:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,558,317
Активни 129
Страници 4,018
За един ден 1,302,066
Консулт

Какво се прави при изгубен нотариален акт

Загубен е нотариалният акт за жилището ни, който ни бе издаден преди 30 години. Как да си извадим нов?

П.П., СофияВ Гражданския процесуален кодекс (ГПК) има Глава 54, озаглавена "Нотариални производства". Там от една страна са посочени общите правила за започване на нотариално производство, кои са страните в него, мястото и времето на удостоверяване. В тази глава са посочени и особените правила, на които се подчиняват нотариалните производства. Те са свързани с формата на нотариалния акт, как се издава този акт, какво е неговото съдържание. Така тук става ясно, че формата задължително трябва да е писмена, че нотариален акт за недвижим имот се издава по местонахождение на имота, че нотариалните актове се подреждат по специален начин, ред и в специални книги.

Всички тези правила са свързани обаче с издаването на нотариален акт при нормална процедура. Когато бъде изгубен такъв документ, нещата придобиват друга посока и друга светлина. Ако нотариалният акт е издаден след 1999 г., дубликат може да бъде издаден и от нотариуса, който е изповядал съответната сделка и е издал документа. Това е времето, от което изцяло държавният нотариат стана изцяло частен. Ако обаче издаването е преди това или човек не знае кой точно е бил нотариусът, който е издал изгубения му нотариален акт, то процедурата е определено през Агенцията по вписвания. Отива се в поделението на агенцията по местонахождение на имота. За София - ако имотът е в столицата, трябва да се отиде в централата на Агенцията по вписвания, намираща се на адрес: София, кв. "Гео Милев", ул. "Елисавета Багряна" №20. Това е в близост до Първо РПУ. Там трябва да се отиде в имотния регистър и да се подаде молба за издаването на препис на съответния изгубен нотариален акт. Най-добре е да отиде самият собственик, който задължително да носи личната си карта. По лична карта и ЕГН ще бъде открит имотът.

Самата агенция е посочила на сайта си, че преписът е заверено или незаверено копие на актовете, които се съхраняват от съответната Служба по вписванията. Незаверени преписи, които може да бъдат наречени и копия, могат да бъдат изисквани от всеки. Те се дават веднага. Заверени преписи се издават само на страните по акта, на техните правоприемници или представители по закон или по упълномощаване. При тях се чака и обикновено се издават на следващия ден, защото минават през длъжностни лица, които проверяват всичко.

Преписите се издават въз основа на писмена молба от лицето. За удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа, съхранявани в Службата по вписванията, се събира такса 3 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща страница.22141
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД