:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сирийските кюрди готвят щурм на "столицата" на джихадистите

Правителствената армия освободи изцяло Палмира
РАЗКРИТИЯ
Отрядите за народна защита (ОНЗ) на сирийските кюрди продължават да настъпват към т.нар. "столица" на джихадистите - град Рака, и вече се подготвят за неговия щурм, съобщиха местни кюрдски медии, цитирани от агенциите. Това вече е възможно, след като те обкръжиха града от три страни, а от запад към него се предвижва сирийската армия. Някои отряди на ОНЗ вече се намират на 20 км от него.

В същото време въоръжените сили на Дамаск и местното народно опълчение си върнаха през уикенда контрола над историческия град Палмира, след като прогониха с боеве бойците на "Ислямска държава" (ИД), които държаха античния град близо година. Това е най-значителната победа на правителствените части над ИД, откакто в края на миналия септември в конфликта с въздушни удари се намеси Русия. След ожесточени боеве армията вече контролира изцяло град Палмира, включително античния комплекс, военното летище и жилищните квартали. Терористите се изтеглили към Сохне, Рака и Дейр аз Зур, които са техни крепости в Северна и Източна Сирия. Руски военни самолети са извършили 40 полета около Палмира, поразявайки 158 обекта на екстремистите, съобщи руското Министерство на отбраната. Инженерните части на сирийската армия разминират античната част на града с историческите паметници, частично унищожени от екстремистката групировка. В опит да затруднят придвижването на войските бойците от ИД са заложили голям брой експлозивни заряди на пътното платно и са минирали редица сгради. Сирийската армия в свое заявление отбеляза, че победата й в Палмира е положила основата за пълния разгром на "Ислямска държава".

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, от началото на офанзивата край Палмира са убити най-малко 400 джихадисти. Това са най-тежките загуби на групировката в една отделна битка, откакто тя се появи в разгара на сирийския конфликт през 2013 г., каза Рами Абдел Рахман, ръководителят на центъра. "Губейки Палмира, ИД автоматично губи голямата сирийска пустиня и режимът на Башар Асад ще може да напредне към границата с Ирак, голяма част от която е под контрола на джихадистите", отбеляза той. Сирийската армия и опълчението обградиха вчера напълно град Карятейн, намиращ се на 30 км от Палмира.

Жителите на град Дейр аз Зур, обкръжен от сили на ИД, получиха през почивните дни десетки тонове руска хуманитарна помощ, доставена с парашутни платформи от сирийски военни самолети, съобщиха от руския Център за помиряване на страните в конфликта. Близо 200 000 жители на този град се нуждаят в момента от храна, лекарства, топливо и други стоки от първа необходимост. В Ирак жителите на град Мосул, който също е под контрола на ИД, са започнали масово да го напускат заради офанзивата на иракската армия и на местните кюрдски отряди - пешмергата.



СНИМКА: www.kurdishdailynews.org
Отрядите за народна защита на сирийските кюрди продължават да настъпват към т.нар. "столица" на джихадистите - град Рака, и вече се подготвят за неговия щурм.
5
1824
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Март 2016 22:31
В Ирак жителите на град Мосул, който също е под контрола на ИД, са започнали масово да го напускат заради офанзивата на иракската армия и на местните кюрдски отряди - пешмергата.
Да не си помисли някой, че нашите от ИД са толкова лоши - ей на, населението досега е добрувало под слънцето на халифа и създателите му.
28 Март 2016 08:37
Скоро ще се появят статии със заглавие : "50 000 главорези на ИДИЛ се изнасят екстрено към България, подкрепяни полулегално от Турция."
Някакви коментари ??
28 Март 2016 10:16
Сирийските кюрди готвят щурм на "столицата" на джихадистите
Правителствената армия освободи изцяло Палмира
Новините са степенувани по важност. Съответно заглавие и подзаглавие.
28 Март 2016 10:19
В същото време въоръжените сили на Дамаск и местното народно опълчение си върнаха...
Еволюция. Вчера беше "режимът на Асад".
ПП
Пък може и да е различни смени.
28 Март 2016 10:58
Скоро ще се появят статии със заглавие : "50 000 главорези на ИДИЛ се изнасят екстрено към България, подкрепяни полулегално от Турция."
Някакви коментари ??


Очаква се легализирането им и бюлетин от бълг. пресцентър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД