:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,309,130
Активни 75
Страници 3,783
За един ден 1,302,066
Позитивна лейка

Експедиенти от всички страни - елате при Ангелкова

Радио "Фокус": Г-жо Ангелкова, какъв бешe поводът за вашата визита в Пещера?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Получих покана от кмета на града и от народния представител госпожа Десислава Костадинова. Отдавна съм планирала посещение на Пещера и не само поканата е поводът. Пещера е една от основните общини, която подпомага развитието на културно-историческия туризъм. Тук сме на крепостта Перистера - основна туристическа атракция, културно-историческа забележителност, която е включена в една от нашите културно-исторически дестинации, които министерството разработи миналата година. Перистера попада в дестинацията, която сме нарекли "Българската архитектура и занаятчийство". Това, което видях тук, много ме впечатли и вярвам, че с общи усилия - на кмета и на министерството, ще успеем да разработим тази дестинация, така че да привлечем максимално повече туристи. Данните на посещенията на крепостта Перистера показват, че на месец около хиляда души я посещават, което наистина е много позитивно. Посещенията имат около 10% ръст спрямо миналата година и аз вярвам, че като има ясна визия и концепция за превръщането на общината в културно-историческа дестинация с център крепостта Перистера и пещерата Снежанка, разбира се, която не е към културно-историческите обекти, но отново е притегателен център за туристи, ще успеем заедно да изградим това начало. Кметът има много добра визия за развитието на района и превръщането му в туристическа дестинация и с наши общи усилия мисля, че ще успеем да го направим.

РФ: Как според вас един туристически обект като Перистера може да излезе от регионалните рамки и да придобие национална, а защо не и международна значимост?

НА: Ние вече сме стартирали с първи стъпки. Перистера е част от общия културно-исторически маршрут, от общата културно-историческа дестинация, която министерството разработи. В момента изготвяме картите, брошурите и визуализацията на тези дестинации, които презентирахме навсякъде, където представихме държавата като туристическа дестинация. Така че това е една малка стъпка. Другото, което сме започнали да правим, е включването на тези дестинации в журналистическите информационни турове, които организираме, така че всички тези обекти да попаднат в книжките и в програмите на туроператорите, за да могат те да ги предлагат. Това са стъпки, макар и малки, но са много важни и видими, защото изцяло са фокусирани върху професионалистите в сектора. Ние ще продължим да правим това.

(Ангелкова говори за любимите си експедиентски турове - безплатни екскурзии за журналисти и туроператори с рекламна цел; не можем да повярваме, че тук избягва употребата на тази красива дума - експедиентски.)

РФ: Да, вие имахте възможност да се срещнете с кмета на общината. Какви проблеми той представи пред вас?

НА: Основно с кмета обсъждахме възможността да засилим фокуса върху община Пещера и най-вече превръщането й в културно-историческа дестинация. От една страна, именно крепостта Перистера и от друга страна - пещерата Снежанка, защото това са ключови, знакови обекти за общината, които е грехота да не се развиват и да не се използва потенциалът, който имат. На тази база да се търси и привличане на различни инвеститори. Кметът ми сподели много интересен проект, който общината има за старите казарми. Знаете, Министерството на туризма разработва инвестиционна карта за възможностите за инвестиции в сектор "Туризъм". Със сигурност този проект ще го включим, така че да можем да го представяме на заинтересовани инвеститори и още веднъж да помогнем на общината да популяризира своите възможности. Друго, което сподели, беше за пещерата Снежанка и желанието на общината да въведе ред, образно казано, да се опита максимално да извлече ползи както за гражданите на община Пещера, така и за всички туристи. Разбира се, това е въпрос, който ние ще обсъдим с моите колеги министри, в чиято юрисдикция попада обектът, за да можем да предложим максимално добро решение на кмета.

3
1170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
23 Март 2016 07:40
Тази госпожа задмина безсмъртния Велик комбинатор! Перистера = Ню Васюки! "Виж Перистера и умри! (или и Умбри?)... и не забравяй за Ангелкова.
23 Март 2016 12:45
Аз пък мислех, че "експедиентски" означава "за възрастни"..
23 Март 2016 14:07

Точный англо-русский перевод

expedient {имя существительное}
средство для достижения цели {ср.р.}

expedient {прилаг.} (также: good, practical, rational)
целесообразный [целесообра́зный] {прил. м.р.}

Целесъобразни турове - има ли други? На мен г-жа Ангелкова ми се види нецелесъобразен министър. Няма ли вече да си замине за дипломатическата дестинация? И това е дяволски целесъобразно и рационално решение на проблема ѝ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД