:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,614,951
Активни 53
Страници 3,008
За един ден 1,302,066

Държавата и общините може да плащат на концесионери

Томислав Дончев
Държавата и общините може не само да получават пари за концесиите, но и да плащат за услуги, извършвани от самите концесионери. Това става ясно от проектозакона за концесиите, който е публикуван за обществено обсъждане.

Пример за такова плащане е предоставянето на социални услуги - като кухни за социално слаби граждани, които не биха могли да плащат на концесионера. Това трябва да бъде направено от съответната община, разясни вицепремиерът Томислав Дончев, който представи вчера закона. Местните власти обаче няма да могат да плащат колкото пожелаят, а ще им бъде наложен лимит. Той ще бъде процент от държавната субсидия и собствените приходи в последните три години.

На концесия ще могат да се отдават музеи, културни обекти, спортни зали, спирки на градския транспорт и др. Максималният срок на концесията за тях е 25 г. Още при обявяването на процедурата всяка община или министерство ще залага и максимален срок за концесията. Кандидатите могат да предлагат в офертите си и по-къси срокове, но отсега е ясно, че е малко вероятно това да се случи.

"Нали никой не очаква да обявим концесия за 500 години. Идеята е инвеститорът да получи възможност да възвърне инвестицията си за гарантиран период", каза Томислав Дончев. По думите му още при обявяването на откритите конкурси за концесии ще е ясно при какви случаи и условия сключените вече договори ще може да се преразглеждат. Министерският съвет пък вече няма да е възложител, а договорите ще се сключват от отделните министерства и общини. Едва след това те ще минават за одобрение - съответно през правителството и през общинския съвет.

С влизането в сила на закона ще бъде създаден и регистър на концесиите. Контролът върху изпълнението на договорите се поема от Агенцията за приватизация, тъй като според Дончев тя има опит от следприватизационната си дейност.
7
808
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Април 2016 11:12
Предоставянето на социални услуги от която и да е фирма, не само концесионер, е решение на управителите на тази фирма.
Не е необходимо да им се плаща.
За други подобни дейности се сключва договор т.е. не е нужно да се записва в закона за концесиите.
Поредна тъпня.
Или кучето е заровено другаде, а?
27 Април 2016 11:23
Аутсорсинг на неща, платени с данъците ни - класика ф неолибералния жанр.
27 Април 2016 11:50
Контролът върху изпълнението на договорите се поема от Агенцията за приватизация, тъй като според Дончев тя има опит от следприватизационната си дейност.
Човек се учи, докато е жив!

Това съществува ли изобщо???

Че никога никаква работа не е вършило - знаем.

/Дончев в тая поза е почти като "Мислителя" на Роден, само малко трябва за поработи за прицепсите..../
27 Април 2016 12:19
прицепсите
...това пък какво е?
27 Април 2016 12:26
Сори.
"П"-то да се чете "т" и/или "би".

Нещо ми се сбърка логиката - нали концесиите се правят именно за да не плащат държавата и общините..
27 Април 2016 13:09
Нещо ми се сбърка логиката - нали концесиите се правят именно за да не плащат държавата и общините..

това е аутсорсинг - вместо директно да използва средствата от бюджета си, предназначени за предоставянето на някаква публична или комунална услуга(транспорт, сметосъбиране, административно обслужване и .т.н.), държавата или общината дава тези пари на концесионера. Концесионерът естествено иска печалба(нещо, което държавата или общината не търси при изпълнението на своето предназначение) и за да я изкара почва да реже разходи - уволнява персонал, използва по-евтини материали, окрупнява "покритието" си през няколко административно-териториални единици и т.н. квото се сетиш.

Концесионните договори задължително биват сключвани за срокове, надвишаващи мандата на сключилия ги орган, което изключва вероятността бенефициентът да бъде натирен след демократични избори...
Резултатът е влошено качество на услугата на същата или по-висока цена.
27 Април 2016 13:23
На концесия ще могат да се отдават музеи, културни обекти, спортни зали, спирки на градския транспорт и др.

Вече изградени такива неща или зелена поляна за изграждането им ще се дава на концесия? Ако е за вече изградени, какви инвестиции ще си възвръща концесионера, тези в подкупи ли или някакви други? Освен това за съществуващи обекти, ако държавата не иска и не може да се грижи за такива обекти, отдаването под наем за няколко години е логичното нещо. Концесия за 50 години при реален експлоатационен живот на сграда от този порядък си е просто подаряване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД