:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,452,605
Активни 361
Страници 12,445
За един ден 1,302,066

Блокадата на границата - тъпа, но упорита постановка

В безсмислената мелодрама на превозвачите се включиха и туроператори, и властта
БГНЕС
Контраблокадата на българските превозвачи през февруари продължи няколко дни. Тогава скари имаше и от двете страни на границата.
Заканата на българските товарни превозвачи да блокират изцяло в дните по Великденските празници границата с Гърция се оказа пошла постановка. Поне това лъсна в понеделник, когато в играната десетина дни мелодрама се включиха и представители на туристическия бизнес и на властта. Така вместо ефективен "справедлив" протест ще чакаме поредна ултимативна декларация, в която за пореден път някои хора ще демонстрират някакви мускули и ще продължат да поддържат заплахата за бъдещи блокади - когато и както им скимне.

Сред българските поговорки има една, която доста точно би определила разиграната сега постановка - "тъпо, но упорито". Дни наред превозвачите настояваха, че решението им да затворят границата е твърдо и нищо няма да ги спре. Дни наред се правиха изчисления за възможните последици, за отказани резервации, за загубите, които биха претърпели както туристическия бранш, така и търговците. В крайна сметка след многодневно мълчание на сцената излязоха премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски и тържествено обявиха - три дни преди началото на празниците, че е постигнат компромис, но "за последно".Не е ясно кога, как и кой ще преценява кое е това "последно",което ще прелее чашата на компромиса. В готвената декларация щяло да бъде записано, че ако Гърция в бъдеще допусне незаконно блокиране на границата по каквато и да е тема или причина, целият български бизнес ще отговори също с протести и затваряне на границата.

Този спектакъл вече го гледахме през януари и февруари. Тогава в продължение на десетки дни, както стана традиция за това време на годината, гръцки фермери затвориха основните гранични пунктове. Тази година протестираха срещу пенсионната реформа. Предни години си намираха други мотиви. Фермерите все пак оставяха "прозорци", през които трафикът се пропускаше. И тогава българските власти реагираха с огромно закъснение, преди да потърсят сериозен контакт с гръцките си колеги. И министърът на транспорта, и премиерът се разхождаха по границата и отвъд нея и се гневяха, че нямало с кого да преговарят "оттатък". В крайна сметка последва пълна неколкодневна блокада на всички пунктове от българските превозвачи. Тя бе свалена едва след като трасетата откъм гръцка страна отдавна бяха напълно отворени и пак след "молбата" на Борисов и Московски, които иначе безрезервно подкрепяха гнева на родните тираджии.

Стигна се до безпрецедентната ситуация българският парламент единодушно, с гласовете на всички присъствали в този ден в залата 186 депутати, да приеме декларация, с която призова Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция. Напълно безсмислен ход. Комисията отдавна бе казала, че следи ситуацията, но не може да се намесва, защото става дума за вътрешнодържавен въпрос на Гърция. Никой тогава не повдигна въпроса, че на санкция по-скоро подлежи българската държава, защото затварянето на европейските коридори е по-скоро своеобразна наказателна акция, осъществявана с подкрепата на властите ни.

Още тогава превозвачите заплашиха, че ще затворят пътя за Гърция по Великден, както и през активния сезон през лятото. Така се наложи дни наред да слушаместранни, безсмислени и направо абсурдни аргументиЕдиният от тях бе настояването за компенсации заради претърпените от превозвачите загуби в началото на годината. Но компенсации не се получават с протести, а с аргументирани искания и точни сметки. Иначе никой няма да им обърне внимание.

Следващи изказвания обаче насочват по-скоро към подозрението за съгласувана постановка. Затварянето на границата ще доведе до загуби за гръцките фермери, твърдяха нашите превозвачи. Но реалният резултат би бил точно обратният - загуби биха понесли българските търговци и най-вече потребителите. За стоките, включително плодове и зеленчуци, идващи от Гърция, обикновено са сключени предварителни договори, немалка част са и предплатени. През февруари контрата за развалената стока остана у нашите търговци. В същото време цените подскочиха - за някои стоки с до 40%. Сега блокадата би съвпаднала с традиционното великденско поскъпване по пазарите. Освен това то съвпада и с масовото излизане на пазара на български оранжерийни зеленчуци, които по традиция са със значително по-високи цени от вносните. Удобен повод за още по-голямо "напомпване" на цените.

Сериозни биха били загубите и в туристическия бранш. За разлика от края на януари и февруари, в дните около Великден от години потокът от българи към Гърция се измерва минимум с няколко десетки хиляди. В повечето случаи пътуванията са планирани отдавна и са предплатени. Но потокът не е еднопосочен. От десетилетия и гръцки туристи пътуват по празниците към България и те също са десетки хиляди. Наши хотелиери и търговци изчисляваха загубите от отрязването на този поток по празниците на 80 до 100 милиона лева. Реално наказанието отново би ударило българския бизнес.

Най-нахалният аргумент, който се чу от страна на превозвачите бе, че българите няма защо да се тълпят по Беломорието, можело да отидат и по българските курорти. Подобно изказване отива далеч отвъд границата на нормалното. От една страна, е безумно група шефове на транспортни фирми да определят кога и къде да пътуваме. От друга страна,навява мисли за предварително съгласуванес туристическия бизнес. Защото след обясненията за възможни загуби, в понеделник от Асоциацията на туроператорите директно застанаха на страната на превозвачите и заявиха, че биха преглътнали евентуални загуби при контраблокада в бъдеще. Само че поразията в дните преди празниците вече бе свършена. Целта да се отклони част от потока към Гърция може и да е постигната, но това ще знаем едва след седмица.

Едва ли това е позиция на целия туристически бранш. Както и затварянето на границата не беше желание на всички транспортни фирми. Някои от организаторите на контраблокадата през февруари от Благоевградско сега се обявиха против и дори прогнозираха физически сблъсъци и саморазправи, ако някой си позволи да затваря пътища.

Дългото мълчание на властта и този път подсказва за негласна подкрепа за превозвачите. Още повече, че никой от управляващитене се противопоставя на откровено незаконните им намеренияНапротив, изказват се разбиране, подкрепа и благодарност за "компромиса".

"С министъра на транспорта Ивайло Московски днес проведохме разговори с представители на транспортния и на туристическия бранш. Благодарих им за направения компромис и за проявеното разбиране, че трябва да се намери начин да се отговори по европейски на неевропейските действия на гърците. До края на седмицата ще бъде изготвена съвместна декларация с призив към Гърция да не се допуска повече блокада на границата по какъвто и да е повод, в противен случай бизнесът и българските браншови организации ще отговорят реципрочно на действията им. Декларацията ще бъде връчена по официален път чрез посланика на Гърция. Радвам се, че постигнахме компромис." Това бе написано в понеделник на фейсбук страницата на Бойко Борисов. В подобен дух се изказа и Ивайло Московски.

Блокадите на границата биха могли да предизвикат отговори от другата страна и така да влезем в една спирала на нежелани действия за пореден път, включи се и външният министър Даниел Митов. И допълни, че решението за отмяна на блокадата е ясна индикация за европейски тип поведение и за даване на възможност за разговори за "трайно решаване на тези феномени".

Но в случая изобщо не става дума за компромис. А за прекратяване на продължила твърде много дни гавра с българските потребители. И за финал на една пошла комедия. Поне се надявам да е финал. Но се опасявам, че гледахме само първо действие. Защото властта е прекалено склонна на съглашателство с потенциални протестиращи, особено когато се изтъкват откровено шовинистични или псевдосоциални мотиви. Зад завесата вече надничат автобусните превозвачи и шофьорите на таксита.
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Министър Ивайло Московски обяви ултиматума на превозвачите и туроператорите, че при следваща гръцка блокада те също ще затворят границата.
4
2587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Април 2016 02:00
А гръцките фермери леят реки от сълзи от ултиматума на българските клоуни.Сълзи от смях.С този политико-шофьорски циркаджилък само им даваме повод за още подигравки.А българските превозвачи още от сега да си търсят алтернативни на гръцките маршрути през следващата зима.
27 Април 2016 08:54
Гръцките фермери са нагли византийци, авторе ! Гръцкото правителство нехае за милионите щети и загуби за българските фирми и за огромните неудобства на пътуващите частни лица, и в двете посоки. А брюкселските бюрократи са скапани нищоправещи плужеци със скандални заплати, които всички европейци хрантутиме. Странно ми е, но от писаниците Ви имам усещането, че ръфате българската страна, а тях едва ли не оправдавате, за всичките им безобразия и бездействие.
27 Април 2016 09:51
Гръцките фермери са нагли византийци, авторе ! Гръцкото правителство нехае за милионите щети и загуби за българските фирми

Май се разбра, че на 2 бг тира минават 20 гръцки тира, та те техните си тирове спират, наште остатъци от икономика са колатерал демидж.
27 Април 2016 09:56
Гръцкото правителство нехае за милионите щети и загуби за българските фирми


Ами нормално. Ами българското правителство хае ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД