Сега" от Агенцията по заетостта. Оттам обясниха, че неявилите се кандидати на интервютата били "дежурни, които подават документи навсякъде" и дори не си спомняли за коя оферта става дума, като им се обадят от бюрото по труда. Липсата на интерес сред безработните у нас към позициите обаче е необяснима.

През януари бюрата по труда обявиха 550 места за берачки на плодове в Испания, но към момента са одобрени само 290 кандидатки след интервютата. От АЗ не коментираха причината за липсата на кандидати за позициите, но обясниха, че например жените, които и предишни години са работили при тези фермери, могат да се свържат направо с тях без посредничеството на бюрата по труда. Пред бТВ безработни от Пазарджик разказаха, че заплащането им се виждало малко и затова не искали да заминават за чужбина. След удръжките надницата е 38.40 евро. От края на миналата година досега в бюрата по труда са заявени около 1600 свободни места за сезонна работа в Испания, Португалия и Дания. От тях свободни към момента са около 660.

ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Свободните места за Европа се обявяват и на платформата ЕУРЕС - европейския портал за професионална мобилност. Там към момента са регистрирани близо 6000 фирми от всички страни в Европа. Според сайта има над 1.1 млн. свободни позиции, а близо 260 хил. са автобиографиите на кандидати за работа.
5
1202
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Март 2016 21:34
Земеделска работа за българи? Никога! Българите са юнаци, а не ахмаци.
07 Март 2016 10:00
От АЗ не коментираха причината за липсата на кандидати за позициите...

Причината е пословичното трудолюбие на българина... Един мой познат много точно го характеризира: "Гладен, но отпочинал."
07 Март 2016 14:13
2,5 милиона са навън и работят, това е причината. Който все още иска да излиза, има достатъчно познати, при които да отиде директно.
07 Март 2016 15:39
Това е доста странна новина, на фона на случаите и от миналата година на българи полагащи робски труд по полетата на Южна Италия. Даже бих се зарадвал, че хората вече успяват да си намират по-добра работа, но по-скоро хората просто заминават без да ползват услугите на бюрото по труда.
07 Март 2016 16:08
Причината е пословичното трудолюбие на българина... Един мой познат много точно го характеризира: "Гладен, но отпочинал."


Патагонец, май не само трудолюбието, но и гладът е мит...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД