:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,282,388
Активни 69
Страници 8,973
За един ден 1,302,066

Над 6700 учители са напуснали системата за година

МОН отново не казва с колко точно са намалели отсъствията в училищата
6758 преподаватели са напуснали системата на средното образование през миналата година. Броят им значително надхвърля очакванията на просветното министерство. Това показва отчетът на националните програми в средното образование за 2015 г., публикуван вчера. По доста от мерките от МОН отчита преизпълнение на заложените показатели, без обаче да се уточни какво се крие зад цифрите и сухите констатации.

При заложено изплащане на обезщетения на 4600 педагогически и 1900 непедагогически кадри, реално средства са изплатени на 6758 преподаватели и 2335 други служители. Тези суми се покриват чрез програмата "Оптимизация на училищната мрежа". Традиционно тя поглъща 1/2 от средствата за всички програми, а за тази година бюджетът й е с 5 млн. лв. повече (общо около 25 млн. лв.). 37 училища и 14 детски градини обаче ще трябва да връщат получени пари за обезщетения заради превишаване на отчетените разходи.

По мярка "Без отсъствия" (с бюджет от 1 млн. лв.) е посочено, че са класирани всички 144 подадени школски проекта и въпреки че до момента са разпределени само 75% от средствата, от МОН бодро рапортуват положителните резултати: разработени са и приложени училищни мерки за намаляване на отсъствията, повишена е мотивацията на директорите за реално отразяване на ученическите отсъствия, намалели са неизвинените отсъствия в училище и др. Конкретни данни за броя на неизвинените отсъствия обаче, поне за избрани училища, в отчета липсват. По мярката "Без свободен час" пък е отчетено, че са осигурени възнаграждения за 27 хил. заместващи учители при планирани 30 хил. души. Общият брой на часовете с осигурено заместване по мярката са 270 664 при планирани 250 000 часа.

Вместо планираното участие на 4600 ученици от прогимназиален етап в допълнително обучение по български, математика, природни и обществени науки, по въпросната мярка са обхванати над 6 хил. младежи. Тук отчитането на дейностите е предвидено за 30 август т.г.МИНУС

По програмата за създаване на достъпна архитектурна среда са предоставени 1 млн. лв. на 44 държавни училища от общо 61 поискали финансиране. Изградени са 4 рампи, 17 адаптирани санитарни възела, 6 асансьора, 11 платформени съоръжения, направени са 19 ремонта на прилежаща инфраструктура. Отчетът загатва, че не всички пари са усвоени поради забавяне на различни документи. По програмата "Информационни и комуникационни технологии" е заложено на 400 училища да бъде обновена компютърната техника, но до края на годината това е направено само в 293 школа. Предвиденото свързване на 28-те регионални инспектората по образование в опорна цифрова мрежа, обслужваща училищата в страната, също все още е в процес на случване, като от МОН посочват, че за целта са сключили споразумение с транспортното министерство.
7
1391
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
14 Април 2016 20:23
И още ще напуснат... На тяхно място - примерни чиновници...
---------------------------
Сайтът на Генек
14 Април 2016 20:37
Напуснали, съкратени или пенсионирани? Май цифрата не е съвсем верна?!...........А другите бодри рапорти, са си направо смешни...
14 Април 2016 20:56
Разпад... след 25 години демокрация. След години демокрацията ще бъде сочена за най-лошият начин да се управлява една държава. И най-измамният.
14 Април 2016 22:19
Има два начина М.Куку да върне учениците в училище -

1. Да им се плаща и то кеш.
2. Учението да им се признава за трудов стаж, така щото като навършат 50 години да имат някакъв шанс да се пенсионират.
15 Април 2016 10:24
С това заплащане, бройката следващите години ще расте прогресивно. Времето за педагогическа дейност е наполовина от административната. Това писане на ненужна информация отблъсква и демотивира младите педагози. Заминат ли си "старите уморени слонове", ни чака пълна деградация. Новите реформи са едно безконечно .
15 Април 2016 17:07
Няма как. Хем да не произвеждаш достатъчно, хем да не плащаш данъци, хем да имаш съвременно образование.
П.С. Критиката е предимно към тези, у когото са парите.
15 Април 2016 17:47
Няма система с по-калпаво установена връзка между реално полаган труд и възнаграждение от системата на средното образование. Тя е благодат за посредствените паразити, особено за тези с по-напреднала възраст. Тази благодат се обгрижва синдикално с особено усърдие. Резултатите са налице. Радвайте им се!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД