:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,425
Активни 118
Страници 12,667
За един ден 1,302,066
Казус

Съд в САЩ за 15-и път отказа да освободи убиеца на Робърт Кенеди

Палестинецът Сирхан Сирхан чака изпълнение на смъртната си присъда, произнесена през 1969 г.
Снимка: Си Ен Ен
Сенаторът Робърт Ф. Кенеди
Пол Шрeйд няма никакво съмнение за самоличността на човека, който го прострелва в главата малко след полунощ на 5 юни 1968 г. в кухнята на хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис. Стрелецът е Сирхан Сирхан - същият, който е осъден за убийството на американския сенатор Робърт Ф. Кенеди, брат на Джон Ф. Кенеди. Когато Шрeйд се изправи лице в лице със Сирхан за първи път след почти 50 години на поредното изслушване по молбата му за условно освобождаване, което се състоя преди дни в Сан Диего, той се убеди, че Сирхан не е убиецът на Кенеди.

Съдебният състав обаче не се повлия от това и на Сирхан за 15-и път му беше отказано да бъде пуснат на свобода условно. "Магистратите решиха, след като свидетели даваха показания в продължение на повече от три часа, че Сирхан не е показал достатъчно разкаяние или разбиране на това колко ужасно престъпление е извършил", съобщи АП.

По време на заседанието Шрейд заяви, че е простил на стрелеца си и дори му се е извинил, че не може да направи повече, за да бъде пуснат Сирхан на свобода. "Трябваше да бъде тук преди доста време и затова се чувствам виновен, че не дойдох по-рано, за да ти помогна, а и ти да ми помогнеш", казва Шрeйд. Гласът му трепери от емоциите, докато в продължение на час дава показанията с надеждата да разплете мистерията около събитията от 5 юни 1968 г. Шрейд смята, че Сирхан е стрелял по него, но че втори, неидентифициран стрелец, е убил Кенеди.

91-годишният Пол Шрeйд, семеен приятел на Кенеди, е ангажиран в предизборната кампания на сенатора за президентските избори през 1968 г. Той върви зад Кенеди, когато по кандидата за президентската номинация на Демократическата партия е стреляно четири пъти. Кенеди е улучен в гръба и Шрeйд дълго време лансира твърдението, че Сирхан е стрелял във фаталната нощ - но не и че той е произвел изстрелите, довели до кончината на Кенеди. Смъртоносните куршуми са изстреляни от оръжие, различно от това на стрелеца, смята Шрeйд.

На съдебното заседание в Сан Диего, състояло се преди дни, Пол Шрeйд за първи път срещна стрелеца си. Възрастният мъж се извини на затворника, че не е присъствал на миналите 14 изслушвания по исканията му за условно освобождаване. Шрейд сподели миналата година, че толкова години по-късно всяка годишнина от смъртта на Кенеди възобновява ината му да търси справедливост. "Истината е в архивите на прокуратурата и в аутопсията", заяви преди време Шрeйд пред нюйоркското издание "Саратоджиън". "В тях се казва, че Сирхан не е могъл да стреля по Робърт Кенеди и той не е стрелял. Той не е бил в позиция, подходяща за това".

В изявление до Шейн О'Съливан, който е автор на книгата "Кой уби Боби? Неразгаданото убийство на Робърт Ф. Кенеди", разпространено преди съдебното изслушване, Шрейд подчертава защо толкова държи на думите си. "Полицията в Лос Анджелис е знаела два часа след фаталната стрелба, че Сирхан Бишара Сирхан не може и не е произвел изстрелите", се казва в изявлението. "Официални документи показват, че (по време на процеса срещу Сирхан) няма нито един свидетел - нито физическо или балистично доказателство, което да докаже, че Сирхан е стрелял по Робърт Кенеди. "Доказателства, заключени преди 20 години, показват, че полицията в Лос Анджелис е унищожила физически и е скрила балистични доказателства, оневиняващи Сирхан, а също така е и скрила убедителни доказателства, че втори стрелец фатално е ранил Робърт Кенеди".

Палестинецът Сирхан, роден в Ерусалим, е повален на земята с оръжие в ръка в хаоса, след стрелбата по Кенеди, който току-що е спечелил предварителните избори на Демократическата партия в щата Калифорния. Той умира ден след като е прострелян. Сирхан е осъден на смърт през 1969 г., но през 1972 г. Върховният съд в Калифорния временно налага забрана за изпълнение на смъртното наказание.

Сирхан, който в момента е на 71 г., постоянно твърди, че нищо не си спомня за стрелбата през 1968 г., а няколко комисии, разглеждали негови молби за условно освобождаване, настояват, че той не е показал разкаяние за престъплението или не е осъзнал историческата значимост на действията си. "Не си спомням да съм изваждал пистолет", заявява той през 2011 г., когато се състоя поредно разглеждане на молбата му за освобождаване. "Не си спомням да съм се прицелвал в което и да било човешко същество. В главата ми е пълна мъгла за онзи период. Не си спомням нищо много ясно". И добавя: "Не се опитвам да скрия нещо". Сирхан твърди, че не си спомня инцидента в хотел "Амбасадор". Той обаче си спомня неща, които са се случили преди стрелбата, при това с подробности - посетил хотела в този ден, тъй като търсел парти, на което да се забавлява, но се върнал, след като си дал сметка, че е пил прекалено много, за да шофира. Пил кафе в кухнята на хотела с жена, която му харесвала. Следващото нещо, което Сирхан си спомня, е, че бил душен и не можел да диша.

"Тези спомени вече са избледнели", казва той. "Сигурен съм, че всичко е документирано, не мога нито да отрека, нито да потвърдя. Просто искам всичко това никога да не се беше случвало". Сирхан може да не си спомня какво се е случило в онази нощ, но Шрейд си спомня, при това в най-малки детайли.

Преди да започне стрелбата, той си спомня, че вървял на 2-3 метра зад Кенеди през кухнята в хотела, когато сенаторът се спрял, за да се ръкува с няколко помощник-келнери, според О'Съливан. "Бях точно зад Боб. Куршумът беше предназначен за него, но улучи мен. Реших, че ме убиват с електрически ток", казва Шрeйд пред "Саратоджиън".

През 2013 г. пред "Хъфингтън пост" Пол Шрeйд разказва последните си моменти с Кенеди и отбелязва колко близко е бил самият той до смъртта: "Боб знаеше, че първо аз съм улучен и ме попита "Всички добре ли са? Пол добре ли е?", докато лежеше фатално ранен - винаги беше повече загрижен за другите отколкото за себе си. Бях щастливец. Ако куршумът, който ме уцели в челото, беше отишъл малко по-надолу, незабавно щях да съм мъртъв. Аз обаче оцелях и след няколко години на възстановяване бях помолен да участвам в съдебните усилия да се разкрият всички факти около стрелбите - особено важни въпроси като това дали Сирхан Сирхан е действал сам в тази нощ. Колкото и болезнено да беше за мен това, знаех, че американците заслужават да знаят истината за това какво се случи с Робърт Кенеди, чиято смърт - както смъртта на президента Джон Ф. Кенеди - завинаги промениха хода на американската история.

За тези, които са скептично настроени за вината на Сирхан, в основата на спора са броят на куршумите, изстреляни през нощта. Според О'Съливан аутопсията на Кенеди показала, че сенаторът е бил улучен 4 пъти и че още петима души са били ранени. Ако е имало 9 изстрела, един трябва да е изстрелян от друг човек, не от Сирхан, който е имал револвер с 8 патрона, се казва в конспиративните теории.

Адвокатите на Сирхан също твърдят, че клиентът им не е бил в добра физическа позиция, за да произведе изстрела, убил Кенеди. Шрeйд казва пред "Саратоджиан", че докато по телевизията са излъчвали на живо стрелбата, според него вторият стрелец може да е използвал хаоса, за да скрие оръжието. Изданието отбелязва, че аргументите на скептиците са привидно подкрепени от анализ от 2007 г. на аудиозапис на стрелбата. Той "показал, че е имало общо 13 изстрела, което засилва тезата на тези, който вярват, че вторият стрелец е убиецът на Кенеди".

"Няма свидетел, който да е видял Сирхан близо до Робърт Кенеди или зад него", казва Шрeйд. "Той беше на около 1 метър пред Кенеди. Трябва да вземем доказателствата, които се пазят в досиетата, и да се опитаме да установим кой е вторият стрелец, както и дали е имал връзка със Сирхан. Ако всичко това се провали, ще трябва публично да обвиня правосъдието, че няма справедливост за Робърт Кенеди. Той го заслужава, както и семейството му."

Когато на последното заседание за условно освобождаване съдиите питаха Сирхан за спомените му и дали чувства разкаяние, той им каза: "Ако искате признание, мога да го направя сега. От правна гледна точка не съм виновен за нищо... Не става въпрос, че не приемате сериозно ситуацията. Отговорен съм за това, че съм тук".

Пенсионираният прокурор Дейвид Дайл заяви на изслушването, че Сирхан е виновен "за нападение срещу американската политическа система и американския политически процес. Затворникът все още не е осъзнал това, което е направил", смята той.

След края на заседанието Пол Шрeйд извика: "Сирхан, много съжалявам, че това ти се случи. Грешката е моя". Сирхан и Шрeйд си стиснаха ръцете, но охраната им попречи, пише АП. Сирхан може да подаде молба за условно освобождаване след пет години.

Снимка: Борис Яро /Уикипедиа
Сенаторът Кенеди е прострелян на 5 юни 1968 г. в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис.
Снимка: www.globalresearch.ca
91-годишният Пол Шрeйд, който бил до Робърт Кенеди в деня на стрелбата, е категоричен, че Сирхан не е стрелецът.
Снимка: abc7
Сирхан Сирхан за 15-и път иска да бъде условно освободен, но магистратите му отказват с мотива, че не се е разкаял достатъчно за убийството на сенатор Робърт Кенеди.
4
4323
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
15 Март 2016 19:56
Още от 1968 година се твърди, включително и от съдебномедицинската експертиза, че смъртоносният куршум не е изстрелян от Сирхан. Абсолютно безспорен факт е обаче, че палестинецът е стрелял 8 пъти към Р. Кенеди и хората в кухнята на хотела. Тъй че си лежи напълно справедливо
15 Март 2016 20:58
Тея (саштците), кога ще си признаят, че си отстрелват неудобните прецеденти, и да се спре с пенявенето по темата?
Оф топик, даже Стивън Кинг се упражнява по теории за убийството на JFK ...
16 Март 2016 00:46
И стига до извода че както е станало си е най-добре.
16 Март 2016 18:47
Това му е кофти на миналото, че всички "ако беше/не беше станало Х, то У..." нямат стойността и на носителя, върху който с направени.
А иначе, 11.22.63 си е супер книжка, и сериала за момента е ОК.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД