:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът "подгони" оптимизма на премиера за икономиката

...
Банкери и анализатори направиха в последните дни доста оптимистични прогнози за икономиката на България. Растежът на брутния вътрешен продукт тази година може да стигне до 3.4%, обяви в свой анализ Уникредит Булбанк, която преди 3 месеца очакваше 3% годишен ръст. Новата прогноза е доста по-висока от официалните разчети за бюджета - 2.1%, както и от очакванията на ЕС за едва 1.5% ръст. На практика сега анализаторите на Уникредит Булбанк се доближават до надеждите на премиера Бойко Борисов икономиката ни да постигне 4.5% ръст през 2016 г.

Евтините енергоносители са фактор №1 за подобрената прогноза за България за тази година. Ръстът на икономиката през 2017 г. ще достигне 3.6%, очакват още анализаторите на банката. Според тях догодина се очаква еврото да засили позициите си, а цените на петрола да започнат да се качват, което ще ограничава износа, но това ще бъде компенсирано от засилване на инвестициите и на потреблението.

Очакванията са безработицата да падне от 9.1% през 2015 г. на 7.8% тази година. Прогнозата за 2017 г. е още по-оптимистична - 6.5%. От Уникредит смятат, че ще продължи и тенденцията от последните две години основната част от новите работни места да са в сектори с високо заплащане като ИТ.

Три скорошни проучвания сред бизнеса - на "Делойт", "Менпауър" и "ПрайсуотърхаузКупърс" - потвърждават добрите прогнози. И трите анкети сред фирмите в България показват, че оптимизмът на мениджърите расте.

911
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД