:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият шеф на фонда за лечение на деца планира да закрие обществения съвет

Новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ даде заявка за премахване на обществения съвет към структурата, обяснявайки, че "хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглеждат не работят достатъчно ефективно".
Той обясни пред БНР днес, че от началото на тази година разходите на фонда са от порядъка на 4.5-5 милиона лева, а събраните дарения са 6 326 лева. "Тоест това е 0.14 % от разхода. За по-миналата година приходите от дарения са 250 000 лв. срещу почти 12 милиона разход, което прави под 2%", информира Пилософ.
"Тогава се пита, след като целият разход е от бюджета на министерството, тогава то да си ръководи фонда", коментира той. "Фондът трябва да работи и стратегическата цел е да огледаме нещата от А до Я, да погледнем и нормативните документи, които са доста остаряли на този фонд", допълни новият му ръководител, давайки така заявка за реформи в структурата.
Той обаче посочи, че като е говорил със здравния министър за назначението му, не му е поставяна задача да закрива фонда в този му вид, за да може да стане дирекция към Министерството на здравеопазването под контрола на министър Петър Москов.
Пилософ оглави фонда на фона на зрелищна акция по арести на цялото му ръководство по време на заседание, но което трябваше да се вземат решения за лечението на 70 деца. След бомбанистичните заявления от прокуратурата за вземани подкупи и корупция се оказа, че доказателства за това няма и задържаните бяха пуснати под гаранция, а само срещу петима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Това със светкавичното назначение на Пилософ породи съмнения за режисирана атака срещу предишното ръководство на фонда, припомня Медиапул.
Обяснението на професора за приетото предложение е, че "след като съм председател на Българската педиатрична асоциация и общата политика на асоциацията е да създава условие и за лечение и на болните деца, и за здравословното развитие на здравите деца, някак беше така недобросъвестно да откажа".
"Желанието е по възможност фондът да продължи да работи. Неминуемо ще има известни проблеми, които идват преди всичко не толкова от смяната на директора, а от това, че много от служителите на Фонда, а те не са чак толкова много – 8 човека заедно с директора на Фонда, от които на практика петима са извън строя. Министерството на здравеопазването не е безучастно към това. Пратили са сътрудници и повечето от тях са лекари, опитни хора, които работят в министерството, но който и да дойде от вратата е много трудно да поеме нещо", каза професорът.
Относно коментираните нарушения във фонда от предишното ръководство той обясни, че "едно дете няма как да отиде в чужбина да се лекува, без да бъде придружено поне от единия си родител, значи тука разходи ще се правят".
"Дали тези разходи трябва да бъдат изцяло за бюджета на държавата, това е друга тема, която трябва да се дискутира. Второ, има действително неща, които се припокриват с дейността на касата. Тоест там трябва да избистрим нещата в много бърз порядък, за да можем да сме на ясно, какви взаимоотношения фондът има с касата. Трето, има много разходи, които се правят, не в чужбина, а в България", посочи Пилософ.
"Получава се така, че в някои специалности се харчат доста пари от фонда. Аз не казвам, че те се харчат неправомерно или, че се харчат не защото има нужда от това, но ето например аз работя от години в областта на детската кардиология, да сте чули някога, че някакви сърдечноболни пациенти трябва да се лекуват в чужбина. Това се случва много рядко", каза още новият шеф на фонда.
По думите му, голям брой от случаите, които се разглеждат и за които се плаща в България, са от една единствена специалност. "В тази специалност хората, които работят, и експертите, на които може да се разчита, се броят на пръсти, да са 7-8 човека. А и звената, клиниките, в които може да се извършва подобна дейност, също се броят на пръсти", коментира Пилософ.
"Трябва да бъдат доизкусурени нещата и да бъдат направени по-прозрачни, включително и във вземането на решения от експертите. Тоест така да е ясно, че след като се харчат тези пари и те се взимат с крайното решение на обществения съвет, те са действително са изхарчени, защото е било необходимо", допълни той.
Пилософ каза, че никога не е бил послушен чиновник и няма намерение да става такъв.
"Ако видя, че нещата не вървят, аз много лесно мога да кажа "Довиждане" и толкова... Никой не може да ме задължи да работят при условия, които е невъзможно да се работи. Имам уверенията за пълна подкрепа на всички нива. Да се надяваме, че никой не е споменавал, вече това искам да ви кажа съвсем сигурно, че някой има намерения да закрива Фонда. И някой да иска да го направи, мисля, че трябва да разбере, особено за момента, това въобще е неразумно да се прави", посочи още той.
12
8244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
24 Април 2016 14:59
хем да не се закрива фонда, хем да е под шапката на мз. акъл море - глава шамандура. ама не е баш шамандура: ще има заплатки. нещастни професори.
24 Април 2016 15:03
Демек, "с Тангра вече ще говоря аз".
24 Април 2016 15:36
Той обясни пред БНР днес, че от началото на тази година разходите на фонда са от порядъка на 4.5-5 милиона лева, а събраните дарения са 6 326 лева. "Тоест това е 0.14 % от разхода.
24 Април 2016 15:54
Май ще се окажат прави скептиците, предполагащи, че всичко се разиграва заради необходимостта фондът да влезе под шапката на МЗ. А парите... Сетете се за НЗОК...
--------------------------------
Сайтът на Генек
24 Април 2016 15:56
Относно коментираните нарушения във фонда от предишното ръководство той обясни, че "едно дете няма как да отиде в чужбина да се лекува, без да бъде придружено поне от единия си родител, значи тука разходи ще се правят".


Т.е. ще си карат по старому.
24 Април 2016 16:33
То се разбра, че в България, пък и в целият ЕС не може нещо да зависи от обществото.
24 Април 2016 16:41
Общественият съвет на заплата ли е към фонда, та тоя ********* да има думата за съществуването му?
24 Април 2016 18:50
Дори и да е на заплата - пак няма право да иска да се отърве от тях.

И без това след тоя скандал много трудно ще се набират средства.

24 Април 2016 19:00
Този обществен съвет беше създаден, за да озапти наглеците, които се надяваха да крадат и с г...те си, а не да събира пари. Освен това, има нормативен акт, легитимиращ съществуването му. Новият шеф настъпва мотиката с първата си крачка.
24 Април 2016 19:31
Нещата трябвало да се направят "по-прозрачни". Като първа стъпка да се закрие обществения съвет.
Няма нужда от обяснения.
24 Април 2016 19:46
Като се закрие общественият съвет нещата във фонда ще станат съвсем непрозрачни.Може би това е целта?
24 Април 2016 20:59
Той обясни пред БНР днес, че от началото на тази година разходите на фонда са от порядъка на 4.5-5 милиона лева, а събраните дарения са 6 326 лева. "Тоест това е 0.14 % от разхода. За по-миналата година приходите от дарения са 250 000 лв. срещу почти 12 милиона разход, което прави под 2%", информира Пилософ.
А хич , зеро , нула ? 1 жинаги е повече от нула . Малко , но от сърце .Идиоти - търсите си повод за измъкване от контрол
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД