:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,199,486
Активни 188
Страници 15,094
За един ден 1,302,066
Реконтра

Пепи Бижуто, лявото и дясното

Пепи Бижуто имаше проблеми с лявото и дясното от невръстен. Още в първо отделение един ден, както си пишеше най-прилежно с лилаво мастило ченгелчетата, учителката спря до него, зяпна, изчерви се и после му кресна да стане. Пепи се изправи, недоумявайки в какво се е провинил, след което бе изпратен при директорката. Защото бил пишел с лявата ръка. А директивата в новото общество била всички пишат с дясната! И никакви отклонения от нормата! Пепи, малък още, нямаше как да се замисли над въпроса защо в едно ново ляво общество всички трябва да са десняци. Не беше чувал и за класическото съчинение - "Левичарството - детската болест на комунизма". Затова всичко му се размина с тържествено обещание да пише винаги и само с дясната ръка, да вдига винаги и само дясната ръка, когато иска да вземе участие, дори да си бърка в носа винаги и само с дясната ръка.

И в прогимназията Пепи си имаше проблеми с лявото и дясното, макар и от по-друг характер - съучениците му имаха синини на десните лакти, той единствен - на левия.

В гимназията мечтаеше да стане цигулар и ходеше всяка сряда и петък в детската музикална школа. Свиреше не само съвестно, но и с удоволствие. До момента, в който от училище ги заведоха на концерт на филхармонията и Пепи забеляза, че всички цигулари в оркестъра държат лъковете в дясната ръка, а цигулките в лявата. Още на другия ден попита преподавателката си в школата и тя му обясни, че само солистите имат право да свирят с лявата ръка, оркестрантите - задължително с дясната. Пепи понечи да я запита, но още преди да зине, разбра по очите на учителката, че няма талант за солист. След което намрази музиката и заряза цигулката.

От постоянното принуждение да прави всичко с дясната ръка Пепи така се обърка, че на моменти не знаеше кое е ляво, кое е дясно. Спасяваше го един белег от порязване на левия палец, по който Пепи се ориентираше кое къде се пада.

В казармата още след клетвата се научи да замята автомата на дясното рамо, а при стрелба да се подпира на лявата ръка. При груповите команди "Наляво!" и "Надясно!" нямаше проблеми - ориентираше се по другите. Но при "Редник Бижов, пред строя, пет крачки, ходом марш!" изпадаше в паника - първо правеше петте крачки, после спираше за миг, поглеждаше към палците си, виждаше кой е с белег, схващаше, че е левият, и се обръщаше уставно. Старшината бързо проумя номера, но не се гавреше с Пепи, защото и той вкъщи имаше внучка левачка.

Когато започна работа, държавата вече се беше отказала да преориентира леваците и Пепи проблеми нямаше. Дори му беше много удобно да удря печати - продаваше жп билети на Централна гара - с двете ръце едновременно, и така винаги преизпълняваше нормата, дори веднъж бе обявен за ударник.

В политиката се ориентираше лесно - синьото е дясно, червеното - ляво, всичко друго е бошлаф. До момента, когато си дойде царят. Тогава Пепи отново се обърка - синьото си беше дясно, червеното си беше ляво, бошлафът си беше бошлаф, а царят... Царят какъв беше, не схващаше Пепи. В търсене на този отговор минаха четири години. След което се оказа, че царят е ляв, защото се е съюзил с левите. Пепи се замисли как един цар може да е ляв, после замина на море и там мисли дълго, но нищо не измисли, защото се забърка с някакви мацки и си имаше проблеми, които го накараха да забрави за лявото и дясното. Докато един ден прочете, че в София ще има извънредни кметски избори. Пепи прилежно си изряза всичките имена на кандидатите и почна да ги подрежда на масата - вляво и вдясно. Боядиса едни в синьо, други в червено, трети в тъмносиньо, четвърти в жълто, пети в... Местеше Пепи листчетата по масата, местеше, докато му писна, хвърли ги в кошчето и си рече: "Горката ми столица!" След което погледна към стария си белег и хвана ножа да си нареже салатата.
18
706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
17 Септември 2005 00:47
А, това е продължението на историята от времето на голямата септемврийска фиеста /преди 2 седмици/! Браво на Констанитн Сагаев, пак точно в десятката! Много смях и много горчивина!
17 Септември 2005 09:43
Хареса ми и на мен! Малко към края бледнее (това за кметските избори), ама пък последното изречение е разбивач. Не вярвах, че Пепи Бижуто се е предал толкова лесно.

17 Септември 2005 09:45
Много ми хареса. Дори няма значение накрая в коя ръка му беше ножът.
17 Септември 2005 09:48
Пак съм аз. Нещо ме глождеше, онова там последното изречение. Позамислих се, какъв е този белег на лявата ръка? Върнах се нагоре и намерих:

Спасяваше го един белег от порязване на левия палец, по който Пепи се ориентираше кое къде се пада.

Значи се е порязал левия палец. Би ми било интересно как е станало това. Ако е с нож, значи ножът е бил в дясната ръка, която Пепи не би ползвал, освен ако някой не го е накарал.
17 Септември 2005 09:54
Следейки историята, това порязване се появява след гимназията и преди казармата (в противен случай Пепи би го използвал за идентификация на ляво-дясно доста по-рано). Следователно белегът не е може да е от порязване от стъкло, например, защото на тази възраст стъкло не се пипа току-така. Обикновено със стъкло се порязват децата, побойниците и пияниците.


Може да е участвал в кървав бас, (в последната година на гимназията е мого възможно) ама пък тогава порязването е само повърхностно и белег не остава.
17 Септември 2005 10:05

Когато започна работа, държавата вече се беше отказала да преориентира леваците...
И все пак, леваци или левичари се казва?
17 Септември 2005 10:31
А, явно съм пропуснал някоя предна серия от поредицата, защото чак сега научавам фамилията на Пепи Бижуто:

"Редник Бижов, пред строя, пет крачки, ходом марш!
Да не би Пепи да има руски корен, щото фамилията е по-срещана в руските имена?
17 Септември 2005 10:42
Боза, двете ръце в джобовете....разбъркваш.. а ся кажи кое е лявото
17 Септември 2005 10:48
Дай да пробвам ... упс, чакай малко, че това не беше моя джоб ...
17 Септември 2005 10:53
Икнерд лод ниде е окчисв, овял-онсяд, онсяд-овял. Онлетисонто е окчисв: лазак е ог ис Нйащнйа, овкак агес и. Иг хакръбзар, овотог.
17 Септември 2005 10:58
Аха... а набара ли нещо, което е относително кораво

Редактирано от - OLDMAD на 17/9/2005 г/ 10:59:08

17 Септември 2005 11:02
Гитър си ти, като дърта лисиса!
17 Септември 2005 12:05
"Малкото цигане е на първа среща и иска назаем слипа на батко си. Взима ги , дълго ги оглежда и накрая пита :
-Бе кое е отпрет и кое отзат?
-Ма си толку прос!Жалтото-отпрет, кафеното-отзат, бе!-отвръща баткото.
17 Септември 2005 12:06
Белегът на Пешо Бижуто не е на левия му палец, а на дланта.И не е белег от порязване, а голям мазол от времето на прогимназията, когато съучениците му имаха синини на десните лакти , а той на левия. Та затова поглежда към лявата си длан, гледайки снимките на кандидат-кметовете, дарявайки ги с определението:...............
17 Септември 2005 12:36
Нощ, самотна луната се смееше, смешно си беше. Премина два, екипа на наблюдаващият офицер започна, малко предмети по стълбището на обекта, невинни фасове, хартийки, аве вуду милиция, а, и аларма за локализация. Още един ден прегърна ноща, време бe за заслужен отдих на кафявите пазачи на сънища.
Once A Day@Night, Every
17 Септември 2005 17:19
Първи беше Бате Ваньо-
той пред другите се изтъпани
и им рече: “Не мислете!
Моя Светльо подкрепете!”
.
След него се нарежда
тук красивата Надежда.
Пак направи коалиция
с хора, дет’ са за полиция.
.
Отстрани Сергей се вглежда,
думи в стихове подрежда:
“Вятър клоните пак клати,
ние зяпаме ги с Бати*.”
.
Дедо Симо приближава,
по брадата се почесва,
два-три косъма разресва
и Сергейчо поучава:
“Недей, момко, зяпа по Бати,
виж, Доган пак клати сестра ти**!”
.
Каубойко рита, шава
и оставката подава.
Но е мъж - не се предава,
че избора му наближава.
.
Най-отзаде е Атака,
на изборите – баш ташака.
С Павката – добър юнак,
умен, тежък, много як.
...
Еееех, къде е Софиянски,
София да сложи в ред?
Няма го, в Европа веч’ е,
ще твори световен ред!
--------------------------------
*Бати Ваньо Костов.
**Нищо, че няма сестра.

Редактирано от - Velikancho на 17/9/2005 г/ 18:14:03

18 Септември 2005 03:04
>>><<<
Това верно.....лево, десно...мноу утносително...мноу!
И аз се сещам за неколко относителности които не са mC квадрат наиш...
телефонен разгавор;
-Мили чакам те на паметника левски от сттрана.
-От коя страна?
-От лявата.
-От коя лява>
От люавата на Азис.
-От лявата негова ли бе!?
-От лявата откъм библйотеката, която е дясна на Азис....
Бааси..
18 Септември 2005 03:06
>>><<<
Това верно.....лево, десно...мноу утносително...мноу!
И аз се сещам за неколко относителности които не са mC квадрат наиш...
телефонен разгавор;
-Мили чакам те на паметника Левски от страна.
-От коя страна?
-От лявата.
-От коя лява>
От лiавата на Азис.
-От лявата негова ли бе!?
-От лявата откъм библйотеката, която е дясна на Азис....
Бааси..
Аз и кой е Азис не знам...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД