:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,725,364
Активни 214
Страници 14,936
За един ден 1,302,066

МВР и синдикати са пак на нож за отпуските и обезщетенията

Румяна Бъчварова очаква в резултат на реформите ведомството да пести по 65 млн. лв. годишно
Синдикалните организации в МВР и ресорният министър Румяна Бъчварова не успяха да постигнат примирие по нито една точка от концепцията за реорганизация във ведомството. На дискусия, организирана от комисията по вътрешна сигурност с председател Цветан Цветанов, Бъчварова заяви, че очаква спестяване на общо 64 944 000 лв. годишно в резултат от реформи, заложени в проекта за нов закон за МВР. Едно от перата за икономии трябва да дойде от намаляване на годишния отпуск на полицаите от 30 на 25 дни. Очакванията на вътрешното министерство са така да се спестят 16 млн. лв. на година. "С тези пари може да се назначат още 660 полицаи в малките села и отдалечени райони, където и без това изпитваме недостиг на хора - поясни тя. - Другата възможност е средствата да се насочат например за ремонти, където бюджетът годишно ни отпуска само 5 млн. лв. Лично аз предпочитам да вземем нови служители".

По сметки на МВР от намаляване на обезщетенията при пенсиониране и прекратяване на трудовите отношения ще дойдат други 30 млн. лв. годишно. Мярката ще влезе в сила спрямо постъпващите в системата от 1 януари 2017 г., поясни министърката. "Парите ще се използват за подобряване на условията на труд на полицаите, за повишаване на заплатите, за технологична модернизация и за комуникационна и информационна оптимизация", обясни Бъчварова.

Законопроектът предвижда от 1 януари догодина 4200 цивилни служители да се преназначат съгласно Закона за държавния служител, което трябва да разтовари бюджета на МВР с още 11 600 000 лв. Предлага се и отделяне на паспортните служби, на центровете за издаване на шофьорски книжки и на други спомагателни дейности в държавно предприятие Център за предоставяне на услуги. Звената за противопожарна защита и безопасност на населението пък ще бъдат отделени в специална агенция.

Намеренията на МВР срещнаха за пореден път отпор на синдикатите във ведомството. Най-яростни бяха изказванията срещу идеята за намаляване на обезщетенията и отпуските. "Ние сме против разделянето на служителите на МВР на сегашни и бъдещи, защото постъпилите след 1 януари 2017 г. пак ще станат членове на някои от нашите синдикати. Категорично не сме давали съгласието си социалният пакет от догодина да бъде намален в частта за обезщетенията и отпуските. Това е едно от малкото неща, с които системата може да мотивира някой да постъпи в нея", заяви Венцислав Станков от КНСБ.

"Със сходни обещания преди няколко години вече бяха затворени столови за хранене и почивни станции, като и тогава версията бе за намаляване на разходите и за пренасочването им към други дейности", допълни Иван Павлов от синдиката на служителите в МВР. Той се възмути, че нищо от обещаното не се е случило и разходите на министерството продължават да растат, без това да е свързано с техническата модернизации или с подобряване на условията на труд.

Предстои законопроектът да бъде внесен за обсъждане в комисията по вътрешна сигурност.
4
1585
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
15 Март 2016 20:20
Хм, 30 милиона спестени от обезщетения!!?? Няма ли да са след 20 години??
15 Март 2016 20:50
И откъде ще дойдат тези нови служители? Дали има мераклии да работят нон стоп, да им късат пагоните, да ги юркат за щяло и нещяло, а и при никакви социални придобивки? Вижте графиката за проифла на напускащите. Кой ще обучи новите служители? Кой ще ги въведе в районите? Забраниха на масовата полиция да спира за нарушения на ЗДвП и пътните инциденти ескалираха вече с побои... Сега при небивал миграционен натиск и безконтролна престъпност, дай да принудим полицаите да напуснат...
16 Март 2016 10:30
Намаляването на обезщетенията ще спести 30 мил., но след .... минимум 27 години - толкова трябва да направи всеки новопостъпил, за да може да се пенсионира. Т.е. ако влезе в сила за новоназначени от 01.01.2017, това прави 2044г. - тогава МВР ще ги спести тези пари!!!
17 Март 2016 08:52
Крайно време е авторите на такива "сметки" за "намаляване на разходи" да не са анонимни. Практически всичко е една огромна дивотия от гледна точка намаляване на разходи.
Намаляване на отпуски - при 25 дена спрямо 30 евентуално могат да се съкратят 2% от личния състав (около 1000 човека) и така да се получи обещаваната икономия от 16 милиона. При декларирани свободни места за няколко хиляди, очевидно реалната икономия е 0 лева. (дали всички в МВР трябва да са с 30 дена отпуск е отделна тема)
Обезщетения при пенсиониране - ефект след 20 години и то при условие, че не се налага да се плащат по-високи заплати сега за да се привличат хора.
Преназначаване на хора като държавни служители (тоест по-малки осигуровки защото няма да са първа категория за пенсия) - ако осигуровките са от щата на МВР ще се спестят някакви 12 милиона, но това ще са пари които трябва да отидат в НОИ от някъде другаде което е пак държавния бюджет (или да се намалят пенсиите).(част от хората в МВР наистина не трябва да са първа категория, но това няма да спести пари в МВР днес и догодина).
Отделянето на паспорти, регистрации и пр. ще намали разходи на МВР, но ще вземе и почти единствения източник на собствени приходи от 120 милиона годишно, които са доста повече от разходите за тези служби.(отделянето не е лоша идея, става въпрос само за икономията на пари).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД