:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,378,185
Активни 129
Страници 21,953
За един ден 1,302,066
Очерк

Баба Гинка и красотата, която всички търсим

Тя лови риба в морето, като има 1 лев, казва, че е богата, и знае, че лелята никога не може да бъде майка
Баба Гинка от Камчия. Тя има живот като за кино, но киното няма да го опише.
В курортния комплекс Камчия, на устието на реката има рибарско селище. В скромна колибка живее 66-годишната баба Гинка. От 1972 г. е там. 44 години рибар. "С мъжа ми тука се запознахме - на Камчия. Оженихме се, той работeше на базата лодки - "Лодка за разходка". После решиха да правят рибарско селище и понеже мъжът ми и той рибарин, взехме разрешително, направихме тази колибка."

Баба Гинка става сутрин, сяда в лодката и тръгва към морето. Лодката има и капитан. Хвърля въдица, понякога мрежи. Хваща чернокоп, кая, паламуд, замразява я и ако дойдат клиенти, я продава. Има обаче проблем. Напоследък няма риба. "Е, през 1972 г. много хващахме. Бях главен готвач по ресторантите, мъжът ми, като излизаше, хващаха - и калкан, когато е разрешеният период, и карагьоз, лефери, паламуди... Кая по 30-40 кг, само на въдица, без мрежи...Скоро, преди 4-5 години, работих с един друг капитан, навръх Коледа и Нова година с 200-250 кг карагьоз се върнахме... А сега няма. Тази годинакарагьоз я 10 кг, я неНе кълве рибата, намаля, няма я. 2-3 години стана така, не е било преди. Защо, не знам. Казват, че е от тези тралове - много са, минават и разрушават цялото дъно на Черноморието. И от грибовете (заграждане с мрежи) - отиват 10-12 рибари сред нощ, рибата свети, следят има ли пасаж, заграждат...Ето, вчера към 7 излязохме с въдичка, към 11 се върнахме - 12 рибки, 12 каи. Викам на капитана - не мога да търпя, не хващам ли, тръгваме си."

Пенсията на баба Гинка е 185 лв. Била е готвач по комплексите, трудовата й кариера започва през 1968 г. Мъжът й почива ненавършил 60 години през 1998 г. Чудя се колко си докарва баба Гинка от улова. Разказва: "Като отидем с капитана ми само на въдица или чепаре, аз работя за себе си, той за него. Половината е разход. Ако изкарам 10 кг кая, по 10 лв. продажба са 50 лв., ама туй не е всеки ден...И капитанът купил за 60 лв. нафта, давам му 30 лв. А когато хвърляме мрежи, понеже инвентарът е негов, вземам 30% от продажбата". "Добре де, 1000 лв. докарваш ли си на месец?", провокирам. "Бе какви 1000 лв., аз 200 не мога да направя, ти за 1000 ми говориш", смее се баба Гинка.

Има обаче и друг проблем. Пазарно-консуматорски: "Имаше хора, които преди години, пък и сега, хвърлят кошове за кая. Това е забранено. И в тези кошове слагат някакъв ям, примамка. Купуват те разни пилешки черва, други боклуци, рибата кълве...И после, като излезе на пазара тази кая.... даваш 8, 9, 10, дори 12 лева за голям лихнус...- ми то, като вземеш да я чистиш , мирише на мърша. Боклуци вътре! Ние купуваме за примамка трицона, гюмюш, скариди, мида... Пари ни струва, но рибата е чиста - идва клиентът, яде прясна, хубава рибка. Ако няма клиенти, правя по 1-2 килограма и веднага ги замразявам дълбоко във фризера. Когато дойде купувач и размрази, все едно сега хваната.... Не е като на пазара - сутринта я изкарват, вечерта пак я прибират, замразяват... Иначе, да, не се оплаквам, имам си клиенти. Ей сега пролетта почват да идват - почиващи, заведения...".

Разговорът обръща на политика. Баба Гинка реди: "Ако видя Бойко Борисов, ще му река да спре тия тралове, да оправи пенсиите....". "Но той казва за пенсиите, че няма пари, другите преди него са крали...", опонирам. "Е?!А ние, дето не сме крали, какво да правим?",отвръща. И продължава: "И аз това разправям тук на приятелите - моите колеги крадоха, вили направиха, всичко, а аз, дето си храних семейството - нищо. Това е положението".

Баба Гинка не ще да чуе и за БСП. "Виж, аз съм храненица на майка ми на сестра й. Свако ми беше комунист, но честен комунист - няма фалшива работа. Притежаваше карта за борец против фашизма. Предлагаха му апартамент във Варна, обаче стана нещо, скара се с партийците и хвърли книжката...И, с извинение, ги напсува. Нито апартамент, нищо не взе човечецът. Но с негов труд и на леля ми труд - и къща имахме, и пчели гледахме, и овощна градина работихме...Всичко с две ръце, разбираш ли? А имаше хора от село, борци против фашизма уж, фалшиви, взеха апартаменти. И аз като станах по-големичка, 18-20-годишна, му казвам: "Защо бе, свако, защо си хвърли книжката... Нямаше сега по квартири да живея, да се моля..." А той: "Де да знам, че такива години ще дойдат". Но честност е това, честност. Много рядко останаха честните хора. И тук сега е същата работа -който си умее да краде, краде си, оправя се...Който не умее - ходи, блъска... И защо е тая алчност? На оня свят нито ще ни мерят, нито ще ни теглят - всичките в един кюп. Богатство? Аз лично 1 лв. да имам, казвам, че съм богата жена. Щом семейството ми е добре, децата... значи и аз съм добре. Ето, вътре ми капе кьошето, няма пари за ремонт... И какво от това?".

Къщичката на баба Гинка е по рибарски разхвърляна, но приветлива - красиви цветя в саксии, боядисана, свежа дървена дограма. Вътре - ковьорчета по стените, печка на дърва... И снимки - мъжа, сина, дядо Али, който бил най-старият рибар, жена му, която продавала семки... Починалият съпруг е с моряшка фланелка. Как се справя сама? "Е, оправям се - и дърва си цепя, и гвоздей забивам. Имам си всичко - тази брава ми е подарък от приятели, фризерът подарък, печката... Добри хора, подаряват ми... А тука ми е вратата за банята и тоалетната... Достатъчно ми е, справям се".

Баба Гинка ми предлага кафе. И цигари пуши. Много. От време на време вдига мобилния телефон, попържа. Търсете светиците в манастирите.

Иначе Гинка Георгиева Господинова е родом от село Генерал Колево, Вълчидолско. Беше споменала, че е храненица. "Да, леля и свако нямаха деца. На един Великден майка ми и баща ми ме завеждат на гости при тях, свако говорил с тях и ме оставят. Той искал брат ми да вземе, обаче майка ми не се съгласила. Майка ми мислела по-малката ми сестра да даде, като се роди, но леля бе болна от костна туберкулоза и няма как бебе да гледа... И ме дадоха. После идваха да ме видят, близки бяхме... Аз като малкамного ревях по майка ми, все за нейната пола хваната...Но леля и свако ме гледаха като свои родители, и възпитание ми дадоха, и образование. На старини аз се грижих за тях, цял живот с тях бях. Е, не успях да кажа на леля ми майка. Като мъничка, помня, леля ми ме беше сложила на одеало, черга някаква, а аз гладна - "Лельо, гладна съм". Тя ми слага, а наоколо други жени, съседки, викат: "Ето виж, момиченце, тези хора те гледат, те са ти майка и татко. Наричай ги майко, татко...". Аз мълча, а после казвам на леля си: "Лельо, прости жени!". "Защо бе, леля?". "Ми от леля става ли майка, от свако става ли татко?", питам. "Тъй, леля, тъй...", отвръща. Та така - цял живот не казах майка на жената, която реално ми бе майка."

Питам я защо са я оставили. Не знае, не помни. Аз тръгвам. Това беше баба Гинка от рибарското селище в Камчия, в една история за риба, храна, ненаситност и с разтърсваща семейна драма, която ни един писател няма да опише... На изпроводяк възрастен мъж ме кара да видя бараката му - боядисал я с цветовете на дъгата. Истинска мацаница, ужасна е. "Защо така я направи?", опитвам се да бъда любезен. "Наоколо все сиви фургони. За да е по-красиво", отвръща. Той е искрен. Сещам се за даденото детенце, за лелята, която никога не е станала майка... Мацаницата вече ми се струва най-красивото нещо на света.

Това ли, това ли е красотата, която всички ние търсим?

 Камчия - и идилия, и красота, и поминък за рибарите.
16
4627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Април 2016 21:36
Уважаеми авторе,
Хубава история разказваш, интересна и поне за мен доста тъжна.
Но....
чудно защо в цялата история се намесва БСП? Ако на автора е поставена задача да удари предконгресно столетницата, еми не се е получило! Дали намесването й не е за цвят и мирис или просто ей така да се получи мешавица някаква. Баба ти Гинка, уважаеми авторе, е била по онова време млада и силна жена, на която надали в главата й са кънтели партийни лозунги или звуците на Интернационала!
Срамота! Как едно нещо не може да бъде разказано, написано, преразказано и т.н. без да се намесва партийното, партийте, ДС или комунистите?
26 Април 2016 22:23
На изпроводяк възрастен мъж ме кара да видя бараката му - боядисал я с цветовете на дъгата. Истинска мацаница, ужасна е.


Учил е да рисува при тоталитаризма на БКП-то. Но го изключили, щото абстракционист.

Ако видиш бараката на изложба на Деймиан Хърст, оценена на 150 000 лири, пак ли така ще кажеш?

А на знамената на гей прайдовете?
26 Април 2016 23:14
Ууу,кви сте критични
Писано-платено!
26 Април 2016 23:47
И историята е красива! Благодаря! А баба Гинка да е жива и здрава и още дълги години да се радва на морето. Силна и искрена жена.
Това е казала за БСП, това е написал авторът. Аз пък се чудя защо има хора, които все искат истината да е под килима. И веднага започват да протестират, ако все пак някой я извади. На светло. Където й е мястото.
27 Април 2016 00:31
Ако на автора е поставена задача да удари предконгресно столетницата, еми не се е получило!


Ех, ама как ги разгада веднага пъклените замисли авторови!
27 Април 2016 01:24
Интересна история .
Снимките са много зле.
27 Април 2016 08:20
Хахахах, Баба Гинка - партиен враг номер едно на варненска област!
Ей, тва комплексите са тежко нещо - само да се спомене бекапето и някои правят кафяв печат на гащите.
27 Април 2016 08:55
И историята е красива!


Абе ... Нищо красиво няма в историята и ти добре го знаеш, щото си морски човек. Това е изключение, странно до противоестественост. Традицията по нашите места не е жени да стават рибари, работа тежка дори за мъжете. Няма работа жена в морето. Баба Гинка, макар и човек от вътрешността, с особена съдба житейска, е свързана от повече от 40 години с морето. Но и "Старицата и морето" да напише авторът за нея, все тая. И на млади, и на стари години тази добра жена трябваше да си е у дома, да си гледа къщата, сред снахи и внуци. Това, че нуждата я кара да излиза в морето, за къшей хляб солен, може да умилява само любители на плажната романтика. За мен е тъжно и срамно.
27 Април 2016 09:52
Е, лодката й все пак има капитан. Втори ранг, вероятно.
27 Април 2016 09:55
Ако баба Гинка е баба на 66 години ?!?, то Лили Иванова каква е?
27 Април 2016 16:58
Firmin
27 Април 2016 08:55
Не съм съгласна. Можеше да си кОпа градинката, да гледа някоя животина за яйца и пак да продава. Избрала е морето. Както знаеш, то обича смелите. Няма нищо срамно. Да, тъжно е, че пенсиите са ниски... Но е друга тема.
27 Април 2016 19:34
Извън политическите Ви пристрастия и прискърбия, историята за лелята-никога-не-станала-майка наистина жегва.
27 Април 2016 19:42
Малко тъжна история, но ако имам път към Камчия (some day) ще си купя риба от баба Гинка.
27 Април 2016 21:08
Ех. Камчия...
Да е жива и здрава госпожата.
27 Април 2016 23:12
Капитанът на лодката ще ме човърка цяла нощ... Контрадмирал ли го е назначил? С весла ли е или с платно шаландата?
28 Април 2016 03:53
Добре, много.
Камчия - това за мен е Лонгоза - от удавените във вода дървета са взети темелите на къщатата ни... преди 115 години.
Иначе, страхотна разприказница. Имам приятел - ловеше уклей от язовир в северозапада... купувах от него част от уловеното, даваше по магазини в малък град... и все се чудех - "Като го взимам от теб е изчистен от вътрешности, люспи и не е замразен с вода, така ли го даваш в магазина, ако е с придатъците ще е по-тежък, ще вземеш повече пари." Кратък отговор - "Аз не мога така, не ми е хубаво." .
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД