:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спряна поръчка в София тръгва пак на двойна цена

И Варна обяви отново отменения конкурс за "Златни пясъци"
Ефектът от пушилката със спрените обществени поръчки се оказа краткотраен. Два от отменените конкурси са обявени отново при същите или при още по-съмнителни условия, при това в общини, управлявани от ГЕРБ - София и Варна.

Ремонтът на площада около НДК е на път да бие всички рекорди заради постоянното си поскъпване. Насред кампанията на Борисов за отменяне на поръчки Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2.4 млн. лв. Месец по-късно същият ремонт вече е драстично по-скъп - с прогнозна стойност 6 млн. лв. От тях половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности.

Според новата поръчка площадното пространство пред НДК е 12 500 кв.м и трябва да е ремонтирано до края на септември. Ще бъдат подменени настилката, бордюрите, стъпалата. Общината обаче сама ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК ще имат нови парапети и осветление. Изградена трябва да е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад. Освен това в цената е предвидено и изграждане на две пешеходни пътеки - на бул. "Фритьоф Нансен" с кръстовището с бул. "Васил Левски" и на бул. "Витоша" с кръстовището с бул. "Скобелев", както и перони на трамвайната спирка.

Не е ясно как вдигането на цената до 6 млн. лв. отговаря на мотивите, с които беше прекратена поръчката - "с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения".

Отново е пусната и поръчката за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" на община Варна. При нея стойността не е променена - прогнозната цена е 25 млн. лв. Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не изтърве графиците. "Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели", заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията. От община Варна обясниха след намесата на Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката - на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%. "Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка", обясни кметството и уеднакви документите. Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила на 15 април.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

"Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва - повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", каза Борисов, когато нареди спирането на първите поръчки.

СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

Катарзисът с обществените поръчки стигна и до социалното министерство. Министърът на труда Ивайло Калфин е разпоредил да бъде прекратен търг за купуване на до десет луксозни коли за 720 хил. лв. Поръчката е обявена преди един месец - около седмица след скандала с отменените от премиера Бойко Борисов първи строителни поръчки за милиарди. Министърът я спира не в отговор на заръката "безкомпромисно да се проверяват" всички обществени поръчки, а след репортаж на Нова тв. "Причината е, че в обявлението има недопустими условия, като тези за цвят или за задвижване на колелата. Взети са мерки подобни пропуски да не се допускат отново", се казва в официалната позиция на министерството. Според Нова телевизия само два модела на един и същ производител могат да покрият всички условия в търга. В изискванията на социалните е посочено също, че колите трябва да са черен металик, да са със задвижване 4х4, с шестстепенна скоростна кутия и др. В агенцията за обществени поръчки търгът вчера все още не беше прекратен, нито на страницата на министерството.
17
7592
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Март 2016 19:50
Спряна поръчка в София тръгва пак на двойна цена


Овчаря
22 Март 2016 19:54
С тая пушилка сега в Брюксел кой ти гледа такива дреболии.
22 Март 2016 19:55
Така се прави
22 Март 2016 20:24
Днес се разходих по затвореното кръстовище на "Борис" и "Житница".Бях просто потресен като видях, че разбиват направените само преди 1 година тротоари около пазара "Красно село". Спомням си как Фандъкова по повод и без повод се хвалеше с "реконструкцията" на пазара.
Е, не знаеше ли бе Данче, че след година там ще ровичкаш за метрото? Що ги дадохте тези грешни пари тогава?
Tова не плаче, а РЕВЕ за прокурор!

С две думи Видими резултати!
Така се прави
22 Март 2016 20:32
Видими резултати!
Така се прави


Стабилност
Имаме воля
Градим България
22 Март 2016 20:52
Браво Бойко, браво Борисов!
Така се прави - пълна прозрачност.

Чакаме сега рестартиране на магистрала Хемус с прогнозна цена около 3 млрд лева, че от предната поръчка комисионната май ти се е видяла малка.
22 Март 2016 21:27
Въпреки стабилността, голямите успехи и останалите медийни балони паре нямаааа, аглутницата е гладна, много гладна.
22 Март 2016 21:43

По времето далеч преди Виденов, когато доларът не превишаваше 23 лева, участъкът от Хемус "Млада гвардия-Невша" излезе 1 милион долара на километър. Сега, при съотношение 1,7 лева за долар планират 5 - 10 милиона за километър. Как стават тия работи?
23 Март 2016 00:19
Стабилност!
23 Март 2016 06:40
Че то за какво бяха спрени поръчките?!?
Ами ясно- малко са поискали. Нищо, сега ще има корекция нагоре.
Ха да ни е честита метаморфозата, пардон- катарзиса!
23 Март 2016 06:57
— Искаш ли да видиш едни крадци? — попита Карлсон Дребосъчето, когато се спряха да си поемат дъх. — Тук при мене в таванската стая живеят двама първокласни крадци.
23 Март 2016 07:41
Така и не разбрах какво са ремонтирали на НДК - милиони са дадени за няколко сменени плочки. На повечето места си стоят старите напукани и дори счупени плочки. Разпадащият се паметник - също.

Според мен плащането изобщо не е свързано с ремонт.. а с други услуги. Не може милиони да се дадат за няколко плочки. И никой да не му прави впечатление. Че и още ще се дават.

Фандъкова дали пък няма да стане първият сифийски кмет вкаран в затвора? Не може толкова голяма и нагла корупция да остава ненаказана.
23 Март 2016 07:42
Опс забравих - прокуратурата, че и съдът имат други по-важни задачи.
23 Март 2016 09:25
Мачкай, Баце!

Тройна комисионна, че знае ли се? Не се знае! Гледай какво става по света... А кешовицата остава.
Да броят 60% и да се оправят.
23 Март 2016 11:06
Ялов е мами!
23 Март 2016 12:40
Вместо Данчето да прахоса „по свое усмотрение“ тези 3.6 мил. лева (6 – 2.4 без да се брои комисионната и в тези 2.4 мил.), да пусне някое милионче (може и стотина хиляди) за нашето каре между четирите улици. То е на половина от площада пред НДК, около 6 – 7 dka. Да се освободи междублоковото пространство от коли и панелни гаражи и да стане красиво и желано място за игра на децата и отмора на възрастните, да се спре достъпа на МПС в междублоковото пространство,
да се ремонтират тротоарите и се разграничат от калта на „тревните площи“, да се се оформят паркинЗите, да се асфалтират алеите, разбити и пропаднали от непрекъснатите ремонти на топо-, канало-, електро- и кабелни оператори, да се подновят тревните площи и се окастрят изсъхналите дървета, да се оформят площадките на контейнерите за отпадъци, да се подобри „уличното“ осветление.
Фентъзи.
24 Март 2016 04:45
ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СОФИЯ

ЧРЕЗ
Г-Н EЛЕН ГЕРДЖИКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

П И Т А Н Е
от Борис Цветков – общински съветник

ОТНОСНО: Продължаващ твърде дълго ремонт на пространството около НДК, ангажиращ значителни обществени средства

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

През миналата година започна ремонт на пространството около НДК, последващ други ремонти в района. По мнение на много граждани, а и личните ми впечатления до сега са, че при ремонта по-скоро се руши вече изграденото, вместо да се подобрява и осъвременява. В същото време се изплащат значителни средства, инвестирани в проекта. Във връзка с това отправям към Вас следните въпроси:

1. Кога започна ремонта и кога ще свърши?
2. Кои са изпълнителите на ремонтните дейности, кой изпълнява строителния надзор и инвеститорския контрол на обекта, как са избрани точно те да го извършват, и какви са резултатите от работата им до момента?
3. Как са решени проблемите с щетите, нанесени на трети лица поради продължителния период на ремонта и неговото качество?

С уважение,

23.03.2016 г. Борис Цветков, общински съветник:

Питане:
https://www.facebook.com/boris.tsvetkov.37/media_set?set=a.10153532430927406.1073741982.696027405&type=3

Още по темата:
http://www.segabg.com/article.php?id=796449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД